În data de 27 februarie, agenția TMT PR a organizat la Hotelul World Center Trade din Bucuresti, cea de a III-a ediție a Conferinţei „Agricultura de Precizie”, în prezenţa a numeroși fermieri și specialiști din domeniul agricol.
Celebrând performanța și curajul de a investi în inovație, forumul a reunit peste 200 de participanţi: invitați internaționali, companii din agribusiness și furnizori de soluții smart pentru agricultură, fermieri de top din cultura mare, zootehnie și horticultură, ce însumat exploatează peste 200.000 de hectare.
Pentru prima dată în cadrul evenimentului, a fost organizată şi o gală de premiere, fiind recunoscute astfel şi meritele unor fermieri români progresiști, care au reușit cu ajutorul tehnologiei să reducă costurile și să producă mai mult cu aceleași resurse.
De asemenea, cu ocazia forumului, a fost lansat și grupul de Facebook AGRICULTURA DIGITALĂ RO, o comunitate virtuală unde agenția TMT PR va posta noutățile din domeniu și va genera discuții pe tema agriculturii digitale în România. Grupul este deschis tuturor companiilor și fermierilor interesați de subiectul agriculturii viitorului.
Evenimentul dedicat viitorului agriculturii românești a adus în atenţie ideile europene și cele mai noi inovații tehnologice oferite fermierilor din România, având ca obiectiv creșterea competivității și a productivității acestora.
Printre vorbitorii conferinţei s-au numărat Tobias Capuzzo, Project Manager, COPA-COGECA, Jacob van den Borne, fermier olandez aplicator de precizie, Bogdan Chirvăsuţă, Business Manager The Climate Corporation, Viorel Marin, coordonator Cluster Regional Europa de Sud – Est, Lucian Buzdugan, Preşedinte C.A. Agricost, Florin Constantin, Fondator Agxecutive, Georgeta Dicu, cercetător Expert Agribusiness, Ştefan Stănescu, Fondator AgriSo și alții.
În cadrul conferinței s-au dezbătut şi subiectele legate de beneficiile aplicării tehnologiei în agricultură, oferindu-se totodată și exemple practice, iar expoziția prezentată de organizatori a reunit furnizori de soluții și servicii dedicate tehnologizării și dezvoltării fermelor.
Invitat special al evenimentului a fost fermierul Jacob van den Borne, membru în grupul de lucru dedicat agriculturii de precizie din cadrul EIP AGRI – Comisia Europeană şi unul dintre pionerii agriculturii de precizie din Olanda. Agricultorul, care are o exploatație de cartof de 550 de hectare, a explicat cum a reușit cu ajutorul tehnologiilor de precizie să-și estimeze producția cu o acuratețe de 90%.
Conferinţa Agricultura de Precizie a avut ca principale teme de discuţie: “Digitalizarea industriilor, prioritatea PAC 2021 – 2027 şi cum poate lua România startul corect”, “Perspectiva europeană asupra digitalizării agriculturii, implicarea României în schițarea viitorului agriculturii de precizie în UE”, “Modele şi tehnologii, exemple de bună practică din România și UE – fermieri vizionari, aplicatori ai tehnologiilor de precizie în sectorul vegetal, horticol și zootehnic”, “Strategii de digitalizare ale unor țări cu tradiție în agricultură, soluții de finanțare, tehnologii, exemple de bună practică”, “Implicarea companiilor din România în procesul de dezvoltare al AP”, “Provocări și soluții în digitalizarea fermelor, inovația și cercetarea ca motor al performanței, impactul tehnologiei asupra forței de muncă în agricultură: despre oameni și roboți” şi “Noutăți, tendințe tehnologice și metode de punere în practică a inovațiilor în sectorul vegetal, horticol și zootehnic”.
Momentul special al Conferinţei „Agricultura de Precizie” l-a constituit premierea fermierior români care aplică cele mai moderne tehnologii de precizie.