Doamnele din agricultura românească au fost premiate în cadrul Galei PRIA Women in Agriculture, pentru al treilea an consecutiv

PRIA Women in Agriculture

PRIAevents a organizat Conferinţa PRIA Agriculture, însoțită de Gala PRIA Women in Agriculture, în data de 22 martie 2018, la hotel Radisson Blu Bucuresti, în prezenţa unor invitaţi de marcă.

Conferința PRIA Agriculture a fost  cel mai important eveniment al primăverii pentru agricultură și a reprezentat o reală platformă de dezbatere între fermieri, autorități și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.

Evenimentul a cuprins și în acest an Gala PRIA Women in Agriculture, în cadrul căreia au fost recunoscute și premiate eforturile și contribuția femeilor pentru acest sector important al economiei românești. La conferinţă au fost prezenţi lectori de renume, invitaţii asistând la momente inedite, menite să încununeze activitatea unor sectoare în agricultură.

Premiile de anul acesta au fost acordate doamnelor: Valeria Mirică de la Euroval 2005 SRL, Anişoara Făgăraş de la Agro Fagarali, Madlen Iuliana Lazăr de la Agromad Crops, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Cecilia Damaschin de la Teodema Serv COM, Elena Tatomir, şeful Direcţiei Generale Politici Agricole, Doina Băiculescu, directorul general al Agenţiei Naţionale Fitosanitare, Maria Zalatu de la Mery Ferma Mare SRL şi Mariana Ghiţescu de la Euroserv SRL.

În cadrul evenimentului, participanții au dezbătut cele mai importante teme pentru agricultura României, alături de reprezentanți ai autorităților și ai presei de specialitate.

Pentru că sectorul agricol este esențial, iar numărul femeilor care activează atât în agricultură cât și în rândul autorităților și al domeniilor conexe este foarte mare, la Gala PRIA Women in Agriculture acestea au fost premiate și aplaudate pentru activitatea desfăşurată în sectorul agricol. De asemenea, s-a discutat şi despre provocările cu care se confruntă, de ce au nevoie pentru a-și crește afacerile și care sunt poveștile lor de succes.

Lectorii Conferinţei PRIA Agriculture au fost: Daniel Botănoiu – Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu TABĂRĂ –  Președinte ASAS, Mihaela POPA – Vicepreședinte CEC Bank, Laurenţiu BACIU – Preşedinte LAPAR, Diana ZAHARIA – Manager Achiziţii Legume-Fructe Mega Image, Olga TĂLMACIU – Inginer Agronom, Consultant de specialitate pentru Mega Image, Paul Eduard KMEN – Director General Adjunct al APIA.

„Preocuparea autorităţilor române este să se păstreze actualul nivel de finanţare pentru a se putea ajunge la aceeaşi dezvoltare ca a celorlalte state europene, în ceea ce priveşte noua Politica Agricolă Comună. În ceea ce priveşte liberalizarea pieţelor, nu întotdeauna poţi să răspunzi riscurilor care apar. Nu de la un an la altul, ci de la o săptămână la alta, nu ai predictibilitatea pe care ţi-o doreşti şi nu te poţi baza pe venituri care să-ţi garanteze investiţiile viitoare”, a declarat domnul Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în cadrul conferinţei organizate de PRIAevents.

Potrivit acestuia, România are o agricultură duală, una a fermelor mici şi foarte mici şi alta a fermelor mari.

„Trebuie să răspundem pozitiv, cu politici atât pentru fermele mari, cât şi pentru cele mici şi mijlocii. Anul trecut sectorul agricol a adus economiei României 3,3 miliarde euro. Până acum, încasările pe care le-am făcut la buget sunt extrem de consistente, de ordinul miliardelor. Sectorul agricol românesc devine din ce în ce mai competitiv, cu bune şi cu rele. Sunt aceste discuţii legate de modul cum răspunde Europa, ce tip de politică alegem, ce alege Europa în raport cu celelalte state existente la nivel mondial. Să nu uităm că Rusia este capabilă să producă 120 milioane de tone de grâu. Singurul impediment astăzi este transportul, care îi costă 65 de euro pe tonă ca să poată aduce în condiţii optime. Vor accepta să se ducă către aceste cantităţi comasate la o calitate destul de bună, evident cu preţuri rezonabile”, a mai explicat Daniel Botănoiu.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, a susţinut că România este scutul Europei la Marea Neagră în ceea ce priveşte piaţa agricolă, iar ţara noastră ar trebui să ceară un buget mai mare pentru acest lucru.

„Partea proastă şi ghinionul nostru este că suntem scutul Europei în ceea ce priveşte piaţa la Marea Neagră, unde avem cele mai mari puteri agricole. Să recunoaştem că Rusia a luat-o tare înainte cu producţiile. Cred că ar trebui să cerem un buget suplimentar pentru efortul pe care îl facem în apărare, ţinem scutul în favoarea celorlalte ţări membre, ceea ce înseamnă costuri”, a spus liderul LAPAR.

La rândul său, Diana Zaharia, Manager Achiziţii Legume-Fructe Mega Image, a vorbit despre sectorul legumicol. „În urmă cu cinci ani, Mega Image a hotărât că este necesar să avem o nouă abordare a relației cu producătorii locali de legume, având în vedere că ne doream să oferim constant clienților noștri legume locale, gustoase și nu în ultimul rând sănătoase.

Această nouă abordare a presupus implicarea activă a Mega Image pe tot procesul de producție, de la programarea culturii până la livrare. Mai întâi a trebuit să identificăm legumicultori care să aibă experienţă în producţie de minim 3 ani, să fie în apropierea Bucureştiului, la maximum 200 km distanţă faţă de depozitele noastre şi care să aibă suprafeţe protejate, de minimum 2.000 mp. Doar după ce facem analizele de sol şi apă şi avem confirmarea că acestea sunt conforme, putem să desfăşurăm mai departe colaborarea.

Ulterior, ne-am ocupat de selectarea inputurilor care să fie compatibile cu o cultură tradițională responsabilă şi să ne asigure legume gustoase dar și sigure pentru consum. Au fost negociate prețurile pentru toate inputurile necesare, astfel încât să putem reduce cât mai mult costurile de producție ale producătorilor noștri. În plus, valoarea acestora este finanțată în primăvară de către Mega Image, urmând ca aceasta să se compenseze prin livrări, către finalul sezonului.

Un aspect important al acestui proiect este planificarea. Cu fiecare producător din acest program stabilim înca din iarnă planul livrărilor, pornind de la suprafaţa lucrată de fiecare, iar Mega Image se angajează prin contract la cantităţi şi preţuri pentru întreg sezonul. În plus, le oferim permanent partenerilor noştri consultanţa necesară iar toate legumele din cadrul acestui proiect sunt analizate lunar în laboratoare specializate.

Ne bucurăm că de la un an la altul strângem în jurul nostru un număr tot mai mare de producători. Am început cu 18 legumicultori care gestionau peste 15 ha de solarii, iar acum numărul lor a crescut la 121 de producători, care deţin în total peste 100 ha de solarii sau sere”, a precizat Diana Zaharia.

Doamna Mihaela Popa, Vicepreședinte CEC Bank, prezentă la conferinţa organizată de PRIAevents, a precizat că din totalul portofoliului CEC Bank, un procent de 15% sunt credite către agricultură.

„Toată lumea spune că băncile nu dau credite. Băncile dau credite, însă pun nişte condiţii de eligibilitate şi parteneriat cu cel care solicită. Fiecare trebuie să îşi asume un anumit risc, şi de o parte şi de alta. Mai mult, dăm credite pentru start-up-uri. Agricultura reprezintă aproximativ 15% din creditele acordate de către CEC Bank. Noi avem credite pentru toate produsele, categoriile de clientelă, credite de investiţii, linii de credit. Am încercat să creionăm credite pentru producţia agricolă, credite sezoniere, care să satisfacă cerinţele acestui sector”, a explicat vicepreşedintele CEC Bank.

O informaţie primită din partea APIA la Conferința PRIA Agriculture a fost legată de sprijinul cuplat în sectorul vegetal, care va intra la plată în perioada următoare. Fermierii care așteaptă această subvenție cu valoare mare pe hectar vor primi banii cât de curând, a anunțat Paul Eduard Kmen, directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„APIA lucrează acum la stabilirea valorilor pe hectar pentru fiecare cultură agricolă și la procesarea dosarelor fermierilor care au solicitat sprijinul cuplat vegetal în Campania 2017. În momentul de față putem spune că suma totală achitată către fermieri este de 2,465 miliarde de euro, bani intrați efectiv în conturile lor. Sunt plătiți aproximativ 850.000 de fermieri din cei 860.000. Deci, mai avem puțin și reușim să plătim toți fermierii care au de primit bani de la noi. În perioada imediat următoare vom începe și plata sprijinului cuplat pe vegetal.

În ceea ce privește anul 2018 ne încadrăm în aceleași termene foarte stricte. Suntem în perioada de primire a cererilor de plată, 1 martie – 15 mai, apoi între 1 iunie și 1 iulie vom face toate controalele administrative, stabilirea eșantioanelor de control, tot ce trebuie făcut pentru a putea începe verificările pe teren în perioada 1 iulie – 1 octombrie, iar din 16 octombrie să începem plata avansului”, a declarat directorul general adjunct APIA, în cadrul Galei PRIA Agriculture, desfășurată în data de 22 martie 2018.

La final, Raluca Voivozeanu, CEO, PRIA Conferences, a mulțumit tuturor participanților și lectorilor și a precizat următoarele: „Suntem bucuroși că, iată, ne aflăm la ediția a treia a Galei PRIA Women in Agriculture. Ne bucurăm să vă anunțăm pe această cale că PRIA va organiza în data de 27 septembrie 2018 conferința PRIA Agriculture însoțită de Gala Fermierilor Români, dar și ale trei evenimente destinate agriculturii – PRIA Agriculture Cluj-Napoca, Iași și Ialomița – tot în decursul acestui an”.

PRIA Agriculture a reunit 200 de participanți, printre care reprezentanţi ai Guvernului României, ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, APIA, AFIR, ASAS, ai institutelor de cercetare agricolă, membri LAPAR, dar și reprezentanţi ai unor asociații importante, precum AMRCR, Romalimenta, Rompan, APRIL, UPCPR, ARC, APIMAR, reprezentanți ai Camerelor de Comerț, ai producătorilor de cereale şi de erbicide, pesticide şi produse agro-chimice, reprezentanți ai companiilor FMCG și ai distribuitorilor, ai Băncii Mondiale, ai băncilor din România, ai societăţilor de asigurări şi de leasing, fonduri de investiții, fonduri de garantare și contragarantare, consultanţi, companii cu servicii şi soluţii IT, precum și jurnalişti din presa de specialitate.