Careul culturilor și careul de ași – Naturevo, Nufarm, Biocrop și Proinvest

careu GR

În data de 5 iunie 2018, în județul Giurgiu, în apropiere de localitatea Slobozia, la ferma domnului Viorel Vărzaru, s-a organizat prima ediție a manifestării “Careul Culturilor”. Companiile organizatoare – Naturevo, Nufarm, Biocrop și Proinvest – și-au prezentat produsele și soluțiile integrate dedicate fermierilor.

Au fost expuse participanților, în câmpul demonstrativ, cele mai noi pachete tehnologice de fertilizare, de la compania Naturevo și de protecție fitosanitară, asigurate de Nufarm, la culturile de rapiță, orz, grâu, triticale, floarea-soarelui și porumb, evidențiindu-se în același timp genetica performantă oferită de compania Biocrop și gama de mașini și utilaje agricole aflată în portofoliul firmei Proinvest. Cuvântul de bun venit a fost rostit de Ioan Enoiu, fondatorul companiei Naturevo.

Participanții la eveniment s-au convins de eficacitatea soluțiilor integrate oferite de companiile organizatoare, starea de vegetație a culturilor demonstrând fără echivoc acest lucru, mai ales într-un an agricol dificil din punct de vedere climatic. Organizatorii au structurat evenimentul în patru ateliere, câte unul pentru fiecare cultură: cereale păioase, rapiţă, porumb şi floarea soarelui.

La cultura de cerealele păioase, pachetul tehnologic de fertilizare Naturevo a fost următorul: fertilizarea de bază s-a realizat cu Novatec Classic, tratamentul de stimulare a semințelor a cuprins trei produse Rootip Basic, Kerafol și Fighter Phos –, iar fertilizarea fazială s-a realizat cu Amosulf NG.

„Pe lângă pachetul tehnologic amintit, la cultura de cereale păioase au fost planificate și s-au realizat încă cinci tratamente foliare aplicate în vegetație”, a spus Cristian Vlad, Manager Dezvoltare Piață la compania Naturevo.

Kerafol este un activator de creștere, antistres și cicatrizant. Produsul mărește viteza de diviziune și creștere a celulelor. Dintre avantajele produsului amintim: accelerează creşterea plantelor, ajută plantele să depăşească perioadele de stres, măreşte eficacitatea aplicării tratamentelor. Kerafol garantează o creştere echilibrată, în special în perioadele de stres (asfixia rădăcinilor, îngheţuri, îmburuienare etc.) şi determină reluarea rapidă a creşterilor vegetative.

Fighter Phos este un îngrăşământ şi potenţiator lichid cu fosfor şi potasiu, care măreşte rezistenţa la factorii de stres, îndeosebi cei hidrici, termici şi cei determinaţi de radiaţiile solare puternice. De asemenea, acest produs măreşte rezistenţa la infecţiile micotice şi bacteriene. Prin acţiunea sa sistemică, asigură parţial şi transportul altor substanţe de la suprafaţa frunzei către interior și îmbunătăţește activitatea substanţelor de contact.

Amosulf NG este un îngrășământ solid granulat ce conține azot sub formă amoniacală și ureică, având, de asemenea, în componență o cantitate mare de sulf.
Acest produs recomandat pentru toate tipurile de sol. Prezența inhibitorului N-Guard, un produs 100% natural, având la bază uleiuri vegetale, permite plantelor să absoarbă gradual și pe o perioadă mai lungă azotul. Nu trebuie neglijat efectul repelent asupra insectelor. De asemenea, se reduc pierderile din transformarea azotului.

La cultura de grâu, Nufarm a aplicat o schemă cu trei tratamente, administrate în următoarele fenofaze: al doilea internod, apariția frunzei stindard și sfârșitul înfloritului, tratamente care au vizat combaterea buruienilor și protecția împotriva bolilor și dăunătorilor. Prezentarea produselor companiei Nufarm a fost realizată de Irina Mitu, Director Regional de Vânzări.

Pentru controlul eficient al speciilor de buruieni dicotiledonate prezente pe solele de cereale păioase a fost administrat erbicidul sulfonilureic Accurate Extra, produs intrat recent în portofoliul Nufarm. Accurate Extra conține două ingrediente active (tifensulfuron și metsulfuron metil) care asigură combaterea rapidă a unui spectru larg de buruieni dicotile, putând fi aplicat atât în toamnă, în doză de 50 g/ha sau primăvara, în doză de 75 g/ha. Erbicidul împiedică reinfestarea cu buruieni a culturii, pentru o perioadă de până la 6 săptămâni, datorită efectului său remanent.

Riscul de dezvoltare a septoriozei (boală tot mai dificil de controlat) a fost înlăturat prin aplicarea la primul tratament a fungicidului Timpani pe bază de clorotalonil și tebuconazol, în doză de 2 l/ha. Timpani este un produs complex, cu acțiune dublă, de contact și sistemică și care datorită efectului multi-site al componenței clorotalonil, previne apariția rezistenței la septorioză. Următoarele două tratamente au avut ca obiectiv menținerea într-o stare fitosanitară bună a frunzelor din etajele superioare, pentru securizarea producției, precum și prevenirea apariției fuzariozei în vederea obținerii unor boabe cu parametri de calitate superiori.

Astfel, la apariția frunzei stindard s-a folosit pachetul Mystic Star (tebuconazol + azoxistrobin), care pe lângă efectul fungicid, a asigurat și o îmbunătățire a proceselor fiziologice ale plantei, prin stimularea fotosintezei și întârzierea senescenței. Prevenirea instalării fuzariozei, boală care poate afecta grav calitatea producției prin producerea de micotoxine, a fost realizată prin aplicarea fungicidul Mystic Pro cu triplă acțiune – contact, translaminară și sistemică –, care asigură o protecție de lungă durată.

Controlul dăunătorilor (Lema, Eurigaster etc) a fost obținut prin administrarea la ultimele două tratamente a insecticidului Kaiso Sorbie, în doză de 150 g/ha, un produs premium pe bază de lambda-cihalotrin, cu o formulare inovativă care permite eliberarea rapidă a substanței active, având efect de șoc asupra dăunătorilor. Produsul conține o cantitate redusă de solvent, iar acest lucru îl face mult mai sigur pentru utilizatori.

În ceea ce privește genetica, compania Biocrop are în portofoliu soiuri de grâu cu particularități excelente de panificație şi potenţial ridicat de producție, adaptate pedoclimatic şi cu randament superior în condiţii tehnologice variate. Amintim varietățile din câmpul demonstrativ: Combin (soi aristat, cu o plasticitate ecologică deosebită), Xerses (prezintă un conținut superior de gluten umed), Mobile (soi nou de mare productivitate, nearistat, cu înflorire timpurie) Maxence (soi nou de mare productivitate, nearistat, cu rezistență foarte bună la ger și toleranță ridicată fata de principalele boli) și Attraktion (o varietate care intră în faza de burduf foarte devreme).

Orzul de toamnă din portofoliul Biocrop este caracterizat prin capacitatea mare de producție, toleranță la boli și frângere, precum și prin adaptabilitatea pedoclimatică în condiții dificile. Semințele sunt de mare performanță, cu genetică de import de generație noua, testate si selectate astfel încât să răspundă foarte bine la provocările pieței locale. Saphira a fost varietatea prezentată la eveniment. Este un soi de orz cu 6 rânduri de boabe, cu un potențial de producție foarte ridicat și o foarte bună rezistență la frângere, atât în partea inferioară, cât și în partea superioară. De asemenea, a fost utilizat în câmpul demonstrativ și soiul de triticale Agrano.

Ioan Enoiu a expus pe larg programul tehnologic aplicat la cultura de rapiță. Deși în acest an cultura de rapiță a ridicat probleme mari fermierilor, în lotul de la Ferma Viorel Vărzaru cultura arată foarte bine și putem demonstra că dacă se respectă toate verigile tehnologice, pornind de la o agrotehnică adecvată și continuând cu aplicarea unui program de fertilizare și protecție adaptat la condițiile de climă și vegetație, rezultatele pot fi pe măsura așteptărilor, a spus Ioan Enoiu.

Administrarea produselor Naturevo s-a realizat astfel: fertilizare de bază cu produsul Novatec Classic, tratament de stimulare a semințelor pe bază de Rootip Basic, Kerafol și Fighter Phos, tratament aplicat în vegetație în toamnă (Evo Right 5 + Maturevo + Boro-ET), fertilizare fazială cu Amosulf NG și cinci tratamente foliare aplicate în vegetație în primăvară (T1: Evo Right 5 + Maturevo + Evobor; T2: Fighter Phos + Boro-ET + Energevo; T3: Wetcit + Kerafol; T4: Evo Right 5 + Kerafol + Maturevo; T5: Evopin).

Maturevo are un conţinut foarte ridicat în microelemente. Fosforul și potasiul asigură necesarul energetic al plantei în momentele critice, începând dinaintea înfloririi. Produsul măreşte rezistenţa la factorii de stres, îndeosebi la cei hidrici, termici şi la radiaţiile solare puternice. De asemenea, crește densitatea şi greutatea specifică a fructelor, mărind cantitatea şi îmbunătățind calitatea recoltei şi rezistenţa la transport şi depozitare.

Primul tratament, conform pachetului tehnologic de protecție Nufarm, a fost aplicat culturii de rapiță în toamnă, când plantele se aflau în faza de 4 frunze și a avut că țintă menținerea terenului curat de buruienile graminee și samulastra de cereale păioase, astfel încât dezvoltarea plantelor de rapiță să nu fie afectată. A fost utilizat erbicidul sistemic Gramin, pe bază de quizalofop etil, în doză de 1 l/ha, înainte de înfrățirea buruienilor graminee și a samulastrei.

Pentru protecția împotriva atacului de Phoma a fost aplicat fungicidul Mystic Super (tebuconazol), în doză de 0,5 l/ha, iar pentru reglarea proceselor de creștere și îmbunătățire a rezistenței la iernare, produsul Stabilan 750, în doză de 0,75 l/ha. Acesta asigură o bună dezvoltare a sistemului radicular și prin urmare o mai bună absobție a apei și a elementelor nutritive din sol. Pentru controlul Athalia s-a utilizat insecticidul sistemic Nuprid 200, în doză de 275 ml/ha, insecticid care acționează prin contact și ingestie asupra dăunătorilor și oferă o protecție de lungă durată.

În primăvară au urmat două tratamente, primul aplicat imediat ce a fost posibilă intrarea pe teren și a avut drept obiectiv combaterea gărgăriței tulpinilor prin folosirea insecticidul Kaiso Sorbie și de asemenea protecția împotriva bolilor prin utilizarea fungicidului Mystic Pro în doză de 1,25 l/ha. După scuturarea primelor petale s-a intervenit cu cel de-al doilea tratament din primăvară când s-au aplicat fungicidul Mystic Star și insecticidul Kaiso Sorbie.

Hibrizii de rapiță Biocrop răspund excelent la nevoile si provocările pieței, prin evoluția foarte bună, potențialul de producție ridicat, rezistența mare la boli și la temperaturi extreme, conținutul ridicat de ulei, sistemul radicular foarte bine dezvoltat și ramificarea puternică cu silicve pline si lungi. În plus, plantele sunt viguroase, iar pierderile sunt minime la recoltat datorită indehiscenței silicvelor. Varietățile de rapiță aflate în portofoliul Biocrop sunt Edimax CL, Tigris, Diffusion și Dynastie.

În ceea ce privește fertilizarea culturii de porumb, detaliile au fost oferite de Daniel Daia, director național vânzări Naturevo și Adrian Custură, director zonal vânzări Naturevo din județul Brăila. Pachetul tehnologic a fost următorul: fertilizarea de bază s-a făcut cu NovaTec Classic, iar  tratamentul de stimulare a semințelor s-a realizat cu Rootip Basic, Kerafol și Fighter Phos. Pentru fertilizarea în timpul perioadei de vegetație s-au utilizat produsele Evo Right 5, Kerafol, Rootip Basic și Energevo.

Energevo este un fertilizant foliar special, cu un conţinut foarte ridicat în microelementele necesare la culturile principale și o solubilitate ridicată. Fosforul asigură necesarul energetic al plantei în momentele critice, începând cu primele momente ale vegetaţiei, iar magneziul, ca şi component principal al clorofilei, asigură tinereţea aparatului foliar şi desfăşurarea normală a fotosintezei. Produsul măreşte rezistenţa la factorii de stres, îndeosebi la cei hidrici, termici şi radiaţii solare puternice. De asemenea, măreşte absorbţia selectivă din sol a elementelor nutritive, în special a fosforului și grăbeşte parcurgerea fazelor de vegetaţie.

 

Porumbul a avut o răsărire rapidă și uniformă, iar pentru combaterea întregului spectru de buruieni prezent pe solă s-a intervenit cu erbicidele aflate în portofoliul Nufarm, Kideka (1,5 l/ha) și Crew Ace (1,5 l/ha), când porumbul se afla în stadiul de 6-7 frunze” a spus Nina Cîrstei, Director Regional Nufarm zona Moldova.

Kideka este un erbicid foarte selectiv pentru cultura porumbului, pe bază de mesotrione, cu acțiune sistemică asupra buruienilor dicotile anuale răsărite, dar totodată și cu o acțiune antigerminativă asupra semințelor de buruieni prezente în sol. Reinfestarea este împiedicată o perioadă lungă de timp, după aplicarea erbicidului.

Crew Ace (nicosulfuron) a eliminat întregul spectru de buruieni monocotile, atât anuale cât și perene. Unul dintre avantajele majore ale celor doua erbicide este acela că pot fi aplicate până într-o fază mai avansată de vegetație a porumbului, respectiv până la 8 frunze, fără probleme de fitotoxicitate.

Reprezentantul Biocrop, Ionel Florea, a subliniat că hibrizii de porumb din portofoliu sunt caracterizați de rezultate productive și calititative bune, rezistență la boli și dăunători, precum și prin toleranță crescută la secetă. Movanna este un hibrid cu potențial de producție foarte ridicat, cu un conținut ridicat de amidon și pretabil la semanat timpuriu, Roberto prezintă o calitate excelentă pentru morărit, fiind un hibrid timpuriu, sticlos, cu un indice de plutire foarte bun, iar Torrano se recoltează ușor, prezentând multiple întrebuințări: boabe, siloz și biomasă. Un alt hibrid de porumb reprezentativ pentru portofoliul Biocrop este Thriller.

În cazul culturii de floarea-soarelui, programul cu produse speciale Naturevo a cuprins Novatec Classic cu o aplicare de 150 kg/ha, în etapa de fertilizare de bază, iar tratamentul de stimulare a semințelor s-a realizat cu Rootip Basic, Kerafol și Fighter Phos. Pentru fertilizarea fazială s-a aplicat produsul Amosulf NG, iar combaterea buruienilor în postemergență s-a efectuat cu produsele Kerafol și Evo Right 5. Ca tratamente de stimulare s-au folosit produsele Evo Right 5, Kerafol, Rootip Basic și Energevo.

În prezentarea susținută de Florian Lazăr, directorul tehnic al Naturevo, a fost pus un accent deosebit pe utilizarea îngrășămintelor de sol cu eliberare treptată și controlată și a beneficiilor lor.

Controlul eliberării îngrășămintelor se referă, în general, la azot. Studiile se referă în mod deosebit la azot, pentru că acesta reprezintă pivotul în jurul căruia se «învârt» celelalte macro și microelemente, precum și activitatea microbiologică din sol. Azotul este în antagonism cu K, B, Cu, Ca și în interacțiune directă cu Mg și P. Eliberarea controlată se întâmplă atunci când mecanismele de eliberare a azotului sunt reglate prin intermediul enzimelor, bacteriilor sau produselor sintetizate care influențează activitatea microbiologică și enzimatică. În cazul îngrășămintelor din portofoliul Naturevo, sunt produsele care conțin inhibitori de nitrificare: DMPP – NovaTec Classic.

Eliberarea treptată se realizează atunci când azotul se eliberează printr-o peliculă de diferite tipuri, pe o anumită durată, în funcție de grosimea și permeabilitatea ei, viteza de degradare fiind încetinită în funcție de temperatură, umiditate, pH ș.a.  În cazul îngrășămintelor din portofoliul Naturevo, sunt produsele cu pelicula Nguard cum ar fi Amosulf NG. Eliberarea treptată a azotului permite deopotrivă și creșterea cantităților de potasiu, fosfor, calciu, bor, magneziu, cupru absorbite din sol”, a menţionat Florian Lazăr.

Ramona Sârbu, director zonal vânzări Naturevo Călărași, a oferit informații suplimentare despre modul de acțiune a produsului NovaTec Classic și rezultatele obținute de clienții care utilizează acest produs în culturile lor.

Hibrizii de floarea soarelui Biocrop înregistrează o uniformitate remarcabilă a plantelor în lan și o toleranță bună la boli. Portofoliul companiei Biocrop cuprinde patru hibrizi cu tehnologie Clearfield şi oferă fermierilor posibilitatea de a selecta cel mai potrivit tip de sămânță pentru condițiile pedoclimatice specifice zonei. Hibridul de generaţie nouă 13MS201 este tolerant față de mană și de rasele de Orobanche A-H (OR8). Un alt hibrid descris a fost Duet. Acesta prezintă un conținut ridicat de acid oleic, este tolerant față de mana florii soarelui (prezintă gena PL 6) și are, de asemenea, o foarte bună stabilitate a producțiilor în condiții pedoclimatice foarte variate.

La finalul vizitei în câmp, compania Proinvest a prezentat performanţa utilajelor pe care le comercializează. Producătorii agricoli au putut afla informaţii despre combina Claas Lexion 750 Tier 4, tractoarele Claas Arion 550, Claas Arion 630, Claas Axion 950 Cmatic şi Claas Xerion 5000 Trac Tier 4f, precum şi  despre presa paralelipipedică Class Markant 55 cu performanţe ridicate şi fiabilitate în utilizarea intensivă. De la Lemken a fost prezentat plugul reversibil purtat LEMKEN Juwel 7 3+1 N 100, iar de la  Amazone, distribuitorul de îngraşăminte AMAZONE ZA-M 2000 Special Profis, maşina de erbicidat autopropulsată Amazone Pantera 4502 H şi semănătoarea de plante păioase, tip purtat, cu lăţime de lucru  de 4 m, Amazone D9 4000 Super 33.

„Aici, la ferma lui Viorel Vărzaru prezentăm aproape toată gama de tractoare Claas, pornind de la cele de 100 CP până la cele de 550 CP. Pentru variantele Claas Arion 550 şi Claas Xerion 5000 Trac Tier 4f, dedicate anului centenar, venim cu pachete promoţionale şi cu o extensie de 3 ani garanţie. De asemenea, avem aici şi combina Claas Lexion 750 Tier 4, cel mai vândut model din gamă, cu performanţe foarte bune. Maşina de erbicidat autopropulsată Amazone Pantera 4502 H, semănătoarea de plante păioase Amazone D9 4000 Super 33, pentru care vom avea în toamnă o ofertă specială, completează portofoliul nostru comercial.

Doresc să precizez că pe lângă utilaje, împreună cu partenerii noştri, venim şi cu oferte de finanţare, respectiv cu dobânzi de 1,99%. La tractoarele mai mici avem dobânzi de 1% pe perioade de timp mai scurte. Condiţiile sunt foarte avantajoase, pornind de la avans zero până la o perioadă de finanţare de maximum 7 ani cu plata anual în două rate semestriale. Fermierii sunt interesaţi de utilajele comercializate de compania Proinvest, fiind foarte mulţumiţi de performanţele obţinute”, a precizat Gheorghe Bălăceanu, directorul de vânzări al companiei.

La rândul său, Andreea Hîncu, director de marketig, a subliniat cât de importante sunt şi celelalte departamente ale companiei Proinvest. “Pe lângă activitatea de comercializare a maşinilor şi utilajelor agricole avem şi partea de service şi piese de schimb. În companie sunt foarte bine reprezentate cele două, având în vedere că oferim piese de schimb în timp util şi sevice de calitate. Compania Proinvest beneficiază de o echipă de specialişti foarte bine pregătită atât pe segmentul de vânzări cât şi pe cel de service, ceea ce este foarte important pentru a răspunde prompt tuturor solicitărilor din teren. Din acest considerent şi referinţele fermierilor, beneficiarii produselor şi serviciilor noastre, sunt foarte bune.

În sectorul nostru de activitate nu este important doar să comercializăm utilaje şi echipamente agricole. Se spune că prima vânzare o face vânzătorul, iar pe a doua sevice-ul. De aceea, îmi permit să îi sfătuiesc pe pe producătorii agricoli să folosească cu încredere produsele comercializate de Proinvest, care au tradiţie şi performanţe dovedite în timp, fiind branduri consacrate”, a menţionat Andreea Hîncu.

În încheierea evenimentului de la ferma domnului Viorel Vărzaru a avut loc o conferinţă de presă prezidată de reprezentanţii companiilor organizatoare, care au oferit jurnaliştilor informaţii suplimentare despre activitatea din sectorul agricol.