
Autor: Dr. Daniela Ileana DĂNILĂ – Liceul Tehnologic Nr. 1 Fundulea
Pentru asigurarea premiselor integrării profesionale a absolvenților de licee tehnologice în domeniul de pregătire profesională Agricultură, pe piața muncii, cât și pentru formarea profesională continuă, este nevoie de flexibilitate și adaptare la tipurile de competențe identificate ca fiind necesare în prezent, dar mai ales în viitor, pe o piață a muncii aflată în continuă schimbare și adaptare la cerințele împuse de dezvoltarea economică.
Cererea pieţei şi necesitatea formării profesionale la nivel european au reprezentat motivele esenţiale pentru includerea abilităţilor cheie în cadrul Standardelor de Pregătire Profesională (S.P.P.). Tinerilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a dobândi acele competenţe de bază care sunt importante pe piaţa muncii.
Stagiile de pregătire practică sunt concepute astfel încât să dezvolte abilităţi de care tinerii au nevoie pentru ocuparea unui loc de muncă, pentru asumarea rolului în societate ca persoane responsabile, care se instruiesc pe tot parcursul vieţii. Aceste cerinţe, necesare unei vieţi adaptate la exigenţele societăţii contemporane, au fost încorporate în abilităţile cheie. De asemenea elevii trebuie să dobândească abilităţi de comunicare, să exploreze noi căi de comunicare în legătură cu personalitatea lor şi a celorlalţi, să-şi clarifice propria imagine, să încurajeze ascultarea activă şi încurajeze sprijinul reciproc, contribuind astfel la structurarea grupului, la colaborarea in realizarea sarcinilor de lucru. Educarea elevilor pentru realizarea unor produse utilizabile, dezvoltarea spiritului inventiv şi creator apar ca obiective impuse de sistemul economic în care trăim şi vom trăi în viitor. Indiferent de conţinutul aplicaţiei, ceea ce realizează elevul, trebuie să fie utilizabil şi să aibă calităţile unui produs. Obişnuirea elevilor cu responsabilităţi, cu răspunderea privind finalizarea propriei munci şi asigurarea înlănţuiri unor elemente realizate în paralel, îl va pregăti în mod cât se poate de clar pentru o activitate pe care cu siguranţă o vor întâlni în viitor.
Fiecare calificare obținută în cadrul liceelor tehnologice presupune dobândirea unor competențe cheie în formarea tânărului specialist:
- competențe comunicare în limba română și în limba maternă (utilizarea corectă a vocabularului, raportarea rezultatelor obținute);
- competențe de matematică, științe și tehnologie (întocmirea corectă a documentelor, calcului costului de producție);
- competențe civice și sociale (colaborarea, asumarea răspunderii);
- competențe digitale (utilizarea calculatorului);
- competențe antreprenoriale (asumarea inițiativei, respectarea normelor de protejare a mediului, a sănătății și securității în muncă, etc).
Practica de specialitate la Ferma Didactică Moara Domnească a fost o experință în care elevii Licelui Tehnologic nr.1 Fundulea, însoțiți de D-na Diana Văduva – profesor coordonator, și-au asumat, în cadrul echipei, sarcini de lucru în livada cu nuci.

S-au format echipe mixte împreună elevii altor licee, recoltând manual aproximativ 300 de kg de nuci. Nucile au fost ambalate în săculeți de 3 kg ce vor fi apoi vândute la târgul de la USAMV București.

Alte echipe au participat la cules de mere și de lavandă, unde de asemenea au prestat activitatea de însăcuit, conform cerințelor beneficiarilor.
Elevii au avut parte de îndrumarea angajaților din cadrul fermei, aceștia împărtășindu-le cunoștințele și experiențele din domeniul pomiculturii, cărora au putut să le identifice coordonatele teoretice primite la clasă.
Organizarea de stagii de practică în ferme vine în ajutorul liceelor agricole, completând cu succes partea teoretică. Experiențele de învățare practică, trebuie să aibă un impact sporit asupra elevilor, contribuind la formarea lor ca viitori specialiști din domeniul agricol.