Un val de aer extrem de rece va lovi Europa

vreme rea

Un val de aer extrem de rece și rar pentru luna mai a pus stăpânire, încă din acest weekend, pe regiuni extinse din Europa. Temperaturile au scăzut semnificativ și brusc, iar masa de aer polar va ajunge inclusiv în sudul continentului, în zona Mediteranei, dar și în nordul Africii.

Astfel,  între 3 și 7 mai, temperaturile din Europa vor fi mult mai scăzute decât ar fi normal pentru această perioadă a anului, cu risc ridicat de înghețuri severe în multe zone din est, centru și vestul Europei, dar și în peninsula Balcanică.

Frigul a cuprins Franța, sudul Germaniei, Cehia, Slovacia și sudul Poloniei, urmând ca masa de aer arctic să ajungă până în nordul Balcanilor, apoi înspre Mediterană. Luni, vremea se va răci în majoritatea zonelor din estul, centrul și sudul Europei, iar temperaturile vor scădea până și în nordul Africii.

Până miercuri, regiuni extinse din Europa centrală și de est vor fi expuse riscului de îngheț. Temperaturile vor coborî pe până la 6 grade Celsius, cel mai frig fiind marţi şi miercuri, când se așteaptă și ploi abundente. Vremea va reveni la normal, începând cu data de 10 mai când masa de aer polar se va dispersa, iar temperaturile vor crește din nou.