Noua combină Massey Ferguson IDEAL 9T, cea mai revoluţionară maşină de recoltat lansată în România

GL combina IDEAL

Compania General Leasing a organizat în data de 3 iulie a.c. o demonstraţie în câmp cu noul model de combină MF IDEAL, care reprezintă un pas revoluţionar în dezvoltarea agriculturii moderne din punct de vedere al performanţei şi productivităţii. Massey Ferguson a prezentat cu această ocazie combina MF IDEAL 9T în România, în premieră, în comuna Căzăneşti din judeţul Ialomiţa, la ferma Miracom administrată de domnul Marin Nedu.

Deschiderea evenimentului i-a revenit directorului general Victor Sandu, care le-a mulțumit tuturor invitaților pentru prezenţă, remarcând numărul mare de fermieri, în condiţiile în care este perioada recoltării cerealelor păioase şi a rapiţei.

“Trăim vremuri deosebite pentru că avem în față provocările cauzate de schimbările climatice și fiecare an este atipic din punct de vedere al problemelor din culturile agricole. În același timp, însă, trăim și o perioadă în care tehnologia evoluează foarte mult și vorbesc aici de toate sectoarele industriei în care activăm. Cred cu tărie că singura soluție este ca dumneavoastră, fermierii, să adoptați toate aceste inovații și tot ce apare nou pentru a fi mai eficienți, mai productivi și să puteți evita toate neajunsurile din activitate agricolă.

Această serie de combine MF IDEAL de înaltă performanţă, pe care o lansăm astăzi, este complet nouă, cu un design nou, cu o nouă construcţie, cu noi caracteristici de echipare, dar şi o vopsea complet nouă – Graphit. IDEALUL face parte din această revoluție tehnologică, este combina care schimbă cu adevărat regulile recoltării și nu se compară cu nimic din ceea ce puteți găsi pe piață. Veți putea vedea astăzi la lucru o combină axială și o puteți compara cu o combină clasică pe căişori în ceea ce privește spărturile și curățenia boabelor. Mai multe detalii tehnice despre combină vă va oferi colegul meu Alexandru Antonesei, director de produs General Leasing.

Înainte de a încheia doresc să-i mulțumesc domnului Marin Nedu, administratorul fermei Miracom pentru încrederea acordată în achiziționarea combinei IDEAL 9T. De asemenea, vreau să-i asigur pe toți fermierii prezenți la această demonstrație în câmp că IDEAL 9 T este o soluție rentabilă și durabilă pentru afacerea lor, care îi va ajuta să profite la maximum de resursele și aporturile de producție de la pământul pe care îl cultivă până la carburantul, semințele și îngrășămintele pe care le folosesc. Vă rog să analizaţi cu atenţie şi să evaluaţi avantajele și rentabilitatea potențială a investiției pe care o faceţi în tehnica agricolă”, a subliniat în deschidere domnul Victor Sandu, directorul general al companiei General Leasing.

sdr

În continuare, detaliile tehnice ale noilor combine au fost oferite de Alexandru Antonesei, Brand Manager în cadrul General Leasing.

“Combinele de recoltat MF IDEAL prezintă caracteristici de top, fiind produse în trei modele complet noi, dotate cu sisteme de treier cu flux axial cu unul sau două rotoare – MF IDEAL 7 de 451CP, MF IDEAL 8 de 538CP și MF IDEAL 9 de 647CP – plus versiunile ParaLevel. Țin să precizez că în momentul de față fermierul Marin Nedu este primul deținător al combinei IDEAL 9T din România și îl felicit pentru această investiție valoroasă. În cadrul acestui eveniment vom face o prezentare statică a combinei MF IDEAL 8, după care, pe rând, veți avea ocazia să urcați în MF IDEAL 9T și veți merge în brazdă să vedeți în direct cum lucrează.

Noul MF IDEAL este cel mai revoluționar salt în dezvoltare de la inventarea combinei de recoltat. Cu o lățime exterioară de numai 3,3 m, MF IDEAL oferă o eficiență și o performanță fără precedent. Printre numeroasele caracteristici excepționale, modelele din gama IDEAL de la Massey Ferguson oferă cea mai mare capacitate a buncărelor integrale de semințe disponibile pe piața europeană, cea mai rapidă viteză de descărcare și cea mai mare suprafață de treier – toate contribuind la obținerea unor câștiguri semnificative în eficiență și productivitate.

Prezentată pentru prima dată în cadrul Agritechnica ediţia 2017, combina MF IDEAL a fost aşteptată cu mare interes de producătorii agricoli. Construită la Centrul European de Excelență în Recoltare al AGCO din Breganze din nordul Italiei, gama de combine MF IDEAL semnalează o nouă direcție radicală de dezvoltare a acestor echipamente. Astfel, în anul 2018 a fost produsă o serie limitată de 45 de prototipuri, după 6 ani de testări, urmând ca lansarea completă a combinelor MF IDEAL să fie programată cu intrarea completă în producție în acest an”, a explicat specialistul.

Combina MF IDEAL 9 de 647 CP reprezintă un segment de piață complet nou pentru Massey Ferguson şi beneficiază de caracteristici speciale, oferind avantaje fără precedent:

 • Motor eficient pentru combustibil MAN 15.2 litri.
 • Rotorul de 4.84 m Dual Helix montat pe MF IDEAL 9 este cel mai lung din industrie.
 • Această combină oferă cea mai mare suprafață de treierat din piață, beneficiază de cerințe foarte scăzute de putere, fiind insensibilă față de diferitele condiții ale culturilor.
 • Asigură eficiența consumului de combustibil, dar şi pierderi reduse de semințe și paie, graţie manipulării delicate.
 • Buncărele de semințe de 17,1 litri – opțiunea cea mai mare disponibilă în prezent, cu aproximativ 18% mai multă capacitate decât cea mai mare existentă astăzi, reduce frecvența de descărcare pentru o eficiență îmbunătățită.
 • Viteza de descărcare este de 140 și 210 l/sec – opțiunea Streamer 210 asigură cea mai rapidă viteză, cu aproximativ cu 32% mai rapidă decât cea mai mare viteză actuală, ceea ce duce la o productivitate crescută.
 • Auto-reglarea este o altă noutate la această combină. Pentru ușurința în utilizare, opțiunea IDEALharvest™ App reglează automat combina în lucru. Utilizând camerele pentru calitatea semințelor și 52 Senzori de Detecție Acustică a Masei (MADS) se reglează automat rotorul combinei, turația ventilatorului și setările sitelor pentru a menține performanțele optime ale mașinii și eficiența în orice moment, în conformitate cu alegerile operatorului.
 • Designul şi construcţia tăvii pentru semințe IDEALbalance™ asigură semințe curate şi de calitate mai bună. Fără părți în mișcare suplimentare, cele două tăvi colectoare de semințe profilate sub rotor creează o distribuție uniformă a semințelor spre casa sitelor şi asigură o compensare pe pante de până la 15%.
 • Distribuitorul centralizat al motorului DriveCenter include transmisia pentru tocător, heder și procesor. Designul simplu rezultă un număr redus de curele și lanțuri, asigură cerințe reduse de putere și foarte puține întrețineri.
 • Lățimea redusă în transport este o altă noutate. Chiar și combina cea mai mare, MF IDEAL 9, cu anvelope de 800 mm sau cu noile șenile de 26-inch (660 mm), se poate înscrie în cerințele de gabarit maximum de 3,3 m, un element important pentru fermierii a căror lățime maximă de recoltat este impusă.
 • Pentru o amprentă redusă, opțiunea cu șenile cu suspensie TrakRide este soluţia perfecta în varianta MF IDEAL 9.
 • Conectivitatea completă este oferită de sistemul Fuse Connectivity Gateway care oferă transferul datelor de recoltare fără întreruperi și utilizarea acestora în stabilirea hărților cu recolte.
 • Noua cabină super-confortabilă și silențioasă Vision oferă o vizibilitate panoramică.
 • Hederul MF PowerFlow cu lățimi de până la 12,2 m asigură colectarea impresionantă a culturilor prin transportorul cu benzi, alimentând uniform elevatorul cu spice.
 • AutoDock™, un economizor de timp, asigură cuplarea automată a acționării hederului, hidraulicii și electricii direct din cabină.

Multitudinea de avantaje ale noilor noile combine IDEAL de la Massey Ferguson pun accent şi pe îmbunătățirea eficienței consumului de combustibil. Toate aceste caracteristici nu au putut trece neobservate, astfel încât, noile combine Massey Ferguson – MF IDEAL au fost apreciate deja, primind numeroase premii internaţionale: Medalia de argint Agritechnica DLG pentru inovație – 2017, titlul de prestigiu „Mașina Anului 2018”, Premiul Audience Award 2018 dar şi Premiul Red Dot Design Award 2018.

Fermierii prezenţi la Căzăneşti la demonstraţia realizată cu modelul MF IDEAL 9 s-au convins de performenţele acestei combine de recoltat şi, cu siguranţă, mulţi dintre ei şi-o doresc în fermele lor.

WhatsApp Image 2019-07-03 at 09.09.57

Reporterul Business Press Agricol a stat de vorbă cu fermierii prezenţi la eveniment pentru a impresiile legate de această lansare.

Inginerul Marin Nedu, administratorul fermei Miracom şi gazda evenimentului organizat de General Leasing ne-a oferit câteva informații.

“Sunt de profesie inginer agronom, şi din anul 1976, de când am terminat facultatea de profil mă ocup de agricultură. Am înființat această exploatație în anul 1992, am început în regim de arendă și am ajuns în prezent la 1700 de hectare stabilizate. Pot să spun că această suprafață este una optimă pentru o fermă având în vedere că poți face investiţii în echipamente agricole performante. Din punctul meu de vedere este suprafața ideală pentru că poți ţine totul sub control și poți practica o meserie adevărată.

Unul dintre motivele pentru care am optat pentru această combină de la General Leasing este faptul că proiectul de concepere al acesteia este o lucrare de vreo 5-6 ani. Specialiștii au pornit de la zero și au cules informații de la fermierii din toată lumea. Au cumulat toate opțiunile și a rezultat un produs unic în lume, fiind extrem de performant. Această combină îmi oferă exact ceea ce mi-am dorit și sunt foarte bucuros că o am în ferma mea.

Anul trecut am participat la o demonstrație cu această combina în Cehia, unde am văzut efectiv ceea ce poate face, iar potențialul ei m-a convins să fac această achiziție. Combina IDEAL are trei variante de mărimi MF IDEAL 7, MF IDEAL 8 și MF IDEAL 9, iar eu am optat pentru cea mai mare – MF IDEAL 9T. Combina IDEAL 9T are un motor de 647 de CP și o capacitate de treierat formidabilă. Pentru a testa parametrii nominali ai acestei combine, în urmă cu 2 zile am intrat la recoltat grâu într-o solă de 60 de hectare. Timpul de recoltat al întregii sole a fost de 9 ore și a bătut 500 de tone de grâu. Acest lucru îl putem realiza înainte cu trei combine medii. Este incredibil, dar extrem de adevărat, și pot să confirm cu mândrie această performanță.

Combina este simplă din punct de vedere constructiv, dar foarte complexă din punct de vedere electronic. Are foarte mulți parametrii care să-i ajusteze automat operațiile din mers, în funcție de condițiile recoltei, ușurând astfel munca operatorului. IDEAL 9T este combina cu cel mai mare buncăr, având o capacitate de 18.000 de litri, iar în premieră față de alte mașini de recoltat, descărcarea se realizează în 90 de secunde. Prețul unei combine IDEAL 9T este de peste 400-450 de mii de euro, sumă cu care poți achiziționa 2 combine medii.

Eu sunt adeptul tehnologiilor noi, tocmai din acest motiv recenta achiziţie este o satisfacție personală. Această investiție este foarte importantă și nu pot să estimez strict o perioadă de amortizare. Combina este cea cu care aduni de pe câmp tot ceea ce ai muncit într-un an de zile. Însă, după cum am observat cu toții, schimbările climatice ne dau bătăi de cap, iar în aceste condiții un fermier trebuie să aibă capacitatea de a recolta într-un timp cât mai scurt. Altfel, poți lăsa cultura expusă și poți oricând să pierzi amortizarea dintr-un an sau, de exemplu, în cazul acesta să câştigi amortizarea unui an de zile.

În parcul de utilaje am avut tot combine de la Massey Ferguson, dar și tractoare. Ca tehnologie folosim doar pe 10% aratul, iar în rest realizăm o scormonire la o adâncime de până la 30 cm, fără întoarcerea brazdei. Structura culturilordin acest an este formată din grâu 500 ha, orzoaică de bere 200 ha, porumb 450 ha, floarea soarelui 350 ha și mazăre 90 ha. Anul trecut am obținut la grâu o producție medie de 9 t/ha, iar anul acesta ne așteptăm la o scădere a producției din cauza provocărilor climatice.

Mesajul meu pentru colegii mei fermieri este să folosească tehnologii noi pentru a realiza o agricultură performantă și durabilă. Companiei General Leasing nu pot decât să-i mulțumesc pentru combina IDEAL 9T, care îmi ușurează munca și îmi oferă productivitate, calitate, operativitate, într-un cuvânt eficientizare și performanță”, a declarat fermierul Marin Nedu.

WhatsApp Image 2019-07-03 at 10.36.33

Fermierul Toma Chircu din satul Rași, comuna Sălcioara, jud. Ialomița, prezent la evenimentul organizat de General Leasing, a stat de vorbă cu reporterul revistei noastre.

“Lucrez împreună cu fiul meu 220 de hectare pe care le-am cultivat cu grâu – 60 ha, porumb – 120 ha, floarea-soarelui – 30 ha și lucernă – 10 ha. Ne aflăm în plină campanie de recoltat grâu, dar am lăsat lucrul pentru a vedea în premieră această noutate tehnologică, o combină unică în lume, IDEAL 9T de la Massey Ferguson. Şi eu dețin în fermă un tractor și utilaje de la Massey Ferguson și sunt extrem de mulțumit.

Producem sămânță de grâu pe 5 ha pentru pentru ferma noastră și am folosit un soi românesc de la Procera. Mulțumim Bunul Dumnezeu că avem ce recolta la cultura de grâu, pentru că a răsărit destul de târziu și sperăm să obținem o producție medie de 5-6 t/ha. Pe partea de inputuri lucrez cu distribuitorul Net Agro care este un partener de încredere și extrem de serios. Pentru a înființa culturile de porumb, floarea soarelui și lucernă am folosit hibrizi de la companiile Corteva, Limagrain și RAGT.

Eu sunt născut și crescut în București, dar pentru că mi-am găsit jumătatea în satul Rași, comuna Sălcioara, m-am stabilit la țară și am început să fac agricultură. Lucrez pământul împreună cu familia și pot să spun că sunt un om împlinit şi pentru faptul că fiul meu va duce pe mai departe tradiția.

Mesajul meu pentru colegii fermieri este să folosească tehnologii noi și genetică de calitate pentru că numai așa vor eficientiza ferma și vor obține performanţă. Felicitări General Leasing pentru lansarea în premieră acestei inovații de excepție, combina MF IDEAL 9T”, a spus fermierul.