Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud a fost înființată în februarie 2019 la inițiativa celor 12 membri fondatori, ce au avut drept scop dezvoltarea și profitabilitatea fermelor, precum și promovarea intereselor membrilor Cooperativei, în conformitate cu principiile cooperatiste de tip european.
În data de 15 noiembrie a.c. a avut loc evenimentul “10 Ani de Cooperare” organizat la noul sediu al Dobrogea Sud Cooperativa Agricolă, care a reprezentat un bun prilej pentru promovarea sistemului asociativ, Cooperativa fiind de altfel un exemplu real, durabil și demonstrat.
Domnul Președinte Nicolae Sofone a adresat celor prezenți la eveniment câteva cuvinte legate de activitatea Cooperativei Agricole Dobrogea Sud. “Astăzi nu sărbătorim doar 10 ani de la înființarea unei cooperative, ci sărbătorim 10 ani în care am făcut pași mărunți și am dus muncă de lămurire, întrucât oamenii sunt foarte reticenți.
Având în vedere că motto-ul nostru este «Viitorul ne aparține!», în spirit de glumă, sunt bucuros să vă aduc la cunoștință că sunt și membri foarte tineri printre noi, unul dintre ei are 86 de ani, altul are 70 de ani, sunt doi care au 67 de ani, iar restul până în 40 de ani. Viitorul nu ne mai aparține nouă, ci le aparține celor tineri, motiv pentru care, dacă suntem cinstiți, dăm dovadă de corectitudine și înțelegere, am speranța că această cooperativă va avea un parcurs frumos.
Închei prin a vă transmite că, având în vedere că suntem producători de materie primă, una din marile noastre dorințe este să creștem valoarea adăugată, de aceea, căutăm soluții în acest sens chiar dacă ne sunt puse multe piedici. Un lucru important pe care aș vrea să îl subliniez este faptul că Dobrogea Sud intermediază achiziția de motorină de la Rompetrol la un preț mai scăzut decât cel prezent pe piață, ceea ce reprezintă un mare plus pentru noi”, a spus preşedintele cooperativei.
Ionuț Lungoci, directorul executiv al Cooperativei Agricole Dobrogea Sud, a afirmat că întreaga echipă care se află în spatele acestei asocieri lucrează împreună cu fermierii, care sunt, de altfel, proprietari de firme, neexistând persoane fizice în Cooperativă. “Sunt 44 de persoane care își întrețin activitatea prin această formă de organizare numită Cooperativă Agricolă. Nu pot spune că este ușor, dar consider că totul ține de voință. Dacă rămânem nepăsători, nu rezolvăm nimic, niciodată”, a declarat Ionuţ Lungoci.
“În ceea ce privește comercializarea producțiilor în intervalul 2010-2018, deși întotdeauna am reușit să contractăm pentru fermieri producție în avans, marele atu al nostru a fost că am respectat întotdeauna livrările indiferent de fluctuația de preț prezentă pe piață, având în vedere că prețul este întotdeauna dat de cerere și ofertă, fapt ce uneori ne-a făcut chiar și să pierdem bani, dar care totodată ne-a unit mai mult și care ne-a făcut să înțelegem că pe termen lung, avem de câștigat lucrând împreună.
De-a lungul timpului, am învățat împreună că nu este cartea câștigătoare depozitarea ci cunoașterea și înțelegerea costurilor. O reușită a noastră în ceea ce privește comercializarea producției de floarea soarelui a fost în anul 2017, când mai bine de jumătate din uleiul produs de fabrica din Constanța a provenit de la semințele de floarea soarelui livrate de Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud.
În ceea ce privește desfacerea, de-a lungul timpului am încercat să vindem producțiile în locurile în care ne-au fost oferite prețurile cele mai avantajoase fără a ne bloca însă la elementul preț, întotdeauna ținând cont și de termenul de plată și de toate aspectele contractuale ce ar trebui să stea la baza vânzării mărfurilor fermierilor noștri.
Nu este ușor, dar atunci când se ține cont de reguli, lucrurile pot fi duse la bun sfârșit obținându-se astfel rezultate satifăcătoare, a încheiat domnul Ionuț Lungoci.
Alături de Cooperativă au fost atât domnul Mircea Băluță, Președinte al U.N.C.S.V., cât şi domnul Florentin Bercu, Director Executiv al U.N.C.S.V., împreună reușind să aibă un dialog civil cu autoritățile astfel încât facilitățile fiscale să fie aplicabile pentru membrii cooperatori. U.N.C.S.V. adună sub aceeași umbrelă majoritatea cooperativelor din sectorul vegetal și răspunde provocărilor cu care se confruntă membrii săi, prin promovarea şi sprijinirea unei economii rurale viabile, competitive, orientată către piață și către furnizarea de produse agroalimentare de calitate superioară la prețuri accesibile pentru consumatori și corecte pentru fermieri.