“Femeia a demonstrat că este o fire puternică și o luptătoare care și-a câștigat locul în societate!”

Interviu cu doamna Dr. Viorica Chiurciu, Director General Romvac Company S.A.

Doamna Dr. Viorica Chiurciu sunteţi o femeie de succes, cu o carieră impresionantă în cercetare. Cât de greu a fost drumul spre reuşită?

Drumul spre reușita adevărată obținută prin muncă și forță proprie este drumul care îți aduce unele dintre cele mai mari satisfacții în viață. Timpul și faptele au demonstrat că nu mi-am ales o meserie deloc ușoară, deoarece domeniul medicinei nu îți dă răgaz nicio secundă, ci te antrenează și îți cere în permanență să te implici și să participi la dezvoltare, ca parte a evoluției.

Astfel, am înțeles și mi-am asumat încă de la început faptul că trebuie să învăț și să muncesc foarte mult pentru a fi mereu la curent cu noul și realitatea. În același timp, am realizat și că lumea așteaptă de la mine, ca om de știință, soluții, ceea ce reprezintă o responsabilitate enormă, dar și motivația care mi-a dat puterea de a fi unul dintre creatorii a peste 300 de medicamente de uz veterinar produse de Romvac, dar și a celor aproape 100 de produse de uz uman, cu imunoglobuline Y specifice.

Pentru a putea străbate tot traseul profesional a fost nevoie nu numai de muncă, dar și de ambiție și perseverență. Cum întotdeauna am fost o perfecționistă, mi-am impus mereu țeluri care poate păreau dificil de atins și pentru a căror realizare am muncit enorm. Însă, rezulatele obținute mi-au adus atâta bucurie și satisfacție, încât tot greul pe care l-am simțit pe traseul profesiei a ajuns să poarte haina caldă a nostalgiei pentru lucrul muncit și realizat de mine însămi.

Care sunt elementele definitorii ale femeii de carieră?

Orice om, fie el femeie sau bărbat, dacă își dorește să reușească în carieră trebuie în primul rând să învețe și să muncească foarte mult. Deoarece mediul afacerilor este încă perceput ca o lume preponderent a bărbaților, femeia a fost nevoită să demonstreze prin eforturi mult mai mari că își merită locul aici și că aparține, în egală măsură, acestui mediu. În plus, femeia care a reușit în carieră a demonstrat că este ambițioasă, atentă, tenace și curajoasă.  

Cum apartenența de sex poate aduce multe neajunsuri femeii care își dorește să aibă o carieră, aceasta a înțeles că trebuie să știe să fie autoritară și hotărâtă, mai ales în această societate construită din prejudecăți. De asemenea, femeia a înțeles că pentru a reuși în afaceri nu are niciodată voie să greșească deoarece va fi imediat taxată pentru acest lucru și nu trebuie să se arate vulnerabilă, fiindcă va deveni victimă sigură.

În drumul spre emancipare femeia a atins valențe nebănuite, fiind capabilă să obțină rezultate profesionale de excepție. Care sunt atuurile unei femei de carieră?

Femeia este trecută în registrul sexului slab, dar nu pot spune că sunt de acord în totalitate cu această afirmație. Femeia are o construcție plăpândă, însă doar din punct de vedere fizic, iar acesta este un fapt definitoriu și firesc pentru ea.

Însă, femeia a demonstrat că este o fire puternică și o luptătoare care și-a câștigat locul în societate și nu l-a primit ca și cum i s-ar fi cuvenit, așa cum s-a întâmplat în cazul bărbatului. De aceea, ea a reușit chiar și în afaceri.

Femeia de carieră are o putere mare de muncă, este mereu concentrată pe rezultate și performanță, este perseverentă, ambițioasă și curajoasă. Ea a reușit în carieră și datorită perspicacității, a puterii de analiză, dar și a creativității.

De asemenea, femeia are o putere mare de intuiție și faptul că judecă și cu sufetul nu este o slăbiciune, ci chiar umanizează relația data de superioritatea ierarhică.

Îmbinaţi excelent activitatea profesională cu cea artistică. Putem spune, în acest moment, că muzica este pentru dumneavoastră, un vis împlinit?

Visul meu legat de pasiunea pentru muzică a pornit din suflet, a început să prindă contur cu primele lecții de canto și apoi a luat amploare cu primii pași pe scenă și începerea studiilor universitare la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Visul s-a accentuat odată cu editarea primului album de muzică populară și finalizarea studiilor în domeniu, iar acum în pragul lansării primului meu album de muzică ușoară simt o emoție de nedescris, deoarece am ajuns la momentul în care îmi văd acest vis împlinit după mulți ani de muncă și dedicare.

Doamnă director, vă rugăm să adresați tinerelor femei de afaceri un mesaj de încurajare și optimism privind cariera lor.

Indiferent de cât de greu li se va părea, indiferent de oboseala pe care o vor acumula mai ales acum, la început de drum în carieră, femeile de afaceri trebuie să nu se lase nicio secundă descurajate, ci trebuie să aibă mereu încredere în ele însele. Mai mult, trebuie să aibă putere mare de analiză și să cunoască foarte bine domeniul și piața în care activează. De asemenea, niciun om de afaceri nu are voie să uite nicio secundă de faptul că orice reușită în afaceri are la bază o echipă performantă, motiv pentru care acesta trebuie să știe să își aleagă oameni pregătiți, pe care să îi motiveze și cărora să le fie lider adevărat.