Belchim a lansat în România produsul Onyx, un erbicid inovator pentru cultura de porumb

Belchim team

Belchim Crop Protection România a început sezonul comercial 2018 cu o lansare, cea a erbicidului pentru porumb Onyx.

Belchim Crop Protection activează în România din anul 2010, subsidiara locală oferind beneficiarilor români experienţa de 30 de ani a companiei multinaţionale din care face parte. Scopul companiei este să susţină fermierii în activitatea lor şi să le pună la dispoziţie tehnologie performantă şi soluţii avansate de protecţie a plantelor.

Cei peste 150 de parteneri și colaboratori prezenți la eveniment au petrecut câteva ore în care au descoperit istoria companiei Belchim, perspectivele de dezvoltare pe termen mediu și lung precum și caracteristicile și avantajele noului produs, erbicidul Onyx.

Dorin Pop, Director Marketing și Dezvoltare Belchim România, Bulgaria și Republica Moldova, a deschis evenimentul punctând experiența Belchim în Europa. „Având o abordare orientată către protecţia plantelor, Belchim vine în sprijinul cultivatorilor şi dezvoltă soluţii care răspund nevoilor acestora. Belchim are capacitatea de a reacţiona rapid şi demarează de timpuriu proceduri de înregistrare pentru a avea întotdeauna pregătite noi soluţii tehnice care să rezolve problemele de pe piaţă. Obiectivele companiei sunt extinderea ariei de utilizare a produselor, achiziţia de noi substanțe active şi produse specializate după obţinerea brevetelor, dezvoltarea gamei de produse bio. Belchim investeşte în produse pentru o agricultură durabilă şi contribuie la aceasta printr-o ofertă adaptată la evoluţia pieţei.”

Totodată reprezentantul Belchim România a prezentat aspecte importante ale problematicii securității alimentare la nivel global, amintind în context standardele ridicate de siguranță impuse la nivel european în ceea ce privește omologarea și aplicarea produselor de protecția plantelor.

Frederic Charpentier, General Manager pentru Nordul, Estul și Sudul Europei Belchim Crop Protection, a prezentat invitaților elementele esențiale ale portofoliului de produse, punând un accent deosebit pe evidențierea celor cinci categorii de molecule, respectiv de substanțe active. Expertul Belchim a subliniat un aspect important și anume: “Cunoaştere detaliată a eficacităţii şi selectivităţii unui produs împreună cu dezvoltarea de tehnici de livrare a produselor, profilul de compatibilitate şi alte trăsături unice ale unei molecule sunt toate importante pentru succesul unui produs de protecţie a plantelor. Investigaţia amănunţită a modului de acţiune şi caracteristicile produselor noas­tre se efectuează în laborator şi în studii experimentale”.

Ultima prezentare a aparținut Directorului de Culturi de Primavară Belchim Crop Protection, Gilles Deschomets. Acesta s-a referit pe larg la proprietățile erbicidului Onyx. Produsul este unul de contact, substanța activă fiind reprezentată de piridat cu o concentrație de 600 de grame per litru. Substanța activă este singurul reprezentant al familiei phenyl-pyridazines (grupa HRAC C3), omologat la specia porumb. Datorită caracteristicilor de formulare, produsul aplicat penetrează rapid cuticula frunzei. Fiind un inhibitor al fotosintezei, stopează creşterea buruienii imediat, frunzele se îngălbenesc, se brunifică, iar apoi survine moartea (procesul se iniţiază de la marginea foliolelor).

Fenofaza de creştere activă a buruienilor favorizează absorbţia piridatului, aplicarea optimă fiind atunci când plantele din flora spontană se află într-o fază incipientă de dezvoltare de maxim 2-3 frunze.

Doza trebuie adaptată în funcţie de stadiul de dezvoltare al buruienilor, iar numărul de aplicări este influențat de valurile de germinare şi răsărire ale buruienilor. Tratamentul se efectuează la o umiditate mai mare de 70% şi temperaturi cuprinse între 15°C şi 25°C, intervalul de timp necesar după tratament până la ploaie fiind de aproximativ 5 ore.

Dintre punctele forte ale erbicidului Onyx amintim: efect “booster” în amestec cu produsul Temsa SC, eficacitate rapidă (între 7-10 zile), prin contact, un spectru larg de combatere a buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate în primele faze de vegetaţie cu efect excelent asupra buruienilor problemă ca Amaranthus retroflexus, Solanum nigrum, Atriplex patula și nu în ultimul rând faptul că produsul este selectiv pentru culturile de porumb boabe, porumb siloz, porumb zaharat şi loturi semincere.

Onyx este partenerul ideal în programele agrotehnice antirezistenţă de combatere a buruienilor monocotiledonate (cu Samson Extra 6OD – un erbicid postemergent pentru porumb, cu substanţa activă nicosulfuron) şi dicotiledonate (cu Temsa SC, un produs cu un ridicat nivel de selectivitate, având ca substanță activă mesotrione). Doza recomandată este de 1,5 l/ha aplicare unică și de 0,75 l/ha în cazul administrării fracționate. Se aplică postemergent la 2-8 frunze ale culturii de porumb și 2-4 frunze (maxim 6 frunze) ale buruienilor.

Succesul Belchim de până acum reprezintă un punct solid de pornire în dezvoltarea companiei pe o piață în continuă creștere, așa cum este cea din România.

Reporterul Business Press Agricol a stat de vorbă cu invitaţii prezenţi, care şi-au exprimat aprecierea faţă de produsele companiei Belchim Crop Protection.

Inginerul Constantin Pintilii, fermier şi distribuitor din judeţul Iaşi, ne-a declarat: „Avem activitate de productie în Iaşi pe o suprafaţă de 1300 de hectare, pe care cultivăm grâu, orz, porumb, floarea soarelui, soia, orzoaică de primăvară şi culturi pentru consum.

De asemenea, avem şi o reţeaua de distribuţie, având 15 ani vechime în această activitate. Colaborarea cu Belchim am început-o în anul 2017 şi pot spune că este una care promite, compania fiind un partener extrem de serios, ce deţine produse de calitate şi cu eficienţă în culturile agricole. Avem şi un depozit de cereale, cu o capacitate de 10 mii de tone, oferind astfel şi servicii de depozitare.

 În culturile noastre am folosit produsele companiei Belchim, mai exact Samson şi Temsa şi suntem extrem de mulţumiţi. Aşteptăm cu încredere să testăm noul erbicid Onyx. Le urez colegilor fermieri să aibă producţii bune şi preţuri pe măsură şi le recomand să folosească cu încredere produsele Belchim. Felicit compania pentru un eveniment de excepţie!”

Fermierul Costel Ionel, inginer agronom din localitatea Focşani, jud. Vrancea, a spus: „Societatea noastră are 3 acţionari şi ne desfăşurăm activitatea în domeniul agricol. Cultivăm o suprafaţă de 1400 de hectare de teren, dintre care 500 ha cu grâu, 500 ha cu porumb, 150 ha cu floarea soarelui, 100 ha cu orz şi 150 ha cu soia.

Particip cu interes la aceste evenimente pentru că sunt instructive şi venim în contact cu tot ce este nou. Sunt convins că noul produs Onyx va fi la fel de eficient ca şi Temsa sau Samson.

Doresc să urez mult succes echipei Belchim, iar colegilor mei le recomand să folosească produsele companiei pentru a se bucura de rezultate cât mai bune. Felicitări Belchim pentru un eveniment reuşit şi mult succes presei agricole, care este mereu alături de noi!”