CLAAS lansează „Fabrica viitorului” în Le Mans

Stimularea creșterii segmentului de tractoare

Fabrica de tractoare CLAAS din Le Mans, Franța – „Fabrica viitorului” – și-a începutul activitatea oficial, după trei ani de lucrări de modernizare. Pornind de la tehnologii digitale de ultimă generație, unitățile de producție stabilesc noi standarde.

CLAAS a aprobat cea mai recentă investiție majoră a sa în Le Mans, în 2017. Investiția în sumă de 40 de milioane de euro a fost folosită în principal pentru o reînnoire completă a echipamentelor de asamblare și transformarea digitală a uzinei. Prin urmare, investiția totală pentru fabrica din Le Mans, centrul de dezvoltare din Vélizy și centrul pentru testare și validare din Trangé se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro, de la achiziția diviziei Renault Agriculture în 2003.

„Uzina noastră complet recondiționată din Le Mans ridică ștacheta pentru producția de tractoare agricole premium și conectate”, declară Thomas Böck, Președintele Comitetului Executiv al Grupului CLAAS. „Prin urmare, am deschis un nou capitol al creșterii continue a activității noastre la nivel global.”

În 2019, eforturile de modernizare au luat forma unui proiect pilot desfășurat în Franța și intitulat „Prezentarea industriei viitorului”.

Anticiparea erei digitale

Modernizarea uzinei duce la apariția unor oportunități cu totul noi pentru producția de tractoare tot mai complexe și configurate individual. Aceasta a implicat o reevaluare completă a multor procese complexe – în special în cazul logisticii la nivel intern. Utilizarea realității virtuale de ultimă oră a permis simularea digitală a tuturor proceselor în timpul stadiului planificării la nivel de uzină, chiar și pentru modelele de tractoare care încă nu au intrat în producție. Nenumărate opțiuni au fost testate cu ajutorul animațiilor 3D și ochelarilor RV, pentru a trece prin toate etapele procesului de asamblare, de la grupul motopropulsor și până la tractorul finalizat și testat. Orice modificări structurale necesare au fost astfel identificate din timp. Introducerea autovehiculelor ghidate automat (AGV) a avut o contribuție semnificativă la automatizarea producției. 40 dintre aceste vehicule complet automate și fără operator transportă tractoarele de la prima și până la ultima stație de asamblare și pot muta până la 20 de tone odată. Acest lucru înseamnă că asigură o capacitate de încărcare suficientă pentru toate gamele actuale, precum și pentru viitoarele modele cu performanțe mai ridicate. În viitor, producția zilnică va crește astfel până la 60 de tractoare pe zi. În baza proiectării pentru întregul an, acest lucru poate duce la o capacitate anuală de producție de peste 13.000 de tractoare, prin comparație cu cea de 10.000 de unități din prezent.

TERRA TRAC

Stații de lucru de ultimă generație

Angajații sunt principalii beneficiari ai uzinei complet modernizate. Nouă infrastructură pentru logistică asigură angajaților mult mai mult spațiu la stațiile de lucru proiectate ergonomic, deoarece numai acele piese necesare imediat sunt livrate către linia de asamblare. Unele dintre stațiile de lucru sunt dotate chiar și cu căști, astfel încât angajații să poate comunica mai ușor unii cu alții. În plus, culorile luminoase și tehnologia de iluminare LED de ultimă generație asigură o atmosferă de lucru plăcută și care susține concentrarea, fiind asemănătoare luminii naturale.

„Pe lângă eficiență, condițiile de lucru au reprezentat principala noastră prioritate pentru proiectarea noii unități de producție”, explică Dr. Martin von Hoyningen-Huene, Directorul Unității pentru Tractoare CLAAS și Membru al Comitetului Executiv al Grupului. „Am obținut o îmbunătățire substanțială a fluxurilor de lucru și ergonomiei, care vor ajuta la creșterea concentrării și motivației personalului nostru. La fel ca și noua logistică, acestea reprezintă un ingredient esențial pentru producția de tractoare, conform celor mai riguroase standarde în materie de calitate.”

În prezent, la Le Mans se produc cinci game de tractoare, de la 75 la 460 cp. Aproximativ 1.000 de persoane sunt angajate în Le Mans, dacă luăm în calcul și centrul de dezvoltare din Vélizy, aflat în apropierea Parisului, și centrul pentru testare și validare din Trangé. Unitățile colaborează îndeaproape cu centrele de dezvoltare și uzinele, precum în Germania alături de CLAAS E-Systems în Dissen sau de CLAAS Industrietechnik în Paderborn, unde se contruiesc șenilele TERRA TRAC pentru AXION 900 TERRA TRAC și transmisiile continuu variabile pentru gamele ARION 500 și ARION 600.

Noul centru tehnologic din Ymeray, lângă Chartres, a fost deschis în același timp și demonstrează faptul că cei de la CLAAS continuă să își consolideze prezența în Franța, cel mai mare producător de tehnologie agricolă din Uniunea Europeană. CLAAS produce prese de balotat în Metz din anul 1958, iar în prezent are 2.200 de angajați în țară.

Numărătoarea inversă a campaniei digitale pentru Le Mans

O campanie video a fost lansată pe rețelele de socializare în luna martie, pentru a promova inaugurarea uzinei Le Mans. Istoricul fabricii, cele mai importante etape intermediare și inovațiile cheie au fost prezentate în 12 videoclipuri, sub sloganul „Numărătoarea inversă pentru Le Mans”. Acestea au demonstrat într-un mod impresionant cum a fost mobilizată forța inovatoare chiar și înainte de preluarea de către CLAAS în 2003.

Mai mult, o pagină dedicată de pe site-ul web CLAAS a prezentat fabrica de tractoare din Le Mans în perioada anterioară redeschiderii oficiale. Vizitatorii excellence-lemans.claas.com vor găsi informații, date și fapte despre fabrică, orașul Le Mans și contextul istoric, dar și o prezentare generală a celor mai importante etape intermediare și inovații tehnice. Un tur al fabricii cu vizualizare la 360 de grade, galeriile de imagini și nenumăratele videoclipuri oferă persoanelor interesate o introducere mai detaliată a fabricii și angajaților săi.

Despre CLAAS

CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 și unul dintre cei mai importanți producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Westfalia, este lider pe piața europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce privește un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodată, CLAAS este un nume de referință de top la nivel mondial în domeniul utilajelor agricole, producând tractoare, prese de balotat și utilaje agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informației de ultimă oră în ceea ce privește agricultura. Firma CLAAS are peste 11.400 de angajați la nivel mondial și a raportat o cifră de afaceri de 4,04 miliarde de euro în exercițiul financiar 2020.