Ghid de începător pentru cei care își doresc să aibă un cal fericit și frumos

Când vine vorba de atenția acordată calului sau cailor pe care îi ai în grijă, ar trebui să îți găsești timp și să te dedici cât mai mult posibil. Îngrijirea acestui animal, care îți poate deveni prieten, este un factor important care nu poate fi trecut cu vederea dacă ești interesat ca el să fie sănătos și bine antrenat, oferindu-ți numai satisfacții.

Caii sunt animale domestice care aparțin clasei mamiferelor. Mulți proprietari debutanți nu știu cum să se comporte exact în noile circumstanțe, mai ales că nu este vorba despre un câine sau o pisică, niște animale de companie care necesită, de asemenea, atenție, dar nu sunt chiar la fel de solicitante precum caii. Îngrijirea unui cabalin este o experiență unică de învățare. Atâta timp cât le poți asigura nevoile de bază și le poți înțelege comportamentul special, calea spre succes îți este asigurată.

Iată nevoile de bază pentru un cal:

  • O pășune frumoasă, fără pericole majore, cum ar fi găuri, fire libere sau alți factori perturbatori;
  • Împrejmuire adecvată pentru a menține calul în proprietatea ta desemnată;
  • O cantitate solidă de iarbă, sau o cantitate similară de fân, pentru ca acesta să pășuneze;
  • Adăpost de pericole naturale;
  • Iubire și atenție.

Și alegerea unui nume pentru calul tău face parte din procesul de a-l face fericit. Numele îi va reflecta personalitatea, descendența dar și gusturile tale personale. Indiferent de vârstă sau sex, poți alege din multe nume elegante și grațioase. Inspirația pentru acestea poate veni de la lucruri și oameni definiți de maiestuozitate, din întreaga lume înconjurătoare. Procesul funcționează și invers, deoarece numele acestei creaturi este, de asemenea, o sursă de inspirație în diferite domenii. În poker, cuvântul englezesc, HORSE, este acronimul pentru o combinație de cinci jocuri. Opinia generală este că jocurile HORSE, precum și alte tipuri de jocuri mixte, sunt cele mai potrivite pentru a aprecia nivelul real al unui jucător de poker. De asemenea, fac parte din Campionatul Mondial de Poker Online WCOOP. Este interesant și modul în care traducerea unui cuvânt poate fi utilizată într-un mod total diferit în altă limbă. Acesta ar putea fi cazul numelui propriu Kay, atribuit persoanelor în multe țări, cuvânt care, scris cu c și i în loc de k și y, știm cu toții ce ar însemna în limba română. În politică, procesul numit „horse-trading” are loc atunci când un partid politic încearcă să aducă membri din partidul de opoziție pentru a câștiga majoritatea în adunare și recurge la tehnici neaprobate în acest sens.

Aspectul fizic al unui cal este deosebit de important și, de aceea, a învăța să-l treci printr-un ritual complet de îngrijire este un efort important și adesea interesant, deși nu e totul floare la ureche. Aceasta este și una dintre activitățile în care poți construi o legătură strânsă și permanentă cu un cal, oferindu-ți totodată timp pentru a verifica dacă există răni sau nereguli. Când ajungi la această etapă, asigură-te în primul rând că ai provizii adecvate pentru îngrijire, așază calul într-o poziție confortabilă, astfel încât să nu poată fugi. Există multe videoclipuri pe YouTube, în care se oferă detalii despre direcțiile care trebuie să fie urmate pas cu pas, iar în mare, acestea ar fi:

  • Curățarea copitelor;
  • Pieptănarea încurcăturilor din coamă;
  • Folosirea periei de corp pentru a scăpa de murdărie;
  • Curățarea urechilor, ochilor, botului și zonei de andocare.

La fel ca oamenii, caii necesită un plan alimentar adecvat pentru a-și menține sănătatea, fizicul și greutatea. De aceea este important să cunoști ce anume ar putea pune în pericol sănătatea acestora. Cele mai frecvente condiții de sănătate ce pot apărea în rândul cailor sunt ulcerul gastric, artrita și degenerarea ligamentelor.

Pentru a preveni artrita, hrănește-ți calul în mod regulat și evită să îl expui la stres psihologic. De asemenea, poți include probiotice în dieta lor, pentru îmbunătățirea sănătății intestinului.

Artrita afectează în principal țesuturile articulare ale calului și cartilajul. Poți preveni instalarea unei artrite premature prin menținerea unei greutăți normale și realizarea unor exerciții de încălzire, înainte de începerea unor activități care îi vor solicita mult.

În ceea ce privește degenerarea ligamentelor, asigură-te că îți cunoști bine calul, deoarece această boală poate mocni până când va fi prea târziu. Este foarte important să ai la îndemână echipamente de îngrijire de urgență, dar este la fel de vital să cunoști elementele de bază ale verificării caracteristicilor normale de sănătate ale calului. Principalul mod de a face acest lucru este să măsori pulsul, rata respirației și temperatura corpului.

Un cal sănătos și fericit va ști mereu cum să îți fie alături, dar pentru ca acest lucru să fie posibil, privește-l cu atenție și înțelege-i nevoile pe care, din păcate, nu le poate exprima cu ajutorul cuvintelor.