Hibrizii de rapiță Rapool și-au dovedit profitabilitatea și în acest an

rapool combina

Aşa cum le-a promis fermierilor cu ceva timp în urmă, în cadrul evenimentului “Sărbătoarea Câmpului” de la Drajna, echipa Rapool Ring România a organizat la începutul lunii iulie o recoltare live a loturilor demonstrative de rapiţă, tocmai pentru a demonstra în mod transparent performanţa geneticii Rapool.

“Am avut curajul să facem un eveniment live cu recoltatul culturii de rapiţă din platforma de la Drajna, acolo unde în urmă cu o lună am organizat un eveniment la care au venit peste 400 de fermieri. În urma interesului manifestat cu privire la producţiile pe care le vom obţine, le-am promis că le vom furniza rezultatele producţiilor şi, astăzi, în prezenţa presei şi a camerelor de filmat, am făcut acest lucru în direct. Trebuie să precizez că tehnologia pentru aceste loturi nu a fost una costisitoare, tocmai pentru a demonstra peformanţa genetică a hibrizilor noştri.

Rapool a investit şi investeşte foarte mult în cercetare pentru că doreşte să vină alături de fermeri cu hibrizi care se ridică la nivelul aşteptărilor şi răspund provocărilor pedoclimatice din ţara noastră. În ultimii doi ani, condiţiile climatice nu au fost favorabile culturilor de rapiţă, iar în primăvara aceasta aproape 50% din suprafaţa totală a fost întoarsă, având în vedere seceta instalată în toamna anului trecut. Aici, în platforma de la Drajna, noi am irigat în toamnă, pentru a asigura răsărirea. Ulterior, aşa cum ştiţi, conform programului tehnologic prezentat la Sărbătoarea Câmpului, am aplicat un îngrăşământ în toamnă, iar în primăvară un biostimulator şi, bineînţeles, lotul a fost tratat cu erbicide, insecticide şi fungicide, dar şi cu un regulator de creştere.

Hibrizii noştri, în condiţii favorabile de climă, au o dezvoltare rapidă toamna şi un start foarte bun în vegetaţie primăvara. Ceea ce ne dorim este ca fermierii să aibă rentabilitatea pe hectar asigurată. Viziunea companiei noastre este de a produce hibrizi de înaltă calitate, de aceea investim în genetică de ultimă generație, pentru a putea aduce fermierilor varietăţile adaptate şi rezistente care asigură producțiile performante dorite”, a subliniat Alina Petrea, director de marketing Saaten Union şi director produs Rapool Ring România.

În lotul demonstrativ al culturii de rapiţă au fost utilizaţi hibrizii: Dalton, noul Franklin, Dariot, Sherpa, Donut, Clavier CL şi Phoenix CL. Toţi hibrizii au fost semănaţi convenţional, 50 b.g./mp la distanţă de 25 cm, mai puţin Dalton care a prezentat şi alte variante de testare a densităţii. Suprafaţa semănată pentru fiecare hibrid a fost de 211 mp: lungime 44 m şi lăţime 4,8 m. După recoltare s-au măsurat parametrii de umiditate pentru fiecare hibrid şi producţiile afetente, totul în mod direct. Ulterior, specialiştii companiei Rapool Ring România au calculat şi producţiile la stasul de 9% umiditate.

Hibrid

Distanţa

(cm)

b.g./mp Kg/parcelă

recoltat

Producţie kg/ha Umiditate

U%

Producţie

Stas 9% U

SHERPA

25

50 90 4265 7 4358,74 kg/ha
FRANKLIN

25

50 85 4028 7,2

4107,67 kg/ha

DARIOT

25

50 85 4028 7,1

4112,10 kg/ha

DONUT

25

50 96 4549 8,1

4593,99 kg/ha

CLAVIER CL 25 50 83 3933 6,7

4032,41 kg/ha

PHOENIX CL

25 50 77 3649 6,5

3749,25 kg/ha

DALTON

25

50 100 4739 6,2

4884,82 kg/ha

DALTON

25

40 90 4265 6,4

4386,86 kg/ha

DALTON

25

30 90 4265 6,2

4396,23 kg/ha

DALTON 37,5 35 85 4028 6,4

4143,09 kg/ha

După recoltare, Mihai Mirițescu, directorul general Saaten-Union & Rapool România, a prezentat în detaliu performanţele hibrizilor de rapiţă, precizând că această acţiune trebuia să aibă loc cu o săptămână mai devreme, aşa se explică că umiditatea a scăzut la 6-7%.

“Echipa de specialişti a companiei Rapool şi-a propus să facă mult mai mult decât o prezentare a hibrizilor din portofoliu. Noutatea a reprezentat-o atelierul tehnic, în cadrul căruia hibridul Dalton a fost ales pentru testarea altor variante, respectiv 50 b..g/mp la distanţa de 25 cm, 40 b.g./mp la distanţă de 25 cm şi 30 b.g/mp la distanţă de 25 cm. Tot ca noutate s-a venit şi cu varianta cu 35 b.g./mp la distanţă de 37,5 cm, pentru a arăta  care sunt cele mai performante. Am dorit să demonstrăm că hibrizii Rapool se pot semăna şi la densităţi mai mici decât cele oferite prin tehnologie, şi anume 50 b.g./mp.

În România condiţiile climatice din timpul iernii sunt diferite şi dure uneori, reducând numărul de plantule pe metru pătrat. Noi am considerat că în condiţiile în care rămân peste 20 de plante/mp repartizate uniform se pot obţine producţii de peste 3 t/ha. La densităţile mai mici de semănat planta ramifică mai bogat cu o cantitate mai mare de silicve şi de calitate, asigurând producţii de peste 5 t/ha, în condiţii de umiditate standard de 9%.

În loturile noastre am aplicat o tehnologie zonală şi nu una de vârf care să arate că avem plante nemaipomenite. Dorim să demonstrăm care este performanţa genetică în condiţii de tehnologie normală, fără costuri exagerate de producţie. Am dovedit încă o dată că hibrizii din portofoliul Rapool sunt stabili, productivi, competitivi şi performanţi, combinând foarte bine cele mai bune caracteristici agronomice: potenţial excelent de producţie, conţinut mare de ulei şi rezistenţă foarte bună la secetă şi boli”, a precizat directorul general Mihai Miriţescu.

De asemenea, specialistul a ţinut să transmită prin intermediul presei câteva sfaturi utile producătorilor, având în vedere perioada de recoltat.

“Pentru că suntem la faza de recoltat cereale păioase şi rapiţă, doresc să le dau un sfat fermierilor, mai ales celor care doresc să semene rapiţă în toamnă. Le propun ca imediat după ce au eliberat resturile vegetale să pregătească terenul agricol. Astfel, vor menţine terenul curat fără dezvoltare de buruieni şi atac de boli şi dăunători.

Un alt aspect important este să se semene în perioada optimă, chiar dacă nu avem umiditate. Pământul este pregătit, sămânţa este în sol şi la prima ploaie este pregătită de germinat. Dacă aşteptam ploaia, să avem umiditatea dorită, iar apoi pregătim terenul şi ulterior semănăm, pierdem cel puţin o săptămână din germinaţia seminţelor şi evoluţia culturii de rapiţă. Dacă nu este umiditate, dar terenul este pregătit, după semănat se impune o tăvălugire pentru ca sămânţa să se fixexe mai bine în sol. Astfel, şi în aceste condiţii de umiditate minimă, răsărirea va fi uniformă.

Genetica în cultură aduce un randament de 30%, restul este aportul adus de o tehnologie corectă şi aplicată în timp optim. Întotdeauna, o genetică bună corelată cu o tehnologie corect aplicată va aduce producţii de calitate şi profitabile. Fermierii trebuie să înveţe şi din greşelile altora, nu numai din ale lor. Specialiştii Saaten Union şi Rapool Ring le vor oferi tot suportul tehnic de care au nevoie”, a mai adăugat Mihai Miriţescu.

Concluzia este că şi în condiţii pedoclimatice nefavorabile culturii de rapiţă, hibrizii Rapool și-au dovedit profitabilitatea și în acest an. Cu cheltuieli în limite normale, lucrări agricole făcute la timp, portofoliul valoros de hibrizi al companiei Rapool Ring România asigură fermierilor producţii stabile şi de calitate, dar şi profitul afacerilor lor.