Solicitanții ale căror cereri de finanțare sM 17.1 au fost depuse în Sesiunea 4 – 2022 (recoltă 2022) și se regăsesc în categoria “cereri eligibile fără finanțare” vor fi notificați în vederea contractării valorilor eligibile aferente respectivelor cereri de finanțare, după aprobarea modificării PNDR de către Comisia Europeană.
În urma adresei transmise de către Clubul Fermierilor Români, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că toate cererile de finanțare depuse în perioada 9 august -16 decembrie 2022 și declarate eligibile de către Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale vor beneficia de finanțare.
Din dorința de a sprijini fermierii în mod real, Clubul Fermierilor Români având susținerea și expertiza Clubului Fermierilor Români Broker de Asigurare, a transmis, la finalul lunii februarie 2023, o adresă către MADR prin care a solicitat identificarea de noi surse de finanțare pentru cererile de finanțare aferente sM 17.1, declarate de către AFIR “eligibile fără finanțare”.
Întrucât, conform Reg. UE nr. 1305/2013, art. 49 (2) și PNDR, sprijinului acordat în cadrul sM 17.1 nu îi sunt aplicabile criterii de selecție, MADR a întreprins demersuri pentru asigurarea fondurilor necesare, astfel încât toate cererile de finanțare depuse în perioada desfășurării sesiunii și declarate eligibile să beneficieze de finanțare.
Concret, MADR a transmis Comisiei Europene, spre aprobare, versiunea XVI a PNDR, conținând propunerea de realocare financiară care să permită finanțarea integrală a cererilor de finanțare eligibile din cadrul acestei submăsurii.
„Încă de la începutul acestei sesiuni, ne-a fost semnalată de către membrii noștri situația nefavorabilă în care se află din cauza valorii reduse de fonduri ale sM 17.1. Concret, fermierii au fost informați de către AFIR cu privire la imposibilitatea alocării de fonduri pentru polițele declarate eligibile în cadrul mai multor rânduri pe parcursul anului 2022. Drept urmare, ne-am adresat MADR. Apreciem dialogul și deschiderea pe care o manifestă ministerul și autoritatea de management PNDR față de fermierii care accesează sM 17.1,” a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români
„Fermierii sunt beneficiarii Submăsurii 17.1 – programul de finanțare nerambursabilă pentru prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor- și au nevoie de susținerea constantă a noastră și a autorităților.
Noi, Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare, suntem alături de fermieri de peste 12 ani. Împreună cu asociația Clubul Fermierilor Români, am contribuit în mod activ la simplificarea ghidurilor de accesare a acestei submăsurii și ne implicăm constant pentru ca fermierii să gestioneze corect și din timp riscurile aferente propriilor afaceri agricole,” a precizat Georgiana Rusu, Director Executiv Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare.
Despre Clubul Fermierilor Români
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și non-guvernamentală a fermierilor din România. Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.
Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și ghidul de bune practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.
Despre Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare
Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare are o experiență de peste 12 ani în gestionarea riscurilor și asigurarea culturilor agricole, utilajelor, animalelor și bunurilor din ferme, cu misiunea de a reprezenta interesele fermierilor.
Prin activitatea sa, CFRO Broker de Asigurare este alături de fermieri de la însămânțare până la recoltare, cu promptitudine și seriozitate, în fiecare regiune a țării, pentru ca munca și investiția lor să fie protejată prin asigurare.