În data de 21 februarie a.c., a vut loc Adunarea Generală a Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la Hotelul Intercontinental din Capitală. La această ședință au participat președinții organizațiilor județene, membre LAPAR, precum și membrii Consiliului Director. Echipa de conducere LAPAR a avut pe ordinea de zi şi numirea a doi vicepreședinți.
„Spre deosebire de anul trecut, în cadrul Adunării Generale am avut și un capitol legat de alegeri. S-a completat schema LAPAR cu doi vicepreședinți și un membru supleant. În subiectele dezbătute ne-am axat pe raportul de activitate de anul trecut şi nivelul cotizațiilor. Ca noutate, lista vicepreședinților s-a completat cu doi colegi. Astfel, domnii Liviu Precup și Alexandru Baciu au fost aleşi în funcţie, plus un vicepreședinte de la ROMOVIS, ca o înțelegere între cele două organizații, în persoana domnului Ionică Nechifor.
S-au dezbătut subiecte interesante, aducându-se în discuţie activitatea LAPAR în organizația ELO – European Landowners Organisation, dar şi în cadrul grupurilor de lucru de la Bruxelles. De asemenea, s-au făcut foarte multe propuneri de către colegi, membri LAPAR, care vizează îmbunătăţirea activităţii organizaţiei noastre. Tot în cadrul întânirii de astăzi, am avut şi o afiliere la LAPAR din partea Organizației Producătorilor Agricoli din județul Giurgiu care, începând de acum sunt membri cu drepturi depline în LAPAR”, a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, în cadrul conferinţei de presă care a avut loc după Adunarea Generală.
Printre altele, Laurențiu Baciu a menţionat că LAPAR rămâne una dintre cele mai puternice și eficiente organizații profesionale din România în ciuda ultimelor disensiuni stârnite în interior. „Chiar dacă multora nu le convine, suntem singurii care avem un reprezentant în grupurile de lucru de la Bruxelles. Prin acţiunile pe care le întreprinde LAPAR, luptăm cu îndârjire pentru orice fermier, indiferent de mărimea exploataţiei sale. Toate propunerile pe care le iniţiem la nivel de insituţii ale statului sunt în numele tuturor fermierilor de pe teritoriul României”, a adăugat şeful LAPAR.
La rândul său, vicepreședinte LAPAR Gheorghe Albu a completat: „Considerăm că raportul de activitate prezentat astăzi în cadrul Adunării Generale este unul pozitiv. De asemenea, s-au ridicat şi o serie de probleme, precum fondul mutual, taxarea şi impozitarea la plata în natură a arendei, simplificarea registrului zilierilor, dar şi aspecte privind înăsprirea unor acte normative prin care să li se interzică crescătorilor de ovine să mai distrugă culturile fermierilor. Noi, cei care reprezentăm conducerea LAPAR, trebuie să ne mobilizăm în perioada imediat urmăroare pentru a soluţiona acţiunile restante.
Mă bucură faptul că avem semnale de unitate şi de întărire în rândul membrilor LAPAR, devenind din ce în ce mai puternici, în ciuda faptului că în ultima perioadă au mai existat conflicte. Membrii LAPAR îşi desfăşoară activitatea cu îndârjire în vederea realizării tuturor obiectivelor propuse. Vă garantăm că echipa de conducere LAPAR este puternică şi nu cred că va reuși cineva să ne destabilizeze.”
Constantin Bazon, vicepreşedinte LAPAR, a adus în discuţie tema privind demersurile de simplificare a procedurilor pentru plăţile pe suprafaţă efectuate de APIA, referindu-se şi la problema plăţilor pentru bunăstarea animalelor, unde s-a propus realocarea de fonduri dar încă nu s-a rezolvat nimic, precum şi la submăsura 4.3 pentru sistemele de irigaţii.
În cadrul conferinţei de presă au luat cuvântul şi ceilalţi vicepreşedinţi LAPAR, Daniel Ciobanu şi Ilie Popescu, precum şi noii aleşi Liviu Precup şi Alexandru Baciu, care au subliniat că în calitate de membri LAPAR, prin proiectele pe care le implementează, îi susţin pe toţi fermierii din România, fie ei mici sau mari.