Interviu cu Gabriela Dumitru, Coordonator Comunicare și Relații Publice AIPROM
Cum este să fii implicat într-o carieră în mediul asociativ, de agribusiness?
Activitatea de comunicare la nivelul unei asociații este dinamică, aduce multe provocări și oferă satisfacții pe măsură. În industria produselor de protecție a plantelor sunt provocări la tot pasul, de la a oferi suficiente instrumente fermierilor pentru a proteja culturile, la nevoia de a satisface cerințele în continuă schimbare ale consumatorilor și până la provocările aduse de schimbările legislative.
AIPROM s-a implicat activ în a oferi informații fermierilor astfel încât să se asigure că aceștia înțeleg cât este de important să folosească în mod responsabil produsele de protecție a plantelor. Utilizarea responsabilă a pesticidelor reprezintă un punct central al activității asociației.
În mediul asociativ poți să abordezi diferit subiecte controversate și să aduci în lumină lucruri mai puțin știute despre pesticide. În egală măsură poți să oferi consumatorilor și o altă perspectivă cu privire la „etichetele” puse mult prea ușor, dar și greșit alimentelor obținute în cultura convențională, unde se folosesc produse de protecție a plantelor, care nu sunt altceva decât medicamente pentru plante.
Care sunt elementele care definesc activitatea asociației?
Elementele care definesc activitatea asociației se concentrează în jurul conceptului de utilizare durabilă a produselor de protecție a plantelor. AIPROM pune accentul pe acțiunile de formare și informare a fermierilor cu privire la principiile pe care aceștia trebuie să le implementeze în fermă pentru a garanta utilizarea durabilă a pesticidelor. Un alt element central al activității asociației este reprezentat de promovarea purtării echipamentului individual de protecție în timpul manevrării produselor de protecție a plantelor.
De asemenea, AIPROM derulează o serie de campanii și acțiuni pentru a gestiona eficient fenomenul produselor contrafăcute și ilegale de protecție a plantelor, un fenomen în continuă creștere în Europa și în România.
Un alt proiect extrem de important pentru asociație și pentru industrie este reprezentat de proiectul SCAPA, prin intermediul căruia femierii și distribuitorii de produse de protecție a plantelor pot preda GRATUIT, pe perioada campaniilor de colectare, la cele peste 70 de centre de colectare SCAPA, cantitatea de ambalaje de plastic, metal și hârtie pe care o deţine, cu respectarea condiţiilor de preluare. SCAPA este un program ambițios, iar în cei 14 ani de activitate am curățat mediul de ambalajele provenite de la utilizarea produselor de protecție a plantelor. Numai în 2021 rata de colectare a ambalajelor a ajuns la 68% din totalul cantității de ambalaje pusă în piață.
Se adaugă aici și eforturile pe care AIPROM le face pentru a asigura un cadru de reglementare adecvat activității sale, dar și diversele consultări pe care AIPROM le are cu autoritățile și instituțiile care guvernează activitatea industriei.
Ce calități trebuie să dețină o femeie care face carieră în agricultură?
Nu cred că există un șablon care să îți spună dacă poți sau nu poți să faci carieră în orice domeniu, nu doar în agricultură. Tot așa cum nu cred că există modele pe care ar trebui să le urmezi orbește pentru a avea succes. Aș spune că există mai mulți factori care contribuie la cariera pe care o alegi sau care te alege pe tine. În cazul meu aș spune că nu eu am ales, ci cariera m-a ales pe mine. Mi-am dorit foarte mult să urmez o carieră în jurnalism și am reușit să fac acest lucru. Însă, am căutat mereu provocări, să mă autodepășesc și când am simțit că locul de muncă nu îmi oferă provocări noi am știut că acela este momentul în care trebuie să trec la nivelul următor și am ajuns să fiu responsabilă de comunicare pentru o mare companie specializată în comercializarea de mașini și echipamente agricole. După acest moment lucrurile au venit natural și am profit de fiecare ocazie pe care am primit-o pentru a acumula cunoștințe, pentru a cunoaște oameni noi și pentru a evolua. În prezent sunt coordonator de comunicare și PR în cadrul AIPROM.
Agricultura este un domeniu foarte complex și, pentru a performa trebuie să depui mult efort și pasiune.
Ce sfaturi oferiți tinerelor care sunt la început de carieră în agribusiness?
Când vine vorba despre cei mai tineri decât mine, care merg pe același drum pe care l-am început și eu în urmă cu 8 ani, mă feresc să dau sfaturi. Nu cred că există o rețetă de succes, tot așa cum nu există o soluție universală pentru toate problemele din lume. Fiecare om are o valoare, care de cele mai multe ori este reflecția a ceea ce el crede despre el, cu cât țintești mai sus, cu atât mai sus o să fi văzut. Tot ce pot să le spun tinerelor care doresc să lucreze în agribusiness este că o astfel de carieră solicită multă implicare și responsabilitate. Iar dacă ești la început de drum trebuie să fi dispus să asculți și să înveți. În egală măsură trebuie să îți asumi responsabilitatea atunci când greșești și să înveți ceva din greșelile tale. Mergeți pe drumul pe care l-ați ales cu încăpățânare, fiți curajoase și responsabile.