În data de 14 iunie a.c., la Viișoara, în județul Constanța a avut loc prima ediție a forumului Corteva Agriscience™ dedicat culturii de rapiță. Gazda evenimentului a fost Gheorghe Albu, proprietarul Cramei Viișoara, o personalitate a agriculturii românești.
În deschiderea manifestării, Cristian Ivașcu, Area Sales Manager compania Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultura DowDuPont, a explicat importanța rapiței în structura actuală a speciilor cultivate și a amintit pe scurt, caracteristicile portofoliului Corteva Agriscience™pentru această cultură.
La acest eveniment, compania a fost reprezentată la cel mai înalt nivel: Jean Ionescu, Country Leader România și Moldova, Cosmin Ciobotaru, Sales Manager Seeds România și Moldova, Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Oilseeds România și Moldova și Silviu Dumitru, Category Marketing Manager Crop Protection Fungicides and Insecticides. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanți ai Direcției Agricole Județene Constanța, ai APIA Constanța și ai mediului academic. Peste 70 de fermieri reprezentativi din Dobrogea au luat parte la manifestarea de la Viișoara.
Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience™, le-a mulțumit celor prezenți pentru interesul manifestat și a detaliat ce reprezintă pentru companie cultura de rapiță.
“Rapiţa rămâne o cultură importantă pentru România. Avantajele acestei culturi sunt binecunoscute în rândul fermierilor: aduce primii bani în fermă, are profitabilitate ridicată, iar planta este o premergătoare bună pentru cerealele păioase. Este adevărat însă, rapiţa poate fi etichetată şi drept o cultură riscantă, din cauza unor factori climatici, cum ar fi seceta în perioada semănatului, gerurile puternice din timpul iernii, oscilaţii mari de temperatură toamna şi la începutul primăverii sau temperaturile ridicate de peste 30°C în perioada de înflorire şi umplere a seminţelor.
La ora actuală, compania investește în cercetare peste 2 miliarde de dolari anual. Folosind genetica DuPont-Pioneer şi elementele tehnologice sugerate de specialiştii noştri, puteţi realiza relativ uşor producţii profitabile de rapiţă, chiar şi în cazul aplicării unor tehnologii medii. Hibrizii DuPont-Pioneer oferă plus valoare prin rezistenţa la temperaturi scăzute în timpul iernii, au toleranţă şi rezistenţă deosebită la boli şi toleranţă excepţională la secetă şi arşiţă, mai ales în perioada de înflorire şi umplere a seminţelor, precum și un repaus foarte bine definit în toamnă”, a subliniat Jean Ionescu.
Tehnologia recomandată de specialiștii Corteva Agriscience™ implică pregătirea patului germinativ imediat după recoltarea plantei premergătoare, limitând cât mai mult posibil lucrări agresive ale solului (în special aratul), semănatul cât mai timpuriu (15-20 August), în sol uscat.
“Corteva Agriscience™ oferă anul acesta un portofoliu de hibrizi extrem de bine adaptaţi la condiţiile din România. Hibrizii din categoria premium – PT264, PT271 şi PT225 – reprezintă vârful de performanţă productivă datorită pachetului de caractere agronomice avansate: toleranţă la secetă şi arşiţă, rezistenţă la iernare, toleranţă la boli şi randamente sporite în utilizarea elementelor nutritive. Hibrizii rustici, precum PT200CL, prezintă adaptabilitate foarte bună la condiţii de cultură medii.
În sezonul 2018-2019 vă puteţi mări suprafeţele cultivate cu rapiţă, deoarece hibrizii Pioneer depăşesc aşteptările de performanţă. PT264 înglobează toate avantajele genetice de care are nevoie un hibrid de rapiţă: adaptabilitate în toate condiţiile de cultură din ţara noastră, o stabilitate excelentă, maturitate care îi asigură un echilibru excepţional de la semănat până la recoltat, toleranţă la boli şi producţii greu de depăşit. PT271 este un hibrid cu caractere agronomice excepţionale şi toleranţă îmbunătăţită la Sclerotinia. Este o noutate în ceea ce priveşte maturarea uniformă. Corteva Agriscience™ va lansa în scurt timp hibrizi de rapiță cu rezistență la Sclerotinia”, a încheiat Jean Ionescu.
Pentru a încuraja fermierul, compania Corteva Agriscience™ oferă cel mai complex program de protecţie al culturii de rapiţă – „Cultivă rapiţă fără pierderi” program care asigură 100% protecţia la secetă, iar pierderile financiare sunt minimale.
Reprezentantul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, profesorul Victor Horia Hălmăjan, a prezentat elementele specifice tehnologiei de cultură a rapiței în contextul adaptabilității varietăților genetice la condițiile de climă și sol din România.
În completarea problematicii expuse de reprezentantul mediului academic, Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Oilseeds Corteva Agriscience™, a adus în atenția celor prezenți câteva din provocările sezonului 2017-2018 la cultura de rapiță.
Pentru cultivarea cu succes a rapiţei, pe lângă protecția împotriva bolilor și dăunătorilor, există alte aspecte sau elemente tehnologice asupra cărora fermierii trebuie să se concentreze. Fără o combatere eficientă a buruienilor nu vom putea realiza o performanţă a recoltei care este asigurată de genetică. Pentru a elimina pierderea recoltei, care ar putea fi foarte ridicată, cultivatorii vor trebui să aplice cea mai bună metodă de combatere a buruienilor, adaptată la condiţiile locale de câmp. De asemenea, este cunoscut faptul că rapiţa necesită un nivel ridicat de elemente nutritive. Fără a aplica îngrăşăminte chimice nu vom putea obţine cea mai bună recoltă. Pe lângă macroelemente (N, P, K), sulful şi borul sunt microelementele de care cultivatorii trebuie să ţină seama. Cultura necesită cea mai mare cantitate de azot şi potasiu între stadiul de înmugurire şi sfârşitul perioadei de înflorire, în timp ce absorbţia de fosfor este mai mult sau mai puţin continuă pe durata ciclului de vegetaţie.
În ultimii 10-15 ani, tehnologia de cultivare a rapiţei s-a schimbat semnificativ. Densitatea plantelor este mai mică, spaţiile dintre rânduri sunt mai mari decât erau odată, prin urmare, capacitatea rivalităţii rapiţei împotriva buruienilor este redusă. Prin erbicidare, cultivatorii vor trebui să gestioneze următoarele grupe de buruieni din cultura de rapiţă: buruienile timpurii de primăvară care germinează toamna devreme (Lamium, Capsella, Stellaria, Veronica), buruienile timpurii de vară care germinează toamna (Galium, Matricaria, Papaver), buruienile crucifere, precum Descurainia sau Sinapis și, nu în ultimul rând, buruienile graminee (Apera, samulastra de cereale etc.).
Galera Super este produsul cu cea mai mare cotă de piață atunci când vorbim de erbicidarea la rapiță, fiind cel care rezolvă problema buruienilor dicotiledonate, atât anuale cât și perene. Unul dintre punctele forte ale erbicidului Galera Super este că poate fi aplicat începând din toamnă până în primăvară, la apariția butonului floral. Galera Super este un erbicid cu aplicare foliară. Prezintă o dublă acțiune: de contact, datorată picloramului și sistemică, datorată clopiralidului și aminopiralidului. Cele trei substanțe active din Galera Super au un mod asemănator de distribuire și acțiune. Substanţele sunt absorbite atât la nivel foliar cât și la nivel radicular, sunt translocate atât acropetal cât şi basipetal şi se acumulează în țesuturile meristematice ale plantelor. Au un mod de acțiune “auxinic”.
Galera Super se poate aplica preemergent sau postemergent timpuriu (stadiu de 1-3 frunze) sau se poate aplica postemergent în toamnă, la stadiul rapiţei de la 3 până la 9 frunze, sau primăvara, înainte ca mugurii florali să fie vizibili. Dozele omologate sunt: 0,2 l/ha toamna sau 0,25 l/ha primăvara. Se recoamndă o singură aplicare pe cultură. În toamnă, Galera Super se poate combina cu alte pesticide, dar în primăvară nu se recomandă amestecul cu alte produse. Volumul de apă utilizat poate varia între 100 și 400 litri la unitatea de suprafață. Buruienile sensibile la erbicid sunt: Cirsium arvense (Pălămida), Centaurea cyanus (Albăstrița), Viola arvensis (Trei frați pătați), Chenopodium album (Talpa gâștei), Papaver rhoeas (Macul roșu), Matricaria inodora (Mușețel), Galium aparine (Turița), Anthemis arvensis (Romanița de câmp), Amaranthus spp. (Știrul), Sonchus arvensis (Susaiul), Ambrosia artemisiifolia (Iarba pârloagelor), Geranium dissectum, samulastra de floarea soarelui, Polygonum spp (Hrișca) şi Solanum nigrum (Zârna), iar cele moderat sensibile: Stellaria media (Rocoina), Lamium spp. (Urzica moartă) şi Veronica spp. (Sopârlița).
În ceea ce privește tratamentul la sămânță, Silviu Dumitru, Category Marketing Manager Crop Protection Fungicides and Insecticides Corteva Agriscience™, a prezentat insecticidul Lumiposa, care este înlocuitorul neonicotinoidelor. După răsărire, produsul asigură o protecție eficientă, de lungă durată a plantelor, până la stadiul BBCH 13-14 (plante cu 2-4 frunze). Plantele de rapiță sunt viguroase pentru că produsul păstrează și chiar stimulează energia germinativă a semințelor. Doza recomandată este de 1,6 litri la 1000 kg de sămânță.
Reporterul Business Press Agricol a stat de vorbă cu reprezentanţii companiei Corteva Agriscience™ şi cu fermierii prezenţi la Forumul cultivatorilor de rapiță, pentru a lua pulsul evenimentului.
Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience™, ne-a spus: “Astăzi am asistat la un Forum al celor mai mari cultivatori de rapiță din judeţul Constanţa. Împreună cu ceilalţi colegi din departamentul tehnic al companiei Corteva Agriscience am început să punem în evidenţă cele mai importante probleme ale culturii, fiind un an în care rapiţă are mai multe minusuri decât plusuri faţă de anii precedenţi.
Natura a vitregit România în toamnă, când rapiţa a avut nevoie de o răsărire uniformă, de o dezvoltare aeriană bună şi de un colet puternic, respectiv de o rădăcină care să depăşească 8 cm. În aceste condiţii, în ţara noastră, cultura de rapiţă va avea o producţie medie cu 30-40% mai mică decât anul trecut. Din punct de vedere al suprafeţelor însă, la nivel naţional, cultura de rapiţă a crescut, iar acest lucru, per total, va compensa şi contrabalansa deficitul de producţie înregistrat din cauza condiţiilor meteo.
Ceea ce am vrut noi să scoatem astăzi în evidenţă au fost elementele de tehnologie din care fermierii pot câştiga avantaje financiare. Noua tehnologie prezentată de Corteva Agriscience™ este Lumiposa, un insecticid aplicat seminţelor de rapiţă, cea mai inovatoare subsanţă activă existentă pe plan mondial care rezolvă problema neonicotinoidelor prin controlul excepţional al dăunătorilor. Un alt punct de interes oferit de Corteva Agriscience™ a fost lansarea celor doi hibrizi noi de rapiţă – PT275 şi PT271 – care alături de convenţionalii PT264 şi PT225 vor aduce o greutate importantă în alegerea fermierilor.
Hibrizii Corteva Agriscience™ au toate calităţile necesare obţinerii unor producţii foarte ridicate. Sunt hibrizi cu rezistenţă foarte mare la iernare, toleranţă ridicată la Sclerotinia şi rezistenţă bună la scuturarea silicvelor. Ei au un potenţial genetic greu de atins, care depăşeşte 6,3 tone/hectar, iar fermierii care i-au cultivat se vor întoarce cu siguranţă la ei. Astfel, hibrizii PT275, PT271 şi PT264, în cele mai bune condiţii de cultură, atig între 6,5 – 6,8 tone/hectar. Desigur, vorbim de situaţii meteo favorabile şi de o tehnologie ca la carte, de la A la Z.
În condiţiile României, producţia variază între 3,5 – 4,5 tone/hectar. De aceea este nevoie de o abgradare tehnologică pentru a face faţă condiţiilor de mediu şi climă. Programul Cultivă rapiţă fără pierderi este asigurarea pe care compania o oferă fermierilor care optează pentru hibrizii din portofoliul Corteva Agriscience™. Opţiunea programului este valabilă până la data de 31 iulie, pentru o cantitate mai mare de 10 saci. Noi recomandăm un sac de 2 milioane de seminţe pentru 4 hectare, deci suprafaţa minimă cultivată cu hibrizi de rapiţă trebuie să fie de 40 de hectare. Dacă din cauza secetei cultura are o răsărire proastă sau neuniformă, fermierul înscris în program este liber să întoarcă cultura până la sfârşitul lunii octombrie, primind factură cu minus prin intermediul distribuitorului care i-a furnizat sămânţa. Mesajul programului este simplu. Fermierul nu va plăti această sămânţă dacă din cauza deficitului de apă cultura are de suferit.
Ceea ce doresc eu să înţeleagă fermierii din România este că noi, Corteva Agriscience™, suntem o companie care investeşte foarte mult în cercetare, astfel încât vom fi capabili să oferim fermierilor toate soluţiile pentru ca în România culturile agricole să nu mai aibă de suferit.”
Cristian Ivașcu, Area Sales Manager Corteva Agriscience™, ne-a declarat: “Mi-am dorit să realizez un altfel de eveniment, cu un concept inedit şi am ales ferma domnului Gheorghe Albu având în vedere că este o persoană extrem de deschisă şi desfăşoară o activitate agricolă complexă: cultură mare, viticulture, dar şi zootehnie.
Astăzi, alături de noi am avut circa 70 de fermieri, cei mai reprezentativi din zona Dobrogei, respectiv din judeţele Constanţa şi Tulcea. Am dorit să le arătăm producătorilor agricoli ce se întâmplă cu potenţialul de cultură al rapiţei în condiţiile defavorizante din acest an agricol. Practic, seceta s-a instalat în toamnă după semănat, iar timp de 45 de zile nu a fost strop de ploaie, şi a continuat în primăvara acestui an când de la sfârşitul lunii marie până la începutul lui iunie ploaia nu şi-a făcut simţită prezenţa. A fost un deficit de apă nemaiîntâlnit până acum. Chiar şi în aceste condiţii grele, rapiţa rămâne o cultură dezirabilă, prezentă în rotaţia culturilor şi în asolamentul marilor ferme. Trebuie să recunoaştem că rapiţa rămâne atractivă şi datorită preţurilor avantajoase pe care le obţin producătorii agricoli.
Compania Corteva Agriscience™ – Divizia de agricultura DowDuPont este un jucător important pe piaţa de rapiţă din ţara noastră, cu o cotă ce se ridică la peste 30%. Dacă anul trecut fermierii dobrogeni au avut recolte de 4,5 – 5 tone/hectar, anul acesta producţiile medii se vor situa între 3 – 3,5 tone/hectar. Sigur, nu vorbim de rapiţa cultivată în condiţii tehnologice foarte bune, unde valorile pot fi mai ridicate. Printre hibrizii toleranţi pentru această zonă îi nominalizez pe PT234, PT225, PT264 şi PT200CL.
Prin acest forum dorim să punem în valoare această cultură, dar şi programul Cultivă rapiţă fără pierderi, care îşi propune să îi despăgubească 100% pe fermieri, cu valoarea costului seminţelor Corteva Agriscience™ dacă din cauza secetei cultura a fost compromisă şi întoarsă. Prin acest program, subliniem faptul că indiferent în ce condiţii ne aflăm, suntem alături de producătorii agricoli.”
Vali Mihalache, fermier din localitatea Mahmudia, judeţul Tulcea: „Sunt administratorul firmei Agrisoft Impex SRL care deţine 400 hectare teren arabil. Societatea face parte dintr-un grup de firme care exploatează 2000 de hectare. Este o afacere de familie. Tatăl meu este directorul Agromec Mahmudia Tulcea, fost SMA, singurul rămas în picioare după 1990. Sigur, acum el este total retehnologizat şi adaptat noilor cerinţe de piaţă. Structura culturilor din acest an a inclus 1000 de hectare cu grâu, din care 700 lot seminer bază şi C1, iar 300 grâu de consum, 500 de hectare cu porumb, 300 de hectare cu floarea soarelui şi 200 de hectare cu rapiţă.
Trebuie să vă precizez că avem şi o staţie de procesare a seminţelor de grâu, cu o capacitate de peste 10 tone/oră, cea mai modernă şi performantă din zona Dobrogei, situată în localitatea Valea Nucarilor. Soiurile pe care le folosim sunt de INCDA Fundulea. Pentru lotul seminer folosim Glosa, iar investiţia se ridică la 3000 lei/hectar, tocmai pentru că ne dorim calitate. Tehnologia pe care o aplicăm în loturile semincere este de la Corteva Agriscience, iar calitatea este extraordinară. Seminţele produse şi procesate în staţia noastră au o germinaţie de 96-98%, iar producţia obţinută este de peste 9 tone/hectar.
Cea de-a doua cultură este porumbul, pentru care folosim hibrizi din gama Optimum® AQUAmax – P9241 şi P9903. Suntem foarte mulţumiţi de ei, pentru că fac performanţă şi în condiţii de secetă şi arşiţă. Chiar dacă nu avem sistem de irigaţii, producţia este de 9-10 tone boabe/hectar. La cultura de floarea soarelui folosim hibrizii P64LE25 şi P64LE99 din tehnologia DuPontTM ExpressSun® care oferă foarte multe avantaje. Anul trecut producţia obţinută pe o solă de 50 de hectare a fost de 5 tone/hectar, însă media obţinută a fost de 4,4 tone/hectar, ceea ce, în opinia noastră, a fost foarte bine, ţinând cont de condiţiile secetoase din zona Dobrogei.
Cultura de rapiţă a fost cea mai vitregită în acest an agricol din cauza secetei din toamnă, dar şi a celei din această primăvară. A fost un an cu deficit mare de apă, iar producţia pe care o estimăm în aceste condiţii grele este de 3 tone/hectar. Felicit compania Corteva Agriscience™ pentru tehnologiile oferite şi echipa de specialişti din zonă care ne consiliază.”
Fermierul gazdă, Gheorghe Albu, din localitatea Viişoara, comuna Cobadin, judeţul Constanţa, a vorbit cu reporterul revistei noastre, apreciind conceptul forumului Corteva Agriscinece şi subliniind problemele întâmpinate în cultura de rapiţă.
“Sunt onorat că astăzi, la Crama Viişoara, sunt prezenţi cei mai reprezentativi fermieri din zona Dobrogei. Am asistat cu toţii la o lecţie de profesionalism în care reprezentanţii Corteva Agriscience™ ne-au prezentat în detaliu cultura de rapiţă, dar şi cum să preîntâmpinăm problemele care apar. Rapiţa este o cultură care aduce veniturile cele mai mari într-o fermă. De multe ori avem probleme, dar acestea nu sunt legate de sămânţă sau tehnologie, ci de condiţiile meteorologice.
Eu lucrez 6000 de hectare de teren arabil. Culturile din structură sunt cereale păioase, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Dacă anul trecut am obținut la rapiță o medie de 3,4 tone/hectar, în toamna 2017 nu am reușit să salvez nici măcar un hectar de rapiță din cele 500 semănate, motiv pentru care în anul agricol 2017-2018 cultura de rapiță lipsește din ferma mea. Am întors cultura intrând pe programul Cultivă rapiţă fără pierderi. Am semănat orz pe aproape 600 de hectare şi în acest moment l-am recoltat, obţinând o producţie bună, de circa 7 tone/hectar. De asemenea, la Cobadin mai dețin şi 225 de hectare de viţă de vie, 150 de hectare de pădure și 150 de hectare de baltă cu pește.
Mă bucur că acest forum a avut un nou concept, fermierii au pus întrebări, iar specialiştii Corteva Agriscience™ au venit cu soluţiile. Consider că a fost o lecţie din care toată lumea a avut de învăţat. Chiar dacă avem tot ce ne trebuie, ca tehnologie, respectiv genetică de vârf şi produse de protecţie eficiente, rapiţa este totuşi foarte pretenţioasă la umiditate în perioada de însămânţare. Noi, cei din Dobrogea, în fiecare an am avut probleme din cauza deficitului de precipitaţii. Producătorii agricoli au început însă să aplice măsuri care să ducă la atenuarea secetei şi deşertificării, precum perdelele forestiere, folosirea unor hibrizi toleranţi la secetă şi arşiţă, tehnici agricole cu mai puţine treceri, dar cu o gamă mai mare de lucrări, astfel încât să se păstreze rezerva de apă din sol.
Cu riscul de a mă repeta, vă spun că am fost onorat că Forumul cultivatorilor de rapiță Corteva Agriscience™ 2018 s-a desfăşurat la Crama Viişoara, iar pe lângă lecţia primită de la specialiştii companiei am mai avut parte şi de o bucurie sufletească de la Ansamblul Mugurelul. Prin dansul lor, copiii au exprimat armonia dintre români, aromâni, turci, tătari şi rromi, care trăiesc în bună convieţuire multietnică pe meleagurile Dobrogei. Înţelegerea, pacea şi armonia trebuie să primeze şi să fie un exemplu al civilizaţiei şi bunei creşteri.
Doresc să mulţumesc şi presei care este aproape de noi şi promovează obiectiv activitatea producătorilor agricoli din România”, a ţinut să puncteze inginerul Gheorghe Albu.