Interviu cu domnul Iancu Constantin, Manager Dezvoltare Caussade Semences
Business Press: Departamentul de Dezvoltare constituie interfaţa dintre cele de Cercetare, Marketing şi Comercializare. Concret, care este scopul acestuia?
Iancu Constantin: Activitatea departamentului de Dezvoltare al companiei Caussade Semences are ca principale obiective identificarea celor mai adaptate soiuri şi hibrizi, testarea acestora, iar ulterior, dezvoltarea şi comercializarea lor. Activitatea noastră presupune testarea produselor într-o manieră corectă, respectând regula de bază a cercetării, prin creşterea numărului de repetiţii, respectiv a locaţiilor.
Ţinând cont de acest principiu, am dezvoltat o reţea de tip micro cu trei repetiţii/ locație, care cuprinde aproximativ 30 de locaţii pentru culturile de primăvară – floarea soarelui şi porumb, iar pentru cultura de toamnă – rapiţă şi cereale păioase, avem 20 de locaţii. Produsele testate în această reţea sunt introduse în portofoliul comercial numai dacă răspund tuturor criteriilor de selecţie: productivitate, toleranţă la boli şi rezultate foarte bune în urma analizelor multianuale şi multilocaţii.
BP: Agricultura trebuie să producă mai mult, cu mai puţine resurse. Este pregătit grupul Caussade Semences să facă faţă acestor provocări?
IC: Cu siguranţă, da! În prezent, Grupul Caussade Semences este pregatit să facă faţă provocărilor din agricultură, dispunând de o bibliotecă de germoplasmă care depozitează caracteristicile genetice ce-i permit obţinerea de soiuri sau hibrizi, care utilizează la modul cel mai eficient resursele naturale şi minimizează riscurile cadrului natural, existente în sectorul agricol.
BP: Ținând cont de provocările acestui an agricol, vă rog să dezvoltaţi subiectul legat de cultura cerealelor păioase.
IC: Cerealele păioase au fost semănate în toamnă în epoca de semănant corectă dpdv climatic, dar, din nefericire primele precipitaţii au fost la sfârşitul lunii noiembrie, sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în condițiile în care nu mai plouase de la începutul lui august, iar grâul a intrat în iarnă nerăsărit. Răsărirea s-a produs la sfârşitul lui februarie, începutul lui martie. Provocări au fost şi din partea bolilor. În anumite zone de cultură a existat un atac de făinare la alungirea paiului, care a fost uşor de controlat prin aplicarea fungicidelor. Cea mai mare problemă a fost însă Fuzarioza, existând condiţii ideale pentru instalarea si dezvoltarea agentului patogen, în sensul că au fost două săptămâni cu temperaturi de 20-27 de grade, dar şi ploi, o dată la câteva zile exact în perioada de înspicat-înflorit, atunci cand grâul este cel mai vulnerabil la aceasta boala.
Fermierii au fost sfătuiţi să aplice tratamentele necesare, chiar şi preventiv. În unele areale s-au înregistrat unele pierderi, dar nu semnificative. Am observat o deschidere a producătorilor agricoli pentru tehnologie, dar şi o schimbare a mentalităţii. Dacă în urmă cu 5-6 ani aplicau 1-2 fungicide la cultura de grâu, acum, în funcţie de necesităţi și posibilitate, dau şi 4-5 tratamente. Acest lucru demonstrează că lucrurile evoluează în bine. Anul acesta fermierii au avut răbdare şi aceasta le-a fost răsplătită. În vest s-au obţinut producţii şi de 10 to/ha, iar în Constanţa, cu toate că a fost o primavară dificilă dpdv al regimului pluviometric s-au recoltat şi 9 to/ ha la cultura de orz.
O surpriză plăcută am avut cu soiul nostru de grâu timpuriu Izalco, dedicat panificaţiei. Acesta a asigurat un conţinut de proteină de peste 18% atât în testări, cât şi în culturile comerciale. Izalco este un soi de grâu aristat, cu o toleranţă foarte bună la cădere şi la Fusarium graminearum. Producţiile lui au fost de peste 8 tone, chiar 8,7 tone într-o fermă din județul Călărași, în condiţiile în care anul trecut, în aceeași fermă, producţia a fost de 8,4 to/ ha.
BP: Care a fost situaţia la cultura de floarea soarelui şi ce ne puteţi spune despre rapiţă în condiţiile reducerii dramatice a suprafeţei de cultură?
IC: Floarea soarelui a fost afectată în perioada de start din cauza diferenţelor de temperatură noapte-zi, dar şi a temperaturii mult prea scăzute. Aceste fluctuaţii au favorizat mana (Plasmopara hasteldii) care a apărut destul de devreme (în faza de 4 frunze) şi sclerotinia de colet care a apărut în faza de 10-12 frunze, un lucru rar întâlnit. În cele din urmă, atacurile au fost ţinute sub control în majoritatea cazurilor prin aplicarea de fungicide și îmbunătățirea condițiilor climatice.
Rapiţa este o cultură complicată, pentru că numai în toamnă există cel puțin 3 dăunători agresivi care creează probleme (puricii, viespea şi fluturele alb al verzei), iar primăvara intervin din nou probleme destul de devreme prin atacul lui Ceutorhynchus napi, plus instalarea și dezvoltarea bolilor. Pentru a ține sub control amenințările trebuie să se acorde o mare atenție urmăririi atacurilor de dăunători, să se intervină dacă se depășesc valorile PED/ dăunător, aplicate tratamentele de prevenţie cu produse cu acțiune antifungică și stopare atunci când sunt semnnale de instalare a agentului patogen.
Chiar şi în condiţiile în care suprafeţele de cultură au scăzut cu mai mult de jumătate, noi am reuşit să rămânem constanţi în vânzări, dar şi în producţii. Şi, toate acestea, datorită calităţii produselor, performanţelor obţinute, relaţiilor profesionale stabilite între specialiştii companiei şi fermieri. În condiţiile provocărilor anuale din agricultură, doresc să îi asigur pe partenerii noştri, fermierii, că specialiştii Caussade Semences le vor fi alături, pentru ca toate culturile lor să performeze.