Coordonata esențială a activității Corteva Agriscience este performanța

corteva lehliu sep

Corteva Agriscience™ a organizat mai multe evenimente în câmp pentru a le prezenta fermierilor performanța geneticii Pioneer, în special la culturile de floarea-soarelui şi porumb, precum şi gama de produse de protecţia plantelor.

La evenimentul din 4 septembrie a.c., desfăşurat în localitatea Lehliu Gară, judeţul Călăraşi, cuvântul de deschidere i-a revenit Mariei Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România şi Republica Moldova, care a afirmat că în urma unirii a trei mari coloşi din piaţa de profil, respectiv Pioneer, DuPont şi Dow Agrosciences, a rezultat compania Corteva Agriscience™, care se situează pe primul loc la nivel mondial. Poziţia de top pe care a câştigat-o a condus şi la realizarea unui portofoliu integrat, care conţine varietăți biologice şi produse de protecţia plantelor pentru majoritatea culturilor de câmp. „Ceea ce vă oferă Corteva Agriscience este o realitate, pentru că produsele noastre sunt de top, iar performanţa lor vă asigură recolte bogate şi, nu în ultimul rând, mai mulţi bani. De asemenea, avem o echipă deosebită de specialiști. Întotdeauna, oamenii, produsele și soluțiile de calitate oferă performanță agribusiness-ului”, a subliniat Maria Cîrjă.

La rândul său, Jean Ionescu, country leader România şi Republica Moldova, a afirmat că la ora actuală valoarea de piaţă a companiei depăşeşte 100 mld. dolari. „Compania investeşte în cercetare peste 5 milioane de dolari zilnic, iar promisiunea pe care o face este că aceşti bani vor fi parte din profitabilitatea fermelor. Cu tot ce vine Corteva Agriscience, începând de la oferta genetică, prin brandul Pioneer, şi cea de protecţia plantelor, dorim să fim parte integrantă din profitabilitatea afacerilor agricole din România. Suntem compania lider la hibrizii de porumb și floarea soarelui, dar și la sămânța de soia, cu cele mai mari vânzări. De asemenea, suntem cea mai mare companie în erbicide postmergente la porumb şi erbicide pentru cultura de cereale păioase”, le-a spus Jean Ionescu fermierilor prezenţi la eveniment.

 

La cultura de floarea-soarelui, compania are în portofoliu hibrizi convenţionali, linoleici, high-oleici, precum şi pentru tehnologiile Express şi Clearfield Plus. „Hibrizii P64LE25 şi P64LE99 au ocupat în acest an peste 550 mii de hectare. Cu aceşti hibrizi avem cea mai mare cotă de piaţă, iar cu tehnologia Express am câştigat mai multe procente pentru că este cea mai simplă tehnologie din punct de vedere al perioadei de utilizare a erbicidului, şi anume de la două până la opt frunze ale culturii. De asemenea, este singura tehnologie care combate pălămida din drajoni”, a spus Valentin Mihai, Category Marketing Manager Porumb & Soia Corteva.

Un alt avantaj al celor doi hibrizi menţionaţi este rezistenţa ridicată la lupoaie. Totodată, toleranţa mare la frângerea tulpinilor (Phomopsis helianthi), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) şi mana (Plasmopara helianthi) reprezintă alte atuuri ale P64LE25 şi P64LE99. Unul dintre fungicidele recomandate pentru protecţia florii-soarelui împotriva agenţilor patogeni a fost Tanos. La acest produs, Ciprian Păcuraru, Customer Technology Specialist Corteva, a făcut recomandarea să se aplice preventiv, măsură general valabilă pentru combaterea bolilor din culturile agricole. Fungicidul conţine două substanţe active, famoxadon şi cimoxanil, cu mod multiplu de acţiune. Pentru a obţine producţii ridicate, de calitate şi maximum de eficacitate al fungicidului se recomandă utilizarea lui Tanos preventiv, de la 4 -6 frunze până în faza de buton floral.

Manifestarea a continuat cu prezentarea portofoliului de produse de protecţia plantelor pentru culturile de cereale păioase. Pentru combaterea bolilor foliare şi cele ale spicului s-a recomandat fungicidul sistemic Evolus. Este un produs complex, cu acţiune preventivă, curativă şi eradicativă. Modul de acţiune diferit al celor trei substanţe active elimină riscul de apariţie a fungilor patogeni rezistenţi. Protecţia de lungă durată a tratamentului este de 4-6 săptămâni. Fungicidul combate eficient un spectru larg de boli, inclusiv atacul de fuzarioză la spic. Pentru distrugerea buruienilor din cultura de cereale păioase, compania are în portofoliu opt erbicide, cu eficienţă mare şi spectru larg de combatere. Dintre acestea amintim: Pixxaro Super, Cerlit Super, Floramix, Pallas şi Bizon.

 

La cultura porumbului, compania are un portofoliu bogat de hibrizi, atât convenţionali, cât şi din grupa Optimum AQUAmax, caracterizaţi prin performanţe ridicate, în condiţii de secetă şi arşiţă. Valentin Mihai a prezentat pe larg varietățile biologice utilizate pe platforma din Lehliu.

„Hibridul P9903 are o adaptabilitate deosebită, în condiţii de climă excesiv continentală. Sistemul său radicular este foarte bine dezvoltat, cu un randament foarte bun al absorbţiei apei şi elementelor nutritive. Un alt hibrid aflat în portofoliu, cu aceeaşi stabilitate în ceea ce privește performanțele, ca ale celui prezentat anterior, este P9889 care asigură recolte foarte ridicate, mai ales în condiţii bune de cultură. Are o foarte bună toleranţă la secetă şi arşiţă şi prezintă caracteristici agronomice net superioare, fiind un hibrid cu stay green. Hibrizii de porumb care beneficiază de tehnologia Lumigen, ce presupune o soluţie integrată de tratament sămânţă, sunt: P8812, P8834, P9241, P9610, P9757, P9874, P9889, P9903,P9978, P0412,  P9415, P0023, P9911, P0268, P0216 şi P0217.

Lumigen înglobează cele mai bune şi inovatoare soluţii de tratament fungicid, insecticid şi biologic, pentru protecţia plantelor şi stimularea creşterii în primele faze de vegetaţie. Nu vă ascundem faptul că la cultura de porumb avem câteva variante de tratament insecticid în testare pentru combaterea răţişoarei. De asemenea, avem în vedere şi alţi dăunători precum viermele-sârmă, pe care nu trebuie să-l minimalizăm din punct de vedere al importanţei deoarece poate face pagube considerabile”, a spus specialistul Corteva.

Pentru obţinerea unor culturi de porumb curate, libere de buruieni, s-a utilizat o serie de erbicide din portofoliul companiei, caracterizate printr-o eficienţă ridicată, plajă largă de aplicare şi combaterea unui spectru vast de specii din flora spontană. Ciprian Păcuraru a detaliat tehnologia aplicată. „La porumb, pe partea de erbicide postemergente avem cel mai complete portofolii deoarece conţine atât produse cu spectru complet, precum Principal Plus şi Arigo, cât şi simple, cum ar fi Titus, Principal, Mustang sau Cerlit. Pentru fermierii care doresc să facă o singură erbicidare, când porumbul are 4-6 frunze, le recomandăm aplicarea produsului Principal Plus, iar pentru cei care au o răsărire eşalonată a buruienilor, avem soluţia Arigo, care are o selectivitate mai mare şi poate fi utilizat până la opt frunze ale porumbului. Cu produsele noastre vă oferim flexibilitate și eficiență în combaterea buruienilor“, a subliniat Ciprian Păcuraru.

De asemenea, a fost prezentat insecticidul Inazuma, un produs cu acțiune de contact și sistemică, ideal pentru combaterea eficientă a dăunătorilor din culturile de rapiţă şi porumb.

 

Reporterii Business Press Agricol prezenţi la evenimentul de la Lehliu Gară au stat de vorbă cu fermierii, dar şi cu specaliştii companiei organizatoare.

Fermierul Emil Niculae din localitatea Valea Argovei, județul Călărași, a declarat: „Administrez 220 de hectare pe care le-am cultivat cu grâu, porumb și rapiță. Sunt prezent la acest eveniment pentru că am o colaborare foarte bună cu Corteva Agriscience, de la care am folosit hibrizi de porumb și rapiță pentru înființarea acestor culturi. Anul acesta, datorită secetei la rapiță am obținut o producție mai mică, însă la porumb estimez o producție de peste 8 t/ha. Aceste evenimente organizate sunt foarte bine venite pentru noi, fermierii. Astfel, putem afla noutăți și informații tehnologice extrem de importante pentru fermele noastre. Mesajul meu pentru toți colegii fermieri este să folosească cu încredere produse de ultimă generație și se vor bucura de rezultate frumoase și profit. Felicitări Corteva pentru demonstrația performanței direct în câmp, în fața fermierilor!”

 

Fermierul Ene Cristian din localitatea Dor Mărunt, județul Călărași, un alt colaborator al societății Corteva Agriscience, mulțumit de produsele companiei, a adăugat: “Sunt prezent la acest eveniment pentru că folosesc hibrizi și produse fitosanitare pentru protecția plantelor de la Corteva și sunt extrem de mulțumit de calitatea și eficiența lor. Administrez 80 de hectare, pe care le-am cultivat cu grâu, floarea-soarelui și porumb. Hibrizii de la compania Corteva au o genetică superioară. De exemplu, pot să spun că hibrizii de porumb P9911, P0023 și hibridul de floarea soarelui P64LE99 și-au demonstrat performanța la mine în fermă, chiar și în condițiile dificile din acest an. La floarea soarelui am obținut 3,7 t/ha, iar la porumb estimez 11-12 t/ha fără irigații. Evenimentele de genul acesta sunt foarte bune pentru că noi fermierii suntem dornici de informații și noutăți tehnologice care ne ajută să obținem profit. Mesajul meu pentru fermieri este să cultive genetică performantă dacă vor realizări frumoase și de calitate. Mulțumim Corteva, pentru că împreună cultivăm Progresul!”

 

Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România şi Republica Moldova, a subliniat: “Aşa cum se spune că toamna se culeg roadele, compania Corteva a dat startul evenimentelor în câmp cu recoltare direct în fața fermierilor. Astăzi, aici, la Lehliu-Gară, în ferma domnului Ionuț Stoian, aisităm la recoltarea hibrizilor de porumb și floarea soarelui. De asemenea, în cadrul acestui eveniment avem și un concurs, în care vom alege doi hibrizi, unul de porumb și unul de floarea soarelui, iar fermierii care vor face estimările cele mai apropiate de producțiile obținute vor fi premiați cu sămânța Corteva.

Ne dorim ca producțiile să fie bune, pentru că rezultatele generale obținute până acum la porumbul recoltat depind foarte mult de la zonă la zonă. De ce? Pentru că inclusiv în județul Călărași există zone unde a plouat, iar producțiile depășesc 15-16 t/ha, dar tot în Călărași avem zone unde nu a plouat deloc, iar producțiile în aceste condiții de secetă drastică nu depășesc 5-6 t/ha. La nivel de țară estimăm o producție mai mică decât anul trecut, însă pot să spun că în vestul țării porumbul va fi cultura cea mai profitabilă, cu producţii de peste 15-16 t/ha la toți hibrizii.

Sezonul agricol 2019 pentru culturile de primăvară a fost unul foarte bun. Porumbul și floarea soarelui au răsărit și s-au dezvoltat în condiții normale. Porumbul a reușit să polenizeze, dar în perioada umplerii bobului în sud-estul țării s-a instalat seceta, lucru care face să asistăm la o diminuare a producțiilor în foarte multe ferme. Cu toate acestea, porumbul este o cultură atractivă datorită prețului care se estimează la nivel de bursă. Fermierii obțin prețuri bune de la traderi și atunci porumbul va rămâne cu siguranță și în sudul României o cultură preponderentă și anul viitor.

Corteva a lansat anul acesta 10 hibrizi noi de porumb și 2 hibrizi noi de floarea soarelui cu tehnologia Express pe care îi vom introduce pe piață în perioada 2019-2020, pentru că vom începe campania de vânzări din octombrie a.c. Pe această cale doresc să invit toți fermierii, fie ei clienții noștri sau potențiali clienți să viziteze site-ul nostru și să participe la evenimentele din câmp pe care deja le-am demarat în această toamnă, pentru că astfel pot să-și aleagă cei mai potriviți hibrizi pentru fermele lor.”