Cu ocazia celui de-al 15-lea Congres Internațional al Rapiţei din Berlin, desfăşurat în perioada 15-19 iunie, compania germană RAPOOL a organizat o excursie informativă de presă pentru a le prezenta jurnaliştilor europeni “Inovațiile în cultivarea rapiței în 2019”, în Germania. Această ediţie a congresului a fost organizată de Uniunea pentru Promovarea Plantelor Oleaginoase şi Proteice (UFOP) şi Grupul Consultativ Internațional de Cercetare privind Rapița (GCIRC), în parteneriat cu mai multe companii, printre care Rapool, Bayer, BASF, Syngenta, KWS, RAGT Seeds, Corteva-Pioneer, Limagrain, Cargill şi Adama, având sprijinul Ministerului Alimentaţiei şi Agriculturii din Germania. Acest congres are loc din patru în patru ani, fiind un eveniment de mare interes pentru toţi actorii din piaţa internaţională interesaţi de cultivarea rapiţei.
În această perioadă, ziariştii au primit informaţii prețioase despre istoria şi tradiţia culturii de rapiţă, biotehnologie, ameliorare, calitate, responsabilitate şi viitor. În data de 18 iunie specialiştii Rapool au organizat o conferință de presă. Deschiderea i-a revenit Vicepreşedintelui UFOP, Dietman Brauer, care a vorbit despre obiectivele companiei Rapool, despre resursele genetice și dezvoltarea liniilor elitiste, în contextul introducerii biotehnologiei.
“Vorbim de 13 stații de cercetare și 180 de locații de testare, tocmai pentru a introduce în piață hibrizi adaptați la stres, cu potențial ridicat de producție, care să răspundă provocărilor viitorului”, a precizat Dietman Brauer, care este şi fermier de succes în Germania. De asemenea, domnia sa a trecut în revistă și activitățile companiei, precum și performanțele pe care aceasta le-a înregistrat de-a lungul timpului.
Despre piața semințelor de rapiță a vorbit Dr. Eike Hupe, Membru al Comitetului Executiv al Deutsche Saatveredelung AG. “Pentru o populație în continuă creștere, Rapool trebuie să producă mai mult. Pentru asta trebuie să profităm din plin de calitățile și proprietățile culturii de rapiță. Aceasta ocupă în prezent 34 milioane de hectare, din care 7,5 sunt în Europa. Pentru biodiesel, în Europa se cultivă circa 4,3 milioane de hectare. În Germania a crescut spectaculos consumul de rapiţă pentru hrana animalelor, iar statistica demonstrează că în 2015 producţia ajunsese la 4 milioane de tone, depășind soia. Perspectivele care vizează industria auto diesel pun diverse întrebări şi, în acest context, previziunile arată că trebuie dezvoltată cultura de rapiţă şi ca plantă proteică”, a explicat Hupe. Conferința de presă a continuat într-un mod interactiv cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, tocmai pentru a completa informaţiile legate de perspectiva culturii de rapiţă.
Cercetarea oferă un nou impuls culturii internaționale de rapiță
În ultima zi a Congresului Internaţional al Rapiţei de la Berlin, RAPOOL a fost sponsorul zilei. Cercetarea, ameliorarea, producerea de seminţe, tehnologia de cultură, ambalarea, tratarea şi vânzarea sunt activitățile companiei RAPOOL.
La congresul din acest an, peste 900 de participanţi din 43 de ţări au acceptat invitația UFOP şi GCIRC. În cadrul evenimentului au fost expuse peste 350 de postere științifice şi susţinute 180 de teme academice, de cercetare şi prezentări de proiecte. IRC este cea mai importantă conferință științifică internațională despre rapiţă şi se organizează doar o dată la patru ani. Este pentru prima dată când se organizează în Germania, după 45 de ani de la debut.
Temele ştiinţifice legate de genetică, riscuri în cultură, provocări (boli şi dăunători), evoluţie, tendinţe, perspective şi viitor au fost tratate în mod academic de speackerii veniţi de la diferite centre de cercetare şi universităţi de renume din întreaga lume.
“În ultimii doi ani am lucrat intens cu experții germani și internaţionali în ceea ce privește dezvoltarea programelor. Astfel, a fost construit un proiect cuprinzător, care a prezentat stadiul cercetărilor în genetică, reproducere, cultivare, protecția plantelor, analiza și utilizarea rapiţei ca ulei, dar și ca hrană pentru animale, în cadrul reuniunilor tematice și în grupurile de lucru ale congresului de la Berlin. Sunt sigur că în cadrul IRC 2019 am inițiat numeroase evoluții pozitive care vor optimiza creșterea rapiței și vor face această cultură mult mai eficientă. De asemenea, acest lucru este necesar, deoarece în prezent aria de cultivare nu reflectă potențialul acestei culturi importante”, a spus Dietman Brauer, Vicepreşedinte UFOP.
La rândul său, profesorul Wolfgang Friedt, președintele GCIRC și președintele IRC, a precizat că patru subiecte cheie au marcat congresul. “Este vorba despre cultivarea rapiţei, care se confruntă cu mari provocări la nivel mondial şi evidenţiez în special lucrarea Protecția culturilor și creșterea rezistenței care a prezentat controlul bolilor și a dăunătorilor prin tehnici de cultivare optimizate. În al doilea rând, trebuie să evidenţiez tema legată de Accelerarea reproducerii varietăților prin utilizarea sistematică a variabilității genetice, a cunoștințelor genomice și a tehnicilor de reproducere noi, despre care se știe că sunt foarte dificile din punct de vedere politic în Europa. În al treilea rând, au existat discuții intense despre Perspectivele viitoare ale pieței uleiurilor vegetale și a proteinelor de rapiță ca hrană pentru animale și despre perspectivele actuale ale proteinei în nutriția umană. Și, bineînțeles, în ceea ce privește dezvoltarea climatului global, Noile descoperiri privind toleranța la stres, protecția culturilor și creșterea rezistenței la secetă și arşiţă au fost printre cele mai importante subiecte ale IRC 2019”, a menţionat Wolfgang Friedt.
La finalul congresului, Dietman Brauer, a subliniat că manifestarea a reprezentat o sursă importantă de informaţii şi schimb de experienţă, dar şi un impuls pentru dezvoltarea viitoare a culturii de rapiță la nivel mondial.
“Contribuțiile științifice în cadrul congresului au cu siguranță un efect în direcția politicii şi un nou impuls de inovații în cultivarea rapiței. Pentru aproximativ 150 de participanți la IRC 2019, congresul nu s-a încheiat la 19 iunie. Ei vor lua parte la diverse excursii în teren, la instituții, companii și ferme importante implicate în cultivarea rapiței în Germania. Suntem convinși că participanţii vor pleca acasă cu multe impresii noi și interesante”, a declarat specialistul.
Organizatorul șef al IRC 2019, Prof. Wolfgang Friedt, a predat ștafeta omologului australian Rob Wilson în timpul ceremoniei de închidere, invitându-i pe participanți la următorul Congres internațional de rapiță, care va avea loc la Sydney în perioada 24-27 septembrie 2023.
În ultima zi de congres, grupul de jurnalişti a vizitat standurile companiilor partenere, participând totodată şi la prezentările tematice organizate pe mai multe paneluri.