Evenimentele Proinvest, dovada performanţei tehnicii agricole moderne

proinvest Rosiori

Compania Proinvest a dat startul evenimentelor demonstrative în câmp pentru a le arăta fermierilor performanţa utilajelor în lucru. Primul eveniment organizat a avut loc pe data de 30 august 2018, în localitatea Roşiori de Vede din judeţul Teleorman, cel de al doilea pe 5 septembrie, în localitatea Putineiu din judeţul Giurgiu, urmat pe 6 septembrie de cel de al treilea, în localitatea Sperieţeni din judeţul Dâmboviţa. Demostraţiile în câmp s-au făcut cu maşini agricole şi utilaje ale partenerilor Claas, Maschio Gaspardo, Amazone şi Lemken.

În cadrul evenimentelor, compania Proinvest a prezentat performanţa utilajelor pe care le comercializează. Producătorii agricoli au putut afla informaţii şi detalii despre combinele Claas Lexion 770 + Corio 8-70C, Lexion 670 + Sunspeed 12-70, Tucano 450 + Conspeed 8, Tucano 430 + Conspeed 670 şi Avero 240 + Corio 570 C,  tractoarele Class Axion 950 + Catros 7000, Axion 930 + Certos 4001-2TX, Axion 920 + Diamant 7+1, Axion 850 Cmatic + Europal 9 5+1 N100, Axion 850 + Rubin 5 M, Axion 830 + Catros + 6002-2, Arion 930 + Karat 9/500 KUA, Arion 630 + Juwel 7M 3+1 N100, Arion 630C + UF1801-24 şi Arion 430 + D9 4000 Super, cu performanţe ridicate şi fiabilitate în utilizarea intensive. De asemenea, la evenimentele Proinvest a fost prezentă şi maşina de erbicidat autopropulsată Amazone Pantera 4502H.

“În ultima perioadă, fermierii şi-au schimbat mentalitatea, punându-şi din ce în ce mai multe întrebări, din dorinţa de a cunoaşte cât mai multe detalii despre tehnica agricolă. Desigur, scopul final este de a dezvolta o agricultură de precizie. Trebuie să subliniez că tehnologia pe care o promovăm în cadrul evenimentelor noastre este de ultimă generaţie. Sunt utilaje şi echipamente dotate opţional cu GPS, cu sistem de ghidare, de raportare şi de eficientizare. Suntem încântaţi de interesul manifestat de producătorii agricoli, care au început să se mobilizeze în ceea ce reprezintă noutăţile în domeniul tehnicii agricole. Focusul nostru, pe lângă partea de promovare şi vânzare, este direcţionat şi spre acordarea seviciilor complete de postvânzare. Asta înseamnă că echipa Proinvest îi ajută pe fermieri în timp util, astfel încât aceştia să nu aibă timpi morţi în activitate”, a precizat directorul de marketing Andreea Hâncu.

 

Prezent la evenimentul de la Sperieţeni, reporterul Business Press Agricol a stat de vorbă cu inginerul agronom Gheorghe Chioaru, administrator al societăţii Geoagra SRL din comuna Sălcioara, sat Cuza Vodă, jud. Dâmboviţa.

„Agricultura a fost şi va rămâne pentru mine o mare pasiune. Activez în acest domeniu încă din anul 1974 când am terminat facultatea de profil din Bucureşti. Înainte de 1989 am fost director de IAS, iar după 90 m-am lansat în această afacere agricolă. Păstoresc această meserie de foarte mulţi ani, confruntându-mă de-a lungul timpului cu tot felul de provocări, din care am căpătat multă experienţă. Ferma are în prezent 200 de hectare teren arabil destinat culturii mari.

Structura culturilor pentru anul agricol 2017-2018 a cuprins 52 ha de rapiţă, 55 ha de grâu, 30 ha de porumb, 30 ha de floarea soarelui, 18 ha de mazăre, 7 ha de lucernă şi 6 ha de ovăz. Chiar dacă şi acest an agricol a fost atipic, pot spune că recoltele au fost în final bune. De exemplu, la rapiţă, cu hibridul Hybrirock de la KWS am obţinut o medie de 2,5 t/ha, la grâu, cu soiul Glosa de la INCDA Fundulea, am recoltat 4,8 t/ha, la floarea soarelui, cu hibrizii Syngenta am strâs circa 3,4 t/ha, iar la porumb aşteptăm în jur de 7t/ha. Ceea ce pot să vă spun este că în ciuda condiţiilor nefavorabile m-am organizat astfel încât să pot semăna la timp şi să pot aplica tratamentele de fertilizare şi protecţie în momentul optim. În prezent aşteptăm să recoltăm porumbul şi suntem în faza în care ne pregătim pentru semănatul de toamnă. Am pregătit terenul pentru 60 de hectare de rapiţă, dar am însămânţat numai 47 hectare. Aşteptăm ploaia pentru restul.

Încă de la începutul activităţii mi-am propus să investesc în tehnologie, pentru ca exploataţia să performeze, un atu extrem de important pentru orice fermier care se respectă. Sigur, nu deţin utilaje de ultimă generaţie, având în vedere că acestea sunt destinate exploataţiilor mari, de peste 2000-3000 de hectare, dar sunt echipamente care de-a lungul timpului m-au ajutat la munca câmpului.

Pentru a obţine performanţe am echipat parcul de utilaje din fermă cu maşini şi echipamente capabile să execute lucrări de pregătirea terenului, pornind de la însămânţat, fertilizat, erbicidat, până la recoltat: 4 tractoare, o semănătoare de cereale păioase de la Maschio Gaspardo, o semănătoare de porumb, un cultivator, un combinator, o combină de la Claas, 3 remorci, dar şi alte implemente agricole necesare.

Natura este imprevizibilă, iar pentru a dezvolta o agricultură de precizie trebuie să ne bazăm pe lucruri concrete, precum genetica, tehnologiile avansate şi mai ales pe o pregătire profesională permanentă. Datorită experienţei pe care am acumulat-o în decursul anilor pot să transmit tinerilor care vor să se apuce de agricultură mesajul meu. Pentru a reuşi în agricultură trebuie să fie perseverenţi, să aibă răbdare, pentru că performanţa şi experienţa se dobândesc în timp. De asemenea, este necesar să facă investiţii în maşini agricole moderne, să fie atenţi la toate provocările, pentru că în permanenţă au de învăţat câteva ceva şi, adaptându-se, să găsească soluţiile cele mai bune, care să le asigure succesul. Le doresc tuturor colegilor mei fermieri multă sănătate şi un an agricol bun, cu producţii de calitate”, a declarat inginerul Gheorghe Chioaru.