Hibrizii româneşti de porumb CERA şi EVO – alternativa eficientă pentru o cultură de porumb reuşită

cera 370

De ce este bine ca fermierii români să aleagă pentru fermele lor hibrizii româneşti de porumb?

  • Pentru că tot procesul de creare a liniilor parentale şi a hibrizilor s-a desfăşurat de-a lungul unei perioade de peste 10 ani, în condiţiile din România, iar cel puţin 2 din cei 10 ani (2007 şi 2012) au fost extrem de secetoşi.
  • Pentru că în genetica fiecărui hibrid există linii care au la bază populaţii româneşti foarte vechi, adaptate condiţiilor pedo-climatice ale ţării noastre.
  • Pentru că hibrizii au parcurs cel puţin 6 ani de testare, atât în reţeaua proprie cât şi în reţeaua oficială ISTIS, în vederea înregistrării.
  • Pentru că aceşti hibrizi au fost testaţi comparativ, atât faţă de hibrizii româneşti cât şi de hibrizii străini.
  • Pentru că preţul seminţei hibride F1 este cu mult sub preţul hibrizilor străini şi astfel putem salva o parte din cheltuiala cu sămânţa, bani pe care îi putem aloca pentru achiziţia altor produse necesare în cultură (îngrăşăminte de calitate, îngrăşăminte bogate în materie organică şi microelemente, erbicide de calitate etc.).
  • Pentru că hibrizii sunt diversificaţi din punct de vedere al utilizării: recoltat pentru boabe: CERA 320, CERA 340, EVO 3517, EVO 3617, CERA 370, CERA 380, CERA 450; recoltat sub formă de stiuleţi, fără pierderea boabelor la recoltatul mecanizat: CERA 370, CERA 380, CERA 450, cu destinaţia pentru siloz, raportul între partea vegetativă şi cea reproductivă fiind foarte echilibrat, digestibilitate foarte bună, randament foarte bun: CERA 370, CERA 380, CERA 450 şi EVO 3517.
  • Pentru că cele mai importante însuşiri cerute de către fermieri, respectiv: toleranţa la seceta pedologică şi arşiţa atmosferică, pierderea rapidă a apei din bob la maturitate, planta verde la maturitate (stay-green), coincidenţa la înflorit -apariţia stigmatelor sau chiar apariţia acestora înaintea înfloritului panicolului (protoginia), productivitate şi potenţial ridicat de producţie în condiţii de tehnologie superioară, adaptabilitate şi plasticitate ecologică (demonstrate în acest an de rezultatele excelente obţinute de hibridul CERA 370 în testările APPR) se regăsesc în fiecare dintre hibrizii CERA şi EVO.

Acestea sunt o parte dintre argumentele pentru care recomandăm să fie cultivaţi hibrizii româneşti de porumb.