Este necesară sprijinirea tuturor legumicultorilor, nu doar celor care se ocupă de tomate!

 
tomateMinistrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că este necesară sprijinirea tuturor legumicultorilor, nu doar celor care se ocupă de tomate. Mai exact, sprijinirea celor care cultivă orice tip de legume în spaţii protejate, sere şi solarii, nu doar roşii.

„Eu cred că după patru ani de zile după ce a fost ajutat un sector, statul trebuie să mute acest ajutor în alta direcție, pentru că sunt și alte sectoare aflate în dificultate”, a spus ministrul.

Potrivit oficialului, toate progaramele care erau începute vor continua. Însă, un program de sprijin din bugetul Național urmărește să sprijine un sector aflat în dificultate. Ministrul a subliniat că programul “Tomata” este în anul patru de aplicare şi crede că după această perioadă statul trebuie să mute acel ajutor şi spre alte sectoare care sunt în dificultate.

„Pentru legumicultura în spaţii protejate vom face măsură în Pilonul II, astfel încât cei care doresc să facă în continuare legumicultură în spaţii protejate să poată accesa acea măsură, să-şi facă sere sau solarii”, a declarat Adrian Oros. Ministrul a subliniat ideea că măsurile de sprijin ar trebui să fie acordate pentru cultivarea oricăror legume, nu doar a tomatelor. „Exact în perioadele în care ne aşteptam să scadă importurile de tomate, când se derulau aceste programe, în fiecare an, cantităţile de tomate erau în creştere. Vom vedea până la finele acestui an care este trendul”, a precizat Adrian Oros.

Ministrul a precizat că a numărul beneficiarilor pe programul naţional “Tomata” a fost în acest an de 18.300, dar şi că au fost în anii trecuţi judeţe în care s-au înregistrat sute de dosare fictive.

„Anul acesta am încercat să verificăm mai atent. Acest lucru a fost mai greu posibil din cauza restricţiei de mişcare impuse de pandemie”, a mai adăugat Adrian Oros.