Un eveniment de referință în agribusiness – Lansarea Corteva Agriscience

corteva lansare

Pe 14 ianuarie, în prezența unei numeroase asistențe, a avut loc evenimentul de lansare a Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură DowDuPont. Gazda manifestării de la Teatrul Național din București a fost Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience România și Republica Moldova, cel care a descris coordonatele fundamentale pe care se va înscrie activitatea Diviziei de Agricultură DowDuPont.

„Având cel mai echilibrat portofoliu de produse din industria în care activăm şi o experienţă de aproape un secol în agricultură, precum şi o capacitate de inovaţie neegalată, Corteva Agriscience™ va deveni o companie de agricultură de top, axată pe colaborarea cu membrii lanţului alimentar pentru a crea un flux sigur de hrană sănătoasă. Corteva Agriscience™ uneşte DuPont Crop Protection, DuPont Pioneer şi Dow AgroSciences prin crearea unei companii autonome care va transforma piaţa şi va avea poziţie de lider pe segmentele de piaţă: Seminţe, Protecţia Culturilor și Agricultură Digitală. Noua companie a dezvoltat talente, tehnologii, inovații și capacități de cercetare care îi vor conferi o poziție unică în a transforma sistemul de alimentație, ajutând fermierii să producă mai mult și mai sănătos, utilizând o cantitate mai redusă de resurse naturale.

Noile descoperiri din domeniul tehnologiilor digitale, al sistemelor de date, al echipamentelor de semănat şi recoltat vin cu promisiunea de a îmbunătăţi felul în care sunt administrate terenurile agricole şi păşunile. Aceste practici vor ajuta la refacerea solurilor ineficiente şi la promovarea reîmpăduririi pe scară largă. Vestea bună este că avem puterea şi imaginaţia necesare pentru a crea o nouă lume în domeniul agricol. Trebuie să adăugăm dorinţa de a face aceste lucruri prin intermediul unor investiţii strategice şi prin multă muncă, a declarat Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience România și Republica Moldova.

corteva jean ionescu2

Următoarea intervenție i-a aparținut lui Jean Philippe Riffat, Central Europe Commercial Unit Lead. Reprezentantul de vârf al companiei a vorbit despre importanța fuziunii dintre Dow AgroSciences, DuPont Crop Protection și DuPont Pioneer în contextul provocărilor globale pentru agricultură. Jean Philippe Riffat s-a referit la creșterea demografică, ca factor esențial în sporirea cererii de produse agricole și alimentare cu 50%, la orizontul anilor 2050-2060. De asemenea, a subliniat importanța majoră pe care noua companie o va acorda digitalizării agriculturii. Se preconizează că dronele și roboții vor fi indispensabili în procesele tehnologice agricole. “Corteva Agriscience este și va fi o companie a viitorului în agricultură”, a concluzionat Jean Philippe Riffat.

 

În continuare, Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România și Republica Moldova, le-a prezentat invitaților aspectele definitorii ale produselor și serviciilor oferite de noua companie, subliniind caracterul integrat al portofoliului Corteva.

În acest moment dispunem de soluţii cuprinzătoare, echilibrate şi diverse pentru seminţe, produse pentru protecţia culturilor şi servicii digitale care aduc rezultate mai bune în orice fermă. Aceste soluţii combină genetica, chimia şi agricultura de precizie, tocmai pentru a-i ajuta pe fermieri să maximizeze valoarea investiţiilor prin soluţii eficiente, bazate pe ştiinţă, care să contribuie la optimizarea producţiei şi la calitatea culturilor. Oferim hibrizi şi produse de protecţie a culturilor care sporesc productivitatea şi profiturile, reducând în acelaşi timp riscurile şi sporind controlul fermierilor asupra dăunătorilor, buruienilor şi bolilor. Instrumentele noastre digitale elimină incertitudinile şi asigură informaţii utile pe întreg ciclul de producție. Acum puteţi aplica produsul acolo unde este necesar, fix la momentul potrivit. Tocmai de aceea, una dintre devizele noastre este furnizarea de soluţii agronomice specifice, iar abordarea noastră le permite fermierilor să îşi gestioneze culturile până la nivel de hectar.

Prin toate demersurile încercăm să rezolvăm o problemă complexă şi să îmbunătăţim productivitatea culturilor. Cu toţii ştim că factorii care afectează productivitatea culturilor se extind de la performanţele hibrizilor şi îmbunătăţirea randamentului şi funcţionalităţii, până la controlul dăunătorilor şi optimizarea profitabilităţii. Din aceste motive, fermierii trebuie să aibă o productivitate durabilă a culturilor, dar şi o sporire a eficienţei din fermă, deoarece ei trebuie sa răspundă mai multor provocări: creşterea performanţelor şi a productivităţii seminţelor, optimizarea profitabilităţii în toate condiţiile de piaţă, îmbunătăţirea producţiei şi a funcţionalităţii, controlul buruienilor, bolilor, insectelor şi nematozilor și echilibrarea performanţelor agronomice. Toate aceste aspecte ne fac să lucrăm cu fermierii, hectar cu hectar, şi încercăm să-i ajutăm să depăşească dificultăţile, să opereze la capacitate optimă resursele de care dispun, tocmai pentru a-şi spori veniturile. Iar toate aceste lucruri le oferim printr-o abordare integrată, a încheiat Maria Cîrjă.

corteva maria cirja2

La rândul său, Ciprian Păcuraru, Customer Technology Specialist Corteva Agriscience, a vorbit despre noul produs aflat în portofoliul companiei, stabilizatorul de azot N-Lock Max. Produsul este destinat fermierilor care doresc să mențină azotul disponibil în zona rădăcinilor plantelor de cultură pentru o perioadă mai lungă de timp și să optimizeze randamentul acestora.

N-Lock Max asigură utilizarea eficientă a azotului la culturile de cereale, rapiță și porumb. Cum funcționează N-Lock Max? Produsul ajută la menținerea azotului în formă de ion amoniu (NH4+) pentru o perioadă mai lungă de timp, prin inhibarea bacteriilor care transformă azotul amoniacal în nitriți (NO2). Deoarece ionul amoniu este încărcat pozitiv, acesta este atras de particulele de sol încărcate negativ și, prin urmare, nu este levigat din zona de înrădăcinare a plantelor cultivate. În schimb, nitriții și nitrații (NO3) sunt încărcați negativ și pot fi poziționați departe de rădăcinile active ale plantelor de cultură. Prin urmare, produsul menține mai mult azot în zona de înrădăcinare. N-Lock Max are o formulare modernă bazată pe micro-încapsulare care permite aplicarea simplă cu ajutorul maşinilor de erbicidat, având o activitate de până la 12 săptămâni (în funcţie de temperatura şi umiditatea solului). Conţine 300 g/litru nitrapyrin, iar doza utilizată este de 1,7 litri/ha. Produsul necesită 12 mm de precipitaţii după aplicare, pentru a fi încorporat în sol. În lipsa precipitaţiilor sau irigării se recomandă încorporarea printr-o cultivaţie uşoară. Beneficiile aduse culturii sunt mărirea potenţialului de producţie și îmbunătățirea sănătății plantelor, iar dintre avantajele aduse mediului amintim: scăderea levigării azotului pe profilul de sol, reducerea cantităţii de nitraţi din apele freatice și reducerea degajării gazelor de seră nocive în atmosferă.

 

Partea a doua a intervențiilor a fost dedicată prezentării altor noutăți din portofoliu, cu referire precisă la hibrizii de porumb şi de floarea soarelui, precum și la noua substanță activă utilizată la erbicidarea culturilor de cereale.

Ion Mutafa, Category Marketing Manager CP Erbicide Corteva Agriscience, a făcut o prezentare amplă pachetului tehnologic Pixxaro Super, care reprezintă soluţia eficientă pentru controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale şi perene în cultura de cereale păioase. Pachetul Pixxaro™ Super conţine: Pixxaro™ EC: 1 litru şi Frontal® 75 GD: 80 g. Un pachet Pixxaro™ Super se utilizează pentru 4 ha. Doza recomandată este următoarea: Pixxaro™ EC – 0,25 l/ha şi Frontal® 75 GD – 20 g/ha.

Pixxaro este un produs nou în portofoliul Corteva Agriscience şi le oferă fermierilor un nivel ridicat de control al buruienilor, fiabil și flexibil. Conține o substanță activă nouă, Arylex (Arylex este denumirea utilizată pentru substanţa activă haluxifen-metil, prima moleculă care aparţine noii clase Arylpicolinates), dar și fluroxipir și cloquintocet. Are un mod de acțiune de tip auxinic și este important în managementul rezistenței buruienilor. Substanța activă Arylex este absorbită prin frunze și, într-o măsură mai mică, prin rădăcini de către buruieni. Se acumulează în punctele de creștere ale plantei, apoi declanșează un proces de creșteri necontrolate ce duce la întreruperea mai multor procese în plantă, cauzând pierderea funcțiilor normale. Este un produs cu o flexibilitate foarte mare, care se poate aplica până la faza de burduf. Este important ca la momentul aplicării, buruienile să fie răsărite, pentru că acțiunea produsului este una foliară. Efectul aplicării se observă foarte repede și nu are nici un fel de remanență. Este extrem de eficient pentru toate tipurile de samulastră.

Al doilea erbicid din pachetul tehnologic este Frontal, un produs sistemic selectiv pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de grâu, orz, orzoaică de primăvară şi ovăz. Conţine ca substanță activă tribenuron metil, care este absorbită în special prin frunze, fiind translocată rapid în ţesuturile în creştere, din frunze şi rădăcini. Perioada optimă pentru erbicidare este atunci când buruienile au 2-4 frunze şi maxim 10 cm înălţime, iar culturile de cereale sunt în faza de înfrăţire. Dacă nu se reuşeşte efectuarea erbicidării în perioada optimă, tratamentul se va face până la faza de burduf.

Avantajele pachetului tehnologic Pixxaro™ Super sunt următoarele: compatibilitatea cu fungicidele, insecticidele şi îngrăşămintele foliare (însă se recomandă înainte de utilizare efectuarea unui test de compatibilitate fizico-chimică), flexibilitatea şi selectivitatea foarte mare în aplicare (primăvara, de la faza de 3 frunze până la faza de burduf), eficacitatea produsului Pixxaro nu este influenţată de temperaturile scăzute (până la +5° C), ceea ce permite efectuarea tratamentului şi în perioadele reci şi nu în ultimul rând un spectru foarte mare de combatere a buruienilor dicotile (Cirsium arvense, Galium aparine, Polygonum convolvulus, Anthemis arvensis, Stelaria media, Papaver spp.).

 

Noutățile companiei pentru cultura porumbului au fost prezentate de Valentin Mihai, Category Marketing Manager Porumb & Soia Corteva Agriscience. Vorbitorul s-a referit la LumiGEN, soluţia integrată de tratament sămânţă. Noua tehnologie garantează protecţia micilor plantule în primele stadii de vegetaţie, oferindu-le şi un plus de vigoare şi creştere accelerată, fapt ce se traduce într-o mai bună protecţie la secetă şi arşiţă în fenofazele mai avansate de creştere şi dezvoltare. De asemenea, LumiGEN presupune folosirea celor mai bune şi inovatoare soluţii de tratament fungic, insecticid şi microbiologic, acesta din urmă având rol în stimularea şi optimizarea activităţii rizosferei.

Folosirea celor mai noi substanţe active, cu moduri de acţiune inovatoare, îmbinate armonios cu o genetică de elită, reprezintă cu siguranţă răspunsul sigur pentru obţinerea celor mai înalte randamente de producţii, astfel încât, la final, afacerea dumneavoastră să fie profitabilă. LumiGEN se înscrie practic în promisiunile pe care le-am făcut către fermieri, acelea de a îmbunătăţi viaţa şi activitatea tuturor oamenilor ce lucrează în agricultură, protejând mediul şi resursele naturale, a punctat Valentin Mihai.

Hibrizii de porumb comercializați cu tehnologia LumiGEN sunt P0268, P9911 și P9415, ultimii doi fiind din grupa Optimum® AQUAmax®. Varietatea P0268 prezintă o toleranţă excepţională la arşiţă şi secetă. Se cultivă pe orice tip de sol, având o comportare foarte bună în soluri erodate şi deficitare în materie organică. Prezintă, de asemenea, stay green, rezistenţă la cădere și înrădăcinare profundă. Este recomandat pentru semănatul timpuriu.

Specialistul Corteva a descris și trei hibrizi noi de porumb din grupa Optimum® AQUAmax®. care se comercializează din 2019. Este vorba de P8834, P9889 și P0217. Hibridul P8834 aduce un potenţial biologic ridicat şi înlocuieşte hibridul P9175 în portofoliu. Are o productivitate excelentă, o mare toleranţă la secetă şi arşiţă şi o stabilitate bună. Prezintă toleranţa la bolile porumbului. Densităţile recomandate sunt la neirigat de 68.000 – 76.000 plante recoltabile/ha, iar la irigat de 76.000 – 85.000 plante recoltabile/ha. P9889 este un campion, având aceeaşi stabilitate productivă cu a lui P9903. Are o foarte bună toleranţă la secetă şi arşiţă. Prezintă caractere agronomice net superioare, fiind un hibrid cu stay green. Este recomandat pentru toate zonele specifice şi pentru tehnologii de cultură medii şi intensive. Varietatea P0217 are o productivitate foarte bună și prezintă o arhitectură favorabilă cu tulpină şi rădăcini puternice, ceea ce determină o toleranţă foarte bună la secetă. Este recomandat pentru zonele aride şi semi-aride de câmpie din sudul şi vestul ţării.

 

Ultima prezentare din cadrul evenimentului i-a aparținut lui Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Culturi oleaginoase Corteva Agriscience. Noutățile la cultura de floarea-soarelui sunt reprezentate de doi hibrizi: P64LE136 și P64LP130.

Primul hibrid este tolerant la secetă şi arşiţă, foarte bine adaptat condiţiilor din România și cu o productivitate excepţională. Are talie medie, prezintă toleranță la lupoaie (Orobanche cumana) rasa G (ORS + OR7), rezistenţă genetică la mană rasele 710 şi 714 și toleranţă bună la Phomopsis şi Sclerotinia. Se recomandă să fie cultivat în toate zonele de cultură a florii-soarelui din România, chiar şi în cele infestate cu lupoaie (Orobanche cumana) mai agresive decât rasa E, pe terenuri cu grad ridicat de infestare cu buruieni dicotiledonate. La neirigat, densitatea recomandată este de 55.000-58.000 boabe germinabile/ha.

Cel de-al doilea hibrid, P64LP130, are rezultate excelente în condiţii dificile de climă şi tehnologie redusă. Este semitimpuriu, prezintă rezistenţă genetică si tehnologică la lupoaie (Orobanche cumana), (ORS + OR7). Totodată, are toleranţă bună la Sclerotinia şi Phomopsis. Gradul de autofertilitate este mare înregistrând astfel producţii ridicate în zone cu entomofaună polenizatoare mai redusă. Densităţile recomandate sunt la neirigat 55.000-60.000 boabe germinabile/ha, iar pentru cultură irigată 60.000-64.000 boabe germinabile/ha. Hibridul este dedicat sistemului de producție Clearfield Plus. Tehnologia Clearfield Plus este cel mai nou sistem de producţie care îmbină avansate cunoştinţe de genetică la floarea soarelui, cu cel mai eficace sistem de combatere al buruienilor. Sistemul de producţie amintit aduce cultivatorilor beneficii importante, printre care menţionăm: un control robust al buruienilor, toleranţă excelentă la erbicid, cei mai buni hibrizi cu producţii ridicate și flexibilitate în aplicare.

corteva sala1

La finalul evenimentului, reporterul revistei Business Press Agricol a stat de vorbă cu specialiştii companiei, dar şi cu fermierii prezenţi în sală.

Domnul Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience România și Republica Moldova, a declarat: „Evenimentul de lansare oficială a brandului Corteva a fost extrem de important pentru noi. Însă, așa cum am mai spus, Corteva Agriscience, Divizia de Agricultură a DowDuPont, urmează să devină o companie independentă în urma unui proces ce va fi finalizat în luna iunie 2019. A fost o mare bucurie să avem alături de noi peste 500 de parteneri de afaceri şi fermieri.

Astăzi, promisiunea noastră pentru toți fermierii este că vom reuși să aducem şi să le asigurăm produse și tehnologii din ce în ce mai competitive, mai performante, adaptate condițiilor climatice dificile cu care se confruntă planeta, nu numai România. E o promisiune de performanță, pe care o putem realiza prin forța departamentului de cercetare care ne oferă hibrizi de cea mai înaltă calitate și produse pentru protecția plantelor ce reprezintă opțiunea cea mai sigură pentru sănătatea culturilor. Totodată, în cadrul acestui eveniment am lansat 3 produse pentru protecția plantelor, 4 hibrizi de porumb și 3 hibrizi de floarea soarelui. Pot să spun că vom înregistra anual între 5 și 10 produse care, cu certitudine, vor aduce valoare adăugată în fermele tuturor. Promisiunea noastră are în spate o bogată experiență de cercetare, în care se investesc sume extrem de importante în fiecare zi.

Activitatea celor trei mari companii care s-au unit acum a început cu mulți ani în urmă. De exemplu, prin brandul Pioneer s-a realizat primul hibrid de porumb la nivel mondial în 1926, DuPont inovează din 1802, iar Dow din 1897. Aș putea să spun că suntem cea mai mare companie de erbicide în acest moment din lume. Suntem lider pe piața de erbicide pentru cereale păioase, lider la erbicide pentru rapiță şi liderul detașat al vânzărilor de semințe hibride de porumb și floarea soarelui, cât și pentru soiurile de soia.

Ceea ce doresc să le transmit tuturor fermierilor, acum la început de an, este să aibă multă sănătate și rezultate de excepție alături de produsele noastre. Cu siguranță, prin specialiștii noștri de vânzări, din ce în ce mai bine pregătiți agronomic, vom fi capabili să ajutăm la profitabilitatea fermelor din România.”

 

Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România și Republica Moldova, ne-a spus: „Astăzi, în cadrul acestui eveniment important, prilejuit de lansarea brandului Corteva în România, am avut bucuria să fim alături de peste 500 de participanți – fermieri, distribuitori, specialiști, dar și reprezentanţi ai autorităților. Suntem printre primele țări din Europa care au lansat brandul Corteva. Mesajul nostru principal către toți fermierii este că vom aduce pe piața din România produse de calitate – semințe de înaltă performanță, precum și produse pentru protecția plantelor, care să combată bolile, buruienile și dăunătorii din aproape toate culturile din țara noastră.

Pe lângă lansarea brandului Corteva, venim pe piaţă și cu produse noi, inovatoare. Este vorba de erbicidul Pixxaro™ ce are în compoziție  Arylex™, o soluție avansată de protecția plantelor, cu efect rapid și spectru larg de combatere. O altă noutate lansată astăzi este și produsul N-Lock Max, un stabilizator de azot care nu face altceva decât să stopeze levigarea azotului provocată de ploi sau irigații. Acest produs menține azotul la nivelul rădăcinilor, pentru ca planta să și-l poată lua atunci când are nevoie. Ne dorim ca toți fermierii din România să procure și să folosească această tehnologie de management al azotului, pentru că știm cu toții că legislativ, cantitatea aplicării lui este limitată.

Avem peste 100 de specialiști la nivel de fermieri care creează cerere pentru produsele brandului Corteva, iar pentru acest lucru trebuie să mulțumim partenerilor de afaceri care transferă inovația de la noi la fermieri. Astăzi, pentru noi a fost o mare bucurie prezența numeroasă a fermierilor, acest aspect dovedind încrederea în produsele noastre și în noul brand Corteva.”

 

Nicolae Nemeș, fermier din localitatea Vințu de Jos, jud. Alba, prezent la eveniment, a declarat: „Sunt președintele Societății Agricole Vințana și administrez 850 de hectare pe care le cultiv cu porumb, grâu, floarea soarelui, rapiță, sfeclă de zahar și cartofi. Sunt prezent astăzi la acest eveniment pentru că de-a lungul timpului am avut o colaborare foarte bună cu cele 3 companii: Pioneer, DuPont și Dow AgroSciences. Am lucrat bine și am fost extrem de mulțumit de calitatea semințelor și a produselor pentru protecția plantelor. Acum că s-au unit, pot să spun că ne-au ușurat munca, pentru că vom găsi într-un singur loc soluțiile complete, ce vor fi foarte bine corelate de specialiști. Fiecare dintre cele trei companii a constituit un vârf de lance pe piața românească, iar acum, că s-au unit, vor contribui cu siguranță la o agricultură performantă. Am folosit cu rezultate foarte bune hibrizii de porumb P9241 și P9903, hibrizii de floarea soarelui P64LE25 și P64LE99, precum și erbicidele Mustang și Principal Plus. Mesajul meu pentru fermieri este să se bucure de culturi performante cu produsele inovatoare de la brandul Corteva. Le recomand cu încredere, pentru că nu trebuie să le mai testăm noi, ci este o cale bătătorită și știută la cel mai înalt nivel de specialiștii lor. Astfel, progresul va fi al lor, dar cu siguranță va fi și al nostru!”

 

Iulian Filip, fermier din localitatea Scânteia, județul Ialomița, a spus: „Administrez 3000 de hectare – 1200 în județul Ialomița și 1800 în județul Brăila. Structura culturilor este formată din porumb, grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, soia și lucernă. Am o colaborare de mult timp cu Pioneer și cu Dow AgroSciences. Acum, că cele 3 companii s-au unit, probabil că vom lucra și mai mult, pentru că vom găsi într-un singur loc tot ceea ce ne interesează. Produsele lor sunt de cea mai bună calitate și ne asigură producții mari și sănătoase, într-un cuvânt, o agricultură performantă. Am folosit de la Pioneer semințe de porumb, floarea soarelui, rapiță și soia. Pot să spun că la ora actuală mă mândresc cu rapița, care arată foarte bine, pentru că pe 40% din terenul din ferma mea dețin și irigații. Am investit în irigații, pentru că singura soluție de a rezista pe piață este să ai apă. Evenimentul de astăzi a fost extrem de reușit, selectiv și elegant. Mesajul meu către colegii mei fermieri este să-și îndrepte atenția către brandul Corteva, pentru că împreună vom merge spre progres!”

 

Valentin Mărginean, fermier din localitatea Târnăveni, județul Mureș, a menţionat: „Evenimentul de astăzi a fost foarte bine realizat. Prezentările la care am asistat ne-au oferit informații și noutăți extrem de utile și importante pentru fermele noastre. Unirea celor 3 companii mari este benefică pentru noi, deoarece vom găsi la o singură companie produse de la A la Z, astfel încât să obținem o agricultură performantă. Administrez 1400 de hectare pe Valea Târnavei Mici și le cultiv cu grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță și soia. Folosesc atât semințe, cât și produse pentru protecția plantelor de la Corteva Agriscience, Divizia de Agricultură a DowDuPont. Sunt produse foarte bune, au o genetică de ultimă generație și cu ajutorul lor am realizat culturi sănătoase, care mi-au asigurat profit. Le doresc tuturor fermierilor un an bun, cu sănătate! Și, pentru a ne bucura de prosperitate și progres, vă recomand cu încredere brandul Corteva!”