
Interviu cu Dr. ing. Ileana Zamfir, Cercetător științific în cadrul Staţiei de Cercetare-Ameliorare KWS Alexandria
Cum se poate construi armonios o carieră de succes și cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională?
Am crescut şi copilărit pe frumoasele meleaguri ale Bucovinei, fiind atrasă de toate pajiştile pline de specii multicolore de flori. Poate nu o să vă vină să credeţi, dar de când eram copil am ȋndrăgit plantele, le culegeam, le admiram, le analizam şi le păstram ȋn ierbare. Ca o paranteză, ȋn primul an de facultate am fost prima care am predat un ierbar superb la disciplina “botanică” şi care a fost foarte apreciat de regretatul profesor Chirilă. Pasionată şi totodată dornică să aflu cât mai multe despre lumea vegetală am ales să urmez profesia de agronom. Nu regret, nici o clipă, că am ȋmbrăţişat această nobilă și frumoasă meserie, căreia m-am dedicat, devenind cercetător.
După terminarea facultăţii, debutul carierei mele a fost în Laboratorul de Ameliorarea Plantelor Furajere din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman. Ulterior, am preluat şi partea de agrotehnică plante furajere şi prognoză agrometeorologică. Pe parcursul celor 12 ani petrecuţi ȋn acest domeniu am reuşit să mă autodepășesc şi să-mi creez propriile principii care au stat la baza perfecţionării mele ca cercetător. Studiile şi testările efectuate de mine alături de ceilalţi colegi din reţeaua ASAS au contribuit la omologarea a numeroase soiuri de lucernă, iarbă de Sudan şi raigras. În această perioadă am reuşit să-mi obţin toate gradele ştiinţifice şi doctoratul.
În urmă cu aprope 20 ani, însă, am avut şansa de a continua activitatea de cercetător ȋntr-o companie multinatională, respectiv KWS Seminţe în Staţia de Cercetare-Ameliorare KWS Alexandria. Astăzi, pot să mărturisesc că sunt fericită de alegerea făcută având în vedere oportunitatea de a mă perfecţiona şi dezvolta din punct de vedere profesional.
Ȋn acest moment pot să spun că am atins apogeul carierei mele profesionale, dar consider că mai este loc pentru noi provocări, având în vedere că ȋn domeniul cercetării, permanent trebuie să ȋnveţi, să studiezi, să te adaptezi şi să implementezi tot ce este nou.

Ce model profesional ați avut în activitate?
Modelul profesional care mi-a creionat activitatea este o persoană foarte importantă pentru mine, este mentorul meu, care ȋmi influenţează viaţa ȋn bine, mă motivează, mă stimulează să fiu cât mai bună, să evoluez, mă încurajează să fiu ȋncrezătoare ȋn tot ceea ce fac. Împreună am dezvoltat multe proiecte, avem rezultate de care suntem mândri, am trecut peste nenumărate obstacole și toate ȋncercarile le- am depăşit ţinându-ne de mână.
Nu o să vă vină să credeţi, cine este această persoană care este mereu ȋn spatele meu şi mă ghidează. Este chiar soţul meu, care este prietenul meu de o viaţă. Aşa a fost, este şi va fi mereu și sunt foarte sinceră cu această afirmaţie.
Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes și care este mesajul transmis tuturor femeilor din agricultură.
Sfatul meu pentru tinerele care îşi doresc o carieră de succes este acela de a îmbrăţişa cu mult drag şi entuziasm profesia de agronom, chiar dacă este un domeniu cu multe provocări, mai ales în condiţiile pedoclimatice din ultimii ani. Este o meserie care în timp îţi aduce deopotrivă împlinire profesională, dar și sufletească.
Mesajul meu pentru toate femeile care îşi desfăşoară activitatea în agricultura este să fie suficient de îndrăznețe pentru a-şi folosi vocea, destul de curajoase pentru a-şi asculta inima și suficient de puternice pentru a trăi viața pe care şi-au imaginat-o dintotdeauna.