Declarația Președintelui Klaus Iohannis privind reforma PAC, un mesaj favorabil, de susținere pentru agricultura din România

iohannis si michel

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă salută declarația președintelui Klaus Iohannis privind reforma PAC, după întrevederea de săptămâna trecută a Președintelui României cu Președintele Consiliului European, domnul Charles Michel.

Susținem și apreciem în mod deosebit mesajul Președintelui Klaus Iohannis privind continuarea convergenței externe a plăților directe, care să permită reducerea discrepanțelor între fermieri la nivelul Uniunii Europene, precum și poziția exprimată în numele României în favoarea unui mecanism de plafonare a plăților directe pe bază voluntară, nu obligatorie, pentru a permite adaptarea regulilor PAC la nevoile specifice ale agriculturii românești.

Considerăm că această abordare a plafonării plăților directe pe bază voluntară reprezintă cea mai bună soluție pentru fermierii din România și corespunde modelului românesc de agricultură care este competitiv la nivel european, în concordanță cu obiectivele reformei PAC post-2020 și a ambițiilor de mediu formulate de Pactul Ecologic European, dacă se ține cont de specificul național.

contextul dezbaterilor europene privind reforma PAC, Clubul Fermierilor Români și-a exprimat permanent preocuparea privind riscurile la adresa dezvoltării fermelor performante din România și asupra continuării creșterii competitivității acestora, în condițiile unei plafonări obligatorii a plăților directe, coroborat cu creșterea cerințelor de mediu.

Fermierii performanți din România contribuie esențial la realizarea obiectivelor PAC privind asigurarea producției alimentare în ceea ce privește respectarea standardelor înalte de calitate și de siguranță alimentară, asigurarea securității alimentare, respectarea măsurilor de mediu și climă și de bunăstare animală, crearea de valoare adăugată și de locuri de muncă în agricultură și industriile conexe, dezvoltarea structurii socio-economice a zonei rurale.

Este motivul pentru care Clubul Fermierilor Români consideră că plafonarea subvențiilor directe trebuie să rămână o măsură voluntară, fiecare stat membru urmând să decidă în funcție de specificul modelului național de agricultură.

Apreciem mesajele ferme transmise de Președintele Klaus Iohannis privind reforma PAC și reafirmăm implicarea și interesul Clubului Fermierilor Români de a continua dialogul cu autoritățile din România și de la Bruxelles pe temele de interes major care privesc agricultura românească și creșterea competitivității fermierilor din România.

 

Despre Clubul Fermierilor Români

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Pentru mai multe referințe accesați www.cfro.ro