Fermieri, atenţie! Contrafacerea seminţelor pune în pericol producţia dumneavoastră

fermierÎncă din anul 2014, Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) a tras un semnal de alarmă asupra apariţiei pe piaţă a seminţelor contrafăcute.

“În sectorul agroalimentar este o cultură a legalităţii ce începe de la sămânţă, care este primă veriga esenţială în lanţul nostru alimentar. O ţară ca România, cu o agricultură mereu în dezvoltare, nu poate şi nu trebuie să tolereze această situaţie în care apar seminţe contrafăcute tot mai des pe piaţă, ne aminteşte Antonia Ivaşcu, directorul executiv al AISR.

Pentru a face cunoscute fermierilor diferitele aspecte ale contrafacerii seminţelor certificate, AISR a organizat „Ziua Seminţelor Certificate”, o serie de evenimente care au avut loc la Centrul de Testare a Soiurilor Negreşti, judeţul Vaslui, în 2016 şi la Braila şi Craiova în 2017, în colaborare cu Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) şi Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Brăila şi Dolj.

În cadrul acestor întâlniri au avut loc discuţii cu fermierii, cu distrubuitorii şi cu reprezentanţii companiilor membre AISR asupra etapelor şi formelor legale de certificare a seminţelor. Totodată, au fost prezentate elementele de siguranţă a ambalajelor seminţelor, iar experţii de la LCCMSMS şi ITCSMS-uri au răspuns la întrebările adresate de fermieri în privinţa certificării calităţii seminţelor.

Sectorul de seminţe a devenit în ultimii ani victima contrafacerii. Conform datelor statistice, suprafeţele cultivate cu seminţe contrafăcute sau din hambar depăşesc 35%. AISR împreună cu Ministerul Agriculturii a organizat în perioada 2015-2017 o campanie de conştientizare a fermierilor asupra importanţei utilizării seminţelor certificate şi împotriva creşterii fenomenului contrafacerii, promovând diverse materiale specifice de informare, iar în urma acestei campanii procentul de utilizare a acestor categorii de seminţe a scăzut cu 12-15%”, a mai menţionat Antonia Ivaşcu.

Începând cu toamna anului 2017, AISR desfăşoară un program de monitorizare a pieţei seminţelor din România, care are la bază mai multe elemente:

  • monitorizarea canalelor netradiţionale de punere în circulaţie (comercializare/schimb/compensare) a produselor specifice;
  • monitorizarea pieţei de profil accentuând preţurile subevaluate în comparaţie cu preţul de vânzare „oficial”;
  • monitorizarea pieţei de profil având ca etalon particularităţile grafice ale ambalajului original, aşa cum acestea sunt specificate de către titularul de marcă în România;
  • monitorizarea pieţei de profil prin compararea formei ambalajului/recipientului original aprobat pentru România al fiecărui producător pentru produsele acestuia;
  • monitorizarea pieţei de profil accentuând produsele ale căror etichete sunt în altă limbă decât româna;
  • monitorizarea pieţei de profil prin identificarea, acolo unde este cazul, a comercianţilor neautorizaţi pentru punerea în vânzare de produse specifice;
  • monitorizarea pieţei de profil prin identificarea rutelor de intrare în ţară, acolo unde este cazul, a produselor specifice.

Activitatea de monitorizare are în vedere faptul că piaţa de seminţe este o piaţă de nişă cu valoare adăugată mare şi de interes economic.

Contrafacerea de seminţe este în fapt o concurenţă neloaială din cauza preţului mult mai mic, la care fermierii se expun.

Grupări infracţionale care au ca «obiect de activitate», furtul, producerea ilegală şi contrafacerea seminţelor în zonele cu activitate agricolă puternică, au apărut tot mai des. Au fost găsite pe piaţă seminţe/saci care nu sunt originali, deci nu provin de la producător. Agricultorii trebuie să aibă în vedere faptul că, prin utilizarea seminţelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, un posibil efect negativ asupra consumatorului. Unul dintre fenomenele care are impact asupra industriei de seminţe este comercializarea seminţelor de bază necertificate în ţara noastră. Din păcate, nu este uşor de a da o dimensiune fenomenului, dar noi cunoaştem faptul că în unele zone procentul este cu adevărat semnificativ şi mă refer în special la Moldova, unde în fermele de mici dimensiuni încă sunt cultivate astfel de seminţe. De exemplu, estimăm pentru grâu, o cultură importantă în România, faptul că, acest comerţ cu seminţe de bază necertificate poate atinge chiar la 20-40%”, afirmă directorul executiv al AISR.

Unul dintre obiectivele AISR este de a informa fermierii despre aplicarea corectă a prevederilor Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante la toate seminţele comercializate pe teritoriul României, pentru a asigura o calitate bună conform standardelor europene a seminţelor.

În urma datelor rezultate din monitorizarea pieţei, în primele 6 luni, se observă o creştere a cazurilor de contrafacere în perioda anterioară semănatului la toate speciile (cu procente mari la porumb, floarea soarelui şi lucernă), cu preponderenţă în judeţele Botoşani, Sălaj, Neamţ, Sibiu, Gorj şi Dolj.

“Din analiza efectuată rezultă faptul că, în viitor, este foarte important că asociaţiile de profil să fie unite şi să informeze fermierii asupra riscurilor la care se expun prin cultivarea acestor tipuri de seminţe. Trebuie să ne gândim la importanţa calităţii recoltelor noastre, la originea produselor, să consolidăm idea de sămânţă certificată şi beneficiile cultivării acestora”, susţine directorul executiv al AISR.