“Agricultura este o provocare pentru femeile care aspiră la o carieră în acest domeniu!”

“Modelele care pot ajuta tinerele generații sunt femeile de succes din jurul nostru!”

De vorbă cu Alina Petrea, director de marketing Saaten Union România și director de produs Rapool România și Cornelia Pistol, manager de produs cereale păioase și leguminoase Saaten Union România

„O femeie puternică poate fi, cu siguranță, şi o femeie de carieră. Principalele calităţi pe care o femeie de carieră le posedă sunt perseverenţa, integritatea, seriozitatea, dar şi determinarea de a-şi depăşi uneori propriile limite. Pentru a-ți atinge întotdeauna obiectivele şi a demara proiecte de succes este foarte important să ieşi din zona de confort. Implicarea, capacitatea de a-ţi asuma responsabilităţi şi orientarea spre dezvoltare sunt factori importanţi, care suprimă cele două cuvinte: nu pot”, a declarat Alina Petrea.

„În opinia mea, femeia de carieră trebuie să aibă încredere în forțele proprii, să aibă curajul în a-și asuma obiective înalte, să fie organizată și perseverentă. De-a lungul timpului, femeile au dovedit că pot fi buni manageri, având în jurul nostru nenumărate modele care au construit afaceri de succes. Agricultura a devenit un segment din ce în ce mai competitiv, iar pentru a face performanță ai nevoie de cunoștinte solide, dar și de o mare pasiune pentru acest domeniu”, a adăugat Cornelia Pistol.

„Consider că nu există un secret sau o rețetă a succesului pentru a fi manager în agribusiness. În general, un bun manager trebuie să fie în primul rând un lider, o sursă de inspirație și omul care generează încredere echipei pe care o coordonează. Un alt aspect foarte important este profesionalismul cu care gestionează situațiile limită pe care le întâmpină de-a lungul timpului.

În ceea ce privește strict domeniul agribusiness, acesta este în plină expansiune și fiecare an vine cu noi provocări și situații, uneori greu de prevăzut, martor fiind anul 2020, cu totul atipic, în care ne-am confruntat atât cu pandemia provocată de noul Covid-19 cât și cu seceta care a afectat culturile de toamnă, dar și pe cele de primăvară în procent destul de ridicat”, a spus Alina.

„Nu cred ca există un secret al succesului. Unul dintre criteriile de bază este perfecționarea continuă, dar și foarte multă munca și implicare. Pentru a excela în orice domeniu trebuie să dai dovadă de corectitudine, perseverență, învățare continuă și poate cel mai important, să ai o mare putere de adaptabilitate”, este de părere Cornelia.

„Elementele care stau la baza unei funcții de conducere sunt integritatea, implicarea, abilitățile de comunicare și empatia. În plus, consider că un manager trebuie să aibă capacitatea de a anticipa. Totodată, este necesar ca el să fie în permanență la curent cu toate informațiile din sectorul său de activitate”, menționează Alina.

„În ceea ce privește particularităţile care definesc funcţiile de conducere, cred că pe primul loc ar trebui să punem munca în echipă, pentru că, întotdeauna, de aici vin cele mai bune rezultate. Omul ar trebui să reprezinte unul dintre cele mai importante investiții în cadrul unei organizații, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Adaptabilitatea este o altă caracteristică importantă pentru un bun coordonator, având în vedere evoluția agriculturii din ultimii ani: digitalizarea, schimbările climatice, agricultura sustenabilă și multe alte aspecte”, spune Cornelia.

„Indiferent de domeniul pe care îl alegi, condimentele cheie trebuie să fie pasiunea și dragostea pentru tot ceea ce întreprinzi. Agricultura, cu siguranță, este o provocare pentru femeile care aspiră la o carieră în acest sector de activitate, o lume în general a bărbaților, în care femeile au reușit în ultimii ani să se impună prin profesionalism și implicare”, conchide Alina Petrea.

„Pentru că este luna martie, luna femeilor, vreau să mă adresez doamnelor și domnișoarelor care vor să aibă o carieră în agribusiness. În primul rând, este important să se gândească foarte bine ce își doresc de la viitorul lor profesional, fără să lase lucrurile la voia întâmplării. Femeile trebuie să aibă curaj și să-și stabilească targete, uneori chiar mărețe. Modelele care pot ajuta tinerele generații sunt femeile de succes din jurul nostru. Acestea au încredere în forțele proprii, sunt creative și știu foarte bine să-și organizeze și viața personală”, a concluzionat Cornelia Pistol.