Guvernul spaniol cere în mod expres să se vâneze mistreți în timpul stării de urgență, pentru a evita pagubele provocate de aceștia

FERMIERII SPERĂ LA ACEEAȘI REACȚIE DIN PARTEA AUTORITĂȚILOR ROMÂNE!!!

Guvernul spaniol îndrumă comunitățile locale să mențină controlul asupra proliferării populațiilor de mistreți pentru a preveni distrugerea fermelor și a câmpurilor cu culturi agricole, dar și pentru a preveni răspândirea bolilor!!!

Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației din Spania a trimis o scrisoare către unitatile teritoariale în care recomandă să  păstreze controlul asupra proliferării populațiilor de mistreți  pentru a preveni deteriorarea fermelor și pentru a preveni răspândirea bolilor de animale, cum ar fi pesta porcină.

În mod special, reamintește autorităților locale că sunt competente să stabilească cea mai bună modalitate de control și prin urmare, vor trebui să adopte măsurile preventive necesare pentru a evita problemele pe care le provoacă proliferarea lor în  fermele spaniole.

În scrisoarea oficială a autorităților spaniole, se subliniază că, în contextul stării de urgență, pentru gestionarea crizei de sănătate cauzată de coronavirus, trebuie să se „evite” riscul de a răspândi  boli de catre animale  și de a preveni pagubele pe care mistreții le pot provoca producțiilor agricole vegetale sau in sectorul zootehnic.

De fapt, se reamintește că, controlul populațiilor de mistreți face parte din activitățile necesare pentru menținerea stării de sănătate a efectivelor de porcine ca și măsură pentru prevenirea pestei porcine africane (ASF). Autoritățile competente trebuie să  stabilească cea mai bună modalitate de a controla populațiile de mistreți ținând cont întotdeauna de necesitatea adoptării măsurilor preventive necesare pentru a evita răspândirea COVID-19.

MISTRETI 1

Consecințele dramatice pe care le are criza coronavirusului asupra societății sunt transferate si în mediul rural. În plus, față de numeroasele fotografii și videoclipuri cu animale sălbatice care merg liber prin ferme dar și prin centrele urbane total părăsite din cauza stării de urgență, se adaugă multiple înregistrări ale animalelor care distrug culturile agricole.

Aceeași situație este întâlnită și în România, iar pentru porcii mistreți nu s-a propus nicio măsură concretă de protecție a fermierilor!!! În acest fel, fără o gestionare adecvată, daunele pe care le pot provoca aceste animale vor fi și mai mari.

În momentul acesta nu pot fi vânați mistreții din cauza restricționării activității de vânătoare. Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) solicită includerea acestei activități în categoria celor exceptate pentru a putea ieși în câmp și a rezolva urgent o problemă deosebit de gravă atât pentru sănătatea animalelor cât și pentru culturile agricole!!! APPR propune autorizarea vânătorii la mistreți pentru numărul maxim de persoane care pot efectua activitatea, fără a contraveni astfel procedurilor de prevenire a răspandirii Covid19.

Această măsură este urgentă acum, când mistreții ies în câmp după semințele proaspăt semănate!!!

Sunt cazuri în care zeci de mistreți distrug campurile agricole!!!

image001 (4)

Foto sus: Mistreți pe terenuri agricole în judetul Ialomița, primăvara 2020