Syngenta a organizat Forumul OptiTech pentru Pomicultură 2019

syngenta sibiu

La Hotelul Hilton din Sibiu, pe data de 7 martie a.c., a avut loc cea de-a X-a ediţie a Forumului OptiTech pentru Pomicultură, organizat de compania Syngenta. La eveniment au partici­pat peste 150 de invitaţi – cultivatori de pomi fruc­tiferi, reprezentanţi ai organizaţiilor profe­sio­nale, ai mass-media, precum şi specialişti şi cer­cetători din domeniu.

Forumul pentru Pomicultură are o tra­diţie de zece ani şi marchează înce­putul sezo­nu­lui în acest sector. Evenimentul organizat de Syngenta a fost și este bazat pe discuţii libere, interactive, cu în­tre­bări şi răs­pun­suri solicitate de invitaţi, care au po­si­­bilitatea să descopere cele mai noi şi bune so­luţii pentru culturile lor. Deschiderea a fost realizată de Sergiu Staicu, Director General Syngenta România, şi de Andreea Caimac, manager campanie culturi speciale România.

 

O intervenție deosebit de interesantă a avut-o Thierry Querol, manager în cadrul echipei tehnice de fungicide Syngenta la nivel global, care a prezentat noua substanță activă Adepidyn™. Denumirea acesteia este numele de marcă pentru molecula Pydiflumetofen. Este o molecula inovatoare, cu spectru larg de combatere, care oferă un control eficient și durabil al bolilor la mai multe culturi. Acesta aparține unui nou grup chimic al clasei SDHI, N-metoxi-(fenil-etil)-pirazol-carboxamidă, considerat a fi fungicidul din generația următoare, datorită structurii sale moleculare unice și proprietăților conexe. Adepydin™ oferă o protecție robustă la o gamă largă de boli la cereale. De asemenea, oferă un control excelent asupra unei game largi de boli fungice la porumb, soia, arahide, legume, cartofi, viță de vie și pomi fructiferi. Molecula a fost concepută pentru a respecta politicile globale stricte destinate produselor de protecție a plantelor. Adepydin™ are un profil excelent de siguranță și este omologat în țări din America de Nord și America de Sud, reprezentantul Syngenta anticipând că Adepydin™ va fi omologat și în Uniunea Europeană.

 

Akos Forrai, manager protecția culturilor pentru culturi speciale și legume, Europa de Est, a prezentat aspectele esențiale cu privire la monitorizarea şi prognoza în controlul lepidopterelor. Cel mai important dăunător este vier­mele merelor (Cydia pomonella). În mod normal, acest dăunător are 2-3 generaţii pe an. El iernează sub formă de larvă matură (L5), protejată de cocon în scoarţă. Metamorfoza începe în aprilie, cu circa 10 zile înaintea primului zbor. Aceasta are loc în preajma înfloritu­lui, frecvent la mijlocul lunii aprilie sau în mijlocul lunii mai, în zonele nordice, când se acumulează aproximativ 15°C (peste pragul biologic de 10°C). Al doilea zbor porneşte normal la circa 700°C acumulate, frecvent la mijlocul lunii iulie. Al treilea zbor are loc de la mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie, rareori până în octombrie. Ciclul de viaţă este de 1-4 săptămâni pentru femele, fiecare putând depune între 15 şi 80 de ouă. Depunerea pontei începe de la temperaturi de peste 15-16°C. Se depun ouă izolate sau în grupuri de 2-3, pe frunze, în apropierea fructelor, pe faţa superioară la măr sau pe ambele feţe ale frunzei la păr.

“Scenariul de combatere a Lepidop­terelor este în continuă schimbare. Modificările climatice care au loc la nivel mon­dial au determinat creşterea populaţiilor şi a atacului de dăunători prin schimbarea ci­clului de viaţă către 3 generaţii în regiunile sudice”, a spus expertul Syngenta.

“Factorii importanţi care contribuie la combaterea ineficientă a Lepidopterelor sunt: erorile în programul de protecţie – identi­ficarea incorectă a momentului apariţiei dăunătorilor, momentul nepotrivit pentru aplicarea tratamentului, produsele nu sunt corespunzător alese, în concordanţă cu ci­clul biologic al insectei etc. –, reducerea numărului de produse fitosanitare disponi­bile, nesincronizarea avertizărilor cu apa­riţia dăunătorilor în teren şi, nu în ultimul rând, utilizarea de produse neselective cu entomofauna utilă”, a continuat Akos Forrai.

Despre produsul Affirm® Opti, cu tehnologia unică VISIQ™, reprezentantul Syngenta a subliniat că acesta prezintă o serie de beneficii pentru fermieri, printre care noua formulare de tip granulat ce asigură o manipulare mai uşoară a produsului, prelungirea perioadei de protecţie la o doză redusă, un spectru lărgit de acţiune asupra principalilor dăunători din familia Lepidopterelor prezenți în livezile din România şi un profil cu reziduuri minime. Noua tehnologie VISIQ™ asigură o protecţie UV a substanţei active emamectin crescând eficienţa şi fiabilitatea în controlul dăunătorilor la o doză mai mică aplicată. Affirm® Opti prezintă, de asemenea, un profil selectiv faţă de entomofauna utilă şi are eficienţă dovedită împotriva dezvoltării formelor de rezistenţă a dăunătorilor. Produsul se aplică înaintea eclozării larvelor din ou sau la apariţia primelor larve, când se înregistrează maximul curbei de zbor, moment identificat cu ajutorul capcanelor feromonale, sau la avertizare. Se recomandă a nu se depăşi 2-3 tratamente pe sezon. Intervalul între aplicări este de 7-10 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi presiunea de dăunători. Tratamentele cu Affirm® Opti se recomandă exclusiv în afara perioadei de înflorit.

 

În continuare, George Andron, manager vânzări culturi speciale Syngenta România, le-a vorbit participanţilor despre controlul agenților patogeni din pomicultură, a făcut unele recomandări privind programul de prevenire şi a prezentat produsele disponibile în portofoliul companiei pentru controlul şi combaterea bolilor la principalele specii pomicole.

Rapănul este boala produsă de ciuperca Venturia, fiind cea mai întâlnită şi importantă afecţiune a mărului şi părului, care în condiţii favorabile poate compromite semnificativ cultura, atât cantitativ, cât şi calitativ. Ciuperca iernează ca peritecii pe frunzele infectate căzute pe sol sau ca miceliu de rezistenţă, pe ramuri. Primăvara, în funcţie de temperatură şi umiditate, are loc infecţia primară de la sfârşit de martie şi până la început de iunie, care este şi cea mai periculoasă. În acest interval critic, de aproximativ 10 săptămâni, planta este foarte sensibilă la atacul de rapăn. Infecţia primară are loc în mai multe valuri, în funcţie de condiţiile climatice şi de maturarea ascelor cu ascopori de pe frunzele căzute pe sol. Boala este un parazit care are două faze: parazitară şi saprofită, fiecare dintre cele două având rol în ciclul evolutiv al rapănului. Miceliul ciupercii se dezvoltă în frunze, sub epidermă, şi este constituit din filamente de infecţie. De cele mai multe ori infecţia se face pe frunzele şi fructele tinere, care sunt mai sensibile la atac. Faza saprofită, pe frunzele căzute pe sol, începe încă din toamnă când ciuperca dezvoltă un alt miceliu. Infecţia primară cu ascospori se realizează cu succes dacă sunt frunze şi fructe umede, a căror perioadă de umectare să fie > 5-10 ore, deoarece există o corelaţie directă cu umiditatea. Perioada de incubare (apariţia primelor simptome) poate să dureze în funcţie de temperatură de la 7 zile la temperaturi mai ridicate, până la peste 18 zile la temperaturi scăzute. Rapănul apare prima dată pe frunze, peduncul, sepale, fructe, unde provoacă daunele cele mai importante, iar mai rar poate să atace şi lăstari. În prima fază a infecţiei, pe frunze apare o pată de decolorare puţin gălbuie transparentă, care mai târziu se transformă în măsliniu. Pe frunze apar mai multe pete care se unesc şi ocupă o suprafaţă mare, reducând astfel capacitatea de fotosinteză şi de hrănire a pomilor. Fructele atacate se deformează, crapă şi cad ca urmare a atacului. Lăstarii atacaţi se usucă sau îngheaţă în timpul iernii. Combaterea se realizează cu produsele Bravo®, Chorus® 50 și Score® 250 EC. Alți agenți patogeni amintiți în expunerea reprezentantului Syngenta au fost făinarea mărului și putregaiul sau mana coletului.

 

Directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni, Mihail Coman, le-a prezentat invitaţilor date despre proiectele implementate de instituția pe care o conduce. Informațiile s-au referit preponderent la studiile realizate cu privire la influența schimbărilor climatice asupra comportamentului soiurilor și hibrizilor de la principalele specii pomicole cultivate.

 

Explicarea standardelor Global GAP a fost realizată de Iuliana Grigoriu de la compania Cardinal Cert. Global GAP are drept scop de a schimba atitudinea managementului si a lucrătorilor orientați “doar pe partea de producție” în scopul conștientizării impactului activității lor asupra consumatorilor, companiei şi mediului, şi solicită fermierilor să urmeze un standard minim de performanţă cu criterii bine definite. Standardul se bazează pe analiza riscurilor procesului de producție pornind de la stadiul “semințelor” până la “livrarea produsului către client”, acoperind fiecare etapă care are loc într-un business agricol unitar. Standardul Global GAP solicită intense controale privind instruirea angajaților, a înregistrărilor documentate, gestionarea evaluării metodelor de lucru și a rezultatelor și inspecții anuale a fermelor referitoare la metodele de lucru şi a documentelor de lucru de către auditorii externi.  Pentru cultivatorii de legume și fructe, neîndeplinirea uneia dintre cele 49 de cerințe Majore, sau 95% din cele 96 Minore conduce la refuzul ori suspendarea certificatului. Există, de asemenea, 66 de cerințe Recomandate, conformitatea cu acestea nefiind esențială, dar producătorul trebuie să poată demonstra că au fost luate în considerare în timpul planificării producției.

Certificatele Global GAP sunt emise pentru  un anumit tip de cultură sau culturi din cadrul unei ferme agricole. Produsele nemenționate în certificat nu sunt „acoperite” de standard. Formele asociative, legal constituite, pot obține un certificat de grup valabil pentru toți membrii grupului, atât timp cât sistemul de control intern respectă cerințele Global GAP.

Livia Roșu, expert tehnic Syngenta România, a vorbit despre programele tehnologice promovate de companie la principalele specii pomicole cultivate în România. Reprezentantul tehnic a subliniat importanța bunelor practici agricole și relevanța combaterii integrate a dăunătorilor ce trebuie respectate și noile tehnologii de combatere a acarienilor. A fost pus accent pe importanța masurilor preventive pentru reducerea populațiilor dăunătoare de acarieni și combinarea controlului chimic cu folosirea prădătorilor naturali (Phytoseiidae, Coccinellidae etc.).

 

În finalul evenimentului, Directorul de comunicare și relații publice Syngenta România, Andrei Măruțescu, a abordat problematica măsurilor de protecţie a surselor de apă. În acest sens, compania Syngenta promovează un nou sistem de gestionare a efluenților care conțin reziduuri de produse fitosanitare, și anume Remdry™. Compania nu va face profit din vânzarea acestui echipament. Sistemul beneficiază de 2 ani de garanție, fiind alcătuit dintr-un rezervor de colectare de 2500 de litri și o platformă mobilă ce se comercializează în două variante (de 36 mp, respectiv de 72 mp). Echipamentul a fost realizat de Syngenta împreună cu Universitatea din Torino și compania italiană Ecomembrane.

 

În cadrul evenimentului, reporterii Business Press Agricol au stat de vorbă cu specialiştii companiei, dar şi cu fermierii prezenţi, pentru a lua pulsul activităţii din pomicultură.

Sergiu Staicu, director general Syngenta România, a spus: “Fiecare întâlnire pe care o avem cu fermierii din România este un prilej de bucurie și onoare pentru noi. Acest lucru ne permite să avem un dialog cu ei, ceea ce este extrem de important, pentru că înțelegem mai bine nevoile lor, care sunt diferite de la o cultură la alta și de la an la an. Astfel, la următoarea întâlnire putem să le venim cu propuneri, soluții și tehnologii care să le asigure culturi performante. Însă, pot să spun că ar fi prea puțin dacă ne-am opri aici. Și, în acest caz, încercăm să venim cu inovație, cu noutăți, dar cu și specialiști din alte țări care să le împărtășească experiența lor și producătorilor români. În cadrul acestor evenimente, dorim să aducem atât specialiști, cât și produsele necesare, astfel încât, la final, fermierul român să plece cu informații care să-i facă munca mai ușoară și să-i aducă satisfacții în activitate.

De exemplu, Affirm® Opti, pe care l-am lansat anul trecut, are deja un feedback extraordinar din partea fermierilor. Încercăm să venim cu produse care au impact asupra dăunătorilor sau a agenților patogeni, dar în același timp să răspundă și unei nevoi din ce în ce mai importante a fermierilor, aceea de a valorifica cu ușurință atunci când accesează lanțul alimentar.

Fiindcă suntem la ceas aniversar, marcând cei 10 ani ai Forumului OptiTech™ pentru pomicultură, am dorit să aducem în atenția fermierilor o moleculă nouă ce va ajunge și în România peste câțiva ani. Este vorba despre Adepidyn™ SDHI, o moleculă care, în acest moment, este înregistrată în țări care nu se află în Uniunea Europeană. Prin prezentarea acesteia, am dorit să arătăm fermierilor români o parte din rezultatelor cercetărilor Syngenta, dar și câteva aspecte din munca pe care cercetătorii o desfășoară, astfel încât să venim cu produse care să facă diferența. Și aș face aici o paralelă cu Solatenol®, tot un SDHI, produsul Elatus™ Era, pe care îl avem anul acesta în România pentru cultura de cereale. Pentru realizarea acestui produs a fost nevoie de mulți ani de cercetare, astfel încât să ajungă să fie disponibil și comercial. Pot să spun că acest produs a trecut de majorat pentru a ajunge să vadă lumina zilei. Însă, odată ce a făcut-o a setat un nou standard în ceea ce înseamnă fungicidele la cereale.

La ceas aniversar, le doresc tuturor fermierilor să aibă roade bogate, un an liniștit și o primăvară așa cum o gândesc! Iar doamnelor din agricultură, cu prilejul zile de 8 martie, le doresc o primăvară frumoasă, însorită și un călduros La mulți ani!”

 

Andreea Caimac, Manager campanie culturi speciale România, ne-a declarat: “Anul acesta am ajuns la cea de-a zecea ediție consecutivă a Forumului OptiTech™ pentru pomicultură. Acest tip de conferință pe care o desfăşurăm anual, l-am replicat pe rând și în alte culturi horticole, precum viță de vie sau legume. Însă, primul eveniment s-a desfășurat pentru culturile pomicole în urmă cu 10 ani. Astăzi are loc o ediție aniversară și specială pentru noi, fiindcă am reușit să menținem viu interesul pomicultorilor prin informațiile și tehnologiile noi cu care am venit de fiecare dată în întâmpinarea nevoilor din fermele lor. De asemenea, foarte important este angajamentul extrem de serios al companiei Syngenta, față de fermieri, de a duce mai departe în fiecare an forumul OptiTech, care deja a devenit o tradiție. Avem o echipă tânără, ambițioasă și dedicată pentru culturile speciale, iar prin acest forum aducem în atenţia fermierilor produse şi tehnologii noi, lectori din alte țări cu experiență și tradiție în horticultură.

În cadrul acestui eveniment susțin prezentări atât colegi din Syngenta România, cât și invitați externi din Syngenta. Unul dintre aceștia vine de la echipa de Global, partea de fungicide și prezintă beneficiile unei noi molecule pe care Syngenta o pregătește, și anume Adepidyn™, acesta fiind numele de trademark al substanței. Ea se numește Pydiflumetofen, este o moleculă dintr-o nouă grupă din clasa chimică Carboxamide SDHI și aduce un nou standard în combaterea rapănului la măr. Adepidyn™ are un spectru larg de combatere și se pretează atât pentru culturile horticole, cât și cele de câmp. Molecula a fost deja înregistrată la nivel global în țări din America de Sud și de Nord, fiind în proces de omologare şi în Europa.

De asemenea, îl avem invitat pe Akos Forrai, care este manager protecția culturilor pentru culturi horticole pe teritoriul Europei de Est. El prezintă strategia de combatere a lepidopterelor în pomicultură cu focus pe cel mai nou produs în acest segment, Affirm® Opti. Acesta a fost lansat anul trecut în cadrul OptiTech™ 2018, care s-a desfășurat la Cluj Napoca. Totodată, vom avea prezentări pentru bolile specifice ale mărului, rapănul şi fainarea, dar vom aborda și câteva subiecte care ne-au fost solicitate cu privire la mana la colet, fiind foarte mulți pomicultori care se confruntă cu această problemă.

O altă surpriză de mare interes pregătită pomicultorilor este workshop-ul fructe-legume pentru cunoașterea standardului Global G.A.P., prezentat de doamna Dr. Iuliana Grigoriu. Majoritatea vor să acceseze lanțul alimentar și acolo sunt cele mai mari blocaje, acesta fiind motivul pentru care astăzi vom aborda detalii privind standardele și criteriile de accesare a Global G.A.P. Pot să spun că suntem mândri că avem mereu invitați din afara industriei noastre, dar și din industria conexă, reprezentanți din presa agricolă și ai institutului de la Mărăcineni, care sunt alături de noi în fiecare an.

La cea de-a zecea ediție a forumului OptiTech™, doresc să le transmit tuturor partenerilor noștri fermieri mult succes, recolte bogate și sănătoase alături de Syngenta! Noi ne angajăm să fim împreună cu ei atât aici în sală, dar mai ales în sezon, când au mare nevoie de specialiști care să le ofere soluții și tehnologii performante.”

 

Valeria Mocan, fermier din jud. Timiș, a menţionat: “Forumul OptiTech™ organizat de compania Syngenta este un eveniment drag mie. Sunt prezentă la cea de a X-a ediție, dar pot să spun că particip încă de la primele întâlniri. Dețin 20 de hectare de livadă, unde predomină piersicul și caisul, iar măr am doar pe 3,5 hectare.

Compania Syngenta este un partener de nădejde, ne oferă produse foarte eficiente, iar specialiștii sunt alături de noi, oferindu-ne soluții și tehnologii în funcție de problemele cu care ne confruntăm. Fără produsele companiei Syngenta mi-ar fi greu să lucrez, mai ales când avem presiune de boli sau dăunători. Produse precum Chorus® 50, Score® 250 EC, Affirm® Opti şi Voliam® Targo, mi-au asigurat producții frumoase și sănătoase. Totodată, noutățile cu care vine compania ne ajută să depășim diferitele provocări care apar. Sperăm ca anul acesta să avem vreme bună, fără îngheț în luna martie, pentru a putea să ne bucurăm de producțiile de piersic și cais.

Mesajul meu pentru toți producătorii este să aibă recolte bogate și prețuri bune la comercializare. Iar recomandarea mea este să folosească cu încredere produsele Syngenta pentru a obține producții performante.”

 

Simona Radu, reprezentant al unei societăți pomicole din Sibiu, prezentă la eveniment, a declarat: “Reprezint Horticola Internațional din Sibiu și grupul de producători Mărul de Sibiu. Administrăm pe grup în jur de 250-300 hectare de livadă, cu specii precum cireș, vișin, prun și măr, acesta din urmă având cea mai mare pondere.

Participăm la forumul de pomicultură OptiTech™ încă de la primele ediții și în fiecare an aflăm noutăți și informații care ne sunt extrem de utile. Folosim destul de multe produse de la Syngenta precum, Affirm® Opti, Score® 250 EC, Chorus® 50, Bravo®, Voliam® Targo, Switch®, Topas® și pot să spun că fără ele nu ne-am descurca. Foarte important este și faptul că primim consiliere din partea specialiștilor Syngenta atunci când ne confruntăm cu diferite probleme.

Mesajul meu pentru producători este să aibă mult succes, recolte bogate și să vândă la cele mai bune prețuri. Felicitări echipei Syngenta pentru un eveniment de excepție!”

 

Constantin Cristi, pomicultor din Fălticeni, jud. Suceava, ne-a mărturisit: “Dețin o livadă de măr pe 15 hectare, nou înființată, cu ajutorul unui proiect european realizat de fiica mea. Eu sunt pionier la acest forum, pentru că particip de anul trecut, când am şi început colaborarea cu Syngenta. Apreciez produsele companiei pentru că sunt extrem de performante și ne ajută în problemele cu care ne confruntăm. Avem și o fabrică de sucuri, prin care, practic, închidem lanțul. Fabrica funcționează de aproape 8 ani. Aici prelucrăm peste 1000 tone de măr, iar sucurile le vindem în lanțurile de magazine.

Aceste evenimente sunt foarte bune pentru că aflăm informații prețioase și folositoare în activitatea noastră. Mesajul meu pentru fermieri este să aibă un an excelent, cu producții bune și prețuri pe măsură. Felicitări organizatorilor pentru un eveniment reușit!”

 

Onea Petru, pomicultor din Fălticeni, jud. Suceava, a subliniat: “Sunt alături de Syngenta încă de la prima ediție a acestui forum de pomicultură. Am participat la primele 4 ediții, am cules informații, m-am documentat și apoi mi-am înființat firma. Pot să spun că toate aceste tehnologii oferite de reprezentanţii Syngenta mi-au fost de un real ajutor. Administrez 60 de hectare de livadă, plantată cu specii de măr, prun, vișin și cireș. Dețin și o fabrică de procesat fructe, unde se obțin sucuri pe care le comercializăm împreună cu o parte din fructe în rețeaua de magazine Lidl și Auchan.

Am folosit de la Syngenta produse precum Affirm® Opti, Score® 250 EC, Chorus® 50, Bravo®, Voliam® Targo și le recomand cu toată încrederea tuturor producătorilor, pentru că numai așa pot ține în frâu atât bolile, cât și dăunătorii. Am învățat foarte multe lucruri bune din prezentările specialiștilor Syngenta și le doresc să o țină tot așa pe mai departe. La mulți ani, Syngenta!”

 

Răzvan Coţianu

Camelia Neagu