Forumul Syngenta pentru Legumicultură, la a cincea ediție

syngenta legume

În data de 16 ianuarie a.c., Syngenta a organizat la Poiana Brașov cea de-a V-a ediție a Forumului pentru Legumicultură, un bun prilej de a face cunoscut fermierilor și tuturor celor interesați studiile şi soluțiile companiei la problemele de actualitate din această ramură horticolă.

 

Gazda evenimentului a fost Andreea Caimac, manager campanii culturi speciale în cadrul companiei Syngenta. Managerul a prezentat celor 160 de invitați, obiectivele din segmentul de cercetare-dezvoltare-inovare pe care corporația dorește să le atingă în viitorul apropiat. „Există în cadrul Syngenta o platformă puternică de produse şi servicii, cu care dorim să dezvoltăm  soluţii care leagă tehnologia, oamenii şi agricultura. În acest scop, compania vine în ajutorul fermierilor cu tehnologii inovatoare, atât pentru segmentul genetică cât și pentru segmentul de protecție a culturilor, pentru a face faţă provo­cărilor unei lumi globalizate”, a subliniat Andreea Caimac.

În debutul manifestării, Ramona Grama, director marketing legume, a adus în atenția auditoriului, tradiția companiei în ceea ce privește realizările genetice pentru segmentul speciilor de legume. Vlad Chirea a continuat șirul prezentărilor cu o temă mereu actuală pentru fermieri și anume problematica limitelor maxime de reziduuri aferente produselor de protecție a culturilor.

Un portofoliu genetic cu multe noutăți

Pentru început Nicoleta Ghindaru, specialist Syngenta în domeniul speciilor solanacee, a adus în atenția participanților tendința culturii de tomate în arealul sud-est european. De asemenea, reprezentantul Syngenta a evocat ce însușiri sunt de interes pentru cultivatori la nivel regional și nu în ultimul rând ce varietăți sunt testate în prezent și care vor fi noutățile din portofoliu în următorii doi-trei ani.

Aurel Catrina, reprezentant vânzări legume, a avut un domeniu vast de prezentat. Fiecare noutate vine în sprijinul fermierilor pentru a le asigura un loc cât mai bun pe o piaţă în continuă schimbare. La tomate, Pekonet F1 vine să acopere segmentul de roşii cu mucron (care seamănă cu vestitul Prekos F1, doar că sunt pretabile la transport şi au rezistenţă sporită la raft). Mamston F1 are fructe mari, bine colorate şi cu gust. De asemenea, se pretează la transportul pe distanţe mari. Tomatele Arawak F1, chiar dacă nu sunt o noutate de ultimă oră, se pretează şi pentru sezonul de toamnă târzie. Acest hibrid are un gust excelent, dulce-acrişor și o cu o formă interesantă. Un produs nou aflat în portofoliu este Kaponet F1, o varietate cu creștere semideterminată, destinat producțiilor extratimpurii și timpurii în spații protejate. Plantele au vigoare medie și o legare foarte bună și continuă a fructelor, chiar și în condiții de temperaturi scăzute. Greutatea fructelor este de 160-180 gr, cu o culoare de un roșu închis. Hibridul se remarcă prin gust foarte bun şi prezintă o calitate și uniformitate foarte bună a fructelor, chiar și la etajele superioare, asigurând producții constante până la recoltare. O altă noutate este Ciciu F1, un hibrid timpuriu cu creștere nedeterminată, recomandat pentru ciclul 1 și ciclul prelungit de cultură. Fructele sunt uniforme, cu fermitate medie, gust foarte bun, având o culoare de un roșu intens. Plantele prezintă vigoare medie și legare constantă, cu o distanță medie între internodii. Hibridul prezintă rezistență la virusul petelor de bronz.

Incursiunea prin noutăţile Syngenta la seminţele de legume a continuat cu prezentarea hibridului de ardei kapia Kornelya F1, cu rezistență la TSWV. Varietatea este destinată atât cultivării în solarii, cât și în câmp. Formează fructe mari de culoare roșie, care prezintă un diametru de 5-7 cm și 18-20 cm lungime. Având pulpa groasă și dulce, se pretează foarte bine pentru copt, dar și pentru consum în stare proaspătă. Are o vigoare medie a plantelor, cu o  legare continuă de la începutul până la sfârșitul sezonului, în condiții de temperaturi ridicate.

Pe segmentul de cucurbitacee a fost amintit hibridul Spino F1. Este un castravete extratimpuriu cu fructe uniforme (10-12 cm) de culoare verde-închis şi cu ţepi, fără dungi, cu un gust excelent, nefiind amare, și având un aspect comercial foarte plăcut, recomandat atât pentru consumul în stare proaspătă, cât şi pentru murat. Varietatea este de tip partenocarpic, pretabil pentru cultivare în sere și solarii. Plantele sunt de vigoare medie, de tip generativ, și prezintă toleranță ridicată la diferiți agenți patogeni, în special la făinare. De asemenea, tolerează bine atât temperaturile scăzute, cât și pe cele ridicate din vară, având o foarte bună legare. Astfel, este excelent pentru ciclul I extratimpuriu și pentru ciclul II de cultură până târziu în iarnă. Prezintă multiple legături la acelaşi internod, fructifică foarte bine atât pe tulpina principală (4-5 fructe/ axil), cât și pe lăstari. Hibridul este perfect pentru depozitare și transport pe distanțe lungi, fără pierderi de calitate.

Proprietăţile hibrizilor de vărzoase din portofoliul Syngenta, precum şi aspectele tehnologice importante au fost prezentate de Iulian Zafiu. Au fost amintite varietăţile performante pe acest segment de legume. Specia varză are cele mai numeroase noutăţi anul acesta. De la Jetodor F1 (un hibrid recomandat pentru culturile extratimpurii atât în solar, cât şi în tunele, dar şi în câmp deschis pe folie microporoasă), la Carbonara F1 (o varză recomandată cultivării în câmp, din primăvară şi până toamna târziu, cu o perioadă de creştere de 85-90 zile şi cu o greutate medie a căpăţânii de 4-6 kg). Pruktor Cemes F1 se remarcă prin uniformitate începând chiar de la fenofaza de răsad. O mențiune deosebită pentru varietatea Kilaherb F1. Este un hibrid de varză recomandat pentru cultura de toamnă. Prezintă siguranță chiar și pe solurile infestate cu hernie. Hernia legumelor crucifere este o boală gravă care afectează vărzoasele prin apariția de tumori ce împiedică circulația limfatică și stopează creșterea plantelor. Ciuperca formată în sol poate supraviețui timp de peste 15 ani, sub formă de spori. După ani de cercetări, Syngenta a integrat în soiurile de varză albă rezistența la hernia verzei, aducând pe piața din România hibridul Kilaherb F1. Este recomandat pentru consum în stare proaspătă si depozitare pe termen scurt (1-3 luni). Plantele au vigoare medie, sunt uniforme și prezintă toleranță la boltire.

În ce privește conopida, au fost prezentaţi hibrizii David F1, Lecanu F1, Amerigo F1 și Spacestar F1. Hibridul David este noutatea din portofoliu. Este o conopidă cu perioadă scurtă de vegetație, recomandată pentru cultura de toamnă. Planta este viguroasă, având o capacitate mare de autoacoperire. Formează căpățâni mari, compacte, cu greutate mai mare de 2 kg. Leagă foarte bine chiar și în condiții de stres. Se remarcă printr-o productivitate ridicată. Spacestar F1 are o perioadă scurtă de vegetație. Este o varietate adaptabilă, uşor de cultivat. Formează plante viguroase. Realizează o autoacoperire bună, fiind foarte rezistent la condiții de stres. Inflorescenţele sunt dense, iar căpăţânile sunt mari si compacte.

În continuare, reprezentantul Syngenta a făcut o trecere în revista a varietăţilor de pepene verde și galben, amintind pentru fiecare hibrid, potenţialul productiv, greutatea medie a fructului, prezentând culoarea, gustul şi consistenţa pulpei fructului. Noutățile din portofoliu Syngenta pentru anul 2018 sunt Mirza F1, Morena F1 și Flander F1.

Mirza F1 este un hibrid de pepene verde, tip Crimson, extratimpuriu, cu formă rotundă. Culoarea pulpei este de un roșu intens, cu semințe mici și puține. Miezul este crocant și prezintă un gust foarte bun. Culoarea externă este de un verde închis cu dungi mai deschise, ușor de recunoscut de către consumatori, iar coaja este subțire. Plantele leagă chiar și la temperaturi scăzute, ce apar frecvent la plantările foarte timpurii. De asemenea, se remarcă prin producție timpurie mare și o rezistență bună la transport.

Hibridul de pepene tip Sugar Baby Morena F1 nu formează semințe. Prezintă o calitate foarte bună a fructelor, remarcându-se printr-un gust deosebit și prin conținutul ridicat de zahăr. Culoarea externă este negru, iar culoarea miezului este roșu. Se caracterizează prin vigoare medie și o capacitate mare de legare. Ca polenizatori, pot fi folosiți hibrizii Syngenta cu aceeași perioadă de vegetație (Sorento și Romanza).

Noutatea pe segmentul de pepeni galbeni este dată de hibridul timpuriu de tip ananas Flander F1. Plantele au o vigoare medie și o capacitate mare de legare. Fructele se remarcă prin coacere uniformă și concentrată, iar pulpa are culoare alb-gălbuie, aromă și gust excelente. Forma fructului este ovală, iar coaja este rugoasă. Se remarcă prin rezistență bună la transport, iar pentru altoire este compatibil cu Carnivor F1.

syngenta legume1

Cidely Top și Revus două funcigide de succes marca Syngenta

Cidely Top este un produs de ultimă generație care conține două substanțe active: difenoconazol și cyflufenamid. Sunt două substanțe care acționează diferit: una are rol de prevenție, iar cealaltă rol curativ. Cidely Top prezintă o eficacitate maximă  împotriva bolilor de tipul făinării sau pătării frunzelor.

Difenoconazolul acționează translaminar, oprește dezvoltarea ciupercilor în timpul pătrunderii în frunză și împiedică formarea haustorilor intervenind în biosinteza sterolilor și în membrana celulară producând ruperea lor. Pe de altă parte, cyflufenamidul are rol de prevenție, inhibă formarea apresorilor și dezvoltarea miceliului, împiedicând distribuirea infecției și pe alte frunze.  Odată aplicat preventiv în doza maximă, se poate asigura o protecție a culturii de 100% timp de 14 zile. Produsul asigură protecție pe întreaga suprafață a frunzei. Se recomandă ca atunci când se apropie termenul de 10-12 zile de la aplicare să se facă următoarea trecere pentru a evita infestarea.

La cultura de pepeni, Cidely Top luptă cu succes împotriva pătării brune, boală cauzată de patogenul Didymella. Doza recomandată este, la toate culturile pentru care a fost omologat, un litru/ha. Cât priveşte timpii de pauză, a precizat specialistul Syngenta, Livia Roşu, aceştia sunt de 10 zile între aplicări şi de cel puţin 3 zile înainte de recoltare.

„Revus este sigur pe vreme nesigură, realizând o protecţie a culturilor foarte bună”, a început Livia Roşu prezentarea acestui fungicid (250 g/l mandipropamid) care controleză mana şi care şi-a extins de anul acesta omologarea şi la legume. Are o rezistenţă foarte bună la spălare şi reduce semnificativ sporularea. Ca mod de acţiune, Revus are un efect de sistemie locală şi un efect translaminar şi, ceea ce este important, nu lasă reziduuri. În principal, este recomandat a fi folosit preventiv. Doza recomandată este de 0,6 l/ha, iar timpul de pauză la culturile de spanac, salată şi rucola este de 7 zile, pe când la tomate şi pepene galben este de doar 3 zile.

„Calitatea aplicării pesticidelor înseamnă 50% din reuşita tratamentelor”, a punctat expertul Syngenta. Totul pleacă de la o bună aplicare şi de la respectarea întru totul a indicaţiilor privind cantitatea de substanţă aplicabilă strict pe unitatea de suprafaţă. Livia Roşu a ţinut să precizeze că apa este doar purtătorul substanţei active şi că important este să se respecte dozajul pe suprafaţă. De asemenea, este foarte importantă calibrarea vermorelului şi evitarea excesului de volum de soluţie.

Andrei Măruțescu a prezentat programul tehnologic care vizează utilizarea în siguranţă a produselor pentru protecţia plantelor. Managerul de comunicare si relații publice Syngenta a subliniat importanța pe care compania o manifestă cu privire la protecția mediului, a utilizatorilor de substanțe de protecție a plantelor precum și a protecției consumatorului de materii prime agricole și alimente. Syngenta promovează 5 reguli de aur pentru utilizarea în siguranţă a produselor pentru protecţia plantelor: întreținerea și calibrarea echipamentului de stropit, folosirea unui echipament de protecție adecvat, realizarea igienei individuale, cunoașterea și punerea în practică a indicațiilor de pe eticheta produsului și nu în ultimul rând executarea tuturor operațiilor tehnologice cu o maximă atenție și strictețe”, a spus directorul de comunicare.

În final, Andreea Caimac a prezentat Programele Syngenta destinate fermierilor din sectorul horticol și nu numai. În anul 2017, campania „Clientul Misterios” s-a bucurat de un mare succes. Aproximativ 800 de fitofarmacii au primit informații despre noutațile din portofoliul Syngenta. În cadrul campaniei de informare, partenerii au aflat despre posibilitatea de a fi vizitați de către un „client misterios”, care le-a solicitat recomandări de tratamente pentru diverse probleme. La finalul campaniei rezultatele au fost următoarele: peste 50% dintre recomandările făcute de fitofarmacii au inclus cel puțin un produs Syngenta, 150 de parteneri din marile bazine horticole au fost vizitați, iar toate fitofarmaciile implicate au fost premiate. Prin tragere la sorți, 5 dintre fitofarmacii au câștigat premiile mari”, a punctat Andreea Caimac.