Saaten Union ne informează când trebuie să semănăm floarea soarelui!

saaten floare2

Perioada recomandată pentru semănatul florii soarelui este atunci când la adâncimea de semănat la ora 7:00 A.M. se înregistrează temperaturi de 7 grade Celsius și când vremea este în curs de încălzire. În general, aceste condiții se înregistrează în perioada 25 martie – 15 aprilie, iar în zonele răcoroase se adaugă la această perioadă o săptămână sau 10 zile.

Adâncimea de semănat recomandată este de 4-5 cm pe solurile mai grele și umede și la 5-6 cm pe solurile mai ușoare și mai uscate.

Dacă semănatul se va efectua prea devreme, multe semințe vor pieri prin mucegăire, răsărirea se va prelungi și va fi în etape, plantele vor fi debile, atacurile de mană și putregai alb vor fi mai pronunțate, producția de semințe va fi implicit mai mică iar procentul de ulei se va diminua.

Semănatul după epoca optimă va determina o răsărire neuniformă a plantelor datorită reducerii umidității din sol și implicit decalarea fazei de înflorire spre perioada de secetă din a doua jumătate a lunii iulie, astfel ducând la importante scăderi de producție.

Un alt factor foarte important este respectarea vitezei de semănat. O viteză redusă de 4-5 km/oră va duce la o repartiție optimă a semințelor pe rând și o bună uniformitate a adâncimii, ceea ce va asigura o răsărire uniformă a plantelor.