Lucrările de întreţinere la măr pentru o cultură bogată!

 

ID:72727147
ID:72727147

Fie că aveţi o grădină de mici dimensiuni în care aţi plantat pomi fructiferi, sau o livadă cu dimensiuni generoase, lucrările de întreținere sunt esențiale. În ceea ce privește cultura de mere, aceste lucrări presupun tăieri specifice care se fac anual.

Tăierile au atât rol de formare a coroanei cât și rol în creșterea rodului și în protejarea pomului având în vedere că, supra-cultura poate fi dăunătoare atunci când atrage după sine ruperea crengilor.

Lucrările de întreţinere la cultura măr!

În primul rând, trebuie să știm că tăierile anuale la măr sunt obligatorii. Ele se fac fie primăvara devreme, fie toamna de îndată ce pomul a intrat în repaus vegetativ. Dacă tăierile sunt aplicate prea devreme, merii vor fi sensibili la ger. În plus, o astfel de tăiere poate compromite toată cultura ulterioară.

Tăierile de formare

Aceste tăieri se aplică pentru formarea corectă a coroanei. Scopul este acela de a permite pătrunderea eficientă a luminii printre ramuri. La măr este recomandată tăierea de formare de tip piramidă etajată. Caracteristicile de bază descriu o coroană cu 3 etaje a câte 3, sau 4 șarpante pe fiecare nivel. O astfel de coroană poate asigura mărului o înălțime de până la 4, 5 metri fără a se pune problema pătrunderii luminii până înspre ramurile aflate la cel mai inferior nivel.

Tăieri de producție

La măr, tăierile de producție presupun eliminarea ramurilor cu poziție verticală aflate în partea superioară a coroanei. Mai mult, va trebui să ne ocupăm de scurtarea șarpantelor sau a ramurilor care atârnă necontrolat în zona de bază a coroanei.

Tăierile de întinerire

Tăierile de întinerire sau de regenerare se aplică pentru pomii ajunși la maturitate (după 5 ani de la plantare). Aceste tăieri presupun eliminarea ramurilor îmbătrânite și uscate, sau a crengilor fără rod. Prin aceste tăieri se asigură transmiterea tuturor resurselor către ramurile tinere și productive. Alte informații despre tăierea corectă a pomilor fructiferi găsești și în articolul nostru publicat recent pe blog.

Toate tăierile explicate pe scurt mai sus se aplică urmând câteva reguli simple, după cum urmează:

  • Toate ramificațiile de rod care au dat fruct de mai multe ori se vor scurta deasupra unei formațiuni apropiate de bază.
  • Ramurile mai bătrâne de 2 ani se scurtează în zona lemnului.
  • Ramificațiile îndepărtate de bază se vor tăia, alături de cele care prezintă urme de degradare.
  • Nu se vor tăia formațiunile cu rod tânăr așa cum sunt: pintenii, țepușele, bursele, smicelele sau vetrele.
  • Nu se vor scurta ramurile tinere, de până într-un an, crescute ca urmare a tăierilor de regenerare.
  • Atunci când cultura este prea bogată și ramurile nu pot suporta greutatea fructelor se vor folosi pari din lemn.
  • Aceștia vor prelua din greutatea fructelor și vor susține ramurile care se pot rupe.

Culegerea merelor se va face folosind o foarfecă, sau un dispozitiv care permite protejarea crengilor – acestea se pot rupe cu ușurință.

Dacă mărul are o producție abundentă, trebuie să pregătim cultura eliminând din rodul în exces. Astfel vom avea mere mai mari și mai gustoase – pomul va avea suficiente resurse pentru a coace fiecare fruct.