Tehnologiile Lebosol, eficiente pentru hrana plantelor

lebosol corteva

Compania Lebosol a fost prezentă la evenimentul organizat de specialiştii Corteva Agriscience în data de 30 august a.c. la Grupul de firme TCE 3 Brazi din localitatea Zăneşti, judeţul Neamţ, ca partener pe segmentul fertilizare.

Reprezentanţii companiei le-au oferit fermierilor detalii despre soluţiile complete de fertilizare foliară. În cadrul evenimentului, Mihai Cara şi Marius Cioboată, directori regionali de vânzări, au prezentat tehnologiile de fertilizare pentru cele trei culturi – porumb, floarea soarelui şi soia.

Culturile agricole se dezvoltă an de an, fiind supuse unor condiţii de stres termic şi hidric, fără precedent. În cadrul platformei, prima cultură prezentată a fost cea de porumb, una de mare interes pentru fermierii din România.

Fertilizarea foliară constituie punctul de plecare în obţinerea de producţii ridicate de boabe. Alături de precocitatea hibridului, planul de fertilizare este esenţial în tehnologia de cultură a porumbului. Dezvoltarea culturii poate poate fi influenţată prin aplicarea macroelementelor azot, fosfor, potasiu, precum şi a microelementelor.

Când avem probleme de stres ca seceta, arşiţa sau băltiri, intervenim cu un produs pe bază de aminoacizi. Aceştia sunt elemente cheie pentru diminuarea stresului dat de erbicide sau de celelalte condiţii pedoclimatice. Pentru a ajuta planta în situaţii de stres, în vederea decontaminării şi compensării efectelor negative ale substanţelor active, compania Lebosol recomandă Aminosol® în doză de 1 l/hectar în faza de răsărire, respectiv 3-4 frunze. După ce am deblocat planta de stres este necesar să stimulăm dezvoltarea ei. Trebuie făcută diferenţa între stimularea plantelor şi nutriţia lor, de aceea noi recomandăm un tratament starter bogat în microelementele necesare unei răsăriri rapide şi uniforme, bunei dezvoltări iniţiale, astfel încât să se obţină plante viguroase, cu şanse evident mai mari de a avea o producţie ridicată. Este important să nu ignoraţi cerinţele fiziologice ale plantelor, dacă doriţi să obţineţi producţii record”, a subliniat Mihai Cara.

Tehnologia propusă de Lebosol® pentru fertilizarea foliară optimă a culturii de porumb propuse în lotul demo de la ferma TCE 3 Brazi a constat în aplicarea unor produse eficiente. Astffel, la nivelul de 3-4 frunze s-a utilizat 1 l/ha Aminosol® (58% aminoacizi, 9% azot organic, 22 de aminoacizi). În perioada optimă de aplicare de 6 frunze bine formate, începând din momentul unirii rândurilor, talia plantelor având 30-50 cm (BBCH 16-18), s-a utilizat 1 l/ha Lebosol®-Zinc700 SC (700 g/l Zinc + coformulanţi) pentru reducerea stresului, îmbunătăţirea calităţii polenului, formarea boabelor şi umplerea ştiuletelui. Următorul tratament de fertilizare foliară s-a aplicat în faza de 8 frunze, folosind 3 l/hectar de Lebosol®-Nutriplant 36 (351 g/l N, 39 g/l MgO + B, Cu, Mn, Zn). Ultima fertilizare s-a efectuat în faza de 10 frunze ale porumbului, prin aplicarea a 4 l/ha de Lebosol®-Potasiu TS340 (44 g/l N, 340 g/l K2O, 231 g/l S).

Tehnologia de fertilizare la culturile de floarea soarelui şi soia a fost prezentată de Marius Cioboată. “Ştiu că dumneavoastră, fermierii, folosiţi hibrizi performanţi şi produse de protecţie cu eficienţă sporită, însă vă rog să nu uitaţi de hrana plantelor, respectiv de nutriţia lor. Marele avantaj al produselor noastre este că se pot amesteca cu alte produse de protecţie, respectiv fungicide. Aşa cum puteţi observa, culturile s-au dezvoltat foarte bine şi arată excelent, ceea ce înseamnă că genetica împreună cu soluţiile de fertilizare şi cu tehnologiile de protecţie au lucrat în favoarea dezvoltării plantelor, chiar şi în condiţii de stres termic şi hidic. Profitabilitatea culturilor ține de tehnologia de cultură. De aceea, îmi permit să vă sfătuiesc să vă securizaţi profitul asigurând necesarul de hrană al culturilor”, a spus Marius Cioboată la finalul prezentării.

Tehnologia la cultura de floarea soarelui a vizat în prima fază, BBCH 14-17, aplicarea a 1,5 l/ha Aminosol® (58% aminoacizi şi peptide, 9% azot organic, 22 de aminoacizi) şi a 2 l/ha Lebosol®-Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC (61 g/l bor, 71 g/l mangan, 7 g/l molibden, 133 g/l calciu, 136 g/l sulf + coformulanţi). Ulterior, după dezvoltarea plantei, BBCH 52-89, s-au utilizat 2 l/ha Lebosol®-Bor (150 g/l bor-etanolamină + coformulanţi) şi Lebosol®-Potasiu TS340 (44 g/l azot, 340 g/l oxid de potasiu, 231 g/l sulf).

În ceea ce priveşte tehnologia Lebosol la cultura de soia, specialiştii companiei au menţionat că iniţial s-au aplicat Aminosol® (58% aminoacizi, 9% azot organic, 22 de aminoacizi) în doză de 1 l/ha şi Lebosol®-VITALoSol GOLD SC (38 g/l Cu, 154 g/l Mn, 570 g/l S), la BBCH 11-13. În faza a doua, la BBCH 19, s-au utilizat 5 l/ha Lebosol®-Potasiu TS340 (44 g/l N, 340 g/l K2O, 231 g/l S + coformulanţi) şi 2 l/ha Lebosol®-Bor (150 g/l bor-etanolamină + coformulanţi).

 

Lebosol® Dünger GmbH este o companie germană, cu sediul central în Elmstein, specializată în producţia şi comercializarea de îngrăşăminte foliare lichide, în ultimii 30 de ani având un rol de pionier în domeniul fertilizării foliare. Lebosol® oferă clienţilor servicii complete, de la consultanţă tehnică în ceea ce priveşte alegerea produselor şi până la vânzarea acestora la nivel de fermă şi monitorizarea acţiunii lor pe tot parcursul ciclului vegetativ.

Pentru Lebosol®, inovaţia este o prioritate continuă. Dezvoltând noi reţete şi asigurând calitatea excelentă a produselor, compania Lebosol® este capabilă să ofere soluţii cu grad ridicat de specializare. Astăzi, produsele Lebosol® sunt folosite la scară largă atât în Europa, cât şi în lume. Compania dispune de două facilităţi de producţie, ambele în Sembach, Germania. Prin filiala Lebosol® România înfiinţată în anul 2012, compania este bine poziţionată pe piaţă, aproape de agricultori şi de nevoile lor.