Cel mai bun somelier din România este o femeie, Iulia Scavo

somelieri trofeu

Miercuri, 26 septembrie, la Hotelul Pullman din București a avut loc finala Trofeului Someleriei 2018. În finală au concurat 4 candidați, dintr-un total de 12 concurenți înscriși, după o prima etapă a competiției ce a avut loc la Hotel New Montana din Sinaia. Aceștia au venit la București pentru a demonstra juriului calitățile, pasiunea și abilitățile și pentru a încânta publicul cu un specatcol încărcat de pasiune. Probele propuse în finală au fost complexe și create special pentru a evidenția rafinamentul, experiența și pregatirea de top a celor patru finaliști: analiză meniu, degustare vin în orb, decantare și servire vin, precum și simularea interacțiunii dintre client și somelier în restaurant.

Meseria de somelier implică o anumită imagine a profesionistului în domeniu, cu o ținută aparte și vaste cunoștiințe în materie de vinuri. La ora actuală, multe restaurante și wine bars dispun de serviciile unui astfel de profesionist, iar accentul se pune nu doar pe cunoștiințele sale, ci și pe interacțiunea cu potențialul consumator. Un somelier din generația nouă este în primul rând un om dispus să împărtășească din cunoștiințele sale, să ofere o recomandare și să promoveze cultura vinului în rândul pasionaților acestei băuturi.

Somelierul trebuie să cunoască în detaliu tot ce ține de domeniul vinurilor, de la procesul de fabricare la metoda de depozitare corectă, asocierea vinului cu mâncarea, citirea corectă a etichetei precum și pașii care trebuie urmați în cadrul organizării unei degustări de vin. Este persoana care face selecția vinurilor bazându-se pe cunoștiințele proprii. Degustarea de vin reprezintă esența meseriei. Pentru o degustare ca la carte a vinului este important să fie utilizate toate simțurile, pentru a diferenția elementele care variază de la un vin la altul: culoarea, densitatea, consistența, buchetul sau tipul de struguri folosiți. Pentru a observa mai bine caracteristicile culorii vinului, se îndreaptă paharul către lumină, pentru a observa reflexiile culorii sau se pune o coală de hârtie albă în spatele paharului, pentru a admira intensitatea culorii.

O mare parte a procesului de degustare ține de simțul olfactiv, de identificarea diferitelor buchete pe care le are un vin. Pentru a elibera corect aromele vinului, se agită paharul cu mișcări circulare. În ceea ce privește simțul tactil, trebuie precizat că vinul trebuie sorbit, dar nu și înghițit. Se plimbă vinul prin gură pentru a simți compoziția sa: densitatea, tăria, catifelarea, aciditatea mai mare sau mai redusă. Pentru un gust desăvârșit, un vin bun trebuie să obțină echilibrul perfect între glucide, aciditate, tanin și alcool. Și auzul este pus la treabă pentru analiza temeinică a unui vin, în special în cazul vinurilor spumante. Pentru a fi identificate, cel mai mare ajutor îl oferă sunetul pe care îl eliberează sticla atunci când este deschisă.

După deliberări, juriul a desemnat cel mai bun somelier din România. Iulia Scavo este câștigătoarea marelui premiu din acest an, acordat de Alexandrion Group și Asociația Somelierilor din România (ASR). Ea a fost urmată de Marian Muntean, Filip Florian Zota și Ionuț Andrieș, clasați pe locurile I, II și III.

Iulia Scavo a absolvit Facultatea de Matematică și Inginerie din Lyon. Pasiunea pentru somelerie a fost mai puternică, fapt ce a dus la parcurgerea unor cursuri de specialitate și a unui master în marketingul băuturilor. De-a lungul timpului a reușit să cucerească peste 17 trofee la cele mai importante competiții de profil din lume. Pasiunea Iuliei este evidentă în modul în care aceasta vorbește despre somelerie: „Vinul este cultură, patrimoniu, vibrație dar și corpuscul condensat ce dă sete de cunoaștere. O lume întreagă se află într-un pahar de cultură, cu istorie, geografie, geologie, științe exacte, chimia noastră intrinsecă, rigoarea matematică a științei viti-vinicole, hazardul majestuos al naturii, dar și un spirit ce se asociază în mod fericit cu arta culinară. O sumă de elemente prețioase în care m-am regăsit pas cu pas de zece ani, pentru a mă pierde pentru totdeauna cu pasiune!”