Rapița mult prea dezvoltată – ce e de făcut?

rapool rapita

Cum influențează dezvoltarea din toamnă fertilizarea din primăvară

Rapița este un adevărat monstru dezvoltat în toamnă, dacă condițiile și tehnologia sunt favorabile. O rapiță luxuriantă poate dezvolta până la sfârșitul anului între 2 – 3 kg biomasă verde/m², ceea ce înseamnă că rapița a crescut deja între 100 – 150 kg N/ha (pe baza biomasei verzi). Acest lucru este mai mult decât necesar, deoarece cantitatea recomandată este de doar 1 kg biomasa/m² sau 50 kg N/ha.

Dar ce înseamnă asta pentru fertilizarea de primăvară?

Pe baza studiilor pe termen lung de fertilizare la rapiţă, am observat că plantele reacţionează moderat la o fertilizare crescută cu azot.

Graficul 1 prezintă rezultate bazate pe mai multe testări cu rapiţa dezvoltată puternic în toamnă. Se observă clar că la peste 150 kg N/ha nu există efecte vizibile pentru randament.

grafic 1 rapool
Grafic 1: Sieling, Sauermann, Kage; UFOP – testare pentru optimizarea N; N = 12 variante (2006 – 2009) cu > 100 kg N – absorbtia in toamna, (Ø 120 kg = 2,4 kg biomasa/m²)

Cântarirea masei proaspete este un instrument uşor de folosit în evaluarea stadiului la rapiţă înainte de iarnă. Procesul trebuie făcut până la sfârşitul toamnei şi repetat înainte de repornirea în vegetaţie, în cazul pierderilor puternice de frunze pe timp de iarnă, pentru a calcula potenţialul de economisire a azotului, pe baza valorii medii a cântăririi din toamna şi primăvară.

Ȋn acest scop, se ,,recoltează’’, se cântareşte un metru pătrat de rapiţă şi se determină cantitatea de azot conţinută, folosind instrucţiuni adecvate sau scala N RAPOOL.

Pentru câmpurile cu rapiţă mai slab dezvoltate, cu o absorbţie mai mică de 50 kg N în toamnă, se recomandă o creştere uşoara pentru fertilizarea cu azot în primavară.

Cu ajutorul Yara ImageIT, azotul din rapiţă poate fi de asemenea determinat relativ ușor folosind fotografii ale plantelor din toamnă și până la repornirea în vegetație în primăvară. Pentru a face acest lucru, este suficient să faceți mai multe fotografii culturii cu un smartphone pentru a le încarca și analiza în aplicație. Aplicația este special concepută pentru smartphone-uri și tablete, în mod gratuit.

Din cantitatea care este peste valoarea minimă (50 kg N/ha), 70% din această cantitate de azot (de exemplu: 2 kg biomasă înseamna 100 kg N/ha -> 50 * 0,7 -> aprox. 35 kg N/ha) poate fi luată în considerare pentru a reduce fertilizarea din primăvară cu N.

Rapool a înființat deja cu mulți ani în urmă o rețea specială de testare a tehnologiei de producție pentru semănat, cu diferite doze de fertilizare, respective tehnologii de prelucrare ale solului diferite.

Pe baza presiunii politice privind fertilizarea cu azot și pentru a oferi alternative suplimentare pentru o eficiență mai mare a azotului, am  înființat platforme de testare cu două doze diferite pentru azot: scăzută (120 kg N/ha) și ridicată (170 kg N/ha).

Graficul 2 prezintă un rezumat compact al ultimilor 5 ani, bazat pe 2 date diferite de semănat și 3 locații. Pe baza condițiilor climatice sfidătoare din ultimii ani și a hibrizilor îmbunatatiti (dezvoltare viguroasă de toamnă + o mai bună sănătate a plantelor (TuYV)) putem recunoaște că efectul individual de azot este destul de scăzut. 

Graficul 2: influența fertilizării cu azot asupra producției de rapiță (5 ani) prin date de semănare optime și târzii, randament de semințe dt / ha minus 15%, din cauza de ploturilor mici de testare, Ø din 3 locații și 2 date diferite de semănat (optim + tardiv), 5 ani, 2 N variante: scăzut (120 kg N / ha) și mare (170 kg N / ha), 9 - 16 varietati, * conținut de ulei: Ø 4 ani cu 91% masă uscată
Graficul 2: influența fertilizării cu azot asupra producției de rapiță (5 ani) prin date de semănare optime și târzii, randament de semințe dt / ha minus 15%, din cauza de ploturilor mici de testare, Ø din 3 locații și 2 date diferite de semănat (optim + tardiv), 5 ani, 2 N variante: scăzut (120 kg N / ha) și mare (170 kg N / ha), 9 – 16 varietati, * conținut de ulei: Ø 4 ani cu 91% masă uscată

În concluzie, rapița poate atinge, de asemenea, cu o fertilizare mai mică cu azot o producție atractivă. Pe baza propriei rețele de testare pentru eficiența azotului putem prezenta, că noii candidați cu o dezvoltare viguroasă în toamnă și o sănătate puternică a plantelor (inclusiv rezistența TuYV) pot compensa o fertilizare mai mică în primăvară. În special în ultimii doi ani (2018 + 2019) observăm că hibrizii cu un randament ridicat, cu o creștere puternică de toamnă și un sistem de rădăcini bine dezvoltat, sunt capabili să stabilească o arhitectură vegetativă promițătoare la începutul primăverii înainte de primul val de căldură, respectiv apariției secetei..

Creșterea continuă a randamentului oferă potențialul de economisire a costurilor în tehnologie, dar trebuie să reținem că: o rapiță puternic dezvoltată în toamna oferă nu numai șansa de a optimiza fertilizarea cu azot în primăvara, ci este cheia majoră pentru o producție ridicată în timpul verii.

René Brand

Rapool International

rene brand