Viaţa unei semințe: Istorie, Prezent și Viitor

 

bayer sinesti

În data de 21 mai a.c., compania Bayer a organizat un eveniment în cadrul Stației de Procesare a Seminței de Porumb din Sinesti, jud. Ialomiţa, cu tema „Viaţa unei semințe: Istorie, Prezent și Viitor”. Invitați de seamă au fost specialiști, reprezentanți ai MADR, asociații, fermieri, precum și presa agricolă.

Printre speakerii evenimentului s-au numărat: Pascal Cassecuelle, Country Division Head Crop Science România, Bulgaria și Republica Moldova Bayer, Wouter B. W. de Vos, Site Lead Sineşti Bayer, Eugen Diaconu, Field Operations Country Lead Sineşti Bayer, Alina Crețu, Director Executiv APPR, Valeriu Tabără, Președinte ASAS și Octavian Chihaia, Climate Activation Lead Bayer. Moderatorul manifestării a fost doamna Cristina Cionga, Director Afaceri Europene APPR.

 

Compania Bayer a deschis porțile pentru a prezenta efortul uriaș care se ascunde în spatele unei semințe, precum și miracolul care pulsează într-o sămânță. Deschiderea evenimentului a fost făcută de Pascal Cassecuelle, care a urat bun venit și a mulțumit tuturor invitaților pentru prezență.

„Marca Bayer este prezentă în România de aproape 100 de ani și reprezintă încredere, calitate și fiabilitate. Această reputație a fost câștigată prin inovație bazată pe știință și printr-o relație strânsă cu fermierii, pacienții, consumatorii, dar și printr-o bună colaborare cu toate instituțiile. Misiunea noastră, «Ştiința pentru o viață mai bună», ne inspira în fiecare zi și ne dă o responsabilitate importantă. Prin ceea ce facem avem puterea de a contribui semnificativ la două dintre obiectivele durabile ale omenirii, precum zero foamete și sănătate-prosperitate. Realizăm acest lucru prin intermediul diviziilor noastre Crop Science, Pharmaceuticals și Consumer Health.

Aducând împreună Bayer și Monsanto se naște o companie cu capacități inovatoare de neegalat și cu un buget pentru cercetare și dezvoltare cu 50% mai mare decât al următorului concurent în piață. De asemenea, sunt mândru să știu că alături de Dekalb am creat un campion european, fiind sigura companie europeană din industria agricolă care se află printre primele trei locuri la nivel mondial. Însă, pentru noi, important este impactul pe care putem să-l avem asupra viitorului agriculturii. Putem fi primii din punct de vedere al cifrelor sau putem conduce prin puterea exemplului.

Agricultura însă este responsabilă pentru aproape 30% din emisiile de carbon, iar un raport alarmant arată că un milion de specii sunt pe cale de dispariție, biodiversitatea fiind în pericol și nu vorbesc despre reputația pesticidelor. În același timp, trebuie să producem mai mult cu mai puțin. Doar anul trecut populația mondială a crescut cu 80 de milioane de oameni, iar totalitatea recoltei românești nu ar fi fost suficientă pentru a răspunde nevoilor crescute. Trebuie să punem pe aceeași lungime de undă societatea cu agricultura durabilă și modernă dacă vrem să depășim provocarea de a hrăni populația globală.

Agricultura are nevoie de inovație, iar societatea trebuie să înțeleagă și să sprijine acest demers. Pentru acest lucru trebuie să fim mai transparenți, să petrecem mai mult timp cu instituțiile, presa și consumatorii. În acest spirit ne-am adunat astăzi, cu toții, aici. Planeta Pământ a trimis o invitație la o cină uriașă către 10 miliarde de consumatori în anul 2050. Astfel, Bayer dorește să vă prezinte astăzi rolul pe care îl are în producția de porumb în comunitatea agricolă românească, precum și acela de a pune mâncare pe mesele din întreaga lume. Dacă vi se pare că anul 2050 este departe, vă rog să vă amintiți că este doar la 30 de recolte depărtare!”, a precizat Pascal Cassecuelle.

 

Domnul Wouter B. W. de Vos, Site Lead Sinesti Bayer, a trecut în revistă evoluţia Stației de Procesare a Seminței de Porumb în cei 20 de ani de activitate, evidenţiind investiţiile realizate, situaţia financiară şi planurile de dezvoltare. Domnia sa a vorbit şi despre exporturile înregistrate în anul 2018. Astfel, din cei 1,6 milioane de saci de sămânţă produşi la Sineşti circa 75% au mers la export, în peste 30 de ţări din întreaga lume.

 

Invitat de onoare a fost reprezentantul MADR, domnul secretar de stat, Daniel Botănoiu, care a declarat: „Mărturisesc că particip pentru prima dată la acest pol al inovației din partea de câmpie a Bucureștiului. Doresc să mulțumesc tuturor fermierilor atât celor prezenți aici, cât și celorlalți, pentru că tot ce facem prin activitatea noastră se reflectă în rezultatele pe care le obțin în fermele lor. De asemenea, doresc să mulțumesc presei care este prezentă mereu la aceste evenimente, pe care le promovează corect, pentru că România chiar are nevoie de susținere în acest domeniu extrem de important.

Doresc să-i mulțumesc și domnului președinte al ASAS, Valeriu Tabără, că este împreună cu noi astăzi, dar și pentru că mi-a fost alături în momente dificile. Nu în ultimul rând, doresc să-i mulțumesc domnului președinte al Fedraţiei Pro Agro, Emil Dumitru, pentru că m-a susținut să promovez ideea că fără tehnologie performantă, inovare și investiții în acest domeniu nu se pot obține rezultatele scontate. România este unul dintre producătorii importanți de porumb şi floarea soarelui, dar fără tehnologii și mai ales tratamentele necesare pentru combaterea dăunătorilor și a bolilor nu ne putem situa acolo unde ne este locul. Tocmai din acest motiv am semnat de fiecare dată din 2012 și până în prezent, asumându-mi responsabilitatea, documente care atestă că pot folosi tratamentele prin care pot obține recolte performante. Numai așa putem conta în continuare, pentru că așa cum spunea Pascal Casseculle, 10 miliarde de oameni bat la ușă.

Prin prezența mea aici vă asigur că vom fi alături de dumneavoastră în toate demersurile pe care le faceți în cercetare, inovare și investiții, astfel încât agricultura să aibă o dezvoltare importantă atât la nivel național, cât și mondial. Faptul că Stația de Procesare a Seminței de Porumb din Sineşti este cea mai mare din Europa spune destul de mult. Pentru că o sămânță de calitate permite obținerea unor rezultate performante, vom face tot posibilul ca în demersurile noastre atât la nivel european, cât și național, să obținem o legislație facilă pentru producerea semințelor de calitate și, totodată, să respectăm interesele fermierilor din România.”

 

La rândul său, domnul Eugen Diaconu, Field Operations Country Lead Sinesti Bayer, a subliniat cât de importantă este o sămânță hibridă de porumb pentru dezvoltarea unei agriculturi performante.

„Conceptul meu despre producerea de sămânță hibridă reprezintă industria fină a agriculturii, fermierii fiind bijuterii care șlefuiesc și dau valoare semințelor pe care le producem împreună. Din acest motiv, utilizarea semințelor hibride reprezintă prima verigă a lanțului alimentar. În perioada anilor 2012, 2013, 2014, pentru producerea de sămânță s-au înregistrat suprafețe precum 30.273 ha, 35.608 ha și 34.088 ha, iar astăzi România are un potențial de peste 40.000 de hectare. Exportăm în 32 de țări și producem la aceleași standarde de calitate atât pentru Europa, cât și pentru Japonia sau orice altă țară de destinație. De această calitate sunt responsabili fermierii români și acest lucru se face în câmpurile noastre din ţară.

Câteva evenimente cheie au schimbat soarta tehnologiilor de producere a semințelor hibride în România, iar noi am fost prima companie care am implementat tehnologia Narrow Rows (rânduri apropiate 60/45), fiind astăzi utilizată 100%. Toate utilajele noastre sunt setate la această tehnologie. A fost foarte greu, dar am reușit. Consecința este că din 2007 până în prezent densitățile noastre au crescut enorm, iar plantele recoltabile sunt între 100 și 130 de mii, ceea ce este incredibil, pentru că și la ora actuală în universități se învață că valorile se încadrează între 80 și 90 de mii de plante.

Ceea ce facem noi astăzi nu face nimeni în România și nici chiar în Europa. Dar, pentru a implementa aceste tehnologii ne-au fost de mare ajutor câţiva fermieri români, care sunt minunați. Din 2016 agricultura de precizie reprezintă viitorul agriculturii prin oferirea de soluții personalizate fiecărui fermier. O importanță maximă pentru dezvoltarea agriculturii o au și irigațiile, care sunt cheia succesului în producerea semințelor hibride. Obiectivul nostru în acest sens este creșterea cu 25% a eficienței consumului de apă pentru irigații până în 2020.

Semințele hibrizilor ameliorati răspund nevoilor consumatorilor, dar și agricultorilor și crescătorilor de animale. Sămânța certificată stă la baza unei producții mai mari, stabile și mai predictibile. Bayer România reprezintă astăzi cea mai puternică forță în producerea de sămânță hibridă din România. Baza materială cu peste 400 de echipamente specializate în producerea de sămânță o fac unică în România și EMEA. De asemenea, suntem lideri în inovație și digitalizare, astfel că putem oferi soluții personalizate pentru fiecare câmp în parte.

România are o problemă pe care alte țări din Europa nu o cunosc. De exemplu, atacul de Tanymecus, în special în zona de sud și sud-est, iar în vest și nord avem Diabrotica. Producerea de sămânță fără tratament al seminței de bază poate pune în pericol siguranța alimentară în anumiți ani. Pentru modelarea agriculturii în beneficiul fermierilor și al planetei, misiunea noastră este să producem, să promovăm și să susținem utilizarea semințelor certificate de către agricultori, în scopul creșterii producției agricole în România”, a menţionat Eugen Diaconu.

 

În continuare, reprezentantul Asociației Producătorilor de Porumb din România, directorul executiv, Alina Crețu, a adăugat: „Mulțumesc organizatorilor pentru că ne-au invitat astăzi la acest eveniment, unde suntem alături de o mare parte dintre membrii noștri APPR, care produc sămânță și creează valoare adăugată producției agricole primare. Dar, înainte de a trece mai departe, doresc să fac o prezentare doamnei Cristina Cionga, amfitrioana evenimentului de azi și care îmi este partener zi de zi, iar pe această cale doresc să-i mulțumesc că s-a alăturat echipei APPR. Domnia sa are o experiență vastă atât în acest domeniu, cât și în cel al politicilor agricole, iar împreună dorim și sperăm să ne atingem scopurile impuse și propuse de fermieri.

APPR este o asociație profesională a fermierilor cu suprafețe între 50 și 50.000 ha și a reprezentanților filierei de porumb din România. Fermierii din APPR au lansat în 2013, imediat după înființare, rețeaua independentă de testare a hibrizilor de porumb din România și care să le aparțină lor. Acesta fiind lucrul prin care s-a diferențiat față de ceea ce exista la acel moment. De ce? Pentru că fermierii aveau nevoie de informații tehnice, obiective, care să completeze sursa de informare pe care o aveau la acel moment.

Între timp, activitatea noastră a devenit mult mai complexă. Bineînțeles că prioritatea este axa de dezvoltare a proiectelor de cercetare aplicată în special în câmp. Pentru că fără o susținere temeinică, științifică și argumentată, problemele pe care le au fermierii nu se pot rezolva. Misiunea noastră este de a împărtăși cunoștințele „de la fermieri pentru fermieri”, iar obiectivul principal este apărarea intereselor generale ale membrilor, în special de natură tehnico-economică la nivel național și internațional.

Prioritățile României în următoarea perioadă vizează avansarea negocierilor privind reforma PAC post-2020, bioeconomia și avansarea discuţiilor privind planul strategic pentru proteine. Producerea de sămânță în România are peste 150.000 ha destinate obținerii de sămânță certificată și aproape 1000 de soiuri și hibrizi produși local. România ocupă un onorant loc 2 pe piața europeană a producerii de sămânță și rămâne un important exportator.

Activitatea de producere sămânță are nevoie urgentă de susținere și reglementare, aspect care se pot concretiza doar prin crearea de „zone protejate de producere sămânță”. Ultimele metode de ameliorare, precum CRISPR CAS ajută fermierii să facă față mai bine provocărilor unei agriculturi mai durabile și totuși extrem de productive. Anunțul de retragere a glifosatului și a neonicotinoidelor a permis apariția mai multor produse pe piață cu promisiuni excepționale, dar nici unul nu și-a dovedit eficacitatea și nici costul. Tratamentul pentru semințe neonicotinoide contribuie cu mai mult de 2 miliarde de euro anual la veniturile din culturile de materii prime și reduc costurile de producție cu un miliard euro în întreaga UE. Avantajul economic real al neonicotinoidelor față de cultivator, comparativ cu utilizarea altor PPP, este de peste 4 miliarde de euro.

În încheiere, vreau să transmit mesajul APPR, și anume: „Suntem mândri că suntem fermieri”. Întotdeauna ne dorim să comunicăm cât mai bine, cât mai corect și către toți cei care au impact asupra activității noastre. Sper ca mesajul nostru să ducă la o coaliție pentru agricultura României, din care să facă parte fermierii, industria, procesarea și toți cei care au un interes direct în agricultură. Comunicarea și promovarea intereselor comune țin de viitorul agricol al României.”

 

Mihaela Vasile, director pentru afaceri publice al companiei Bayer România, dar și președintele asociației AgroBiotechRom, a adus în atenție perspectiva industriei în ceea ce privește locul tehnologiilor sigure în Europa.

„Cred cu tărie că doar împreună putem face diferența și numai aşa vom aduce România pe locul care i se cuvine în Europa. Pentru că astăzi eforturile acestea sunt toate la un loc, dorim să venim cu o prezentare pentru fermieri din perspectiva industriilor și vrem să vă explicăm mai multe detalii care ţin de abordarea tehnologiilor agricole. În primul rând, să ne gândim ce reprezintă piața europeană comparativ cu piața globală. Vorbim de o piață de peste 25% din totalul global de miliarde de euro. Sunt prezente peste 7000 de companii, fiind o industrie care are peste 52.000 de angajați. Sunt peste 750 de centre de cercetare și dezvoltare în spațiul Uniunii Europene și peste 12.500 de cercetători, oameni în ameliorare, care lucrează pentru a găsi cele mai bune soluții și a plasa pe piață produse sigure și eficiente. În catalogul european al soiurilor regăsim peste 42.000 de soiuri, la care anual se adaugă alte 3500 de varietăți noi. Vorbind despre abordarea locală referitoare la noile tehnologii, pot să spun că fermierii români sunt dornici de a fi performanți și competitivi, precum și deschiși la cele mai noi tehnologii.

În același timp, apreciem abordarea de reglementare pe care o au autoritățile din țara noastră, care întotdeauna iau decizii bazate pe știință. Toate aceste lucruri formează un mecanism care funcționează între autorități, fermieri și industrie. Un nou subiect care face referire la noile tehnici de ameliorare a început la nivelul UE încă din 2007. De aceea, întrebarea principală este: Cum vor fi reglementate noile tehnici de ameliorare? Intrând sub incidența directivei 18, adică la fel ca și cultivarea sau plasarea pe piață a organismelor modificate genetic sau se va găsi o altă variantă?

Știm cu toții că UE are o abordare directă și iată că inovarea face parte din obiectivul strategic Orizont 2020. Dar, în iulie 2018, Curtea Europeană de Justiție considera că organismele obținute prin mutageneză sunt modificate genetic conform Directivei OMG. În urma acestei decizii am fost rugați să avem mai multe discuții alături de fermieri la nivelul ministrului agriculturii, încă de acum 3 ani. Astfel, în parteneriat cu A.S.A.S., Ambasada S.U.A. și A.I.S.R., am realizat două conferințe internaționale cu participarea unor lectori din Belgia, S.U.A., Franța, Germania şi Polonia, pentru a aborda acest subiect și a-l prezenta cât mai bine spre publicul larg, dar și spre autorități.

Intenția noastră este ca și anul acesta, în toamnă, odată cu sărbătorirea a 10 ani de existență a asociației AgroBiotechRom, să realizăm un al treilea eveniment, cu aceeași temă, vorbind despre beneficiile pe care le au consumatorii din perspectiva noilor tehnici de ameliorare. S-au făcut mai multe acțiuni la nivel local pentru aceste noi tehnici de ameliorare. Cea mai recentă scrisoare transmisă din partea coaliției formale din țară către domnul ministru Petre Daea solicită ca abordarea acestor noi tehnici de ameliorare să fie una potrivită și să nu blocheze lanțul agroalimentar al UE. Astfel de scrisori au fost realizate atât la nivelul României, dar și în alte state membre. S-a făcut un prim pas ca urmare acestor scrisori și doresc să mulțumesc tuturor celor care au dat curs semnării lor.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc de curând s-a ajuns la concluzia că este nevoie de o revizuire a actualei legislații a OMG-urilor în ceea ce privește noile tehnici de ameliorare și este bine să fie o abordare comună. Lucrurile nu sunt atât de simple, probabil că va mai dura o perioadă și ne gândim ca eforturile realizate până acum să continue și să fie unele de succes”, a conchis Mihaela Vasile.

 

În continuare au urmat discuții sub formă de panel, la care au participat domnul Valeriu Tabără, președinte ASAS, domnul Pascal Cassecuelle, Country Division Head Crop Science România, Bulgaria și Republica Moldova, doamna Alina Crețu, director executiv APPR și domnul Octavian Chihaia, Climate Activation Lead. Speakerii au adus în atenție oportunitățile pe care le oferă viitorul, dar și provocările cu care se confruntă fermierii pentru a oferi hrană unei populații globale în continuă creștere.

În cadrul discuţiilor s-a evidențiat faptul că pentru a realiza o agricultură performantă și durabilă, fermierii trebuie să se adapteze la schimbări majore. Specialiştii au susținut că fermierii trebuie să folosească noi tehnologii de ameliorare, biotehnologii, genetica de calitate, substanțe de protecție a plantelor, biologie moleculară, digitalizare, precum și o legislație adecvată. Aceştia au tras un semnal de alarmă asupra faptului că resursele se epuizează, iar fermierii trebuie să realizeze în continuare o agricultură bazată pe eficiența resurselor. Au mai subliniat că agricultura de precizie este o nouă revoluție în domeniu, iar fermierii care vor folosi această tehnică vor avea oportunitatea să se bucure de producții mult mai mari. Irigațiile, un alt subiect vital pentru sectorul agricol, au fost aduse în prim-plan și au susținut că fermierii trebuie să folosească fondurile europene pentru aceste investiții, care ocupă un loc primordial în dezvoltarea agriculturii românești.

 

La final, invitații au avut prelejul să se bucure de vizita făcută alături de specialiștii Bayer în Stația de Procesare a Seminței de Porumb din Sineşti. Domnii Mișu Vasile și Marian Ștefan au prezentat întregul ciclu de producţie, arătând că procesarea semințelor de porumb începe cu recepția știuleților, urmează depănuşarea și selecția, uscarea, batozarea, sortarea-calibrarea, tratarea, însăcuirea și în final livrarea.