Syngenta a convins din nou

syngenta lunguletu feb

Compania Syngenta, în colaborare cu fitofarmacia Romstar, a organizat în localitatea Lungulețu din județul Dâmbovița evenimentul cu tema “Tehnologii integrate pentru o legumicultură modernă”. Manifestarea din data de 3 februarie s-a bucurat de o prezență numeroasă.

Din echipa Syngenta au făcut parte: Ramona Grama, Marketing Operations Manager Syngenta România și Moldova, Iulian Zafiu, Reprezentant tehnic și de vânzări, sud-estul României – Divizia Semințe de legume, Aurel Catrina, Reprezentant tehnic și de vânzări, sud-vestul României – Divizia Semințe de legume și Nicolae Chilafu, Reprezentant vânzări Sud – Divizia de Protecția Plantelor.

 

În deschiderea evenimentului, Ramona Grama a amintit pe scurt obiectivele companiei legate de activitatea de cercetare-inovare, dar și lansarea catalogului digital de semințe de legume, ce poate fi accesat pe site-ul www.syngenta.ro, la secțiunea „Cataloage 2019”.

 

Iulian Zafiu a prezentat invitaților noutățile genetice Syngenta din portofoliul dedicat speciilor de legume, cu focus pe cultura de vărzoase, specifică acestei zone. Pentru sezonul 2019 avem foarte multe noutăți. Venim în fața fermierilor cu hibrizi testați, adaptați la condițiile pedoclimatice specifice bazinelor legumicole din țară. Pentru segmentul de varză extratimpurie, compania Syngenta promovează doi hibrizi noi. Este vorba de Jetodor F1 și Bolikor F1. Primul are o perioadă de vegetație de 55 de zile și o greutate medie de 1.5 – 1.7 Kg, prezintă o vigoare a plantelor medie spre mare, iar căpățâna este rotundă, nu foarte densă, dar voluminoasă. Acesta prezintă rezistență la înflorire. Bolikor F1 are o perioadă de vegetație de 57 – 60 de zile și poate ajunge până la 1.8  – 2 Kg. Acesta are frunzele fine, de culoare verde deschis, iar cotorul este scurt. Căpățâna este perfect rotundă. De asemenea, prezintă toleranță la boltire și înflorire.

Întrucât hernia verzei este din ce în ce mai prezentă în solurile din țara noastră, dezvoltându-se cu preponderență în regiunile umede, cu soluri acide și care, poate rezista în sol până la 15 ani, compania Syngenta vine cu soluția pentru combaterea herniei verzei prin introducerea pe piață a hibrizilor de varză și conopidă cu toleranță la hernie. În portofoliu exista 3 hibrizi cu toleranță, varză pentru cultura de primăvară, Kilagreg F1, varză pentru cultura de toamnă, Kilaherb F1 și conopidă, Clapton F1. Acești noi hibrizi prezintă siguranță chiar și pe solurile deja infestate cu hernia verzei.

O altă noutate în portofoliu este hibridul de varză plată, Mavunor F1, recomandat pentru cultura de toamnă, pretabil pentru murat, având cel mai mare număr de frunze din portofoliu, cu o medie de 33 de frunze.

La conopidă, avem o varietate cu căpățână mare. Hibridul se numește David F1, iar greutatea inflorescenței (căpățânii) atinge 2-2,5 kg. Este deosebit de important să utilizăm varietăți care prezintă toleranță la herniei verzei în cultură, soluția Syngenta fiind Clapton F1, hibrid de conopidă cu o perioadă de vegetație de 80 de zile și capacitate foarte bună de autoacoperire.

Pentru cultura de tomate în câmp avem un hibrid specializat, anume Firmus F1. Acesta are o creștere determinată, perioada de vegetație fiind de 110-115 zile. Coacerea este concentrată și se pretează și pentru recoltare mecanizată. Fructele prezintă o fermitate foarte bună. Hibridul are toleranță la pătarea pustulară și toleranță ridicată la TSWV. La porumb zaharat lansăm pe piață hibridul Tyson F1, un hibrid mediu timpuriu, super dulce. Prezintă o uniformitate foarte bună a plantelor și o acoperire deosebită a știuleților. Se remarcă prin capacitatea mare de păstrare, a încheiat reprezentantul Syngenta.

syngenta lunguletu2

La rândul său, Aurel Catrina a prezentat portofoliul Syngenta pentru culturile de pepeni și dovlecei. Anul acesta venim cu câteva noutăţi și în privinţa hibrizilor de pepeni, în segmentul extratimpuriu, cum ar fi hibridul Mirza F1, de tip Crimson Sweet, care prezintă o greutate medie de 6-8 kg, precum şi o productivitate ridicată. De asemenea, recomandăm fermierilor hibridul timpuriu Lorian F1, un pepene tip “sugar baby” cu coajă neagră. Acesta are o capacitate foarte bună de legare și de regenerare. Fructele sunt uniforme ca mărime, rotunde, cu coajă de culoare neagră și miez roșu intens. Prezintă toleranță la arsuri solare. La cultura de dovlecel avem în portofoliu un nou hibrid: Golden Glory F1, destinat fermierilor ce vor să se diferențieze în piață, fiind un hibrid cu fructe de culoare galben intens. Planta este viguroasă, cu port deschis ce se remarcă prin productivitate ridicată. Fructul este neted, recoltarea fiind făcută cu ușurință, a subliniat Catrina.

 

Nicolae Chilafu le-a vorbit celor prezenți la eveniment despre portofoliul de produse destinate protecției speciilor legumicole. Specialistul Syngenta a prezentat detaliat schema tehnologică de protecție a culturii de cartof. Un rol important îl joacă produsul Carial® Star. Acesta este un fungicid ideal pentru producătorii de cartof şi tomate, el putând fi utilizat împotriva bolilor cauzate de un spectru larg de ciuperci din clasele oomycete, ascomycete şi deuteromycetes. Carial® Star combină excelent activitatea lui mandipropamid pentru controlul manei cu cea a difenoconazolului pentru a controla şi alternarioza. Mandipropamid este o substanță activă ce face parte din familia chimică numită mandelamide. Această substanță este caracterizată ca fiind foarte activă împotriva manei. Un mare procent de mandipropamid este absorbit în stratul de ceară, oferind după aplicare, o excelentă rezistență la spălare. Mandipropamid este foarte activ împotriva germinației sporilor și inhibă creșterile miceliului ȋn timpul perioadei de incubație. Prezintă activitate sistemică translaminară, asigurând o distribuție uniforma pe ambele fețe ale frunzei. Difenoconazol este o substanţă activă cu acţiune fungicidă din clasa triazolilor, având proprietăți sistemice. Ea pătrunde rapid în părțile verzi ale plantei prin frunze și tulpini și este stocat în plantă. Difenoconazol acționează preventiv (protector) și oprește infecțiile existente (curativ).

 

La finalul intervenției, reprezentantul Syngenta a reamintit importanța folosirii în siguranță a produselor de protecția plantelor. Syngenta continuă să promoveze cele 5 reguli de aur pentru utilizarea în siguranţă a produselor pentru protecţia plantelor: întreținerea și calibrarea echipamentului de stropit, folosirea unui echipament individual de protecție adecvat, realizarea igienei individuale, cunoașterea și punerea în practică a indicațiilor de pe eticheta produsului și nu în ultimul rând executarea tuturor operațiilor tehnologice cu o maximă atenție și strictețe”, a spus Chilafu.

În contextul aplicării produselor de protecţia plantelor la culturile de legume și nu numai, succesul tratamentelor depinde întotdeauna de trei elemente fundamentale: produsul utilizat, momentul aplicării şi, foarte important, tehnica de aplicare a produsului. Aceasta din urmă presupune cunoaşterea şi verificarea parametrilor de funcţionare a echipamentelor utilizate, înainte de efectuarea tratamentelor. Calibrarea echipamentelor de stropit constă în reglarea acestora astfel încât să se obţină maximum de eficacitate în combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor. Un reglaj corect al echipamentului asigură: o bună eficacitate biologică a tratamentelor aplicate, economie de bani – prin evitarea pierderilor sau a supradozărilor și bineînțeles protejarea mediului înconjurător şi a utilizatorului.