În data de 13 iunie a.c. fermierii din Dobrogea au fost invitaţi să cunoască AgroExperiența Syngenta, unde inovaţia este la ea acasă, fie că vorbim de seminţe sau de produse de protecţie a plantelor. Evenimentul s-a desfăşurat la Amzacea, județul Constanța, şi a fost structurat pe patru ateliere de lucru dedicate culturilor de cereale păioase, porumb, floarea-soarelui şi tehnici de aplicare în siguranţă a produselor fitosanitare.
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Raluca Boțan, directorul de marketing al companiei Syngenta România. ”Vă mulțumesc că sunteți alături de noi la evenimentul în câmp Syngenta AgroExperiența mai ales că ne aflam în plină perioadă de recoltare a orzului. Ca în fiecare an dorim să vă oferim o experiență completă și să vă suprindem plăcut cu multe noutăți, atât din perspectiva produselor pe care le lansăm cât și a interacțiunilor din cadrul atelierelor. Tot ceea ce dezvoltăm are la bază expertiza noastră, experiența dumneavoastră și inovația.
Pentru Syngenta, performanța înseamnă satisfacția dumneavoastră atât din punct de vedere financiar, rezultatul producților ridicate cât și siguranța utilizării unor produse cu standarde înalte de calitate. Astăzi în cadrul atelierelor, colegii mei vă vor prezenta noile produse din portofoliu Syngenta care vor putea fi achiziționate începând cu sezonul următor și vă vor face recomandări privind utilizarea în siguranța a produselor de protecția plantelor. Vă doresc o experiența minunată alături de noi și recolte bogate!”, a declarat Raluca Boțan.
Evenimentul din câmp a permis agricultorilor să observe eficacitatea produselor de protecţia plantelor, precum şi potenţialul productiv al geneticii Syngenta.
La atelierul dedicat culturii de porumb, Ionuț Nae, reprezentant departament marketing cultura de porumb Syngenta, a subliniat principalele caracteristici ale hibrizilor companiei, printre care se numără productivitatea ridicată, vigoarea foarte bună la răsărire şi pierderea rapidă a apei din boabe. La cultura de porumb, extrem de importantă este tratarea seminţelor cu insecticide, pentru a se evita pierderile cauzate de dăunători cum ar fi viermii-sârmă sau gărgăriţa frunzelor de porumb.
„Hibrizii noi de porumb au un potenţial productiv mai bun şi sunt mai adaptaţi la condiţiile de stres termic şi hidric. Toate companiile producătoare de seminţe sunt interesate să creeze hibrizi cu toleranţă mai mare la condiţiile de secetă“, a spus Ionuț Nae.
Hibridul SY Chorintos prezintă adaptabilitate la condiții diferite de climă și tehnologie, are o înflorire timpurie cu pierdere rapidă a apei din bob și o arhitectură modernă a plantei, cu toleranță sporită la bolile tulpinii și știuletelui. De asemenea, prezintă toleranță la cădere. Perioada de vegetaţie este de 110 – 120 zile.
Un alt hibrid reprezentativ pentru ce înseamnă azi genetica Syngenta este SY Orpheus. Varietatea este adaptată la condiții diferite de climă și tehnologie. Are o arhitectură modernă, prezentând printre cele mai bune toleranțe la bolile tulpinii și știuletelui (incidență scăzută a atacului de Ostrinia nubilalis). Acest hibrid este pretabil pentru semănat timpuriu, având o vigoare bună la răsărire. Rădăcina este puternic dezvoltată, cu toleranță sporită la secetă și arșiță. Perioada de vegetaţie este de 120 – 130 zile.
În platforma demonstrativă de la Amzacea fermierii au putut observa în vegetaţie hibrizii descriși mai sus, care au un potenţial de producţie ridicat, dar acesta trebuie pus în valoare prin aplicarea unui program tehnologic adaptat. În loturile demonstrative s-a putut observa eficacitatea erbicidelor Syngenta, prin prezentarea variantelor în care s-au folosit erbicide preemergente, postemergente şi o combinație de produse comparativ cu martori netratați. Syngenta are în portofoliu erbicide cu aplicare preemergentă, postemergentă timpurie şi postemergentă, până în stadiul de opt frunze ale porumbului. Combaterea buruienilor în preemergenţă are o mare însemnătate, pentru că plantele de cultură se dezvoltă armonios, fără a mai concura pentru apă, nutrienţi şi lumină.
„Stadiul de până în faza de cinci frunze ale porumbului este important, deoarece atunci se realizează producţia primară. Dacă planta de cultură este stânjenită de prezenţa buruienilor, cu siguranţă genetica nu îşi va arăta potenţialul productiv. Încă de la înfiinţarea culturii, investiţi bani. Este păcat să nu realizaţi şi o erbicidare preemergentă pentru ca hibridul să-şi exprime potenţialul de producţie”, a susţinut Ionuț Nae.
Au fost amintite erbicidele Elumis™ și noutatea Calaris® Pro. Elumis™ este un erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor mono și dicotiledonate anuale şi perene din cultura porumbului. Posedă doi compuşi activi din grupe chimice diferite. Are acţiune multiplă, în principal foliară, dar şi la sol, radiculară şi antigerminativă, ceea ce-l recomandă împotriva buruienilor greu de combătut. Elumis™ se poate aplica postemergent, având un interval larg de aplicare începând de la două până la opt frunze ale culturii de porumb. Se va urmări aplicarea erbicidului în stadii timpurii de dezvoltare a buruienilor astfel: buruieni dicotiledonate 2-4 frunze, graminee 2 frunze până înainte de înfrăţit și costrei din rizomi 10-20 cm. Doza recomandată în general în cazul îmburuienărilor cu buruieni anuale este de 1,5 l/ha, o doză mai redusă putând fi utilizată când se aplică în stadii timpurii de dezvoltare a buruienilor. În cazul îmburuienărilor predominante cu costrei din rizomi se va utiliiza doza maximă.
Produsul Calaris® Pro conține două substanțe active: terbutilazin – substanță activă ce este preluată de plante atȃt prin rădăcină, cȃt și prin aparatul foliar și mesotrion – substanță activă ce inhibă sinteza enzimei 4-hidroxifenil-piruvat-dioxigenaza (4-HPPD). Este un erbicid sistemic ce se aplică pre și postemergent pentru controlul buruienilor mono și dicotiledonate anuale.
La cultura de floarea-soarelui, Gabriela Stoica, reprezentant tehnic zona de sud-est și Dan Spătaru, country manager pentru cultura de floarea-soarelui, au subliniat faptul că Syngenta are o paletă largă de hibrizi din segmentul linoleic şi high oleic pentru tehnologiile Clearfield® şi Clearfield® Plus, hibrizi convenţionali, precum şi hibrizi linoleici. La Amzacea a fost utilizat SY Neostar CLP, un hibrid de floarea-soarelui adaptat tehnologiei Clearfield® Plus. Acesta tolerează bine stresul climatic oferind producţii mari, fiind stabil și foarte bine adaptat la diferite condiţii tehnologice şi de sol. Plantele sunt rezistente la cădere, prezentând o uniformitate foarte bună pe întreaga perioadă de vegetaţie. Densitatea de semănat a fost de 60.000 boabe germinabile/ha. La semănat au fost aplicate 170 kg/ha NPK 15-15-15, urmat în vegetație de aplicarea a 120 kg/ha azotat de amoniu.
Controlul buruienilor constituie o verigă importantă în tehnologia florii-soarelui. Pentru a obţine culturi curate, soluţia Syngenta este folosirea erbicidelor performante. În cultura de la Amzacea s-a aplicat produsul Listego® Plus, un erbicid pe bază de imazamox, din grupa imidazolinonelor. Substanţa activă, imazamox, este preluată de plante în special prin frunze, dar şi prin rădăcini. Datorită activităţii reziduale la nivelul solului, produsul Listego® Plus asigură combaterea buruienilor în curs de răsărire şi a unui nou val de buruieni. Plantele mor la 7-14 zile de la aplicare. Substanţa activă este preluată în plantă până la nivelul zonelor de creştere unde blochează sinteza aminoacizilor esenţiali, responsabili de creşterea şi diviziunea celulară.
Produsul Listego® Plus aparţine grupei de erbicide B (HRAC), fiind un produs care combate buruienile dicotiledonate, monocotiledonate precum şi Orobanche spp. în cultura de floarea-soarelui – hibrizi de tip Clearfield® Plus. Erbicidul Listego® Plus, prin cei trei coformulanți asigură o combatere mult mai sigură, de peste 90%, a unor buruieni greu de combătut precum Ambrosia spp, Xanthium spp și Chenopodium spp, dacă produsul este aplicat în doză de 2 l/ha atunci când buruienile sunt în fază de rozetă și prezintă o creștere activă. În schimb, pentru fermierii din zona Dobrogei și anumite areale din Bărăgan, combaterea lupoaiei (Orobanche spp) reprezintă o prioritate zero, deoarece apariția acestui parazit poate pune în pericol producția și, totodată, profitabilitatea culturii de floarea-soarelui.
Conform reprezentaților Syngenta, folosirea unei tehnologii integrate, bazată pe o genetică tolerantă și combatere chimică reprezintă soluția pe termen lung în asigurarea unui mediu de cultură favorabil florii-soarelui. Astfel, prin utilizarea tehnologiei Syngenta destinată segmentului Clearfield® Plus, fermierii din zonă pot adresa într-un mod flexibil și eficient atât combaterea buruienilor cât şi a lupoaiei.
Prin aplicarea erbicidelor preemergente Dual Gold® şi Gardoprim® Plus Gold sunt combătute buruienile anuale ce pot sufoca plantele de floarea-soarelui în stadiul incipient de dezvoltare, ulterior în postemergenţă, în funcţie de momentul atașării lupoaiei de planta de floarea-soarelui. Aplicarea flexibilă a erbicidului Listego® Plus (4-8 frunze), cât și eficacitatea îmbunătățită, asigură un control excelent al acestui parazit. Fermierii prezenți la Amzacea au putut observa la fața locului beneficiile tehnologiei complete Syngenta pentru cultura de floarea-soarelui.
În cadrul celui de-al treilea atelier, Bogdan Guţă, reprezentant vânzări, a prezentat genetica de cereale păioase Syngenta, iar Alexandru Ghiță, reprezentant tehnic pentru culturi de câmp, a detaliat tehnologiile de protecţie a plantelor. Înființarea câmpului demonstrativ s-a realizat în data de 16 octombrie 2017, odată cu fertilizarea de bază de tip NPK cu sulf și magneziu.
Soiurile de grâu prezentate au fost Ingenio, Illico şi Moisson. „Ingenio este un soi aristat, timpuriu, cu o bună plasticitate ecologică, flexibil în condiţii extensive de tehnologie. Acest soi face parte din segmentul de panificaţii, având o calitate ridicată – conţinut de proteină între 12.5 – 13%. Illico este soiul nearistat din grupa de maturitate semi-timpurie, cu o excelentă capacitate de înfrățire şi o toleraţa foarte bună la fuzarioză şi făinare, care-l răsplăteşte pe fermierul ce aplică o tehnologie intensivă cu o producție ridicată. Ambele soiuri sunt bine adaptate la condiţiile pedoclimatice din ţara noastră“, a menţionat Bogdan Guţă.
Soiul Moisson este aristat și de mare productivitate. Are o toleranţă medie la cădere și toleranţă la secetă (pentru condiții optime are nevoie de 450 l apă/ciclu de vegetație, precipitații distribuite uniform). Este un soi de grâu care răspunde foarte bine unei tehnologii intensive, deoarece dispune de o capacitate bună de valorificare a elementelor nutritive.
O varietate aparte este hibridul de orz Jallon, care se diferențiază printr-o capacitate de producție sporită, o normă de semănat redusă și o toleranță bună în condiții de secetă. Este un hibrid cu o productivitate ridicată şi masă hectolitrică foarte bună, care răspunde excelent în condiții de tehnologie intensivă. Prezintă o capacitate foarte bună de compensare a densității prin înfrățire puternică. Frații de ordinul 2, 3 au un număr de boabe similar cu frații de ordinul 1, rezultând un câmp foarte uniform. Norma de semănat este de 180-200 boabe germinabile/mp (circa 90-100 kg/ha).
În ceea ce priveşte combaterea bolilor la culturile de cereale păioase, un produs care nu trebuie să lipsească din pachetul tehnologic este Elatus™ Era. Fungicid puternic, de ultimă generație, ce conține două substanțe active benzovindiflupyr (Solatenol™) și prothioconazole. Solatenol™ este o substanță activă din clasa succinat dehidrogenazei inhibator (SDHI), care este de 3 ori mai puternică decât orice substanță activă din clasa sa. Datorită caracteristicilor sale, Elatus™ Era penetrează rapid frunza și se concentrează în ceara cuticulară, unde se constituie într-un rezervor de unde se distribuie treptat translaminar în țesuturile frunzelor prin mișcare acropetală. Această distribuire lentă face ca axila frunzei să rămână protejată, astfel încât o noua infecție este greu de realizat. Conform testărilor din câmp, Elatus™ Era oferă protecție frunzei de până la 6 săpatămâni de la aplicare, contribuind la creșterea cantitativă şi calitativă a producției. Pentru rezultate optime, tratamentul se va efectua preventiv sau imediat ce primele simptome de boală sunt vizibile. Doza recomandată la cultura de grâu pentru combaterea fuzariozei, septoriozei şi ruginilor este de 0,5 – 1 l/ha, în funcţie de presiunea bolilor.
Un alt atelier de discuţii a fost dedicat bunelor practici agricole, în sensul utilizării corecte și în condiţii de siguranţă a produselor de protecţia plantelor. Andrei Măruțescu, directorul de comunicare și relații publice Syngenta, a vorbit despre calibrarea corectă a echipamentelor de stropit şi verificarea duzelor, astfel încât soluţia chimică să fie uniform distribuită.
„Succesul tratamentelor fitosanitare depinde întotdeauna de trei elemente cheie: calitatea produsul utilizat, tehnica de aplicare a produsului și calibrarea mașinii de stropit. Chiar dacă avem cel mai bun produs, dacă nu-l aplicăm corect, atunci rezultatele nu vor fi cele dorite. De aceea, Syngenta doreşte să sprijine fermierii să producă mai mult, să fie maieficienţi şi profitabili prin cunoașterea și aplicarea regulilor de bază în utilizarea corectă a produselor fitosanitare. Ne dorim ca fermierii din România să aibă acces la produse de cea mai bună calitate, dar, în acelaşi timp, ne asigurăm că sunt utilizate şi aplicate corect, pentru a da cele mai bune rezultate”, a subliniat Andrei Măruțescu.
Reporterii Business Press Agricol au stat de vorbă cu specialiştii Syngenta, dar şi cu fermierul gazdă Femi Suat, pentru a înţelege mai bine elementele de noutate prezentate de companie în cadrul evenimentului organizat la Amzacea.
Raluca Boţan, Director de marketing al companiei Syngenta, ne-a spus: ”Suntem pentru cel de al treilea an în judeţul Constanţa la ferma domnului Suat. Prin acest eveniment am dorit să oferim o experienţă complexă atât din punct de vedere al informaţiilor cât şi în ceea ce priveşte interacţiunea. Trebuie subliniat faptul că Syngenta investeşte sume foarte mari în cercetare-dezvoltare şi, drept dovadă, lansează în fiecare an hibrizi şi produse de ultimă generaţie în domeniul protecţiei plantelor.
Astăzi am avut trei ateliere principale în care am dorit să demonstrăm eficacitatea produselor de protecţie, performanța hibrizilor şi importanţa programelor ce țin de avertizarea riscului apariției unor boli sau dăunători. La atelierul de porumb ne-am concentrat foarte mult pe conceptul umbrelă Artesian, care oferă hibrizi cu toleranţă la stres termic şi hidric, cu un randament superior, dar şi cu producţii record. Chorintos, grupa de maturitate FAO 300 şi Orpheus grupa 340 sunt noii hibrizi lansaţi în portofoliul comercial al acestui an, cu un management eficient de valorificare a apei şi resurselor nutritive din sol. De asemenea, la acest modul s-a vorbit şi despre Calaris® Pro, un erbicid sistemic ce se aplică pre și postemergent pentru controlul buruienilor mono și dicotiledonate anuale din cultura porumbului. La atelierul de cereale păioase, focusul a fost pe soiurile performante. Syngenta deţine un portofoliu vast de soiuri de grâu, dar şi un hibrid de orz – Zoo. Anul acesta, se adaugă portofoliului actual soiul de grâu Falado, un soi care prezintă o serie de caracteristici ce îi conferă o toleranţă foarte bună la boli, dar şi la secetă.
Pentru că Syngenta are o abordare integrată, recomandă fermierilor, pe lângă seminţe, şi produse de protecţie performante, capabile să protejeze potenţialul genetic al plantelor. Nevoile fermierilor sunt permanent în atenţia noastră, iar produsele pe care le lansăm pe piaţa din România sunt perfect adaptate condiţiilor de aici. În acest sens, specialiştii noştri au prezentat pe lângă pachetul tehnologic Amistar Opti® şi Elatus™ Era, un fungicid aflat încă în pretestare, ca soluţii de top care vor aduce un plus de performaţă în fermele din România. Elatus™ Era va intra în portofoliul comercial 2019. La cultura de floarea soarelui s-a discutat despre hibrizii noi care vor intra în portofoliu, dar şi despre sistemul Clearfield® şi Clearfied® Plus unde Syngenta este lider. Toate aceste evenimente îşi propun să aibă în atenţie nevoile fermierului, iar obiectivul Syngenta este acela de a deveni cea mai performantă şi colaborativă echipă din agribusiness.”
Andrei Măruțescu, directorul de comunicare al companiei, ne-a vorbit despre campania de comunicare care vizează utilizarea în siguranţă a produselor pentru protecţia plantelor. Specialistul a subliniat importanța pe care compania o manifestă continuu cu privire la protecția mediului şi a utilizatorilor de substanțe de protecție a plantelor.
“Syngenta promovează cinci reguli de aur pentru utilizarea în siguranţă a produselor pentru protecţia plantelor: întreținerea și calibrarea echipamentului de stropit, folosirea unui echipament de protecție adecvat, realizarea igienei individuale corespunzătoare, cunoașterea și punerea în practică a indicațiilor de pe eticheta produsului și, nu în ultimul rând, executarea tuturor operațiilor tehnologice cu o maximă atenție și strictețe. Syngenta oferă soluţii integrate adaptate nevoilor fermierului, produse de ultimă generaţie dar şi expertiza tehnică privind bunele practici în folosirea şi aplicarea corectă a produselor de protecţia plantelor. Peste jumătate din eficacitatea biologică a unui produs fitosanitar este dată de modul corect în care îl folosim şi îl aplicăm. Pierderile de producţie şi cele economice pot fi asociate unei proaste aplicări a produselor de protecţia culturilor. Astfel, în sensul bunelor practici de aplicare a produselor de protecţia plantelor am demonstrat astăzi cât de importantă este calibrarea echipamentelor de stropit şi de alegere corectă a duzelor aferente fiecărei culturi”, a subliniat Andrei Măruțescu.
Totodată, reporterul nostru a stat de vorbă şi cu fermierul gazdă, inginerul Femi Suat. „Sunt inginer agronom de meserie şi administrez împreună cu familia o suprafaţă de 800 de hectare de teren în cadrul fermei Femi Agro Suat. Anul acesta, structura culturilor conţine: grâu – 300 de hectare, orz – 100 de hectare, rapiţă – 100 de hectare, floarea soarelui – 200 de hectare şi porumb – 100 de hectare.
Avem o colaborare foarte bună cu Syngenta, acest parteneriat începând în urmă cu mult timp, odată cu intrarea lor pe piaţa românească. În decursul anilor am testat în ferma noastră produsele companiei, reuşind astfel să alegem cele mai potrivite produse, care se pretează zonei noastre pentru a obţine producţii mari şi de calitate. Am ales de la Syngenta produse atât pentru protecţia plantelor, cât şi hibrizi pentru culturile de rapiţă, floarea soarelui, porumb şi grâu. În ferma noastră, 70% din input-uri sunt marca Syngenta. În acest context, anul acesta estimăm producţii medii pe hectar de 9 tone la grâu şi orz, de 4 tone la rapiţă şi floarea soarelui, iar la porumb ne aşteptăm la 10-11 tone boabe la hectar.
Evenimentul de astăzi a adus în atenţia colegilor fermieri performanţa materialului semincer al companiei şi eficienţa produselor de protecţie aplicate în culturile agricole prezentate: cereale păioase, porumb şi floarea soarelui. Felicit echipa Syngenta, iar producătorilor agricoli le urez vreme bună şi recolte bogate”, a precizat fermierul constănţean.