Asociaţia Producătorilor de Porumb din România a organizat şi în acest an evenimentul Ziua Porumbului în cele două locaţii consacrate: la Orezu, judeţul Ialomiţa, pe data de 10 septembrie şi la Târgu Frumos, judeţul Iaşi, pe data de 17 septembrie.
Cea de a XI a ediţie a manifestării Ziua Porumbului desfăşurată la Orezu, județul Ialomița, sub moto-ul “Viitorul Porumbului Profit sau Provocare?” a fost organizată de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România şi societatea Elsit Com, având ca partener principal compania Bayer. Evenimentul s-a desfăşurat în condiții deosebite, respectându-se regulile de distanțare socială impuse de starea de alertă.
Business Press Agricol şi Cotidianul Agricol au avut alături de celelalte publicaţii de profil calitatea de partener media în eveniment, drept pentru care redactorii publicaţiilor prezenţi şi la această ediţie au prezentat informaţii la cald despre ceea ce s-a discutat în cadrul dezbaterilor.
Producția medie, 2162 kg/ha
Anul acesta, loturile de testare de la Orezu au fost semănate pe data 2 aprilie, iar recoltarea s-a realizat pe 1 septembrie. Lucrările de pregătire a solului au inclus: aratul, discuitul, încorporarea îngrășămintelor cu un combinator, semănatul, fertilizatul şi erbicidatul.
Fertilizarea s-a realizat cu azotat de amoniu, 240 kg/ha, NPK 16-16-16, 300 kg/ha și NPK 20-20-0+Zn, 210 kg/ha. Erbicidarea s-a efectuat pe 25 aprilie cu Adengo, în doză de 0,4 l/ha și ulterior, pe 20 mai, cu Laudis, în doză de 2,25 l/h. Cantitatea de precipitații a fost de 184 l/mp, respectiv, în mai 44 l/mp, în iunie de 87 l/mp, în iulie 53 l/mp, iar în august de 0 l/mp. Producțiile au variat de la 709 kg/ha la 5.773 kg/ha. Diferența de producție a hibrizilor a fost dată de o cantitate redusă de apă.
”Cele mai bune rezultate s-au înregistrat la grupele FAO 400-450. Producția medie a fost de 2162 kg/ha. În loturile comerciale s-a văzut influența plantei premergătoare. În aealul unde porumbul a fost cultivat după porumb producția a fost de 900 kg/ha, iar în cadrul loturilor unde planta premergătoare a fost grâul rezultatul la recoltat a fost de 1.400 kg/ha”, a ţinut să explice gazda evenimentului, Nicolae Sitaru, Preşedintele APPR.
Alţi parteneri ai evenimentului au mai fost: Ameropa, Azomureş, Caussade Semences, Euralis Seminţe, Expert Agribusiness, INCDA Fundulea, IPSO Agricultură, KWS Seminţe, MAS Seeds, RAGT, RWA, ROfert, DEKALB, NETagro, Syngenta.
Oaspeți de seamă prezenți la eveniment
La evenimentul organizat la Orezu au fost prezenți: ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice, deputatul Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nicolae Sitaru, preşedintele APPR, Marin Nedu, fermier din judeţul Ialomița, Mihai Gheorghe, reprezentantul companiei Bayer, dar și alți specialiști din domeniu.
“Ne aflăm la Ziua Porumbului ajunsă la a XI-a ediţie, aici, la ferma Elsit din Orezu. Este un altfel de eveniment pentru că anul agricol 2020 a fost unul de excepție, cu lipsă acută de precipitații şi cu o secetă pedologică fără precedent. Vom încerca să facem auzită vocea fermierilor, trăgând un semnal de alarmă pentru viitor în ceea ce priveşte cultura de porumb, care întotdeauna a fost cea mai profitabilă. Bun venit domnule ministru la evenimentul fermierilor din județul Ialomița și din partea de sud a României”, a spus Nicolae Sitaru în deschiderea evenimentului.
Având în vedere că în acest an fermierii se confruntă cu mari probleme cauzate de seceta extremă, vizita ministrului Agriculturii Adrian Oros a fost și un bun prilej de a discuta despre măsurile de sprijin pentru sectorul agricol. Mai mult ca oricând este nevoie ca sistemele de irigații să fie funcționale.
După deschiderea oficială, participanții au fost invitați să viziteze loturile experimentale din câmp unde au primit informații despre comportamentul hibrizilor în cultură și rezistența lor la condițiile climatice. În condițiile unui an agricol greu, producția medie obținută la porumb la ferma Elsit a fost 2,2 tone la hectar.
Preşedintele APPR şi gazda evenimentului Nicolae Sitaru a primit delegaţia oficială a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi împreună au efectuat o vizită la standurile companiilor partenere. Majoritatea reprezentanţilor firmelor de seminţe au subliniat faptul că, în lipsa apei, genetica nu poate face minuni.
Cultura de porumb, strategică pentru fermieri
Moderatorul evenimentului a fost Alina Creţu, director executiv APPR, care a subliniat că scopul organizării Zilei Porumbului chiar şi în aceste condiţii vitrege este de a arăta că fermierii sunt solidari şi că pot continua să comunice eficient şi atunci când întâlnirile în câmp nu mai sunt posibile.
“Evenimentul Ziua Porumbului a pornit cu o dezamăgire profundă, dar până la urmă şi cu speranța că poate fi începutul soluțiilor pentru o agricultură performantă în Bărăgan și în zona de sud-est a ţării. Mă refer la soluții care să vină atât din partea fermierilor cât și din a celor care decid pentru fermieri. Există oportunitatea de a găsi chiar astăzi câteva răspunsuri.
Scopul acestui eveniment, în acest an special, este de a demonstra că fermierii sunt solidari şi că pot continua mișcarea lor şi comunicarea pe platformele on-line chiar şi în condiţiile actuale când organizarea întâlnirilor în câmp nu mai este posibilă din păcate. Trebuie să privim partea bună a lucrurilor şi împreună cu lectorii prezenţi să găsim cele mai eficiente şi viabile soluţii pentru agricultura greu încercată din acest an. Mă bucur că multe dintre companiile de inputuri sunt astăzi prezente la Ziua Porumbului de la Orezu.
România este o țară agricolă importantă cu un potenţial important. În anii trecuţi, aşa cum bine ştiţi, aici se obţineau producții medii de peste 12, 13, 14 tone la hectar. Asta înseamnă că este un potențial extraordinar la care mai este mult de lucrat în spate şi nu mă refer doar la seminţe şi produse de protecţie, ci şi la o bună formare profesională. Aşa că trebuie să acordăm o atenție deosebită acestei culturi, pe care fermierii o consideră strategică și împreună cu furnizorii de soluții de diferite tipuri să atingem potențialul despre care vorbeam anii trecuți”, a precizat Alina Creţu, înainte de a-i prezenta pe speakerii forumului.
Fără apă, nu există viață!
Subiectele principale din cadrul dezbaterii au fost axate pe dezastrul agricol creat de secetă, pe măsurile de sprijin pentru fermieri, discutându-se și despre crearea unui fond mutual, un fond de risc care să fie la dispoziția fermierilor în astfel de momente critice, despre schimbările climatice și posibilitățile de adaptare a agriculturii românești la tehnologii cât mai noi, dar și despre strategiile gândite pentru a aduce apa la culturi.
“Seceta pedologică a făcut ca producția de porumb să fie extrem de scăzută anul acesta, media fiind undeva la 2.100-2.200 de kg la hectar, față de 12.000 de kg la hectar în 2018, când România a fost cel mai mare exportator de porumb. Trebuie să încercăm să trecem cu bine și peste asta. Am vrut să facem acest eveniment, chiar dacă loturile de porumb sunt grav afectate de secetă, să tragem și un semnal de alarmă pentru viitor referitor la ce vom face legat de cultura de porumb, care pentru fermieri întotdeauna a fost o cultură profitabilă. Sper ca în viitor să nu mai avem parte de o asemenea secetă și atâtea greutăți.
Producțiile din acest an sunt foarte diferite. De pe anumite loturi am recoltat 710 kg/hectar, iar de pe altele 5.700 kg/hectar. Media este undeva la 2.200 kg, cea mai slabă producție de când organizăm Ziua Porumbului. Nu este nimeni vinovat. Știți foarte bine că nu există viață fără apă. Și atunci trebuie să ne gândim în viitor. Anul 2020 este un an foarte complicat, după cum îl vedeți, cu producții foarte mici și la porumb și la floarea soarelui. Ne va determina ca în viitor să fim mai precauți, să vedem cum putem să aducem apa la plante.
Au mai fost ani grei dar sperăm să trecem cu fruntea sus și peste un an greu ca acesta. Trebuie să recunosc, fără să laud pe cineva, că am avut și suport de la Ministerul Agriculturii și am construit această formă de ajutor pentru culturile înființate în toamnă și sper ca până pe 25 septembrie să avem și banii în cont și să putem acoperi o parte din cheltuieli. Orice fel de ajutor este binevenit. Trebuie să ne gândim și la o schemă care să acopere și culturile înființate în primăvară, pentru că situația este destul de complicată. Un an dificil va fi acoperit foarte greu și într-o perioadă mai lungă, dar agricultorii sunt în general oameni optimiști”, a afirmat Nicolae Sitaru în cadrul intervenţiei sale.
Strategii pentru dezvoltarea infrastructurii de irigații și gestionare a apei
Fermierii au tras semnale de alarmă privind situația din agricultură. Ministrul Agriculturii i-a anunțat că vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite anul acesta, numărul celor care au depus cereri pentru despăgubirea pagubelor produse de secetă fiind de 34.000, iar suprafața afectată la nivel naţional inclusă în schemele de ajutor înregistrate este de 1,16 milioane hectare.
“Dorim să compensăm pagubele produse de secetă dar trebuie să ne gândim la ceea ce vom face pe viitor. Cred că astăzi, cei care cultivă porumbul și o fac de multă vreme, împreună cu specialiștii care produc hibrizi rezistenți la condițiile pedoclimatice trebuie să găsească soluții pentru a nu mai avea un asemenea bilanţ negativ. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au început să întocmească strategia de dezvoltare a infrastructurii de gestionare a apei, implicit cea de desecare, care vor fi finanţate cu aproximativ 6,5 miliarde de euro din cele 33 de miliarde de euro pe care România le va primi din partea Uniunii Europene.
Dezvoltarea infrastructurii de gestionare a apei este necesară în contextul în care este foarte greu de estimat regimul precipitaţiilor din România în anii următori. Soluţia realistă nu constă în a da în fiecare an sute de milioane de euro despăgubiri, ci de a investi consistent, într-un timp rezonabil, şase sau şapte ani, astfel încât toată infrastructura de gestionare a apei, care include sistemele de desecare, de drenaj şi de prevenirea deşertificării să cuprindă cât mai rapid toată suprafaţa ţării. La această strategie se lucrează alături de specialişti din institute de cercetare de profil şi cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi avem speranţa că aceasta să se încheie la finalul lunii octombrie, respectiv începutul lunii noiembrie”, a menţionat ministrul Adrian Oros.
Totodată, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, a susţinut că schimbările climatice ne obligă la implementarea unor noi metode de cercetare în agricultură, metodele clasice nedând roadele scontate. Fostul ministru a reclamat și faptul că cercetarea în România nu prea mai există, fapt care dăunează tuturor. Valeriu Tabără a mai vorbit despre necesitatea schimbării tehnologiilor, despre revoluția genomică, gestionarea apei, dar și despre problemele acute din zootehnie, strâns legate de producțiile agricole din ce în ce mai slabe.
Specialistul a mai adus în discuţie şi subiectele despre contractele de arendă, subarendare, terenuri fărâmițate, despre propunerea ca schimburile de teren între fermieri să nu se mai considere subarendare, despre perioada minimă pe care ar trebui să o accepte la arendare pentru a exista posibilitatea unor investiții în sistemul de irigații, în forarea de puțuri pentru irigare, despre legislația stufoasă, randamentul de valorificare a apei atunci când se lansează hibrizi noi, despre indicele foliar, rețetele de fertilizare, respectiv utilizarea potasiului, mai ales în zonele secetoase, despre calitatea produselor agricole și, nu în ultimul rând, despre micii fermieri.
“Canalul Siret-Bărăgan este mai important decât orice autostradă din România. În opinia mea sistemele de irigaţii trebuie să fie declarate de importanţă strategică. Şi atunci se va putea impune arendatorilor obligativitatea de a permite lucrările de irigare, fiindcă ţin de securitatea alimentară. Această propunere ca sistemele de irigații să fie bunuri de importanță națională şi strategică ar permite aducerea apei la culturi, trecând chiar şi peste anumite proprietăți”, a explicat Valeriu Tabără.
În acest context, ministrul Agriculturii a subliniat că în următorii șapte ani este imperios necesar ca investițiile în sistemele de irigații să fie făcute, fiind nevoie de o strategie clară pentru ca acele fonduri din programul de reziliență să poată fi accesate în special pentru infrastructura de atragere a apei.
Ministrul a mai vorbit și de planul Comisiei Europene, denumit „European Green Deal”, care are în vedere crearea unei economii sustenabile în Uniunea Europeană prin schimbarea provocărilor climatice și de mediu, care la ora actuală reprezintă o amenințare pentru omenire.
“La ministerul Agriculturii căutăm soluții pentru a folosi acest Green Deal. De exemplu, am putea utiliza energie verde pentru echipamentele de udare sau am putea folosi bani. Vom vedea care va fi procentul, în funcție de interesul pe care noi îl avem pe problemele acute pe care le întâmpinăm”, a mai spus Adrian Oros.
Fondul mutual, din nou în actualitate
Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a ţinut să precizeze: “După acest an se pot trage două concluzii foarte importante. Prima, să ne punem la punct cu irigațiile, iar cea de a doua se referă la fondul mutual către care trebuie să ne reorientăm. Ar fi fost foarte bine să îl avem în acest an și nu am fi stat la mâna guvernului. Fondul mutual este preconizat să asigure despăgubiri pentru diferite calamități către agriculturii care vor adera la acesta. Banii de început ar urma să fie asigurați din surse comunitare, urmând ca fondul să fie alimentat din contribuțiile agricultorilor potențiali beneficiari de despăgubiri. A fost un proiect de act normativ care să reglementeze funcționarea fondului mutual, dar niciodată nu a fost dus la bun sfârșit. De altfel, la Ziua Porumbului, am obsevat că unii fermieri și-au arătat scepticismul cu privire la viabilitatea unui astfel de sistem de despăgubiri. Potrivit acestora, un astfel de fond ar fi benefic numai dacă ar fi capabil să asigure despăgubiri într-un an dificil ca acesta”, a declarat Alexandru Stănescu.
2020, un an școală pentru agricultori
Agricultorii au ridicat multe probleme, unele foarte tehnice, reclamând totodată sincopele din legislație care le complică activitatea. Cu toate acestea, ei sunt optimiști și speră ca acest an să fie „învățătură de minte”.
Marin Nedu, fermier din localitatea Căzăneşti, judeţul Ialomiţa, care administrează în jur de 1.700 hectare de teren agricol a ţinut să precizeze că anul 2020 este unul cu producţii extrem de mici.
“Este un an de excepţie. La mine în fermă situaţia este asemănătoare cu cea de la Orezu. La grâu şi orz, pe o suprafaţă de 800 de hectare producţia a fost zero. La floarea soarelui am obţinut 2 tone la hectar, datorită faptului că am semănat-o mai târziu şi am valorificat aversele care au venit pe parcursul lunii iulie. Porumbul l-am cultivat pe o suprafaţă de 500 hectare, iar media de producţie se situează tot la 2 tone pe hectar. Măsura care a avut ceva eficienţă a fost legată de reducerea densităţii. Nu ştiu de ce se exagerează la insistenţa furnizorilor de sămânţa cu creşterea densităţilor la 70.000 de plante la hectar. Vecinii mei care au însămânţat 70.000-80 000 de plante nu au făcut niciun bob de porumb.
În opinia mea, ar fi bine ca şi cercetarea românească să insiste mai mult asupra unor aspecte care vizează măsuri de conservare a apei în sol şi de protecţie vizavi de secetă, inclusiv eficienţa irigaţiilor. În acest an am avut o secetă extremă şi ar trebui să fie un an şcoală, adică să se analizeze de către cei competenţi eficienţa şi modul de organizare a irigaţiilor şi de aceasta legat comasarea terenurilor şi cadastrarea lor până la a face irigaţii. Irigaţiile sunt un subiect tabu de 30 de ani, cu mare valoare electorală. Sperăm ca de data aceasta să aibă şi ceva consistenţă reală, să vedem că într-adevăr se mişcă ceva.
Trebuie avut în vedere, după toate premisele, că şi anul 2021 va fi unul destul de greu şi fără sprijinul autorităţilor ar putea fi chiar o mare problemă. Solicităm Guvernului să acorde un sprijin care este binevenit pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. Sunt foarte mulţi fermieri disperaţi la ora aceasta că nu ştiu ce să facă şi așteaptă ajutorul de la guvern pentru reluarea ciclului agricol. În caz contrar, vom avea iar un an dezastruos. La cât de greu este acest an și câte probleme au avut agricultorii de rezolvat, 2020 ar trebui să fie un an școală pentru toată lumea, inclusiv pentru cercetătorii români”, a mai declarat fermierul Marin Nedu.
Bayer susține viitorul revoluției în agricultură
Mihai Gheorghe, Director Comercial Bayer CropScience România și Republica Moldova, a avut o intervenţie pragmatică în ceea ce privește cultura porumbului.
“Bayer deţine în România cea mai modernă fabrică de procesare a seminţelor din Europa, o investiţie de peste 70 de milioane de euro, care produce sămânţă pe 8.000-10.000 de hectare, având contracte directe cu peste 200 de fermieri. Producem în România 30% din sămânţa comercializată de Bayer în Europa. Trebuie să privim cu mare atenţie ce se întâmplă în acest an, dar şi în viitor. Compania Bayer, prin departamentul de cercetare, urmărește câteva direcții pornind exact de la aceşti factori biotici și abiotici care influențează cultura porumbului. Vorbim despre apă, care influențează în procent de 60%, de genetică, cu o susţinere de 20% și de tehnologia aplicată de producătorul agricol în fermă, cu diferenţa de procente de 20%.
Cercetarea companiei Bayer lucrează în două direcții principale. Prima vizează îmbunătățirea calității hibrizilor și suntem foarte atenţi la ceea ce înseamnă toleranță la arșiță și secetă. Tratăm cu foarte mare seriozitate acest aspect și vă spun că în România compania are peste 700 de hectare de loturi experimentale de testare pe care le urmărim și adunăm peste 1.000 de observații de date de la fiecare hibrid, în așa fel încât să putem propune fermierilor hibrizii cei mai adaptați și densitățile cele mai bune. Noi nu insistăm cu densități mari decât acolo unde mediul este favorabil. Există un principiu de la care se porneşte când se insistă cu densităţi mari şi anume, că nu se dorește să avem o tulpină dezvoltată, ci să avem mai mulți ştiuleţi pe hectar, care să ajungă rapid la maturitate, cu pierderea apei din bob şi totodată cultura să fie foarte ușor de recoltat, iar combina să nu fi solicitată foarte mult.
Vorbind despre densităţi, compania Bayer are la îndemână o tehnologie digitală DEKALB® SMART care poate să ofere schimbarea densității la fiecare metru pătrat utilizând performanțele pe care le are compania în momentul de față. Fiecare parcelă este diferită, iar condițiile pedologice pot varia în interiorul lor. Pe baza acestor diferențe, soluţia digitală DEKALB® SMART poate recomanda densitatea optimă pentru fiecare hibrid şi parcelă.
Cea de a doua direcție vizează viitorul revoluției în agricultură. Vom vedea în viitorul apropiat hibrizi care nu mai au talia celor cu care suntem obișnuiți astăzi, tocmai pentru a aduce o toleranță mai mare la secetă și la arșiță”, a evidenţiat specialistul Bayer.
Referindu-se strict la susţinerea fermierilor în condiţiile actuale, Mihai Gheorghe a afirmat: “Sectorul de inputuri acordă fermierilor români un termen de plată mai mare comparativ cu cel de care beneficiază producătorii agricoli din alte state europene, unde nu există termen de plată mai mare de 90 de zile. Sectorul va continua să facă acest lucru, pentru a susţine agricultura României, chit că nu suntem într-un an catastrofal, având în vedere că există zone din ţară unde sau obţinut producţii”, a mai adăugat reprezentantul Bayer.
“Vom ține minte acest an!”
În încheierea discuțiilor, Nicolae Sitaru preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România şi administrator al societăţii Elsit a dorit să transmită un mesaj legat de experienţa acestui an dificil.
“Dacă învățăm din lecția acestui an vom vedea anii viitori. Dacă am învățat ceva, înseamnă că anul 2020 nu a trecut degeaba. Dacă nu am învățat, înseamnă că am greșit și că trebuie să fim mai gospodari, să folosim resursele de care putem dispune în așa fel încât să nu mai fim în situația acestui an. Sigur că îl vom ține minte. Ca de fiecare dată, speranța moare ultima, iar dacă vor mai fi ani din aceștia gri, să ne prindă mult mai pregătiți. Sper ca semnalul pe care am vrut să-l dăm prin organizarea acestui eveniment, diferit față de alți ani, să fi fost bine primit”, a concluzionat Nicolae Sitaru.
Companiile partenere la Ziua Porumbului 2020 de la Orezu şi-au prezentat cartea de vizită şi noutăţile din portofoliul comercial
KWS Semințe la Ziua Porumbului
Primul stand vizitat a fost al companiei KWS Semințe. Tomel Petrache, directorul de marketing, a punctat că hibrizii cu care KWS a participat la testele pentru Ziua Porumbului au fost creaţi în România, de cercetători români. Investițiile de peste 6 milioane de euro în modernizarea stației de seminţe de la Siliștea, jud. Brăila, demonstrează încă o dată implicarea foarte serioasă a companiei germane și importanța pe care o acordă acestei zone a Europei.
“Suntem prezenți în această platformă cu şase hibrizi reprezentativi. KWS este singura companie multinațională care desfășoară un program complet de ameliorare la cultura porumbului pentru condițiile pedoclimatice de aici. Programele de cercetare necesită investiții nu doar în procesele de ameliorare propriu-zise, ci și în pregătirea continuă a celor implicați. Cercetarea implică viziune, perseverență și seriozitate, astfel că roadele nu se culeg imediat, ci după o lungă perioadă de timp.
Compania KWS a lansat pe piaţă în ultimii trei ani hibrizii de porumb ClimaControl3 cu toleranţă ridicată la secetă şi arşiţă, ce garantează producții stabile, dar şi pe cei din grupa de superperformanți PLUS4GRAIN, capabili de rezultate extraordinare în condiții de practici agricole de înaltă performanță și tehnologie intensivă. În practică, la recomandările specialiștilor noștri, fermierul va trebui să găsească un echilibru în cultivarea hibrizilor din ambele segmente. Riscul climatic trebuie luat în considerare.
Așadar, portofoliul dezvoltat oferă soluții fiecărei ferme, în funcție de specificul pedoclimatic, tehnologic sau investițional. Aşa cum îmi place să spun, agricultura nu se măsoară în hectare, ci în rentabilitate pe unitatea de suprafață. Rentabilitatea este dată în primul rând de performanță. Gândirea antreprenorială trebuie să facă parte din analiza fermierului.
Oferta noastră îmbracă această componentă genetică cu un produs de protecție a seminței. INITIO, concept lansat în sezonul trecut, are în formula sa un produs antifungic pentru combaterea principalelor boli transmisibile prin sol și sămânță, un biostimulant cu Zn și Mn care să stimuleze procesele germinative de dezvoltare rapidă a rădăcinilor și asimilare optimizată a apei și a nutrienților. INITIO INSECT + este completat de un insecticid destinat combaterii dăunătorilor de sol, precum viermele sârma (Agriotes spp.) sau viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera LeConte). Tratamentul seminţei este un pas crucial pentru a avea în cultură plante puternice și sănătoase. Ne asigurăm că semințele sunt protejate și susținute, iar prin tehnologia INITIO punem bazele uniformității la răsărire și a unei vigori de neegalat, în forță, a tinerelor plante, mai cu seamă în primăverile capricioase. În acest fel, fiecare sămânță are dreptul să devină o plantă, ceea ce face să fie îndeplinită una dintre cele mai importante condiții pentru a atinge productivități ridicate”, a spus reprezentantul KWS Semințe.
Syngenta la Ziua Porumbului
Neliana Arcus, expert tehnic în cadrul companiei Syngenta, a trecut în revistă hibrizii Artesian™ care au performat, dar şi noutatea din portofoliul comercial.
“Suntem o companie cu un portofoliu complet de hibrizi de porumb. Hibrizii Artesian™ au un sistem radicular bine dezvoltat, toleranță excelentă la factorii de stres hidric și termic, fiind bine adaptaţi la condiții diferite de sol și tehnologie. Ei au şi o dinamică foarte bună în ceea ce privește viteza de pierdere a apei din bob, asigurând stabilitatea şi calitatea producţiei. La rândul lor, hibrizii intensivi asigură producții de top în condiții optime. Aceștia sunt caracterizaţi prin calitatea deosebită a boabelor, fiind adaptaţi pentru condiții intensive de tehnologie, asigurând un potențial ridicat de producție, toleranță la bolile tulpinii și știuletelui, cu o foarte bună rezistență la frângere și cădere.
Syngenta oferă soluţii complete pentru cultura de porumb, respectiv sămânţă de calitate, programe tehnologice şi produse de protecţie a plantelor eficiente. Avem hibrizii potriviţi pentru solele din fermă, de la rustic, până la intensiv. Practic, acoperim toată paleta de nevoi din fermă. Am venit cu hibridul timpuriu SY Scorpius din grupa de maturitate FAO 300-340, care este adaptat pentru semănatul devreme, având un început excelent în vegetație. SY Scorpius asigură producții ridicate și stabile în condiții diferite de climă și tehnlogie şi are toleranță la bolile tulpinii și ale știuletelui. El are o viteză foarte bună de pierdere a apei din bob, fiind pretabil pentru cultura a doua. Densitatea recomandată la neirigat este de 65.000-72.000 de plante recoltabile la hectar.
Anul acesta a intrat în portofoliul companiei hibridul SY MINERVA, un hibrid semi-tardiv din grupa FAO 400-440 cu o excelentă capacitate de producție. Acesta prezintă o toleranţă bună la secetă, un sistem radicular foarte bine dezvoltat, fiind adaptabil pe diferite tipuri de sol. Densitățile recomandate la neirigat sunt de 65.000-70.000 de plante recoltabile la hectar, iar la irigat, de 70.000-80.000 de plante recoltabile la hectar.
SY Carioca este un hibrid de porumb tardiv, din grupa de maturitate FAO 450-490, cu un potențial ridicat de producție, adaptat pentru condiții intensive de tehnologie. Hibridul prezintă vigoare bună la răsărire şi toleranță la bolile tulpinii și știuletelui, dar şi la frângere și cădere. Densitățile recomandate la neirigat sunt de 65.000-70.000 de plante recoltabile la hectar, iar la irigat de 70.000-80.000 de plante recoltabile la hectar”, a subliniat reprezentantul Syngenta.
Bayer la Ziua Porumbului
Reprezentantul partenerului Bayer, Daniel Stanciu, Manager portofoliu porumb, a ţinut să precizeze că şi în acest an, ca de altfel la fiecare ediţie a celui mai titrat eveniment din sudul României, Ziua Porumbului, compania a participat cu noutăți în materie de hibrizi și produse pentru protecția plantelor.
“Cu ajutorul hibrizilor și a produselor de protecția plantelor, soluții cunoscute de fermieri pentru performanţă şi eficienţă, dar şi cu programul inovator Climate FieldView, facem un pas important în agricultura digitală a viitorului, minimizând astfel pierderile şi maximizând producţiile. Acest produs revoluționar pentru agricultura de precizie este un instrument ce marchează trecerea la agricultura digital, care permite folosirea eficientă a resurselor și maximizarea performanțelor în fermele din România.
Şi în această toamnă clienții Bayer pot beneficia de cea mai bună experiență pe parcursul sezonului. Pentru cultura de porumb, Bayer va completa portofoliul cu șase hibrizi noi, cu un potențial ridicat de producție, o toleranță crescută la secetă și un pachet agronomic foarte bun, adaptat condițiilor climatice din ţara noastră. Suntem în continuare flexibili la schimbările de mediu și încercăm să fim aproape de fermieri. Ca lider incontestabil în protecția culturii de porumb, oferim tehnologii complete împotriva buruienilor și soluții flexibile în privința perioadelor de aplicare. Folosind produsele Bayer, fermierii vor avea garanţia producţiilor de calitate”, a ţinut să specifice specialistul Daniel Stanciu.
Euralis Seminţe la Ziua Porumbului
Florin Guloiu, Technical Manager în cadrul companiei Euralis Seminţe, prezent la Ziua Porumbului de la Orezu, a vorbit despre hibrizii din lotul experimental.
“La ediţia din acest an am participat cu 6 hibrizi de porumb din grupe de maturitate diferite, de la 350 până la 450 FAO. Patru din cei şase hibrizi din platforma demonstrativă fac parte din grupa genetică Tropical® Dent. Aceasta grupă genetică nouă, caracterizată prin stabilitate, randament şi uscare rapidă a boabelor este deţinută în exclusivitate de EURALIS. Hibrizii propuşi de EURALIS fac parte din portofoliul comercial: ES FARADAY, MAYFLOWER, ES METHOD, ES HORNET, KERALA, precum şi ES RHODIUM, hibrid nou care va intra în portofoliul comercial în campania 2021”, a precizat reprezentantul companiei Euralis.
ES FARADAY este un hibrid simplu de porumb din grupa FAO 350, genetică Tropical® Dent, cu o vigoare timpurie foarte bună şi sistem radicular foarte bine dezvoltat (concept Roots Power®), care asigură producţii stabile indiferent de condiţiile climatice. Este un hibrid care valorifică foarte bine atât solele cu potenţial ridicat, dar şi pe cele cu potenţial mai scăzut.
MAYFLOWER este un hibrid de porumb simplu cu bob dentat, grupa FAO 350-360, are talie redusă şi o inserţie joasă a ştiuletelui. Este bine adaptat la condiţii de stres climatic şi are o toleranţă foarte bună la frângere, cădere şi boli. Hibridul are un potenţial de producţie ridicat, fiind caracterizat prin stabilitate şi randament excelent.
ES METHOD, grupa FAO 380, genetică Tropical® Dent, este cel mai bine vândut hibrid din portofoliul Euralis, este foarte stabil şi are un randament ridicat în toate condiţiile de cultură. Prezintă efect de compensare foarte bun, caracteristică vizibilă în caz de densități reduse și aport ridicat de substanțe nutritive, dar şi uscarea rapidă a boabelor. Prezintă un efect stay green pronunțat, tulpină subțire și un raport foarte bun știulete/plantă întreagă. Hibridul este recomandat pentru obținerea de siloz timpuriu în zonele submontane.
KERALA, din grupa de maturitate FAO 400, este un hibrid cu bob dentat şi omogenitate foarte bună, talie redusă și inserție joasă a știuletelui. Hibridul prezintă o toleranță foarte bună la cădere și la Fusarium, având un comportament foarte bun, indiferent de condițiile climatice.
ES HORNET, aparţinând grupei de maturitate FAO 420, este un hibrid cu genetică Tropical® Dent. El prezintă toleranţă foarte bună la boli, dar şi o excelentă adaptabilitate la condiţiile de secetă. Hibridul are un potenţial genetic de producţie ridicat, caracterizat prin uscarea rapidă a boabelor, stabilitate şi randament.
ES RHODIUM, grupa FAO 450, este un hibrid cu genetică Tropical® Dent, talie mare şi inserţie medie a ştiuletelui, are o vigoare foarte bună la pornirea în vegetaţie şi toleranţă foarte bună la cădere. Este un hibrid cu potenţial foarte ridicat de producţie, recomandat pentru cultura irigată sau condiţii optime de cultură. Prezintă uscare rapidă la finalul ciclului vegetativ.
Caussade Semences la Ziua Porumbului
Despre hibrizii de porumb din portofoliul companiei Caussade Semences a vorbit Mircea Tudor, director regional.
“Suntem prezenţi la Ziua Porumbului în această platformă de testare cu 4 hibrizi cu maturități diferite si un concept. Primul produs este un concept şi se numește Hi Corn CS si este disponibil in doua grupe FAO, 350 FAO si 450 FAO. El este creat din doi hibrizi cu maturități diferite pentru a mări perioada de înfloririt și a evita astfel pierderile cauzate de arșiță. Cel de al doilea hibrid, Topkapi, a înregistrat rezultate bune pe grupa sa de maturitate, FAO 390. Un alt hibrid este și Querci CS, grupa FAO 420, dedicat culturii de porumb pentru boabe. Hibridul Gasti CS, FAO 450, este un veteran al Zilei Porumbului. Ultimul hibrid din această platformă este Pescali CS, FAO 410, foarte bine adaptat condițiilor din țara noastră. Specialiştii Caussade Semences se preocupă constant să ofere fermierilor soluții atât pentru siguranța producției, cât și pentru creșterea veniturilor. Pe partea de porumb acoperim toate nevoile fermierilor”, a evidenţiat Mircea Tudor.
HI CORN CS 350 – 450
HI CORN CS reprezintă asocierea dintre doi hibrizi de porumb cu material genetic diferit, special creați pentru acest concept inovator, care aparțin aceluiași segment de maturitate.
Reduce riscul cauzat de variația condițiilor pedo-climatice, contribuind la creșterea randamentului de producție, dar și la îmbunătățirea rentabilitații economice. Reduce riscul pierderii viabilității polenului prin compatiblilitatea perfectă dintre cei doi hibrizi. De asemenea, prezintă o stare fitosanitară excelentă pe tot parcursul perioadei de vegetație.
Topkapi CS (FAO 390) prezintă o stabilitate a producţiilor, un raport excelent randament-maturitate şi o stare fitosanitară bună. Este recomandat pentru Câmpia de Vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei.
Pescali CS (FAO 410) are un număr mare de boabe pe ştiulete şi pierde rapid apa din bob după atingerea maturităţii fiziologice. De asemenea, prezintă o toleranţă bună la cădere şi la frângere în vegetaţie, precum şi stabilitate în diferite condiţii pedo-climatice. Este recomandat pentru Câmpia de Vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei.
Quersi CS (FAO 420) este un hibrid de de porumb cu bob dentat, cu un potenţial de producţie ridicat, care prezintă o rezistenţă bună la cădere. Hibridul este caracterizat de pierderea rapidă a apei din bob după maturitate.
Gasti CS (FAO 450) este un hibrid semitardiv simplu, cu bob dentat şi are un excelent potenţial de producţie. Toleranţa mare la Sorosporium şi Ustilago, precum şi la factorii climatici (secetă şi arşiţă) şi rezistenţa la cădere fac din acest hibrid o alegere execelentă pentru fermierii din Câmpia de Vest, sudul ţării, Dobrogea şi sudul Moldovei.
Seminţe Fundulea la Ziua Porumbului
Iulian Filipoiu, director general al companiei Seminţe Fundulea, a făcut o scurtă prezentare a activităţii, trecând în revistă şi hibrizii comercializaţi.
“Semințe Fundulea este o companie privată care produce și comercializează în România hibrizi de porumb și floarea soarelui, soiuri de grâu și de soia, precum şi fertilizanți pentru cereale păioase. Anul acesta ne-am prezentat la Orezu cu șase hibrizi, patru din portofoliu commercial, iar ceilalţi doi în experimental. În general, compania vinde hibrizi sub denumirea EVO, aceștia fiind din grupele de maturitate 330 până la 400 FAO, în ideea de a acoperi o paletă cât mai mare pentru tot ce înseamnă arealele de cultură ale României. Rezultate nu sunt concludente aici la Orezu din cauza secetei crâncene din Bărăgan, dar în zonele de vest ale ţării hibrizii noștri chiar s-au comportat excelent, având rezultate foarte bune. Ne dorim ca în viitor condiţiile de cultură să ne permită să arătăm potenţialul real de producţie, având în vedere că suntem printre puținele companii românești care vând hibrizi adaptați în România”, a susţinut specialistul în prezentarea sa.
RAGT Semințe la Ziua Porumbului
Viorel Spătaru, reprezentantul RAGT Semințe, a spus despre companie că face parte din Grupul de firme RAGT Semences cu sediul lângă Toulouse, o firmă creată în anul 1919 ca o cooperativă a fermierilor din zonă. Astăzi, grupul are filiale în toată lumea, iar din 2009 este prezent și în România.
“Compania RAGT, înfiinţată de un grup de agricultori din patru regiuni franceze, a început activitatea de cercetare privind cultura porumbului în anul 1951, iar în 1963 a pus bazele unui program de selectie şi ameliorare în Aveyron. Astăzi ne bucurăm de un portofoliu destul de larg de hibrizi, acoperind toate grupele de maturitate, de la cei timpurii, FAO 220, până la tardivii FAO 600. Suntem prezenți aici la Ziua Porumbului cu cinci hibrizi de generație nouă, omologaţi între anii 2017-2019, care se caracterizează în principal printr-o foarte bună toleranţă la secetă și arşiţă. Sunt hibrizi care pierd rapid apa din bob la maturitate, fiind adaptați foarte bine condiţiilor meteo din zona de Sud a României”, a menționat Viorel Spătaru.
Specialistul a prezentat o parte dintre hibrizii cu potenţial excelent de producţie, respectiv: RGT INEDIXX – FAO 310, TEXERO – FAO 360, RGT NOEMIXX – FAO 390, URBANIX – FAO 410 şi TEXXEL – FAO 480.
INCDA Fundulea la Ziua Porumbului
Grigore Oprea, Şeful laboratorului de producere sămânță din cadrul INCDA Fundulea, a menţionat că şi în acest an institutul a fost prezent în lotul de la Orezu cu 6 hibrizi de concepţie românească.
“Am venit în acest an cu 3 hibrizi consacraţi şi cu 3 aflaţi în anul doi de testare, deci în fază experimentală. Din păcate, din cauza condiţiilor pedo-climatice, hibrizii noştri, toţi de grupă semitardivă, nu şi-au putut exprima realul potenţial de producţie. Sperăm ca în anul 2021 să vă convingem de valoarea materialului nostru genetic. Din păcate, din cauza lipsei fondurilor materiale, INCDA Fundulea nu poate crea decât hibrizi de precocitate semitardivă”, a explicat cercetătorul.
RWA la Ziua Porumbului
Compania RWA Raiffeisen Agro România a fost reprezentată de Cătălin Tănaţcu, manager produs seminţe. RWA este o companie de distribuţie de inputuri pentru agricultură care activează la nivel de Europa Centrală și de Est în peste opt țări, unde a dezvoltat un important portofoliu pe principalele culturi de interes.
“În România deservim toate zonele ţării, iar la Ziua Porumbului venim din 2018 şi pe această cale doresc să le mulţumesc organizatorilor. În acest moment ne mândrim cu un portofoliu bine structurat, care spunem noi că acoperă o mare parte din nevoile fermierilor din România. Pe această platformă suntem prezenți cu șase hibrizi de porumb repartizați pe marea majoritate a principalelor grupe de maturitate şi de interes. Aceştia sunt GLUMANDA (FAO 310), AJOWAN (FAO 360), INCLUSIV (FAO 410), TWEETOR (FAO 440), AKINOM (FAO 460) şi PERSIC (FAO 480). Chiar dacă ultimii ani s-au dovedit a fi unii ai provocărilor, porumbul din portofoliul RWA dovedește de fiecare dată gradul ridicat de adaptabilitate și importanța sa economică în managementul fermei. Diversitatea bogată și gama largă de hibrizi de care dispune piața în acest momen, au avut o contribuție semnificativă în ceea ce privește succesul acestei culturi. RWA Raiffeisen Agro România aduce în atenția producătorilor agricoli un portofoliu echilibrat care acoperă o gamă cât mai mare de nevoi la nivel de fermă”, a declarat reprezentantul companiei.
GLUMANDA este un hibrid timpuriu dentat, din grupa de maturitate FAO 310. Este un hibrid de porumb pentru boabe, cu aspect compact, care asigură stabilitate foarte bună și producții ridicate în diferite medii. Prezintă un dry down foarte bun, un sistem radicular și tulpini puternice. Hibridul este tolerant la secetă, fiind adaptabil la toate tipurile de sol.
AJOWAN este un hibrid dentat, din grupa semitimpurie FAO 360, caracterizat de o bună polenizare, o bună umplere a știuletelui, cu eficiență nutritivă şi un excelent potenţial de producție. Este un hibrid echilibrat din punct de vedere agronomic cu plante robuste cu talie medie şi foliaj erect, adaptabil la toate tipurile de sol cu o toleranţă crescută la secetă.
INCLUSIV este un hibrid dentat, semitardiv, din grupa FAO 410, care dezvoltă plante cu talie medie spre înaltă, cu inserția frunzelor erectă, fiind dedicate pentru boabe. Hibridul asigură un potențial de producție foarte ridicat, asemeni hibrizilor semi tardivi, fiind în același timp caracterizat printr-un dry down foarte bun, specific hibrizilor semi-timpuri. Totodată, prezintă o stabilitate foarte bună în diverse medii de cultură, precum şi toleranță bună la condiții de stres cauzate de secetă.
TWEETOR este un hibrid semitardiv din grupa FAO 440 care se pretează atât la un sistem de cultură intensiv, cât și la unul extensiv. Hibridul, care dezvoltă plante cu talie medie, se caracterizează prin pierderea rapidă a apei din bob, toleranță foarte bună la arșiță și secetă şi o bună rezistență la frângere și cădere. Este un hibrid stabil, cu potențial ridicat de producție, adaptabil la orice tip de sol.
PERSIC este un hibrid dentat, semitardiv, din grupa FAO 460, caracterizat printr-o stare și calitate sanitară superioară a boabelor, dar şi un port foliar erect. Hibridul prezintă performanțe agronomice foarte bune, producții de top în toate mediile de cultură, toleranță bună la frângere și cădere, fiind adaptabil la orice tip de sol şi pretabil a fi semănat la densităţi de peste 70.000 de boabe germinabile la hectar.
AKINOM este un hibrid tardiv din grupa FAO 480 caracterizat de o bună vigoare la răsărire. Hibridul dezvoltă plante cu talie medie spre înaltă, cu ştiuleţi mari și uniformi. El are un potenţial foarte mare de producție, fiind utilizat pentru boabe, siloz şi biogaz. Totodată, prezintă şi toleranță bună la arșiță și seceta, dar şi la frângere și cădere, fiind adaptabil la orice tip de sol.
Expert Agribusiness la Ziua Porumbului
Compania Expert Agribusiness activează pe piaţa agricolă din România din anul 2010 şi are ca principal obiect de activitate comercializarea de seminţe şi pesticide. Încă de la început, specialiştii firmei şi-au propus să acopere în totalitate problemele pe care fermierii le întâlnesc şi, totodată, să găsească soluţiile ideale prin personalizarea gamei de produse şi costurile aferente acestora. Inginerul Georgeta Dicu reprezentantul companiei Expert Agribusiness, a subliniat că la Orezu au fost semănaţi hibrizi de porumb cu genetică pur românească.
“Expert Agribusiness este o companie românească, în al cărei portofoliu se regăsesc hibrizi de porumb timpurii până la semitardivi, respectiv din grupa de maturitate FAO 270 până la grupa 450, testaţi şi adaptaţi în condițiile pedoclimatice din ţara noastră. Producem sămânță din hibrizii românești de porumb CERA și EXPERT, chiar şi în cel mai greu sezon și în cea mai secetoasă zonă agricolă, sud-estul țării. Cu ambiție, profesionalism, perseverență și multă muncă, reușim. Din respect pentru partenerii noștri, nu facem rabat de la calitate, puritate genetică și fenotipică. Cu mici excepții, hibrizii CERA ȘI EXPERT s-au comportat onorabil în acest an dificil.
Astăzi am susținut un examen important în fața domnului ministru al Agriculturii și al altor oficialități, al câtorva fermieri și în fața armatei de reporteri, reprezentanți ai presei agricole, vis-a-vis de comportarea hibrizilor românești CERA și EXPERT în condițiile extrem de severe de secetă pedologică și arșiță atmosferică. Am prezentat, de asemenea, câteva dintre preocupările și obiectivele specifice ale programului nostru de ameliorare referitoare la calitatea porumbului, respectiv intenția de a crea hibrizi de porumb cu bobul sticlos, destinați fabricării mălaiului, hibrizi de porumb cu conținut ridicat de proteină și ulei în bob”, a menţionat Georgeta Dicu.
Ameropa la Ziua Porumbului
Compania Ameropa a fost reprezentată de experul tehnic Markus Salmen care a vorbit despre cei doi biostimulatori Amer 6.3 și Amer Micro, produse dedicate performanței în agricultură, care poartă semnătura Ameropa Grains.
“Amer 6.3 și Amer Micro, produse natural marca Ameropa, sunt utilizate la culturile de porumb, cereale, rapiță și floarea soarelui. Amer 6.3 și Amer Micro – aminoacizi de origine animală – se produc prin procesul de hidroliză, astfel obținându-se aminoacizi liberi și peptide. Diferența dintre aminoacizii de origine animală și cei de origine vegetală constă în reducerea substanțială a timpului de absorbție de către plante a tuturor microelementelor și a macroelementelor. Astfel, prin utilizarea acestor două produse marca Ameropa timpul de absorbție se reduce la numai 2 ore, față de 15 zile în cazul în care s-ar aplica aminoacizi de origine vegetală.
Prin folosirea produselor Amer 6.3 sau Amer Micro se reduce stresul la nivelul plantelor, generat de îngheț-dezgheț, băltiri, temperaturi ridicate coroborate cu secetă pedologică, permițând acestora să crească și să se dezvolte normal, cu un ridicat potențial calitativ și cantitativ. Produsele companiei Ameropa Grains vin în sprijinul tuturor fermierilor români, pentru ca aceștia să poată duce la bun sfârșit culturi care să genereze producții ridicate și calitative, cu un conținut extrem de redus de nitrați (nitriți, nitrozamine). Aceste produse stimulează totodată nutriția și fertilitatea solului, cresc toleranța la condiții climatice extreme, potențează activarea enzimelor și, nu în ultimul rând, produsele au efect și de surfactant”, a explicat specialistul.
ROfert la Ziua Porumbului
Reprezentantul ROfert, dr. ing. Claudiu Neculae a vorbit despre importanţa îngrăşămintelor foliare premium dezvoltate şi intrate în portofoliul comercial al companiei.
“Îngrășămintele lichide foliare se aplică pentru a asigura corecția carențelor nutritive ale plantelor și pot rezolva în timp scurt această problemă pentru carențele provocate de factori climatici, tehnologici sau de sol. Absorbția elementelor nutritive de către plante este completă și rapidă. Gradul de absorbție se apropie în multe cazuri de 100%. În compoziția chimică a îngrășămintelor lichide foliare premium intră multe microelemente cu rol esențial în nutriția plantelor, mai ales atunci când se dorește obținerea unor producții mari și calitative. Aceste microelemente esențiale nu se găsesc de obicei în cantități suficiente nici în sol și nici în majoritatea îngrășămintelor chimice de sol utilizate. Graţie calității materialelor prime folosite și a tehnologiei de fabricare, îngrășămintele foliare marca ROfert au avantajul că nu sunt toxice, nu sunt poluante, nu sunt corozive, se manipulează ușor și sunt practice”, a spus specialistul.
Holland Farming la Ziua Porumbului
Daniela Copăceanu, reprezentantul companiei Holland Farming, a ţinut să sublinieze rolul îngrăşămintelor chimice cu eliberare controlată pentru fertilizarea de bază, a îngrășămintelor hidrosolubile și foliare pentru fertilizările faziale, importanţa utilizării biostimulatorilor de creștere și dezvoltare, precum şi a produselor pentru culturile ecologice, nutrienți și tratamente, evidenţiind produsul superconcentrat Cropmax din portofoliul comercial.
Azomureş la Ziua Porumbului
Răzvan Dumitrescu, consultant tehnic al companiei Azomureş pe zona de sud a României, a trecut în revistă misiunea companiei.
“Azomureș este principalul producător de fertilizanți pentru agricultură, cu un portofoliu de produse care acoperă nevoile fermierilor din România, asigurând în același timp soluții de fertilizare și pentru agricultura altor țări. Misiunea noastră este să devenim compania cea mai dinamică din regiune, asumându-ne rolul de a produce și livra în mod sustenabil îngrășăminte de calitate pentru agricultura de azi și de mâine. Fertilizarea aici, la Orezu, s-a realizat cu azotat de amoniu 240 kg/ha, NPK 16-16-16 300 kg/ha și NPK 20-20-0+Zn 210 kg/ha. Din cauza secetei şi arşiţei din acest an, rezultatele în loturile de porumb, din păcate, chiar dacă s-au utilizat hibrizi de top, tratamente de fertilizare şi protecţie, nu au fost deloc bune”, a remarcat Răzvan Dumitrescu.
IPSO Agricultura la Ziua Porumbului
O prezenţă constantă la Ziua Porumbului, compania IPSO Agricultura a fost reprezentată la stand de Nicolae Sorescu – Manager Regional Vânzări.
“IPSO Agricultură este lider pe piața utilajelor agricole din România, oferind soluții integrate producătorilor agricoli, de la piese de schimb, service în câmp, pregătirea operatorilor, optimizarea și monitorizarea flotei de utilaje prin pachetele de servicii FarmSight și până la soluții de finanțare adaptate nevoilor acestora. IPSO Agricultură este importator unic autorizat al mașinilor și utilajelor John Deere, cel mai mare producător de utilaje agricole la nivel mondial. Compania asigură permanent în sprijinul fermierilor serviciile de consultanţă, livrare de piese de schimb pentru service în timp optim, echipele fiind pregătite să intervină în timp util.
Cu doar câteva zile în urmă am lansat în premieră noile modele de tractoare John Deere din seria 7R și 8R care vin în întâmpinarea fermierilor cu o serie de opțiuni adiționale și îmbunătățiri privind performanțele din teren, calitatea lucrărilor efectuate, confortul operatorului și o coloană de direcție cu un nou design.
Pentru că seceta este o problemă severă pentru agricultură, IPSO Agricultură, având deja 5 ani de experienţă în irigaţii, oferă soluţii în domeniu. Specialiştii noştri îi pot ajuta pe producătorii agricoli să găsească soluţia optimă pentru nevoile din fermă în materie de irigaţii. În acest an, IPSO Agricultura a mărit echipa specialiştilor de irigaţii pentru a acoperi cererea în creştere a acestor echipamente.
Activitatea agricolă se concentrează în jurul pământului, nimic nu este posibil în agricultură dacă nu ne asigurăm că pământul pe care îl lucrăm este sănătos. Un sol prelucrat corespunzător şi îngrijit reprezintă o moștenire valoroasă pentru generații. Compania IPSO Agricultură și-a asumat un angajament pe termen lung nu doar pentru a furniza cele mai bune utilaje, ci pentru a le asigura fermierilor tot suportul de care au nevoie pentru a lucra pământul și pentru a duce la bun sfârșit fiecare campanie agricolă. Cu ajutorul maşinilor și echipamentelor din portofoliu compania susține activitatea și eforturile fermierilor pentru a lăsa moștenire un pământ bine lucrat cu utilajele IPSO Agricultură. De aceea, sloganul companiei «Cea mai de preț moștenire este pământul, bine lucrat!» este o dovadă a dorinţei noastre de progres, pentru a dezvolta împreună cu fermierii o agricultură sustenabilă!”, a spus specialistul companiei în prezentarea sa.
Şi în aceste condiţii restrictive, evenimentul Ziua Porumbului de la Orezu a fost un succes prin temele abordate şi discuţiile constructive dezvoltate. Felicitări organizatorilor!
Detaliile privind evenimentul Ziua Porumbului organizat la Târgu Frumos, în judeţul Iaşi, le vom relata într-un alt articol pe care-l veţi găsi pe businessagricol.ro şi cotidianulagricol.ro.