Agra Asigurări lansează polița Sfeclă de Zahăr Universal, subvenționabilă de AFIR prin Submăsura 17.1

Agra Asigurări își extinde oferta de portofoliu cu un nou produs specializat pentru asigurarea culturilor de sfeclă de zahăr. Începând cu anul 2021, Sfeclă de Zahăr Universal acoperă pierderile cantitative și de randament de zahăr ale plantelor, produse de particule de nisip sau pământ antrenate de vântul puternic, grindină, îngheț, ploi torențiale prin daune produse de spălarea solului sau crustă, precum și daunele produse de dăunătorii specifici ai culturii. Polița de asigurare este subvenționabilă prin Submăsura 17.1, program prin care fermierii își pot recupera de la AFIR până la 70% din costul primei eligibile de asigurare.

Sfecla de Zahăr Universal reprezintă un produs de asigurare complex, menit să vină în sprijinul fermierilor români în lupta cu multiplele riscuri care le pot afecta culturile de sfeclă de zahăr.

Culturile de sfeclă de zahăr necesită o atenție deosebită din partea producătorilor, de la plantare și până la recoltare, pe tot parcursul sezonului agricol primăvară – toamnă. Având în vedere timpul îndelungat necesar cultivării și schimbările meteorologice frecvente din această perioadă, sfecla de zahăr poate  fi considerată una dintre cele mai sensibile culturi, iar riscurile asumate de producători sunt semnificative. În acest sens, Agra Asigurări își propune să vină în întâmpinarea nevoilor producătorilor români, printr-un proces simplu și nebirocratic.

“Acest produs de asigurare este unic pe piața din România întrucât asigură una dintre culturile naționale importante împotriva unui număr complex de riscuri, iar noutatea este adusă de faptul că acoperim și pagubele generate de dăunătorii specifici. Ne dorim să fim aproape de fermieri și să îi sprijinim să-și protejeze culturile și munca depusă”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurări România.

Conform unui raport realizat de MADR și Institutul Național de Statistică, în România se cultivă sfeclă de zahăr pe o suprafață de peste 22 de mii de hectare. Producția totală înregistrează o tendință de scădere în ultimii ani datorită schimbărilor climatice și importurilor, iar acest fapt subliniază necesitatea sprijinirii fermierilor români care cultivă sfeclă de zahăr. Zone geografice reprezentative pentru această cultură sunt județele Mureș, Alba, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Iași, Neamț, Vaslui și Brăila, din jurul celor două fabrici de zahăr de la Luduș și Roman.

În situația producerii daunei, fermierii sunt despăgubiți de la plafonul de 7.000 de lei, cu posibilitatea de majorare a despăgubirii de la 10% cu până la 50% din suma asigurată inițial, din 10 în 10 puncte procentuale.

Modelul de evaluare a daunelor adoptat de către Agra Asigurări se bazează pe eficiență, având scopul de scurtare a timpului de la avizarea unei daune și până ce asiguratul își primește banii în cont. Evaluarea pagubelor produse de riscurile asigurate este transparentă și se realizează de către o echipă de evaluatori,  formată din ingineri agronomi, sau fermieri activi, împreună cu fermierul.

Plata daunelor se realizează în maxim 30 de zile de la semnarea protocolului final de daună. Despăgubirea daunelor apărute în urma atacului dăunătorilor specifici culturii asupra plantelor aflate în curs de răsărire sau al plantelor răsărite, este un element unic în ceea ce privește asigurările agricole existente la acest moment în piață.

Despre Agra Asigurări

Societatea de asigurări Österreichische Hagelversicherung a fost fondată în anul 1947 în Austria, la inițiativa fermierilor de către companiile de asigurare austriece. Datorită experienței exclusiv în domeniul agricol, Agra Asigurări este una dintre puținele companii de asigurări din Europa care are în portofoliu o asigurare pentru secetă încă din anul 2000.

Odată cu deschiderea sucursalei locale din România în 2016,  asigurarea riscului de secetă este disponibilă acum și pentru fermierii români, alături de acoperirile standard pentru grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială și îngheț.