Lebosol®-Mix Cereale SC – Aportul optim de mangan, zinc, magneziu și cupru

moissons

Cerealele păioase reprezintă unele dintre cele mai des întâlnite grupe de culturi în asolamentele fermierilor români. V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă în plantă atunci când condițiile meteorologice se schimbă brusc?

Odată cu reluarea vegetației plantelor pot apărea sau se pot instala carențe ce reprezintă deficiența acută a unuia sau a mai multor elemente indispensabile pentru păstrarea echilibrului biologic și pentru buna lor dezvoltare. Carența de elemente nutritive este vizibilă, având efecte deosebit de grave și ireversibile asupra culturilor agricole, putând duce la pierderi de producție de până la 50%. Cum rentabilitatea este criteriul principal al oricărei activități agricole, Lebosol® vă oferă soluția de înaltă calitate germană pentru prevenirea și corectarea carențelor de mangan, zinc, magneziu și cupru la culturile de cereale păioase, întâlnite frecvent primăvara.

Ce urmărim prin fertilizarea foliară a culturilor de cereale păioase?

  • Stimularea înfrățirii și creșterea vitalității plantelor
  • Echilibrarea din punct de vedere nutrițional a plantelor
  • Aprovizionarea cu mangan, zinc, magneziu și cupru
  • Determinarea numărului de spiculețe pe plantă
  • Obținerea de spor de producție comparativ cu suprafețele netratate
  • Creșterea conținutului de proteine și, implicit, sporirea calității producției
  • Creșterea randamentului culturii.

Carențele de mangan, zinc și cupru apar pe soluri bogate în humus sau materie organică, nisipoase sau ușoare, pe soluri cu valoare ridicată a pH-ului, atât în condiții de secetă sau umiditate excesivă cât și la temperaturi scăzute.

Carența de mangan se manifestă prin pete clorotice între nervuri și pe marginea limbului foliar, frunzele prezentând aspect striat sau marmorat, cu repercusiuni asupra  calității recoltei.

Carența de zinc se face simțită prin încetinirea creșterii taliei plantelor, dispunerea frunzelor terminale și prin apariția pe frunzele bătrâne a unor dungi de culoare galbenă.

Răsucirea frunzei stindard sau deformarea și uscarea vârfului frunzelor tinere și a lăstarilor, necroza vârfurilor de creștere, piticire, aspect de tufă și neformarea spiculețelor de la baza spicului, sunt aspecte ce ne indică prezența carenței de cupru.

Pentru prevenirea impactului negativ al carențelor mai sus menționate, asupra randamentului culturilor de cereale păioase, recomandăm aplicarea produsului Lebosol®-Mix Cereale SC. Acesta este un îngrășământ foliar concentrat, în suspensie, format din microelementele: cupru (1,6% cupru total sub formă de oxiclorură de cupru – 25 g/l Cu), mangan (11,5% mangan total sub formă de oxid de mangan – 183 g/l Mn), zinc (4,9% zinc total sub formă de oxid de zinc – 78 g/l Zn), azot (1,8% azot ureic – 29 g/l N) și magneziu (12,6% oxid de magneziu – 200 g/l MgO).

Doza recomandată de aplicare la culturile păioase este cuprinsă între 1,5-2 l/ha primăvara, de la începutul vegetației până la formarea primului internod (BBCH 28-32) și respectiv 1-2 l/ha în faza de frunză stindard – apariția primelor spiculețe.

Pentru orice informație suplimentară cu privire la modalitățile de aplicare și achiziționare ale produsului Lebosol®-Mix Cereale SC, contactați reprezentanții de vânzări ai Lebosol® România.

Echipa Lebosol® România

image description