Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a organizat în data de 14 noiembrie a.c. la Athénee Palace Hilton, un eveniment de mare interes având tema “Fascinanta călătorie a tomatelor de la sămânță la farfurie”.
Deschiderea evenimentului i-a revenit Președintelui AIPROM, domnul Vasile Iosif, care a ţinut să precizeze importanţa asociaţiei în contextul evoluţiei agriculturii. “Protecția plantelor trece astăzi, indiscutabil, prin schimbări majore. Produsele de protecția plantelor sunt privite de către majoritatea consumatorilor ca fiind neprietenoase, atât pentru om, cât și pentru mediul înconjurător. În consecință, autoritățile europene limitează utilizarea acestora.
Ţinând cont de aceste reglementări, trebuie să punem niște întrebări, și anume, dacă putem să furnizăm alimente produse într-un mod sustenabil pentru o populație în creștere, dacă putem menține profitabilitatea și viabilitatea fermelor în UE și, implicit, în România. De asemenea, ne întrebăm dacă fermierul poate să își protejeze culturile agricole într-un mediu foarte dinamic, în schimbare, cu mai mulți agenți de dăunare care sunt extrem de agresivi și cu mai puține produse de uz fitosanitar. Cred că răspunsurile acestea ar trebui să le găsim împreună, și aici fac referire la fermieri, consumatori, autorități, dar nu în ultimul rând, la industria de protecția plantelor.
Am ajuns astăzi, ca mai puțin de 2% din populația implicată să hrănească o populație de aproximativ 7 miliarde de locuitori, în condițiile în care, conform statisticilor, în 2030 vom depăși 8,5 miliarde de locuitori, iar în 2050 vom depăși 10 miliarde de locuitori.
Creșterea utilizării produselor de protecția plantelor din 1990 până în anul 2019 a dus la mărirea producției agricole. Satisfacerea nevoilor consumatorilor şi furnizarea unor alimente produse în mod sustenabil reprezintă cea mai mare provocare a vremii, întrucât se estimează că până în 2050 oamenii vor avea nevoie de o creștere a produselor alimentare cu 70%.
Agricultura practicată astăzi este una extrem de modernă, fermierii au acces foarte ușor la informație, motiv pentru care ei încearcă să producă mai mult cu mai puțin, respectând pământul și mediul înconjurător. AIPROM, asociația pe care o reprezint, este prezentă și implicată alături de cercetători, fermieri, consumatori și autorități, prin membrii ei dorind să contribuie la construirea unei agriculturi sigure și performante. Credem că împreună cu fermierii putem hrăni o populație în creștere și că putem asigura o producție constantă și durabilă în fiecare an.
În ultimii 10 ani, peste 50% dintre produsele de uz fitosanitar au fost restricționate. Cercetarea ar trebui să facă față acestui asalt asupra produselor de protecția plantelor, însă realitatea confirmă că nu este chiar așa, motiv pentru care îndrăznesc să afirm că cele cinci companii care fac cercetare în ceea ce privește aceste produse fitosanitare nu reușesc să aducă suficiente molecule în piață, să mențină pasul cu Uniunea Europeană care elimină aceste molecule fără să le înlocuiască cu altele, un fapt foarte periculos pentru toată lumea.
Tot în ultimii 10 ani, agricultura românească s-a dezvoltat. Avem ferme mult mai bine dezvoltate, avem fermieri mult mai informați, care pot face față schimbărilor care vor veni, fie ele tehnologice sau climatice. Din păcate, în același timp, vorbim şi despre noi agenți de dăunare care apar”, a afirmat domnul Vasile Iosif.
În prima parte a evenimentului, Președintele AIPROM și membrii Consiliului Director, Vicepreședintele Pascal Cassecuelle, Vicepreședintele Jean Ionescu și reprezentantul membrilor asociației, Dorin Pop, au prezentat proiectele și obiectivele AIPROM, premiindu-i pe actorii implicați în realizarea filmulețelor educative, disponibile și pe website-ul asociaţiei, www.aiprom.ro.
“Astăzi sunt 2,5 milioane de oameni implicați în agricultura românească, aproximativ 12.600 de ferme profesioniste și peste 100.000 de fermieri dedicați, așadar, meseria de doctor pentru plante necesită o instruire foarte bună. Totodată, pentru că ne gândim la educație, anul acesta, în cadrul asociației, cu sprijinul partenerilor, am reușit să facem șase filmulețe educative care pot fi utilizate pentru documentare și în școli, nu doar de către fermieri. Apreciez implicarea deosebită a persoanelor care ni s-au alăturat și ne-au ajutat să creăm acele șase filmulețe documentare foarte importante, respectiv doamna Valeria Tudor și domnul Cosmin Iancu, precum și cei șase protagoniști parteneri care apar în filmulețe, respectiv Andrei Doru – Adama, Andrei Măruțescu – Syngenta, Ion Mutafa – Corteva, Bogdan Soare – Bayer, Ovidiu Ranta – USAMV Cluj și, nu în ultimul rând, Cătălin Viziru – FMC”, a subliniat preşedintele AIPROM.
Despre responsabilitatea proiectelor AIPROM, a vorbit Carmen Botez, Directorul Executiv al asociaţiei. “Proiectele noastre se leagă între ele şi au la bază responsabilitatea socială. Dintre principalele proiecte amintim SCUT, un proiect de luptă împotriva utilizării produselor contrafăcute de protecția plantelor, în cadrul căruia colaborăm cu autoritățile, cu poliția, cu vama și cu agenția Națională Fitosanitară. O altă inițiativă AIPROM este cea de utilizare durabilă, «Pe tine cine te protejează?», în care încercăm să facem utilizatorii să înțeleagă că în momentul în care folosesc produse de uz fitosanitar trebuie să se protejeze. Un alt proiect este cel de minimizare a poluării resurselor de apă, denumit TOPPS, precum și proiectul SCAPA, prin care am demarat un sistem de colectare a ambalajelor de pesticide gratuit, atât pentru fermieri cât și pentru distribuitorii produselor”, a precizat Carmen Botez.
A doua parte a evenimentului s-a concentrat pe curiozități despre tomate și istoria lor, iar mai apoi a avut loc panelul de dezbatere în care invitații, specialiști din domeniu, alături de moderatorul Lucian Mîndruță, au putut discuta despre aportul fiecărui actor implicat în etapele procesului de dezvoltare a tomatelor, de la sămânță la farfurie.
Un aspect foarte important legat de calitatea semințelor de tomate a fost punctat de doamna Valeria Tudor, reprezentantul Universal Impexsem Company. Asemenea societății, care suferă schimbări și modernizări, și semințele de tomate trebuie să evolueze pentru a produce fructe de calitate. În acest sens, specialiștii dezvoltă hibrizi de semințe performanţi, cu material genetic rezistent la boli, care aduc producții suficiente pentru a hrăni populația în dezvoltare.
În continuarea evenimentului, domnul George Tibacu, reprezentantul fermierilor, a împărtășit secretul său care stă la baza producerii unor tomate de calitate, cu un gust foarte bun, și anume, folosirea celor mai noi tehnologii, începând cu alegerea unor semințe de calitate, respectarea tratamentelor de protecția plantelor și, nu în ultimul rând, colaborarea cu specialiștii și consultanții din domeniu și munca depusă cu pasiune.
Domnul Marius Petrache, directorul general al companiei Marcoser, a specificat importanța serviciilor de consultanță. “De peste 10 ani organizăm simpozioane, zile deschise la fermă și le arătăm producătorilor agricoli cum trebuie să lucreze și să se echipeze. Atingem în mod direct peste 2000 de fermieri și în mod indirect, prin social media, câteva zeci de mii de fermieri”, a spus Marius Petrache.
Doamna Paulina Gabor, reprezentantul Autorității Naționale Fitosanitare, a precizat că “inspectorii vizitează fermierii câteva zile din săptămână sau poate chiar în cele 5 zile lucrătoare, și atunci când merg în desfășurarea unui control îi și învață pe fermieri, le oferă sfaturi pentru a identifica bolile sau dăunătorii și le recomandă tratamentele potrivite și aplicarea corespunzătoare a acestora.”
Domnul Laurențiu Rinchita, reprezentantul Profi Rom Food, a punctat că retailerii se asigură întotdeauna că tomatele și produsele disponibile spre consum sunt sigure, verificate în mod regulat atât de către stat, de autorități, cât și în privat. Conform spuselor sale, “românului îi place să aibă întotdeauna roșii pe masă și preferă să consume producțiile naționale. În perioada cuprinsă între luna iunie și până în octombrie, procentul de tomate importate și valorificate este foarte mic.”
Doamna Aurelia Surdu, de la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale, a confirmat că în fiecare an, la nivel european, se analizează mii de probe pentru a se certifica și garanta siguranța alimentelor. “În cazul tomatelor, din 600 de probe analizate anul trecut, nu s-a găsit nicio probă non-conformă, iar anul acesta a existat o singură probă non-conformă”, a menţionat Aurelia Surdu. Mai mult, domnia sa a ținut să specifice că “în ultimul timp, fermierul român vine la autocontrol și vrea să se asigure că ceea ce pune pe piață este foarte sigur pentru consum.”
Prin astfel de inițiative și evenimente, AIPROM se angajează să comunice în mod transparent cu publicul larg, să educe și să promoveze economia circulară, agricultura durabilă, sustenabilitatea, dar și siguranța utilizatorilor de produse de protecția plantelor și a mediului înconjurător.
AIPROM a fost înființată în 2002 și reprezintă companiile care dezvoltă, formulează și reambalează produse pentru protecția plantelor. AIPROM reprezintă peste 85% din piața de produse de protecția plantelor din România și este membru al Asociației Europene de Protecția Culturilor – ECPA. Inițiativa “Time to change – Este timpul schimbării!” reflectă ambiția industriei de a oferi soluții durabile la provocările agricole contemporane.