În data de 20 februarie, companiile NETagro şi Arysta LifeScience România au organizat prima ediție a simpozionului cu tema „Tehnologii Performante pentru Nutriția Plantelor”, la Hotelul Ever Green din localitatea Amara, jud. Ialomița.
Prin acest seminar tehnic, specialiştii celor două companii au dorit să aducă în prim-plan bunele practici care stau la baza unor culturi sănătoase, dar și tehnologiile inovatoare pe care NETagro și Arysta LifeScience le pun la dispoziția fermierilor. Ambele echipe și-au exprimat convingerea că împreună cu producătorii agricoli vor găsi soluțiile optime pentru a obține și în acest an recolte de top. Invitaţii au asistat la un simpozion în cadrul căruia specialiștii NETagro și Arysta LifeScience au prezentat recomandările și soluțiile inovatoare pentru nutriția plantelor.
În deschiderea evenimentului, domnul Mircea Purcărea, key account manager Arysta LifeScience, a ținut să mulțumească partenerilor NETagro, dar și invitaților prezenți, trecând ulterior în revistă un scurt istoric al companiei.
„În cadrul acestui eveniment de prezentare a tehnologiilor performante de nutriție a plantelor, organizat împreună cu NETagro, sunt prezenți colegii mei: Mirela Păun, director de marketing, Daniel Tabacu, director tehnic și dezvoltare, Ionuț Popescu, director regional sud-est, Horia Mustea, coordonator vânzări și specialist biostimulanți și Loredana Șerban, asistent marketing.
Arysta LifeScience este o companie cu o prezență globală, specializată în comercializarea unui portofoliu inovator de produse de protecție a plantelor. Noua Arysta LifeScience s-a format prin fuzionarea a trei companii: Arysta LifeScience, Chemtura AgroSolutions și Agriphar. Noua entitate Arysta LifeScience deține o combinație unică de produse, bazată pe o experiență de peste 270 de ani, iar produse precum Pantera 40 EC, Select Super, Vitavax 2000, Silwet Gold, și Royalflo sunt foarte apreciate de fermieri.
Distribuim produse de protecție a plantelor și bio-soluții în peste 100 de țări, iar portofoliul nostru conține peste 200 de substanțe active, obținute în laboratoarele și centrele noastre de cercetare și dezvoltare. Astfel, oferim fermierilor o gamă largă de fungicide, erbicide, insecticide, tratament sămânța și gama de bio-soluții. Suntem o echipă de profesioniști și susținem o agricultură durabilă și sustenabilă prin calitatea și performanța produselor noastre. Vă asigurăm că împreună cu partenerii noștri vom fi cât mai prompți, astfel încât dumneavoastră să beneficiați la timp de tehnologii și soluții avansate pentru a produce profit”, a subliniat domnul Purcărea.
Despre avantajele și importanța folosirii unui adjuvant a vorbit tot domnul Mircea Purcărea, care a adăugat: „În 2018, noul adjuvant Silwet Top va fi dezvoltat în exclusivitate cu NETagro. Silwet Top este un adjuvant de bază în tratamentele fitosanitare, fiind partenerul ideal în amestecul cu produse pentru protecția culturilor cu suprafața foliară ceroasă. Silwet Top este singurul adjuvant care protejează investiția în tratamentele pentru protecția culturilor și maximizează producția. Adjuvantul protejează planta împotriva spălării atunci când ploaia survine imediat după tratament. Îndemnul meu este «Evitați riscul!», folosind adjuvantul Silwet Top.”
În continuare, domnul Daniel Tabacu, director tehnic și dezvoltare al companiei Arysta LifeScience, a prezentat pe scurt portofoliul de produse al companiei. „Ne bucurăm de fiecare dată să vă revedem, atât în câmp cât și în sală, unde putem să vă prezentăm noutățile și performanțele produselor Arysta LifeScience. Compania are un portofoliu cu care ne mândrim și pot să spun, fără falsă modestie, că suntem pe primul loc în România la capitolul graminicide. Sigur că s-a ajuns la această performanță prin ani de muncă, dar și prin capabilități de cercetare, inovare și dezvoltare ale echipei noastre.
La gama de tratament semințe amintesc Rancona 15 ME, Rancona i-MIX – o nouă combinație de două fungicide pentru tratamentul semințelor de grâu și orz, Royalflo – un fungicid pentru tratamentul semințelor de porumb, floarea soarelui, rapiță și grâu, Signal 300ES și binecunoscutul Vitavax 2000 – un fungicid de încredere pentru tratamentul semințelor de grâu și orz, care a rămas același produs de vârf.
La capitolul insecticide avem o serie întreagă de produse, iar Cyperguard 25EC este unul dintre cele mai folosite de-a lungul anilor, fiind un insecticid piretroid cu acțiune prin contact și ingestie asupra unui spectru larg de dăunători. Un alt produs foarte cunoscut este Nurelle D, însă acesta va fi înlocuit cu Daskor 440 – un insecticid de contact și ingestie care combină acțiunea componentei organofosforice cu cea a piretroidului.
La erbicide venim anul acesta cu un produs pe bază de dicamba, care se numește Kalimba. Acesta combate buruienile dicotiledonate anuale și perene în culturile de porumb și sorg. Cosmic, este un alt erbicid pe bază de glifosat, având o formulare mai deosebită care îi conferă anumite calități selective. Un alt erbicid important este Cliophar 300 SL, care se utilizează pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de porumb, rapiță și sfeclă de zahăr. Alte erbicide eficiente mai sunt: Pantera 40 EC, Samaz și Select Super.
De asemenea, avem și o serie de fungicide extrem de performante, precum Manzate, Pyrus 400 SC și binecunoscutul Captan 80 WDG, singurul produs care controlează rapănul la măr, fiind utilizat în toată Europa. Un alt fungicid foarte important este Mycoguard 500 SC, pe bază de clorotalonil, care sparge rezistența la septorioză și are acțiune multiplă împotriva unui spectru larg de boli la grâu, rapiță, sfeclă de zahăr, hamei, viță de vie, ceapă, tomate și cartof. Totodată, atât fungicidul Proplant 72,2 SL pentru combaterea unor boli problemă din culturile de legume, cât și Syllit, recomandat pentru combaterea rapănului la măr, a pătării frunzelor la prun și bășicarea frunzelor la piersic, sunt extrem de eficiente.
Portofoliul de produse pentru protecția plantelor este completat de o serie întreagă de bio-soluții și adjuvanți care au o importanță deosebită în eficacitatea tratamentelor. Utilizarea bio-soluțiilor și a adjuvanților este esențială în culturile dumneavoastră pentru un randament crescut atât la producții, cât și la calitate. Spre exemplu, Elastic Ultra, un produs pe care l-ați folosit ca un sticker care protejează silicvele de rapiță și păstăile de leguminoase.
Pentru că de multe ori ne confruntăm cu o apă foarte dură care poate bloca eficiența produselor fitosanitare, am venit în completare cu un produs de condiționare a apei, care se numește X-Change. La categoria regulatori de creștere am introdus in portofoliu anul acesta un produs pe bază de trinexapac-etil pentru culturile de cereale păioase – Paket 250 EC. Totodată, mai avem în portofoliu și produse care sunt destinate păstrării cartofului, dar și un sterilizant de sol care se numește Basamid G, cu acțiune nematocidă, insecticidă și fungicidă.
Misiunea Arysta LifeScience este de a asigura prosperitate printr-o agricultură avansată, oferindu-vă un portofoliu complex de produse inovatoare de protecție a plantelor și bio-soluții pentru o agricultură durabilă”, a spus directorul Daniel Tabacu.
La rândul său, Horia Mustea, coordonator de vânzări și specialist biostimulanți, a subliniat în prezentarea sa importanța folosirii de biostimulanți și minerale inovatoare pentru o agricultură echilibrată. „Prin tehnologia unică «Physio Activator», compania Arysta LifeScience a dezvoltat o gamă de biostimulanți care se bazează pe ingrediente de origine naturală, extrase din alge marine. Laboratoarele Goemar de Fiziologia și Patologia Plantelor au evidențiat modul de acțiune al extractelor de alge marine asupra nutriției minerale. De asemenea, avantaje precum îmbunătățirea preluării nutrienților din sol, stimularea activității fotosintezei, creșterea biomasei rădăcinilor, sunt esențiale pentru dezvoltarea plantelor și securizează investiția în îngrășăminte.
Biostimulanții precum Multoleo, destinat culturilor oleaginoase, floarea soarelui, rapiță și soia, dar și Zeal, conceput pentru porumb, intensifică potentialul culturilor, oferind fermierilor siguranța unor producții mari și de calitate. Multoleo accelerează procesul de nutriție al planetei și de acumulare a biomasei în stadiile cheie de dezvoltare în care se formează producția, stimulează înflorirea și legarea fructelor. Momentul aplicării la floarea-soarelui este de la 2-3 frunze până la apariția butonilor florali. La rapiță, momentul aplicării biostimulantului Multoleo este de la alungirea tijei până la sfârșitul stadiului de boboci florali încă nedesfăcuți. Doza de aplicare pentru ambele culturi este de 2 l/ha, o dată pe sezon. Zeal este un biostimulant conceput special pentru cultura de porumb, care stimulează dezvoltarea acesteia, îmbunătățind randamentul și calitatea recoltei. Zeal intervine în procesul de producere a clorofilei și în metabolismul carbohidraților, având un rol esențial în procesele de alungire a celulelor, creșterea frunzelor și a internodurilor, precum și în procesul de formare a boabelor. Produsul se aplică o dată pe sezon, la 4-8 frunze ale culturii, iar doza este de 2 l/ha”, a menționat specialistul companiei Arysta LifeScience.
Evoluția NETagro a fost prezentată de directorul regional pentru sud-est, Romeo Barbu. „NETagro a apărut pe piața distribuitorilor de inputuri pentru agricultură în anul 2006. Suntem o companie cu capital 100% românesc și avem în spate 12 ani de experiență în domeniu. 12 ani de când suntem alături de fermierii și fitofarmaciile din înteaga Zonă Verde a țării.
Ne-am început activitatea distribuind produse specifice pentru fitofarmacii, însă începând cu următorul an ne-am orientat către ferme. În anul 2009 am deschis un punct de lucru la Ianca, pentru a acoperi județele Buzău și Brăila, iar în 2010 am construit un depozit în comuna Vidra, jud. Ilfov, care a devenit centrul logistic al companiei.
NETagro a crescut de la an la an, nu numai ca cifră de afaceri, ci și ca echipă. Astfel, în 2011, echipa NETagro a fost completată de directorul tehnic Cătălin Costea. Experiența, pasiunea și expertiza sa ca agronom au adus o schimbare majoră și plus-valoare atât pentru noi, dar mai ales pentru clienții noștri, care și în momentul de față beneficiază de ceea ce credem noi că este cel mai important – recomandări tehnologice optime, eficiente, cu rezultate care se transpun în profitabilitate.
NETagro co-optează constant în echipa sa absolvenți ai Facultății de Agricultură, din dorința de a construi o echipă tânără, specializată și cu pasiune pentru acest domeniu. Este extraordinar că la noi pot veni tineri pe care-i formăm și îi instruim cât putem de bine. Așa ne-am format echipa tânără de azi, implicată, responsabilă și dornică să evolueze.
Un moment important pentru NETagro este anul 2014, când compania a achiziționat o fermă cu o suprafață de 500 ha, în județul Călărași, care între timp a căpătat identitate proprie- NETagro Farming. De această fermă se ocupă directorul Tehnic Cătălin Costea, cel care a numit-o „ferma școală”, pentru că aici încercăm și testăm toate produsele înainte de a fi prezentate fermierilor. Aici punem în practică orice tehnologie înainte să o recomandăm clienților noștri fermieri. În acest fel ei beneficiază de cele mai corecte și concrete informații privind eficiența produselor, pentru ca ei să se bucure de recolte de calitate și profitabile.
Un alt moment-cheie pentru NETagro a fost anul 2015 când a fost achiziționat un spațiu de depozitare în Ștefăneștii de Jos, jud. Ilfov. Aici ne desfășurăm acum întreaga activitate. Aici este matca noastră acum. Iar locația nu este aleasă deloc întâmplător. Suntem într-o zonă strategică, cu accesibilitate spre toate ieșirile, precum A1, A2, A3, DN1 și DN1A, la maxim 2,5 ore distanță de orice client pe care îl deservim. NETagro este recunoscută în această piață pentru promptitudinea și rapiditatea cu care onorează orice comandă a clienților săi.
Dacă în 2006 NETagro a pornit cu doar câțiva oameni dornici de a pune bazele unui business sănătos, ei bine, astăzi numărul angajaților a crescut la 65. Și creștem în continuare! Suntem o companie în plină creștere, cu o cifră de afaceri de 22 milioane de euro înregistrată în 2017. 65 de oameni, 4.000 de mp de depozitare, 1.300 de clienți activi din 19 județe și cel puțin 20 de mii de comenzi onorate. Aceasta este NETagro în cifre și acestea sunt poveștile de succes ale multor afaceri care au crescut odată cu noi. Principiile după care ne ghidăm sunt: stabilitate, performanță și eficiență. NETagro a crescut progresiv, prin implicare și responsabilitate din partea întregii echipe. Acordăm o mare atenție nevoilor dumneavoastră și încercăm să venim cu soluții cât mai viabile, pentru a vă asigura un succes și o profitabilitate garantate”, a declarat Romeo Barbu.
La rândul său, Cătălin Costea, directorul tehnic al companiei NETagro, a subliniat în prezentarea sa cât de importantă este nutriția pentru plante. De asemenea, el a detaliat necesitatea folosirii borului la culturile de rapiță, floarea-soarelui, pomi fructiferi, viță-de-vie și legume, precum și a macroelementelor precum azot (N), zinc (Zn) și acizi humici. Specialistul NETagro a prezentat ulterior produsele proprii NETagro: Biostart Top, Nutrigreen SK, Jadex-0-720 și Clean Cell, care vin în sprijinul fermierilor pentru a garanta o dezvoltare rapidă și viguroasă a culturilor.
„Biostart Top este un produs de sol, fiind un îngrășământ microgranulat starter. Avantajele pe care le oferă sunt extrem de importante: concentrație mare de elemente nutritive doar pentru cultura de bază, eliminarea stresului declanșat de factorii de mediu, răsărire rapidă, ușurință în transportul și depozitarea elementelor, elimină riscul blocării fosforului, dar și riscul levigării. Doza de omologare este de 20-25 kg/ha pentru cereale păioase, rapiță, floarea-soarelui, soia, sorg, porumb, cartof, sfeclă de zahăr și culturi de legume.
Nutrigreen SK este un fertilizant foliar cu o concentrație ridicată de sulf, azot și potasiu, care favorizează fotosinteza și crește rezistența la stres. Nutrigreen SK este recomandat pentru culturi de cereale, rapiță, sfeclă, porumb, cartof și se aplică în doză de 5 l/ha.
Jadex-0-720 este un regulator de creștere și se utilizează în cultura grâului de toamnă pentru prevenirea căderii plantelor. Dezvoltă foarte bine sistemul radicular și se recomandă o doză de 1,25 l/ha în 200-400 ml apă, la aplicare terestră.
Produsul pentru întreținere Clean Cell este ideal pentru pulverizatoare și utilaje agricole, fiind o soluție de curățare vegetală biodegradabilă. Clean Cell este special conceput pentru eliminarea reziduurilor sulfonilureice și a altor ingredienți activi fitosanitari care se depun pe componentele pulverizatorului. Este o soluție multifuncțională și nu este agresivă pentru utilizator, dar nici pentru mediul înconjurător”, a spus Cătălin Costea.
Reporterul revistei Business Press Agricol prezent la eveniment a stat de vorbă cu reprezentanţii companiilor Arysta LifeScience România şi NETagro, care și-au exprimat impresiile privind acest parteneriat și au relatat câteva dintre proiectele de viitor.
Mirela Păun, director de marketing Arysta LifeScience, ne-a declarat: „Evenimentul de astăzi marchează începutul unei serii de seminarii tehnice cu tema tehnologii performante pentru nutriția plantelor, organizate în parteneriat cu NETagro. Această idee s-a născut plecând de la preocuparea noastră comună pentru importanța nutriției în viața unei plante și, totodată, de la dorința de a împărtăși cu fermierii beneficiile oferite de utilizarea biostimulanților din portofoliul Arysta LifeScience.
Chiar din primul an de lansare a companiei noi am exprimat foarte clar importanța segmentului de biostimulanți în portofoliul nostru, segment de produse pe care colegii noștri l-au dezvoltat în laboratoarele de cercetare și dezvoltare. Anul trecut am adus primele două produse pe piața din România, și anume Multoleo și Zeal, pe care le-am testat și introdus la vânzare și pot să spun că fermierii le-au primit și apreciat foarte bine. Pentru 2018, Arysta LifeScience pregătește încă două produse noi in acest segment, pe care le vom aduce în atenția fermierilor la momentul potrivit. Totodată, compania noastră se pregătește pentru introducerea mai multor produse noi în portofoliu, care vor fi lansate pe piață în anul 2019.
Avem o echipă de specialiști, bine închegată și suntem pregătiți să învingem toate provocările. Așadar, perspectivele sunt promițătoare, foarte bune, gata să se plieze pe cerințele și nevoile fermierilor.”
Domnul Mircea Purcărea, key account manager Arysta LifeScience, a subliniat: „Mesajul meu pentru fermieri este să aibă încredere în noile tehnologii și să fie curajoși în testarea lor, pentru că investițiile sunt mici, însă beneficiile pot fi multiple. Arysta LifeScience și NETagro vin în întâmpinarea fermierilor cu tehnologii și soluții performante!”
Doamna Angi Paraschivoiu, administrator al companiei NETagro, care a declarat: „Parteneriatul dintre NETagro și Arysta LifeScience România este construit prin multă muncă și implicarea ambelor echipe. Însă această relație construită în timp nu este un simplu parteneriat comercial. Împreună ne dorim să oferim fermerilor soluții optime din toate punctele de vedere, care în final aduc plus-valoare culturilor acestora. Este ceea ce facem de câțiva ani împreună.
Scopul nostru comun este acela de a oferi produse de calitate, dar și recomandări tehnologice adaptate la nevoile fiecărui fermier în parte. Folosim experiența pe care o acumulăm din testările făcute în ferma pe care compania noastră a achiziționat-o în 2014, «ferma școală» așa cum ne place nouă să o numim, acolo unde testăm, experimentăm, dar totodată obținem și profitabilitate.
Acum ne dorim să trecem la un nou nivel în relația cu partenerii noștri – fermierii. Ne-am dat întâlnire astăzi cu ei în acest cadru, din dorința de a împărtăși din experiența și cunoștințele noastre tehnice cu câți mai mulți fermieri.
NETagro a intrat în al doisprezecelea an de activitate ca distribuitor de PPP-uri, îngrășăminte, semințe și produse de igienă publică. Ne bucurăm să avem alături de noi, încă de la început, peste 20% dintre clienți – atât fermieri, cât și fitofarmacii. Cred că acest lucru reflectă stabilitatea, implicarea și responsabilitatea cu care echipele noastre lucrează de peste un deceniu.
Per ansamblu, NETagro a avut în toți acești ani o creștere sănătoasă, organică. Am crescut ca echipă și ca cifră de afaceri de la un an la altul, iar odată cu noi au crescut și afacerile clienților noștri. Cred că aceasta este adevărata noastră carte de vizită și ar trebui să fie pentru orice distribuitor de inputuri pentru agricultură. Suntem tineri, suntem muncitori și implicați, suntem agronomi cu pasiune pentru ceea ce facem și suntem ambițioși. Ne dorim să ajungem în sprijinul la cât mai mulți fermieri, nu numai din Zona Verde, în care acum ne desfășurăm activitatea, ci și din alte zone agricole cu potențial din țara noastră.”