BIOROMSIL – Probiotic pentru însilozarea furajelor de calitate

Romvac Bioromsil 800

Perioada de vară este sezonul în care fermierii și crescătorii de animale pregătesc rezervele de hrană pentru sezonul rece. Unul dintre cele mai importante furaje folosite de bunii crescători de animale pe tot parcursul anului este silozul. Acesta este, de fapt, un furaj obținut din plante verzi, mărunțite prin tocare și murate, în urma fermentației acidolactice. Această fermentație acidolactică se poate produce în mod natural, datorită florei microbiene  care este alcătuită din drojdii și bacterii și existentă pe suprafața plantelor, însă cele mai bune rezultate se obțin prin utilizarea unor culturi bacteriene specializate folosite la însilozare. Compania Romvac a venit în sprijinul crescătorilor de animale cu produsul BIOROMSIL,  probiotic și auxiliar tehnologic pentru însilozare, compus dintr-un amestec din părți egale de germeni vii de Enterococcus faecium și Lactobacillus plantarum, minim 1 x 109 germeni vii/ml de produs. Acest amestec de germeni reprezintă de fapt “maiaua” pentru accelerarea procesului de fermentație în timpul însilozării.

Beneficiile aduse de Bioromsil

Din seria beneficiilor aduse de utilizarea produsului BIOROMSIL amintim scăderea rapidă a pH-ului sub 4,5 a silozului, prin intensificarea fermentației acidolactice a zaharurilor din plante și creșterea conținutului în acid lactic, accelerarea maturării silozului prin reducerea perioadei de fermentare și eficiența conservării proteinelor, asigurarea calității organoleptice crescute a silozului, crescând palatabilitatea și digestibilitatea acestuia, dar și asigurarea unei flore probiotice benefice în tubul digestiv al animalelor, pe toată perioada de consum a silozului, inhibând dezvoltarea florei patogene cu E. coli sau Salmonella spp..Totodată, datorită utilizării produsului BIOROMSIL, prin acidifierea rapidă a silozului pe cale naturală, se inhibă dezvoltarea florei de putrefacție, a mucegaiurilor și se stopează fermentația butirică, reducându-se pierderile datorate degradării. BIOROMSIL este un produs biologic natural, apatogen, atoxigen pentru animale, produs care îmbunătățește producția animalelor furajate prin creșterea conversiei hranei și o mai bună asimilare a acesteia, asigură produse animaliere de calitate, “bio”, fără reziduuri de antibiotice cu efecte secundare negative, nu are efecte adverse asupra lanțului trofic  și nu poluează mediul. Produsul se prezintă ca un lichid tulbure, de culoare galben – brun, culoare provocată de prezența germenilor în suspensie. Prin conservare mai îndelungată, în condiții de refrigerare, între +4 și  + 8  ̊C, lichidul are tendința de limpezire, prin depunerea germenilor la fundul recipientului.

Modul de utilizare

Modul de utilizare al produsului BIOROMSIL presupune agitarea puternică a acestuia, în vederea omogenizării conținutului și diluarea sa în  raport de 1/10, adică în 9 litri apă se adaugă câte 1 litru de produs. Se amestecă bine și se pulverizează peste fiecare nou strat de furaj supus însilozării. O cantitate de 10 litri de produs se diluează pentru 20 tone de furaje.

Recomandări în utilizarea produsului

Pentru o cât mai bună administrare a produsului și pentru utilizarea corectă a acestuia,  specialiștii de la Romvac Company S.A. recomandă ca plantele furajere să fie recoltate în faza optimă de producție, calitativ și cantitativ, materialul vegetal trebuie tocat la 3 – 5 cm; după pulverizarea produsului, fiecare strat de furaj va fi bine tasat pentru asigurarea anaerobiozei și intensificarea fermentației; celula de însilozare se va umple într-un timp relativ scurt, de maxim 1 săptămână; silozul va fi acoperit cu o folie de polietilenă sau cu o prelată de cauciuc pentru menținerea anaerobiozei, stimularea fermentației la rece și păstrarea valorii nutritive a furajului însilozat, iar la finalul procesului se vor așeza cauciucuri uzate sau alte greutăți peste folie, pentru tasare și o mai bună conservare a furajului.

 

Cercetător științific

Ing. Bioteh. Valentina Filip

Romvac macheta 1200