“Sărbătoarea agricultorilor”, un eveniment de suflet!

afr 800

În data de 14 noiembrie 2019, la Cercul Militar Naţional din București, a avut loc cea de a 15-a ediție a “Sărbătorii agricultorilor”, organizată de Asociația Fermierilor din România.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 150 de invitați: specialiști din agricultură, fermieri din mediul asociativ, reprezentanți din mediul academic, printre care s-a aflat şi domnul academician Cristian Ioan Hera, dar și jurnaliști ai presei agricole.

Printre fermierii care au fost alături de doamna Adelina Popescu-Oprea, gazda evenimentului, s-au aflat preşedintele AFR, Adrian Rădulescu, vicepreşedintele AFR, Nelu Cioroianu, Dr. Mihai Petcu (Agroindustriala Pantelimon), Dumitru Manole (First Grain Amzacea), Gheorghe Niţu (Agrozootehnica Mihăileşti), Claudiu Daviţoiu (Agroindaf Afumaţi) şi mulţi alţii.

La manifestare a participat şi ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros, însoţit de secretarul de stat Emil Dumitru şi de deputatul Sebestyen Csaba-István. Ei au promis că vor fi aproape de mediul asociativ și de fermieri, pentru ca agricultură să se poată dezvolta.

Deschiderea evenimentului i-a revenit doamnei Adelina Popescu-Oprea, directorul executiv al Asociația Fermierilor din România, care a apreciat prezenţa unui număr impresionant de fermieri în cadrul sărbătorii, ceea ce înseamnă că producătorii agricoli sunt uniți.

“Pe plan naţional, agricultura reprezintă una dintre ramurile importante ale economiei româneşti. Nouă, specialiştilor din domeniu, ne revine responsabilitatea de a ţine acest sector vital la cel mai înalt nivel profesional. Numai împreună, uniţi şi pasionaţi de agricultură, vom susţine viitorul acestui domeniu în anii care urmează”, a spus Adelina Popescu-Oprea.

În cuvântul adresat invitaţilor prezenţi la Sărbătoarea agricultorilor, Nechita-Adrian Oros, noul ministru al Agriculturii, a anunțat că: “Toate programele de sprijin care se află în derulare, aprobate şi bugetate, vor fi continuate. Vom face o evaluare a impactului socio-economic al acestora, iar unde rezultatul este negativ, vom schimba programul. Totodată, avem nevoie de un buget semnificativ de la Uniunea Europeană pentru plăţile la hectar, care sunt mici în comparaţie cu cele din alte ţări europene. Obiectivul nostru este ca plăţile să crească şi, în acest context, vom încerca să obţinem subvenţii mai mari pentru fermierii români, similare cu cele din alte ţări ale Uniunii Europene.”

Totodată, ministrul Oros a dat asigurări că mediul asociativ va fi principalul său partener de dialog în elaborarea politicilor pentru agricultură și dezvoltare rurală. “Aşa cum am mai spus, în mandatul de ministru, principalul meu partener va fi mediul asociativ, iar ca dovadă, primul secretar de stat vine din acestă zonă. Îmi doresc ca şi ceilalţi scretari să vină tot din mediul asociativ”, a adăugat ministrul Agriculturii.

El a mai spus că: “Programul Naţional Strategic de Dezvoltare Rurală îl vom scrie aici, în România, cu specialişti, bazându-ne pe expertiza pe care o avem. Prin noul program ne propunem să negociem alocarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea zootehniei şi pentru creşterea gradului de procesare. Porcul din gospodăriile populației nu va dispărea. Evoluția epidemiei de pestă porcină africană nu trebuie să oprească relansarea industriei creșterii porcine în România.”

La rândul său, Emil Dumitru, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, le-a adresat fermierilor invitația de a se orienta spre mediul asociativ. “Noua Politică Agricolă Comună va fi gândită pentru fermieri şi nevoile lor. De aceea, vă încurajez să vă organizaţi în asociaţii profesionale, tocmai pentru a vă apăra şi susţine interesele. În perioada 2021-2027 vor fi alocate ajutoare financiare consistente pentru formele asociative, ceea ce va ajuta agro-business-ului autohton”, a spus Emil Dumitru.

Sărbătoarea agricultorilor a fost un eveniment de suflet, graţie doamnei Adelina Popescu-Oprea!