“Misiunea unui om de marketing este mult mai complexă de cât pare din exterior!”

Interviu cu Alina Petrea, Marketing Manager Saaten Union

Cum este să faci carieră în domeniul vital al agriculturii?

Orice domeniu de activate are provocări neașteptate, însă în calitate de femeie într-un domeniu dominat în general de bărbați, trebuie să depui eforturi suplimentare pentru a avea realizări. O femeie care este bine pregătită își cunoaște valoarea, abilitățile și competentele cu siguranță va reuși să se impună și mai ales să câștige încrederea atât a colegilor săi cât și a partenerilor de lucru.

În ceea ce mă privește, nu întâmplător am ales acest domeniu de activitate, pasiunea mea și orientarea spre agricultură se datorează și faptului că provin dintr-o familie de fermieri. Acest lucru m-a ajutat de-a lungul timpului să fiu obiectivă în fața diferitelor situații întâlnite, să văd lucrurile atât din perspectiva unei multinaționale cât și din perspectiva unui fermier. Sunt conectată permanent cu provocările și nevoile pe care fermierii le au pe tot parcursul unei campanii agricole, deoarece acestea le întâmpinăm și în ferma proprie.

Care este secretul succesului profesional?

Consider că nu există un secret sau o rețetă a succesului, cel puțin eu nu le-am descoperit. Cred cu tărie însă că totul se obține prin muncă și uneori chiar și sacrificii, să ieși frecvent din zona de confort și să-ți setezi targete ambițioase pe care să le și depășești. Pe de altă parte, de cele mai multe ori succesul reprezintă suma eforturilor unei echipe, astfel că în spatele unei companii de succes întotdeauna se află o echipă puternică, bine pregătită, implicată și perseverentă.

Ce elemente vă motivează în carieră?

Trebuie să admit că un factor motivant pentru mine a fost și este familia. Ea este izvorul meu de inspirație și cea care mă motivează permanent și îmi oferă toată susținerea și încrederea de care am nevoie. Întotdeauna mi-am dorit să întorc toate eforturile și sacrificiile pe care părinții le-au făcut pentru mine de-a lungul timpului prin reușite profesionale. Cred cu tărie că asta este moneda de schimb cea mai potrivită pentru un părinte.

Sigur, sunt și alte elemente care mă motivează, cum ar fi managerii de succes din jurul meu, dorința de cunoaștere, de a învăța permanent lucruri noi și de a-mi depăși propriile limite. Aceste elemente se împletesc armonios și cu dorința de a bifa cât mai multe reușite și proiecte de succes.

Care sunt calitățile fără de care nu poți reuși ca om de marketing în acest domeniu?

Misiunea unui om de marketing este mult mai complexă de cât pare din exterior. Acesta trebuie să fie înzestrat atât cu calități native cum ar fi talentul, creativitatea, intuiția și puterea de convingere, însă trebuie să întrunească și calități dobândite, precum organizarea, disciplina, perseverența, capacitatea de sinteză și excelente abilități de comunicare.

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj tuturor femeilor care activează în agricultură?

Le doresc succes în toate activitățile pe care le întreprind, fie ele profesionale sau personale. Să aibă încredere în forțele proprii, pentru că timpul a dovedit că femeile pot fi manageri de excepție care pot propulsa afaceri pe culmile succesului.

Fiind luna martie, luna femeii, am și un sfat pentru doamnele și domnișoarele care activează în agricultură: să ne păstram întotdeauna feminitatea și grația chiar dacă activăm într-un domeniu dominat de bărbați.