Chemark Rom a dat startul evenimentelor Agro Fest, având alături parteneri de top din agribusiness

agrofest danagri

Compania Chemark Rom a organizat în data de 15 iunie a.c., în ferma Danagri din localitatea Silistraru, jud. Brăila, evenimentul Agro Fest, având ca parteneri Syngenta, Limagrain, Corteva AgriscienceTM – Divizia de agricultură a DowDuPont, Nufarm România, BASF, Belchim Crop Protection, Donau Saat, Tradecorp International şi Bio Energy.

Loturile demonstrative din platforma Danagri au fost formate din culturi de grâu, porumb şi floarea soarelui, iar fermierii prezenţi, împreună cu specialiştii şi presa agricolă, au urmărit cu interes prezentarea culturilor şi a tehnologiilor aplicate.

Evenimentul a fost deschis de domnul Lucian Iuga, directorul de marketing al Chemark Rom, care a subliniat: „Este a doua ediţie Agro Fest pe care o organizăm în platforma Danagri şi vreau să mulţumesc gazdelor pentru sprijinul acordat. Ne aflăm în plină campanie de recoltat şi, cu atât mai mult, vă mulţumim dumneavoastră, fermierilor, că aţi dat curs invitaţiei noastre. Alături de mine este echipa Chemark Rom formată din Imre Balázs, director tehnic, Iulia Lăţcan, director de nutriţie, Veronica Ciucă, analist marketing, Marius Miron, manager produs, Ionuţ Pavel, director regional Galaţi, Costel Cândea, director regional Brăila şi Dragoş Mocanu, reprezentant vânzări Vrancea. Ei sunt cei care vor prezenta tehnologiile aplicate în culturile de grâu, porumb şi floarea soarelui înfiinţate pe această platformă.”

În continuare, reprezentantul fermei Danagri, ing. Marius Dumbrăian, a adăugat: „Ne bucurăm că sunteţi alături de noi în număr aşa de mare pentru a afla informaţii utile pentru afacerile dumneavoastră. Ferma Danagri are o suprafaţă de 1100 hectare pe care le cultivăm cu grâu, orz, porumb, rapiţă, sfeclă şi producem seminţe de orz, grâu, mazăre şi lucernă. În primii doi ani am început şi cu ceva legume, iar astăzi avem o suprafaţă de 13 hectare de hibrizi de ceapă. Prin tehnologiile prezentate astăzi de Chemark Rom sperăm să obţinem rezultate bune şi foarte bune în fermele noastre!”

La rândul său, Imre Balázs, director tehnic al Chemark Rom, a dorit să aducă în atenţie faptul că Bogdan Furfurică, proprietarul fermei Danagri a înfiinţat şi o cultură de sfeclă în ferma sa şi a evidenţiat starea tuturor culturilor, chiar dacă acestea au avut de suferit din cauza deficitului de apă. „Platforma pe care urmează să o vizităm este una normală, unde s-au aplicat tehnologii de fertilizare foliară şi starter furnizate de compania noastră. În condiţiile din acest an, cu precipitaţii de 25-27 l/ha de la începutul vegetaţiei şi până în prezent, ceea ce înseamnă foarte puţin, culturile arată destul de bine datorită tehnologiilor folosite”, a menţionat Imre Balasz.

A urmat vizitarea câmpului, iar fermierii s-au arătat interesaţi atât de tehnologiile aplicate, cât şi de evoluţia culturilor prezentate de specialiştii companiilor prezente în platforma Danagri.

Marius Miron, manager produs Chemark Rom, a detaliat schema de nutriţie la cultura de floarea soarelui, iar specialiştii companiei Tradecorp International au prezentat produsul Fosfix. „În acest lot, prima dată a fost aplicat Seed Sprint, un îngrăşămînt de tip starter, fabricat de liderul mondial Tradecorp International. În România este comercializat în exclusivitate de Chemark Rom. Acest îngrăşământ este de tip microgranulat şi conţine 12% azot, 43% fosfor, 5% sulf şi 5% acizi humici. El acţionează asupra seminţelor prin stimularea metabolismului, accelerează germinarea, dezvoltă sistemul radicular şi se aplică odată cu semănatul. Cultura răsare uniform, se dezvoltă armonios şi este mult mai rezistentă la secetă, după cum se observă şi în acest lot demonstrativ”, a spus Marius Miron.

„Imediat după semănat a fost aplicat Fosfix, un produs microbiologic, nou şi inovativ, fabricat de compania Bio Energy din Lituania. Fosfix conţine foarte multe bacterii, iar acest lucru face posibil ca fosforul blocat din sol să fie transpus către plantă. Cu cât avem mai multe microorganisme şi bacterii în sol, cu atât planta îşi asigură mai mulţi nutrienţi şi devine mai puternică. Fosfix este un produs lichid, doza de aplicare fiind de 1 l/ha. Menţionăm că 1 mililitru de soluţie conţine un miliard de bacterii care eliberează fosforul. Aşadar, fară bacterii şi microorganisme, planta îşi ia cu greu nutrienţii din sol”, au menţionat specialiştii companiei Tradecrop International.

„Următorul produs aplicat în cultura de floarea soarelui a fost Delfan Plus, un biostimulator şi agent antistres, de asemenea, fabricat de Tradecorp International. În compoziţia sa are azot, 28% aminoacizi, 44% materie organică şi 27% carbon organic. Se aplică odată cu erbicidatul pentru că ajută planta să nu sufere din cauza stresului datorat de erbicid. Fiind o aplicare foliară, răspunsul este imediat, având avantajul că plantele rezistă mult mai bine la condiţiile de secetă şi stres.

Ultimul produs aplicat în faza de 10-12 frunze a fost Tradebor Mo, care conţine 10% Bor şi 1% Molibden total solubil în apă. Doza de aplicare este de 2-3 l/ha, iar acest lucru asigură o înflorire şi polenizare cât mai sănătoase pentru plante. Vă asigurăm că firma Chemark Rom vă oferă soluţii de fertilizare dintre cele mai eficiente. şi, nu uitaţi că o plantă care are elemente nutritive la momentul potrivit, va fi mai puţin predispusă la boli”, a concluzionat Marius Miron.

În continuare, Claudiu Stanciu, reprezentant zonal Constanţa al companiei Limagrain, a prezentat hibrizii de floarea soarelui din lotul demonstrativ. „Limagrain are un portofoliu complet pentru toate variaţiile de cultură, precum cereale păioase, floarea soarelui, rapiţă, porumb şi mazăre. La acest lot vă pot prezenta hibridul de floarea soarelui LG 50635 CLP, care face parte din noua generaţie Clearfield Plus. Datorită acestei tehnologii perioada de stres de 7 zile s-a redus la 3 zile, un avantaj semnificativ. Planta nu mai este atât de stresată şi intră mult mai repede în vegetaţie. Totodată, conceptul Suneo este o inovaţie a companiei Limagrain, care asigură o bună combatere împotriva parazitului Lupoaie, o buruianăcare poate aduce dezastru în culturile de floarea soarelui, reducând producţiile la 500 kg/ha. Această soluţie inovatoare face ca hibrizii noştri să fie rezistenţi la Lupoaie până la rasa G, asigurând fermierilor recolte frumoase. Un alt hibrid folosit aici este LG 5555 CLP, de asemenea cu un potenţial de producţie foarte bun, mai ales \n zonele secetoase. Menţionez că ambii hibrizi sunt semitimpurii, au o dezvoltare foarte bună a aparatului foliar şi o toleranţă mare la secetă şi arşiţă”, a specificat reprezentantul Limagrain.

Compania BASF a prezentat tehnologia de protecţie a culturii de floarea soarelui prin echipa de specialişti formată din Silviu Roşca, key account manager seed companies, Liviu Oanea, reprezentant vânzări Brăila şi Buzău şi Adrian Iordache, reprezentant tehnic zona de sud-est. „Floarea soarelui este o cultură foarte importantă în România, unde se cultivă în fiecare an peste 1 milion de hectare, fapt ce ne clasează pe locul 5 în lume. În acest lot, în preemergenţă s-a aplicat produsul Frontier Forte, produs ce conţine substanţa activă dimetenamid P, pentru combaterea buruienilor monocotile anuale şi unele dicotile anuale, aplicat în doză de 1,2 l/ha. Pentru cultura de floarea-soarelui din acest lot demonstrativ am folosit cel mai nou sistem de producţie pentru floarea-soarelui, este vorba de sistemul Clearfield® Plus. Sistemul Clearfield Plus înseamnă hibrizi de ultimă generaţie, împreună cu aplicarea noului erbicid Pulsar® Plus. Acest sistem asigura mai multe beneficii, cum ar fi: combaterea robustă şi de încredere a buruienilor monocotile şi dicotile anuale inclusiv toate rasele cunoscute ale buruienii parazite Orobanche cumana, toleranţă excelentă la erbicid, flexibilitate în aplicare. Putem aplica Pulsar® Plus  de la faza de 2 până la 8 frunze ale florii-soarelui, în doză de 1,2 – 2 litri/hectar, recomandarea BASF în funcţie de condiţiile întâlnite în câmp fiind aplicarea erbicidului Pulsar® Plus în doza de 1,6 – 2 litri/hectar. Pentru combaterea bolilor s-au aplicat fungicidele Pictor® în doză de 0.5 litri/ha la apariţia butonului floral şi noul produs Retengo® aplicat ca şi prim tratament. Pe lângă combaterea celor mai importante boli la floarea-soarelui, datorită efectelor AgCelence®, plantele de floarea-soarelui rămân mai mult timp verzi pe parcursul perioadei de vegetaţie, sporind astfel producţia. Retengo® se aplică începând de la 6 frunze, iar doza omologată este de 0,5-1 l/ha. De asemenea, se poate reveni cu Pictor® şi spre sfârşitul înfloritului, când există o presiune foarte mare de boli”, au subliniat specialiştii BASF.

Compania organizatoare, Chemark Rom, a continuat cu prezentarea tehnologiei de nutriţie la cultura de porumb, prin specialistul Marius Miron şi reprezentanţii companiei Tradecorp International. „La porumb, odată cu semănatul s-a utilizat îngrăşământul de tip starter Seed Sprint H5. După semănat s-a aplicat la sol produsul Azofix, o soluţie lichidă care conţine cea mai importantă bacterie fixatoare de azot. Un mililitru de soluţie conţine 1 miliard de bacterii fixatoare de azot, care prin aplicarea pe sol se multiplică, aducând beneficii activităţii microbiologice din sol. În condiţiile de secetă din România, acest produs asigură plantei confort, o dezvoltare radiculară destul de puternică, îmbunătăţeşte structura solului şi reface stratul de humus.

Următorul produs folosit, odată cu erbicidatul a fost Delfan Plus, agentul antistres care conferă plantei o recuperare rapidă, iar în condiţii de secetă o ajută să-şi păstreze aportul de nutrienţi. S-a mai aplicat produsul Aton Zn, pentru că zincul este un nutrient foarte important pentru porumb. Aton Zn este fabricat de Tradecorp International, se aplică în stadiul de 10-12 frunze şi are 5% concentraţie de zinc. Un alt produs folosit a fost Nutriphuse, care conţine 22% azot ureic şi se aplică în stadiu de vegetaţie, între 5 şi 20 l/ha”, a spus Marius Miron.

Florin Iancu, reprezentant zonal Ialomiţa al companiei Limagrain, a prezentat hibrizii de porumb folosiţi în lotul demonstrativ. „La această ediţie Agro Fest avem patru hibrizi, doi clasici şi doi din gama Hydraneo. Hibrizii Hydraneo sunt toleranţi la stres şi adaptabili pe toate tipurile de sol, având o productivitate peste medie. Hibridul LG 30500, FAO 470, este din gama Hydraneo, semitardiv, cu talie înaltă, bob dentat şi are producţii bune pe toate tipurile de sol. Hibridul LG 30389 este unul clasic, cu un aparat foliar bogat, se pretează pe tehnologii clasice şi are un nivel productiv foarte bun. Hibridul cel mai nou introdus \n gama Hydraneo, LG 31377, FAO 370, are talie înaltă, productivitate bună, iar în testele APPR, la nivelul \ntregii ţări, s-a clasat foarte bine. Hibridul Limanova, FAO 350, este semitimpuriu, are talie medie şi un sistem radicular foarte bine dezvoltat. Este hibridul campion al portofoliului Limagrain în situaţiile de secetă din ţara noastră”, a spus Florin Iancu.

Belchim Crop Protection România, companie parteneră a ediţiei Agro Fest de la Danagri, a prezentat tehnologia aplicată la cultura de porumb, prin echipa formată din Alexandru Grigore, responsabil tehnic, Horia Avram, director regional vanzari Moldova şi Vasilica Marinescu, reprezentant vânzări. „Belchim Crop Protection este o companie belgiană cu o tradiţie de peste 30 de ani. Suntem prezenţi cu produsele noastre în Europa, iar în urma cu 2 ani am început extinderea şi în alte zone. În România activăm din 2010 şi dispunem de un portofoliu diversificat de produse pentru protecţia plantelor.

Astăzi vă prezentăm tehnologia aplicată la acest lot de porumb care a fost alcătuită din două soluţii de erbicidare: Pachetul ONYX (piridat 600g/l + mesotrione 100g/l ) şi Samson Extra 6 OD (nicosulfuron 60g/l). La faza de 2-3 frunze s-a utilizat Pachetul ONYX (piridat 600g/l + mesotrione 100g/l). Efectul „Booster” obţinut cu ajutorul celor două substanţe active din Pachetul ONYX este completat de eficacitatea rapidă, între 7-10 zile asupra unui spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate din primele faze de vegetaţie. Pentru combaterea buruienilor monocotiledonatelor perene şi anuale s-a utilizat erbicidul Samson Extra 6 OD (nicosulfuron 60g/l), singurul produs omologat pentru controlul Agropyron repens din cultura de porumb, un produs flexibil ce se poate folosi până la faza de 8 frunze ale porumbului. Împreună, toate aceste erbicide contribuie cu succes la combaterea buruienilor din cultura de porumb”, au menţionat specialiştii Belchim Crop Protection.

În continuarea evenimentului s-a trecut la cultura de cereale păioase, unde domnul Imre Balázs, director tehnic al Chemark Rom, a prezentat tehnologia de nutriţie. „Produsele noastre sunt apreciate în multe judeţe din România. În această platformă, odată cu erbicidarea s-a aplicat şi o combinaţie obţinută dintre produsele Delfan Plus şi Synergizer. Delfan Plus este un simulator de creştere bazat pe aminoacizi şi reduce stresul creat de erbicid, iar doza de aplicare este de 1 l/ha. Synergizer este un îngrăşământ foliar care conţine o cantitate mare de fosfor şi se aplică în doză de 2,5-3 l/ha. Odată cu T2, la alungirea paiului recomandăm Delfan Plus şi Inomag N, un produs bazat pe magneziu şi azot. Doza de aplicare este între 3-6 l/ha, iar recomandarea noastră este de 5 l/ha. La T3, din faza de burduf până la înspicare şi chiar după înspicat puteţi aplica Nutriphuse, care este un azot lichid fără biuret şi din acest motiv, chiar şi în concentraţii mari, nu arde frunza plantei de cultură. Fiind foarte flexibil în aplicare, la o doză de 5 l/ha are efect de adjuvant, la 10 l/ha are un aport consistent de azot, iar la 15-20 l/ha se obţine o creştere semnificativă în indicii de panificaţie. Nutriphuse are inclus un indicator colorimetric de pH, datorită căruia soluţia îşi schimbă culoarea în funcţie de pH-ul atins. Ultimul produs pe care îl vom aplica după recoltarea grâului este Ruinex. Acesta este bazat pe ciuperca Trichoderma spp., pentru a descompune resturile vegetale atât la cultura de grâu, cât şi la porumb şi floarea soarelui. Ciuperca Trichoderma spp. este un organism aerob, iar pentru obţinerea unui efect cât mai pronunţat nu se recomandă încorporarea în sol. Doza de aplicare este de 1-2 l/ha”, a subliniat specialistul companiei Chemak Rom.

Compania Donau Saat a fost reprezentată de Alina Volintiru, director vânzări şi marketing şi Mihai Vîntu, director de vânzări zona Moldova, care au vorbit despre genetica soiurilor din portofoliu. “Firma Donau Saat este o companie exclusivistă de seminţe. În acest lot demonstrativ avem soiul de grâu Amicus, care este cel mai bine vândut din portofoliul nostru. Acesta are rezultate foarte bune în toate zonele de cultură. Provine din programul de cercetare-ameliorare al firmelor Saatbau Linz şi Probstdorfer din Austria, firme care deţin şi Donau Saat în România. Gama noastră de produse pentru toamnă cuprinde toate speciile de păioase: grâu de toamnă, orz, orzoaică, orzoaică de bere, triticale, secară etc. Soiul de grâu special Amicus este o combinaţie dintr-un soi franţuzesc şi unul nemţesc. Este un soi timpuriu, nearistat, are un potenţial ridicat de producţie, dar şi calităţi foarte bune de panificaţie. Tot programul de cercetare austriac este canalizat pe indicii de calita­te pentru panificaţie. Sunt 8 clase de calitate pentru morărit şi toate soiurile pe care Donau Saat le aduce în România sunt pretabile acestei industrii. Amicus are o talie mijlocie-înaltă, înfrăţeşte foarte bine în primăvară, este rezistent la rugina galbenă şi brună, iar recomandarea pentru semănat este între 180-220 kg/ha”, au menţionat specialiştii Donau Saat.

În continuare, Camelia Lupuleac, reprezentant zonal Tulcea al companiei Limagrain, a prezentat soiurile de grâu utilizate în platforma Danagri. „Pentru înfiinţarea acestor loturi s-au folosit soiurile Anapurna, Apache şi Avenue. Soiul Anapurna este aristat, semitimpuriu şi are un potenţial de producţie excelent. Apache este un soi timpuriu, nearistat, iar Avenue, cel mai vândut soi de grâu din portofoliul LG, este extratimpuriu, ceea ce înseamnă că poate fi recoltat imediat după orz. Toate aceste soiuri au un potenţial de producţie foarte ridicat. Ca noutate, anul acesta avem soiul Airbus, care va înlocui soiul Renan, a spus Camelia Lupuleac.

Compania Corteva AgriscienceTMDivizia de agricultură a DowDuPont a fost reprezentată de Ciprian Păcuraru, Customer Service Specialist şi Silviu Dumitru, Category Marketing Manager Crop Protection Fungicides and Insecticides, care au prezentat tehnologia aplicată la cultura de grâu. „Corteva AgriscienceTM este compania care vine cu soluţii complete, oferind seminţe prin Pioneer şi produse pentru protecţia plantelor prin DuPont şi Dow Agrosciences, aceştia fiind principalii trei mari jucători din piaţa de agribusiness. Astăzi vă prezentăm două produse noi, Pixxaro şi Bizon, meţionând că în acest lot de cereale păioase au fost utilizate şi alte produse din portofoliul nostru, precum Floramix, Pallas, Cerlit, Mustang, Lancelot şi Evolus.

Pixxaro este un erbicid care asigură un nivel ridicat de control al buruienilor. Conţine o substanţă activă nouă, haloxifen metil, dar şi fluroxipir, având un mod de acţiune de tip auxinic. Este un produs cu o flexibilitate foarte mare, care se poate aplica până la faza de burduf. Este extrem de eficient pentru toate tipurile de samulastră. Bizon este tot un erbicid nou, care va fi disponibil pe piaţă începând din toamnă. Conţine trei substanţe active şi oferă siguranţă deplină. Produsul controlează foarte bine tot spectrul de buruieni dicotiledonate, fiind soluţia recomandată pentru combaterea unor buruieni dificile încă din toamnă”, au specificat specialiştii Corteva AgriscienceTMDivizia de agricultură a DowDuPont.

Soiurile companiei Syngenta utilizate în lotul de grâu au fost prezentate de Ana Maria Mustaţă, reprezentant zona de sud a Brăilei şi Florin Stoian, reprezentant zona de nord Brăila. “În această platformă s-au folosit soiurile de grâu Moisson şi Illico. Ambele au fost semănate pe 10 octombrie 2017, folosind o cantitate de 180 kg sămânţă la hectar. Moisson, un soi semitimpuriu, aristat, are o toleranţă foarte ma­re la boli precum septorioză, fusarioză, rugina galbenă şi brună, dar şi la secetă. De asemenea, oferă producţii constante mari, de peste 9-10 t/ha în condiţii climatice şi de tehnologie bune şi are calităţi foarte bune de panificaţie. Illico este un soi de grâu semitimpuriu, nearistat şi are un potenţial foarte mare de producţie, ajungând până la 10 t/ha. Are o toleranţă foarte bună la boli şi secetă, formează mulţi fraţi şi dezvoltă un spic mare, cu pes­te 50-55 de boabe. Totodată, vă aducem în atenţie şi produsul Celest® Top pentru tratament sămânţă cereale păioase. Acesta este un insecto-fungicid complet, cu trei substanţe active ce oferă protecţie împotriva tuturor dăunătorilor în perioada semănatului”, au declarat reprezentanţii Syngenta.

Compania Nufarm România a fost prezentă la Agro Fest prin doamna Nina Cîrstei, Reprezentant Vânzări Zona Est, Nord-Est şi domnul Adrian Ionescu, Manager Loturi Demo şi Culturi TPVV, care au detaliat tehnologia de protecţie aplicată la cultura de grâu. „În data de 13 aprilie s-a făcut primul tratament cu erbicidul Saracen Max, un produs nou, preluat de la FMC. Saracen Max conţine tribenurom şi florasulam, este sistemic şi combate un spectru larg de buruieni precum traista ciobănaşului, volbura, turiţa, dar şi samulastra de rapiţă. Perioada optimă de aplicare este de la înfrăţire până la apariţia frunzei stindard, începând de la 3 grade celsius, în doză de 0,25 g/ha. Odată cu primul tratament s-a aplicat şi fungicidul Timpani care conţine două substanţe active, tebuconazol cu acţiune sistemică şi clorotalonil cu actiune de contact. Acesta combate majoritatea bolilor foliare, dar se aplică şi preventiv pentru septorioză. Doza recomandată este de 2 l/ha. Tot la primul tratament s-a utilizat şi regulatorul de creştere Stabilan. Din acest an avem în portofoliu noul Stabilan 750 SL, care are o concentraţie mai mare şi se aplică la soiurile de grâu cu talie medie spre înaltă în doză de 1,2-1,6 l/ha, iar la cele cu talie înaltă, 2 l/ha. Stabilan asigură cultura împotriva căderii, ajută la îngroşarea paiului, dezvoltă sistemul radicular şi duce la un spor de producţie semnificativ. La al doilea tratament s-a aplicat pachetul format din produsele Mystic şi Tazer împreună cu Kaiso Sorbie. La tratamentul 3 s-a venit cu Mystic Pro în doză de 1,25 l/ha. Un lucru importat de amintit este şi faptul că am obţinut derogare la produsul Nuprid 600 pentru seminţele de rapiţă, ce va fi folosit în această toamnă”, au concluzionat specialiştii companiei Nufarm România.

După vizitarea platformei Danagri, organizatorii evenimentului, specialiştii Chemark Rom, au adus în atenţie ofertele şi promoţiile companiei, dar şi tombola din luna octombrie, care va desemna 14 câştigători ce vor însoţi echipa Chemark Rom într-o excursie de neuitat în Texas, Statele Unite ale Americii.