Floarea-soarelui cu genetică românească de la Expert Agribusiness

floarea soarelui EAB

O iubim pentru maiestuozitate, ne impresionează prin culoarea aprisă și prin asemănarea cu astrul ce ne dă viață zi de zi! Floarea-soarelui, care-și întoarce capul după cum se mișcă soarele pe cer, este simbolul devotamentului. Un simbol folosit și de pictorul Van Dyck, care, pentru a-și exprima devotamentul pentru regele Carol I al Angliei, l-a reprezentat pe rege lângă o pălărie uriașă de floarea-soarelui.

Știai că…?

  • Floarea-soarelui era cultivată în America încă din anul 1000 î.Hr. și era folosită ca hrană, medicament, ulei și vopsea.
  • Odată ce floarea produce semințe și devine mai grea, nu mai urmărește soarele și rămâne statică, de obicei cu fața către răsărit.
  • Cea mai înaltă floarea-soarelui (916 cm) a intrat în Cartea Recordurilor, în 2014.
  • În 2012, câteva semințe de floarea-soarelui au călătorit în spațiu, unde s-a transformat în flori.
  • Fiecare floare conține, de fapt, mii de flori mai mici.
  • Francezii îi spun tournesol, care înseamnă se întoarce după soare.
  • Uleiul de floarea-soarelui se folosește pentru producerea săpunurilor și ca lubrifiant pentru obținerea vopselelor.
  • Floarea-soarelui absoarbe foarte bine toxinele din mediu, de aceea milioane de plante au fost utilizate în acest scop după dezastrul de la Fukushima.

 

Floarea Soarelui Rustica 170

Hibrizii de floarea soarelui produşi de Expert Agribusiness sunt condiţionaţi în propria staţie şi au garanţia calităţii unei seminţe cu indici de puritate şi germinaţie.

Rustica 170 este un hibrid semitardiv cu potenţial ridicat de producţie, toleranţă bună la secetă şi arsiţă dar şi cu grad ridicat de autofertilitate. Hibridul prezintă rezistenţă genetică rezistenţă genetică la: rasele inferioare de Plasmopara halstedii, cu respectarea rotaţiei de minim 4-5 ani, la erbicidele sulfuronilureice şi la Orobanche cumana Lupoaie, rasele A – F. De asemenea, mai manifestă o rezistenţă bună la Phomopsis, Sclerotinia, Botrytis şi Phoma.

Plantele sunt viguroase, cu înălţime de 180-195 cm cu un calatidiu convex, compact al cărui diametrul este de 18-21 cm. Culoarea seminţelor este gri-închis, cu un conţinut de ulei 45-48% şi MMB: 58-63g.

Hibridul Rustica 170 este recomandat în zonele de favorabilitate pentru cultura florii-soarelui România, cu respectarea rotaţiei de minim 4-5 ani, pentru evitarea manifestării parazitului Lupoaie și a patogenului mana florii soarelui în special în primăverile reci şi umede. Densitatea recomandată este la irigat de 72.000 plante recoltabile/ha, iar la neirigat de 62.000 plante recoltabile/ha. Potenţial genetic de producţie este de 3,4-4,7 t/ha.

 

Floarea Soarelui Rustica 172

Un alt hibrid de genetică românească din portofoliul Expert Agribusiness este Rustica 172. El este un hibrid semitimpuriu, cu potenţial ridicat de producţie, toleranţă bună la secetă şi arsiţă, dar şi cu grad ridicat de autofertilitate. Rustica 172 prezintă rezistenţă genetică rezistenţă genetică la: rasele inferioare de Plasmopara halstedii, cu respectarea rotaţiei de minim 4-5 ani, la erbicidele sulfuronilureice şi la Orobanche cumana Lupoaie, rasele A – F. De asemenea, hibridul manifestă o rezistenţă bună la Phomopsis, Sclerotinia, Botrytis şi Phoma.

Plantele sunt viguroase, cu înălţime de 170-175 cm cu un calatidiu convex, compact al cărui diametrul este de 16-20 cm. Culoarea seminţelor este gri-închis, sunt dungate, cu un conţinut de ulei 45-47% şi MMB: 55-60 g.

Rustica 172 este recomandată în zonele de favorabilitate pentru cultura florii-soarelui România, cu respectarea rotaţiei de minim 4-5 ani, pentru evitarea manifestării parazitului Lupoaie și a patogenului mana florii soarelui în special în primăverile reci şi umede. Densitatea recomandată este de 75.000 plante recoltabile/ha la irigat şi de 65.000 plante recoltabile/ha la neirigat, iar potenţialul genetic de producţie este de 3,2-4,5 t/ha.

“Noi suntem furnizorul potrivit! Oferim servicii complete de condiţionare şi tratare semințe de orz, grâu, mazăre, rapiţă, floarea-soarelui, porumb şi soia, utilizând echipamente şi utilaje de ultimă generaţie. Toţi hibrizii de porumb şi floarea soarelui sunt creaţi, testaţi şi înregistraţi în şi pentru condiţiile pedo-climatice ale ţării noastre şi se pretează pentru toate zonele de favorabilitate ale culturilor”, a precizat cercetătorul Georgeta Dicu, reprezentant al companiei Expert Agribusiness.