Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită discuții cu ministrul Agriculturii privind Sprijinul cuplat vegetal pentru legume în spații protejate

UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN a solicitat o întâlnire de urgență cu Ministrul Agriculturii dl. Adrian Chesnoiu, pentru a clarifica subiectul Sprijinului Cuplat Vegetal legume cultivate in spații protejate, deoarece din draftul PNS aflat în consultare publică pe siteul MADR reiese faptul că sumele propuse de dumneavoastră precum și suprafețele sunt mult diminuate și total insuficiente.

BUGETUL TOTAL PROPUS este de 4.200.000 euro/an de unde rezultă o sumă de 2000 euro/Ha/an raportată la suprafața de 2000 Ha este estimarea ministerului.

Din datele pe care noi le avem, care se regăsesc și în evidența MADR, suprafața de spații protejate din Romania este de aproximativ 9.000-10.000 Ha. Doar în cel mai mare bazin al țării din loc. Matca, jud. Galați se regăsesc cca. 1.400 Ha.

Suma negociată de România pentru perioada 2014-2020 a fost de aproximativ 13.200.000 euro/an pentru legumele cultivate în spații protejate, iar acum avem o scădere de 300% la bugetul total anual propus in PNS 2023-2027.

Considerăm că aceste sume sunt total insuficiente și nu au ținut cont nici de propunerile nici de solicitările noastre  (vezi înâlnirea din grupurile de lucru unde Uniunea Salvăm Țăranul Român a susținut o sumă de 15.000 euro/ha așa cum și alte state membre au avut-o), nici de realitățile și costurile mari și foarte mari pe care le au cultivatorii de legume în spații protejate atât pentru înființarea culturilor cât și pentru îmgrijirea și gestionarea procesului de producție, la care se adaugă costurile cu construcția și mentenanța spațiilor protejate deja existente și noilor solarii sau sere.

AVÂND ÎN VEDERE CĂ PERIOADA DE CONSULTARE PUBLICĂ SE APROPIE DE SFÂRȘIT, IAR DRAFTUL FINAL MAI POATE SUFERI ANUMITE MODIFICĂRI PÂNĂ LA FORMA FINALĂ și în speranța că vom găsi înțelegere și sprijin la noua echipă de conducere a MADR, specialiștii din cadrul Departamentului Horticol al Uniunii Salvăm Țăranul Român, vă vor prezenta situația la zi și reală din sectorul legume cultivate în spații protejate.

Pentru a nu fi puși în situația de a recurge și la alte acțiuni și demersuri inclusiv către Comisia Europeană vă rugăm să țineți cont de solicitarea noastră și să organizați această întâlnire cât mai curând posibil.

Vă mulțumim anticipat !

Cu deosebită considerație și respect,

Reprezentant USTR,

Ion Păunel

Membri ”Uniunea Salvăm Țăranul Român” :

Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobanțu, Președinte

Federația Națională a Lucrătorilor (afiliat BNS) ‐ Horațiu Raicu, Președinte

Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt ‐ Ion Păunel, Președinte

Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General

Asociația Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Președinte

Asociația Producătorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie

Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zootehnice Matca – Ciocan Florinel, Președinte

Asociația de Producători de Flori Muntenia – Călin Ion, Președinte

Cooperativa Agricolă Lunca Someșul Mic Anca Marcu, Director Executiv

Cooperativa Agricolă Legume de Vidra Lăcătuș Victor, Director Executiv

Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat ‐ Claudiu Breazu , Președinte

Cooperativa Agricolă Roșiori de Ialomița ‐ Valentin Cristea, Președinte

Cooperativa Agricolă Jilavele ‐ Roxana Roșculeț, Președinte

Organizatie de producători TOMATE COM, Mircea Bujor, Președinte

Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale