Ample lucrări de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, în judeţul Iaşi

irigatii iasi

Ministrul Petre Daea s-a deplasat joi, 28 februarie 2019, în județul Iași, pentru a constata stadiul lucrărilor de reabilitare la amenajarea de irigaţii Tabăra Trifeşti Sculeni (Sud Soloneț), o investiție în valoare de 28.738.488 leice deservește o suprafață de 4.243 ha. Obiectivul de investiții face parte din Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații. Alături de ministrul Daea au participat la acțiune directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Barbu, precum și autoritățile locale și fermieri din județul Iași.

Cu această ocazie, ministrul a declarat: ”La anumite obiective de investiții lucrările sunt avansate, termenele de punere în funcțiune vor fi respectate, iar în unele cazuri vor fi încheiate lucrările, sau chiar mai devreme. Pentru această lucrare se prefigurează ca termenul de punere în funcțiune să fie respectat, vorbim în acest caz de 1 ianuarie 2020. Este un lucru formidabil și la nivelul țării suntem peste tot în acțiune. Guvernul României a aprobat în urmă cu două săptămâni un act normativ prin care vom prelua Canalul Siret Bărăgan de la Ministerul Apelor și Pădurilor. Va fi introdus în reproiectare pentru că sunt necesare unele modificări față de gândirea tehnică inițială, în așa fel încât anul acesta să putem face toate documentațiile, iar de anul viitor să ne apucăm efectiv de lucrări la canalul acesta magistral, extraordinar de important”.

În cadrul Stației de bază SPA Soloneţ se vor efectua următoarele lucrări de reabilitare: înlocuirea a 12 agregate de pomparerefacerea consolidării de mal de la priza de apăînlocuirea conductelor de aspirație și a celei de refulareînlocuirea echipamentelor, a instalațiilor hidromecanice și a instalațiilor auxiliare. Vor fi înlocuite, de asemenea instalaţiile electrice (sistem de bare și tablou) de la posturile de transformare şi a tablourilor generale de distribuție din stație. Stația de repompare SRP 1 va beneficia de următoarele îmbunătățiri: înlocuirea a 4 agregate de pomparea echipamentelor şi instalaţiilor hidromecanice(conducte metalice, vane, clapeţi, compensatori, alte confecţii metalice şi armăturile necesare), precum și înlocuirea conductelor de aspiraţie şi refularerefacerea instalațiilor de distribuție. De asemenea, va fi reabilitată și clădirea stației.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a adăugat că până în anul 2020 vor fi amenajate pentru a fi irigate două milioane de hectare, conform Programului de Guvernare. În prezent sunt 40 de șantiere de amenajare a sistemelor de irigații, ministrul adăugând că dorește să mai înființeze alte 30: ”Vom ajunge la 70 de șantiere în sistemul de irigații în toată țara, acolo unde au fost sisteme de irigații iar acum sunt într-o anumită stare de degradare şi nu mai au posibilitatea folosirii cu randament convenabil. (…)

Dăm si apa gratuit, în așa fel încât să putem ajunge cu acest factor de vegetație la rădăcina plantelor şi să obținem producții pe care România le speră, fermierii lucrează pentru ele, iar Guvernul acordă sume importante.